Home » Roasted Peppers with Quinoa & Feta – Γεμιστές Πιπεριές με Κινόα & Φέτα

Roasted Peppers with Quinoa & Feta – Γεμιστές Πιπεριές με Κινόα & Φέτα


Roasted-Peppers-Quinoa-Feta – Γεμιστές-Πιπεριές-Κινόα-Φέτα

for english scroll down

Εμπνευσμένες από τα κλασσικά μας γεμιστά, αυτές οι γεμιστές πιπεριές με κινόα και φέτα είναι ένα άκρως καλοκαιρινό, νόστιμο και πολύ θρεπτικό φαγάκι, κατάλληλο και για όσους αποφεύγουν την γλουτένη. Περιέχει πολλά θρεπτικά υλικά, και θα το διαπιστώσετε διαβάζοντας την συνταγή.

Χρησιμοποίησα κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές. Εννοείται πως εσείς μπορείτε να το φτιάξετε με ότι χρώμα πιπεριές θέλετε. Άλλωστε οι πιπεριές είναι ένα από τα λαχανικά με τις περισσότερες θρεπτικές ουσίες σε βιταμίνη C και βήτα-καροτίνη (γνωστή και ως προβιταμίνη Α). Όσο πιο κόκκινη είναι η πιπεριά τόσο πιο πολύ βήτα-καροτίνη περιέχει. Στο σύνολο είναι ένα λαχταριστό φαγητό, που περιέχει πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, σίδηρο, ασβέστιο, μονοακόρεστα λιπαρά και φυσικά όπως προείπα, βιταμίνη C και A. Δείτε και την διατροφική ανάλυση παρακάτω.

Τις έκοψα λίγο διαφορετικά, έτσι για πλάκα 😉 και μου άρεσαν πολύ! Ξέφυγαν από τα συνηθισμένα. Α, και μην σας ξενίζει που δεν έχει σάλτσα…  Δεν είναι καθόλου στεγνό!

Αν δεν είστε ο τύπος της κινόα φτιάξτε τις γεμιστές πιπεριές με ρύζι. Είμαι σίγουρη πως θα σας αρέσουν πολύ!

Roasted-Peppers-Quinoa-Feta – Γεμιστές-Πιπεριές-Κινόα-Φέτα

Γεμιστές Πιπεριές με Κινόα και Φέτα

Χρόνος προετοιμασίας:   20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:    30 λεπτά

Μερίδες:   4

Υλικά:

  • 4 μεγάλες πιπεριές
  • ¾ φλυτζανιού κινόα
  • 1 ½ φλυτζάνι νερό
  • ¼ κουταλάκι αλάτι
  • ½ φλυτζάνι αμύγδαλα φιλέ, καβουρδισμένα
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 300 γρ. baby σπανάκι (ή τρυφερά φύλλα σπανακιού χωρίς τα κοτσάνια)
  • ¼ φλυτζανιού σταφίδες
  • ½ φλυτζάνι θρυμματισμένη φέτα ( και 1/3 φλυτζάνι για το γαρνίρισμα)
  • ½ κουταλάκι μείγμα από ξερό βασιλικό, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, δυόσμο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220ο C.
  2. Κόβουμε τις πιπεριές κατά μήκος σε δύο κομμάτια και τις ξεσποριάζουμε. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί* και τις ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά περίπου. Τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις αφήνουμε στην άκρη.
  3. Εν τω μεταξύ, ξεπλένουμε την κινόα με νερό πολύ καλά. Βάζουμε το 1 ½ φλυτζάνι νερό και το αλάτι να πάρουν βράση και προσθέτουμε την κινόα. Χαμηλώνουμε την φωτιά και την αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά περίπου σκεπασμένη, μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη.
  4. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε, ανακατεύοντας, μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε.
  5. Προσθέτουμε το σπανάκι και το σοτάρουμε κι αυτό για 5 λεπτά περίπου μέχρι να μαραθεί και να απορροφηθούν τα υγρά.
  6. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την φέτα, τις σταφίδες, τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, την κινόα, τα μυρωδικά, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
  7. Γεμίζουμε τις πιπεριές με το μείγμα και τέλος προσθέτουμε την υπόλοιπη φέτα από πάνω.
  8. Ρίχνουμε ½ φλυτζάνι νερό μέσα στο ταψί και ψήνουμε τις γεμιστές πιπεριές, στους 220ο C, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα η φέτα.

*Θα χρειαστείτε ένα μικρό ταψί για αυτό το φαγητό, σαν αυτό εδώ. Δεν χρειάζεται μεγαλύτερο. Ένα πυρίμαχο σκεύος σαν αυτό είναι εξίσου πρακτικό.

Εάν ψάχνετε και για άλλες συνταγές με κινόα, πατήστε εδώ.

 

Roasted-Peppers-Quinoa-Feta – Γεμιστές-Πιπεριές-Κινόα-Φέτα

Inspired by our traditional stuffed vegetables “gemista”, these stuffed peppers with quinoa and feta are a summery, delicious and very nutritious dish, suitable for those who avoid gluten. It contains many nutrients, and you will find it out reading the recipe.

I used red and orange peppers. It goes without saying that you can make it with whatever color you want. Besides, peppers are one of the most nutrient-dense vegetables, when it comes to vitamin C and beta-carotene (also known as provitamin A). The redder the pepper the more beta-carotene it contains. This delicious dish is a mix of protein, fiber, iron, calcium,  monounsaturated fats and as I already said, vitamin C and A. Take a look at the nutrition facts table below.

Roasted-Peppers-Quinoa-Feta – Γεμιστές-Πιπεριές-Κινόα-Φέτα

 Although this recipe does not involve any sauce, the dish is not at all dry. If you are not the type of quinoa make them with rice. I’m sure you will love them!

Roasted Peppers with Quinoa & Feta
Serves 4
This delicious dish is a mix of protein, fiber, iron, calcium, monounsaturated fats, vitamin A & C.
Write a review
Print
Prep Time
20 min
Cook Time
30 min
Total Time
50 min
Prep Time
20 min
Cook Time
30 min
Total Time
50 min
411 calories
50 g
17 g
19 g
16 g
4 g
461 g
467 g
8 g
0 g
13 g
Nutrition Facts
Serving Size
461g
Servings
4
Amount Per Serving
Calories 411
Calories from Fat 164
% Daily Value *
Total Fat 19g
29%
Saturated Fat 4g
22%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 4g
Monounsaturated Fat 9g
Cholesterol 17mg
6%
Sodium 467mg
19%
Total Carbohydrates 50g
17%
Dietary Fiber 9g
35%
Sugars 8g
Protein 16g
Vitamin A
150%
Vitamin C
609%
Calcium
28%
Iron
33%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. • 4 large bell peppers
  2. • ¾ cup quinoa
  3. • 1 ½ cup of water
  4. • ¼ teaspoon of salt
  5. • ½ cup slivered almonds, roasted
  6. • 1 tablespoon of olive oil
  7. • 1 medium onion, finely chopped
  8. • 2 large cloves of garlic, finely chopped
  9. • 300 g baby spinach (or tender leaves of spinach without the stalks)
  10. • ¼ cup raisins
  11. • ½ cup crumbled feta cheese (plus 1/3 cup for garnish)
  12. • ½ teaspoon mixture of dry basil, oregano, thyme, rosemary, mint
  13. • salt, pepper
Instructions
  1. Preheat the oven to 220 ° C.
  2. Cut the peppers lengthwise into two pieces and seed them. Place them in a baking pan and roast, uncovered, for about 15 minutes. Remove them from oven and set aside.
  3. Meanwhile, rinse quinoa under running water thoroughly . Put 1 ½ cup of water and salt to boil and add quinoa. Lower the heat and let it simmer for about 15 minutes, until water is absorbed. Uncover and set aside.
  4. In a medium pot, heat olive oil to moderate heat. Add the onion and saute, stirring, until golden brown. Stir in the garlic.
  5. Add the spinach and cook, stirring, for about 5 minutes until wilted and liquid is evaporated.
  6. Remove from heat and add the feta, raisins, roasted almonds, quinoa, herbs, a bit of salt and pepper. Stir.
  7. Spoon the stuffing in the peppers and garnish with the remaining feta.
  8. Add ½ cup of water in the baking dish and roast the peppers, at 220o C, for about 15 minutes, until the feta browns lightly.
beta
calories
411
fat
19g
protein
16g
carbs
50g
more
The Healthy Cook http://www.thehealthycook.gr/
If you would like to see some more quinoa recipes, click here.

Facebook Comments

2 comments

Leave a Reply