Home » Salmon with Potatoes, Roasted Garlic & Tarragon Sauce – Σολομός με Πατάτες, Ψητά Σκόρδα & Σάλτσα Εστραγκόν

Salmon with Potatoes, Roasted Garlic & Tarragon Sauce – Σολομός με Πατάτες, Ψητά Σκόρδα & Σάλτσα Εστραγκόν

#recipe, #salmon, #roasted_garlic, #tarragon

for english scroll down

Και ήρθε η ώρα για το κυρίως πιάτο του εορταστικού μενού, που δεν είναι άλλο από έναν γευστικότατο σολομό με πατάτες, ψητά σκόρδα και σάλτσα με εστραγκόν. Ένα πραγματικά πεντανόστιμο πιάτο, που οι καλεσμένοι σας θα λατρέψουν.

Τον σολομό τον αγαπώ πολύ! Δεν μοιάζει σαν τα άλλα ψάρια, έχει μια ιδιαίτερη δική του γεύση και είναι πολύ θρεπτικός. Πρόκειται για μια πολύτιμη τροφή, με τεράστια διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για ένα υγιές δέρμα, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, μια γερή καρδιά και διαύγεια νου.  Αποτελεί φυσική πηγή θρεπτικών ουσιών, ιδιαίτερα ισορροπημένων και απορροφημένων πρωτεϊνών, ενώ περιέχει σε σημαντικές ποσότητες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυσικά τα πολύτιμα και απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα. Επιπλέον, σου δίνει τόσες πολλές επιλογές για να τον μαγειρέψεις, που μια καλή συνταγή δεν είναι ποτέ αρκετή! Αυτή τη φορά διάλεξα τον σολομό του καταστήματος τροφίμων του ΙΚΕΑ και ειλικρινά ενθουσιάστηκα. Πολύ γευστικός και λιγότερο λιπαρός από τους άλλους που έχω δοκιμάσει. Ήταν ότι έπρεπε για αυτή την συνταγή. Για περισσότερες πληροφορίες για τον σολομό διαβάστε εδώ.

#recipe, #salmon, #roasted_garlic, #tarragon

Όσο για το πολυαγαπημένο μου εστραγκόν, είναι ένα βότανο αρωματικό, με πολλές εφαρμογές στη μαγειρική. Η μυρωδιά του θυμίζει γλυκόριζα. Είναι πηγή των βιταμινών Α και C, ιωδίου, αλλά και εξαιρετική πηγή καλίου.  Στην ανάρτηση «Κάσιους με Κουρκουμά, Εστραγκόν & Σπόρους Chia» θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για αυτό.

Το πιάτο που σας προτείνω σήμερα είναι το πιο απαιτητικό σε χρόνο από τα υπόλοιπα του μενού. Πιστέψτε, όμως, το αξίζει πραγματικά! Τα ψητά σκόρδα δίνουν στον σολομό μια πιο γλυκιά και πιο γήινη νότα, ενώ το εστραγκόν δίνει το καταπληκτικό του άρωμα.

#recipe, #salmon, #roasted_garlic, #tarragon

Όσο για τον ζωμό ψαριού, ένα θα σας πω: είναι μια συνταγή που πρέπει να κρατήσετε! Οι αναλογίες που σας δίνω βγάζουν σχεδόν την διπλάσια ποσότητα από αυτή που θα χρειαστείτε, οπότε την υπόλοιπη μπορείτε να την καταψύξετε για επόμενη χρήση.

Όπως σας έχω ήδη πει, στα πλαίσια των Food Blog Awards 2015, μαγειρεύω και σερβίρω με σκεύη και είδη σερβιρίσματος ΙΚΕΑ, τα οποία βλέπετε στις φωτογραφίες που συνοδεύουν τις αναρτήσεις. Για την σημερινή ανάρτηση , τα τραπεζομάντηλα μέσης και τα πιάτα ανέδειξαν το φαγητό με τον καλύτερο τρόπο! Αν θέλετε να ρίξετε πάλι μια ματιά στα υπόλοιπα πιάτα του μενού που έχουν ήδη δημοσιευθεί κάντε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους:

Ορεκτικό με Πατατοσαλάτα και Ρέγκα

Ορεκτικό με Άγρια Μανιτάρια

Κρέπες με Σουφλέ Τυριών

Salmon with Potatoes, Roasted Garlic & Tarragon Sauce – Σολομός με Πατάτες, Ψητά Σκόρδα & Σάλτσα Εστραγκόν

Ας δούμε τώρα την συνταγή:

Συνολικός χρόνος:   1 ώρα & 30 λεπτά

Μερίδες:   6

Υλικά:

για τον ζωμό ψαριού (500ml περίπου):

  • το κεφάλι και τα κόκκαλα του ψαριού
  • 15 γρ. βούτυρο
  • 1 πράσο, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
  • 1 μαραθόριζα, καθαρισμένη και χοντροκομμένη
  • 6-7 κλωναράκια μαϊντανού
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 180 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 10 κόκκους λευκό πιπέρι
  • 1 λίτρο νερό

για τον σολομό:

  • 6 φιλέτα σολομού, περίπου 180-200γρ. το καθένα
  • 600 γρ. πατάτες baby, καθαρισμένες
  • 4 κεφάλια σκόρδα
  • 2 κουταλιές ξερό εστραγκόν
  • 5 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 250 ml ζωμό ψαριού
  • 140 ml κρέμα γάλακτος 20% λιπαρά (για μαγειρική)
  • 1-2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 30 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κομμάτια
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Αφαιρέστε τα κόκκαλα και, αν θέλετε, το δέρμα, από τα φιλέτα του σολομού, αλατίστε τα και βάλτε τα στην άκρη.
  2. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο C.
  3. Ξεχωρίστε τις σκελίδες των σκόρδων, χωρίς να τις ξεφλουδίσετε. Βάλτε τις σε ένα ταψί και πασπαλίστε τις με 1 κουταλιά ξερό εστραγκόν, το λάδι και 2 κουταλιές νερό. Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε τα για περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Μόλις ψηθούν και κρυώσουν, χωρίστε τα στη μέση και τα καθαρίστε τα μισά και πολτοποιήστε τα. Τα άλλα μισά αφήστε τα στην άκρη.
  4. Σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, λιώστε το βούτυρο και σοτάρετε το πράσο και την μαραθόριζα για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το πιπέρι, και 1 λίτρο νερό. Αφήστε το να βράσει, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 15-20 λεπτά, μέχρι να μειωθεί ο όγκος του στο μισό. Προσθέστε το πιπέρι το τελευταίο 10λεπτο. Αποσύρετε από την φωτιά και αφήστε τον ζωμό να κρυώσει πριν τον σουρώσετε.
  5. Κόψτε τις πατάτες σε λεπτές φέτες. Βράστε τις, σε αλατισμένο νερό, για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην λιώσουν. Σουρώστε τις προσεκτικά και βάλτε τις στην άκρη.
  6. Με ένα πινέλο, λαδώστε τα φιλέτα του σολομού με το λάδι από το ταψί που ψήσατε τα σκόρδα και πασπαλίστε τα με ½ κουταλιά από το ξερό εστραγκόν. Καλύψτε τα φιλέτα με φέτες πατάτες, έτσι ώστε η μία φέτα να καλύπτει την άλλη, λαδώστε και πάλι με το λάδι από τα σκόρδα και ρίξτε αλάτι και πιπέρι. Ψήστε τον σολομό στους 180ο C, για περίπου 20 λεπτά και μετά μεταφέρετε το ταψί στο γκριλ και ψήστε άλλα 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα οι πατάτες.
  7. Βάλτε τα 250ml ζωμού σε μια μέτρια κατσαρόλα και αφήστε τον να πάρει βράση. Προσθέστε τον πουρέ σκόρδου και την κρέμα γάλακτος και αφήστε να βράσει μέχρι να πήξει. Αποσύρετε από την φωτιά, προσθέστε το υπόλοιπο εστραγκόν, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Τέλος προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε καλά.
  8. Σερβίρετε τον σολομό ζεστό, με λίγη από την σάλτσα και διακοσμείτε με 2-3 ψητά σκόρδα.

ΥΓ. Η σημερινή συνταγή αναρτήθηκε στο πλαίσιο των “Food Blog Awards 2015”του “ΒΗΜΑgourmet”, και συγκεκριμένα για την υποψηφιότητά μου στην κατηγορία “ Best Design & Site Architecture”. Για να με ψηφίσετε, συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας στο facebook και πατήστε εδώ. Η ψήφος σας θα είναι έγκυρη αν πατήσετε “like” κάτω από το κείμενο. Μπορείτε να ψηφίσετε μια φορά τον κάθε διαγωνιζόμενο. Ευχαριστώ!   🙂

#recipe, #salmon, #roasted_garlic, #tarragon

And it’s time for the main course of the festive menu, which is nothing more than a delicious salmon with potatoes, roasted garlic and tarragon sauce; a truly delicious dish that will thrill your guests.

I love salmon very much! It is not like other fish; it has a special taste of its own and is very nutritious. It is a valuable food, with great nutritional value and beneficial properties for a healthy skin, a strong immune system, a strong heart and clarity of mind. It is a natural source of nutrients, especially balanced and adsorbed proteins, and contains significant quantities, vitamins, minerals, trace elements and of course valuable and essential omega-3 fatty acids. Moreover, it gives you so many options to cook it, that a good recipe is never enough! This time I chose salmon from IKEA food store and I’m honestly excited. It is very tasty and less greasy than others I have tried. It was perfect for this recipe. If you want more information about salmon read here.

Salmon with Potatoes, Roasted Garlic & Tarragon Sauce – Σολομός με Πατάτες, Ψητά Σκόρδα & Σάλτσα Εστραγκόν

As for my beloved tarragon, it is an aromatic herb, with many applications in cooking. The smell is reminiscent of licorice. It is a source of vitamins A and C, iodine, and an excellent source of potassium. In the post “Cashews with Turmeric, Tarragon & Chia Seeds» you can find more information about it.

The dish that I propose to you today is the most demanding in time than the rest of the menu. Believe me, however, it is really worth it! The roasted garlic gives the salmon a sweeter and more earthly note, and tarragon gives an amazing flavor.

As for the fish stock, I will tell you this: it is a recipe to keep! The proportions I give yields almost twice as much the quantity you’ll need, so freeze the rest of it for a later use.

As I have already said, under the Food Blog Awards 2015, I cook and serve with IKEA’s utensils and tableware, which you all see in the photos. For today’s post, the runners and the dishes highlighted this recipe with the best possible way! If you want to take one more look to the other dishes of this festive menu that are already posted, click on the following links:

Potato Salad & Herring Canapés

Wild Mushrooms Canapés 

Cheese & Crepe Soufflés

Salmon with Potatoes, Roasted Garlic & Tarragon Sauce – Σολομός με Πατάτες, Ψητά Σκόρδα & Σάλτσα Εστραγκόν

Let’s now take a look at the recipe:

Total time:   1 hour and 30 minutes

Servings:   6

Ingredients:

fish broth (500ml approx):

  • head and bones of a fish
  • 15 g. (0.5 oz.) butter
  • 1 leek, trimmed and coarsely chopped
  • 1 fennel bulb, peeled and coarse
  • 6-7 parsley stalks
  • 1 bay leaf
  • 180 ml dry white wine
  • 10 whole white peppercorns
  • 1 liter of water

salmon:

  • 6 salmon fillets, about 180-200gr. (6-7.5 oz.) each
  • 600 g. (1.5 lb.) baby potatoes, peeled
  • 4 heads of garlic
  • 2 tablespoons dried tarragon
  • 5 tablespoons olive oil
  • 250 ml fish broth
  • 140 ml cream 20% fat
  • 1-2 tablespoons lemon juice
  • (1 oz.) butter, chilled and cut into pieces
  • salt, pepper

Instructions:

  1. Remove the bones and, if desired, the skin from the salmon fillets, season with salt and put them aside.
  2. Preheat oven to 180 ° C.
  3. Separate multiple cloves of garlic without peeling them. Put them a baking dish and sprinkle them with 1 tablespoon dried tarragon, olive oil and 2 tablespoons of water. Cover the pan with foil and bake for about 50 minutes to 1 hour, until soft and golden brown. Once baked and cooled, split them in half and clean half and mash them. The other half set aside.
  4. In a medium saucepan, over medium to low heat, melt the butter and sauté the leek and fennel for about 5 minutes. Add the remaining ingredients, except the peppercorns, and 1 liter of water. Bring to boil over medium-low heat for 15-20 minutes, until the volume is reduced by half. Add peppercorns for the last 10 minutes. Remove from heat and let the broth cool before straining.
  5. Cut the potatoes into thin slices. Boil in salted water for about 2-3 minutes, until tender but not breaking up. Drain carefully and put them aside.
  6. Brush the salmon fillets with the garlicky oil and sprinkle with ½ tbsp of dry tarragon. Cover the fillets with sliced potatoes, so that one slice overlaps the other, oil again with the remaining garlicky oil and season with salt and pepper. Bake salmon at 180o C / 350o F, for about 20 minutes and then transfer the pan under the grill and cook another 3-4 minutes until potatoes are browned.
  7. Put 250ml of fish broth in a medium saucepan and bring to boil. Add the garlic puree and cream and let it boil until it thickens. Remove from heat, add the remaining tarragon, lemon juice, salt and pepper to taste. Finally add the butter and mix well.
  8. Serve the salmon warm, accompanied with the sauce and 2-3 roasted garlic cloves.

PS. Today’s recipe posted for my candidacy in the “Food Blog Awards 2015”, particularly in the “Best Design & Site Architecture” category. If you would like to vote for me, login to your facebook account and click here. You should click the “like” button below the text. Thank you!  🙂

#recipe, #salmon, #roasted_garlic, #tarragon

 

18 comments

  1. Εξαιρετικό πιάτο!!!!! Πεντανόστιμο!!!
    Η σάλτσα είναι όλα τα λεφτά!!!
    Υπέροχο το μενού σου Ευούλα!!!
    Σ’ ευχαριστώ!!!

  2. Τρελαίνομαι για σολωμό!!! Δεν ήξερα οτι το ΙΚΕΑ εχει και τέτοια συσκευασία, μόνο τα κομμένα φιλετάκια ήξερα. Φανταστικό φαγητό, τυχεροί οι καλεσμένοι που σε γίορτασαν. Μου άρεσει πολύ η λεπτομέρεια του τραπεζιού με την πρασινάδα (λόλα είναι ή kale?)

    • The Healthy Cook says:

      είναι καλλωπιστικό λάχανο. το βρίσκεις στα φυτώρια.
      ευχαριστώ Τάνια μου!

  3. Εντάξει Εύη, κάθε πιάτο είναι και καλύτερο!! Τόσο που έχω αγωνία να δω τι άλλο ακολουθεί!
    Ο συγκεκριμένος σολομός μ’αρέσει και μένα αρκετά. Μου θύμισε ακριβώς την γεύση αυτού που έτρωγα μανιωδώς στην Στοκχόλμη. Η σάλτσα φαίνεται “τρομακτικά” νόστιμη!! Φιλιά 🙂

    • The Healthy Cook says:

      ναι, ο σολομός είναι πολύ καλός!
      και η σάλτσα είναι όπως τα λες. 🙂
      ευχαριστώ Αγγελικούλα!

  4. sp00nstories says:

    κορίτσαρε έχεις πάρει φόρα και μας έχεις τρελάνει με τις νοστιμιές σου!

  5. Stavroula says:

    Οκ οι καλεσμένοι δεν πρέπει να ειχαν παράπονο… Μενου εστιατορίου τριων αστερων! Μπράβο για ολα!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.