• Ελληνικά
  • English
  • Food Blog Awards 2015/ Αλμυρά/ Εορταστικές Συνταγές/ Συνταγές/ Υγιεινά Γεύματα/ Ψάρι & Θαλασσινά

    Σολομός με Πατάτες, Ψητά Σκόρδα & Σάλτσα Εστραγκόν

    Και ήρθε η ώρα για το κυρίως πιάτο του εορταστικού μενού, που δεν είναι άλλο από έναν γευστικότατο σολομό με πατάτες, ψητά σκόρδα και σάλτσα με εστραγκόν. Ένα πραγματικά πεντανόστιμο πιάτο, που οι καλεσμένοι σας θα λατρέψουν.

    Τον σολομό τον αγαπώ πολύ! Δεν μοιάζει σαν τα άλλα ψάρια, έχει μια ιδιαίτερη δική του γεύση και είναι πολύ θρεπτικός. Πρόκειται για μια πολύτιμη τροφή, με τεράστια διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για ένα υγιές δέρμα, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, μια γερή καρδιά και διαύγεια νου.  Αποτελεί φυσική πηγή θρεπτικών ουσιών, ιδιαίτερα ισορροπημένων και απορροφημένων πρωτεϊνών, ενώ περιέχει σε σημαντικές ποσότητες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυσικά τα πολύτιμα και απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα. Επιπλέον, σου δίνει τόσες πολλές επιλογές για να τον μαγειρέψεις, που μια καλή συνταγή δεν είναι ποτέ αρκετή! Αυτή τη φορά διάλεξα τον σολομό του καταστήματος τροφίμων του ΙΚΕΑ και ειλικρινά ενθουσιάστηκα. Πολύ γευστικός και λιγότερο λιπαρός από τους άλλους που έχω δοκιμάσει. Ήταν ότι έπρεπε για αυτή την συνταγή. Για περισσότερες πληροφορίες για τον σολομό διαβάστε εδώ.

    #recipe, #salmon, #roasted_garlic, #tarragon

    Όσο για το πολυαγαπημένο μου εστραγκόν, είναι ένα βότανο αρωματικό, με πολλές εφαρμογές στη μαγειρική. Η μυρωδιά του θυμίζει γλυκόριζα. Είναι πηγή των βιταμινών Α και C, ιωδίου, αλλά και εξαιρετική πηγή καλίου.  Στην ανάρτηση «Κάσιους με Κουρκουμά, Εστραγκόν & Σπόρους Chia» θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για αυτό.

    Το πιάτο που σας προτείνω σήμερα είναι το πιο απαιτητικό σε χρόνο από τα υπόλοιπα του μενού. Πιστέψτε, όμως, το αξίζει πραγματικά! Τα ψητά σκόρδα δίνουν στον σολομό μια πιο γλυκιά και πιο γήινη νότα, ενώ το εστραγκόν δίνει το καταπληκτικό του άρωμα.

    #recipe, #salmon, #roasted_garlic, #tarragon

    Όσο για τον ζωμό ψαριού, ένα θα σας πω: είναι μια συνταγή που πρέπει να κρατήσετε! Οι αναλογίες που σας δίνω βγάζουν σχεδόν την διπλάσια ποσότητα από αυτή που θα χρειαστείτε, οπότε την υπόλοιπη μπορείτε να την καταψύξετε για επόμενη χρήση.

    Όπως σας έχω ήδη πει, στα πλαίσια των Food Blog Awards 2015, μαγειρεύω και σερβίρω με σκεύη και είδη σερβιρίσματος ΙΚΕΑ, τα οποία βλέπετε στις φωτογραφίες που συνοδεύουν τις αναρτήσεις. Για την σημερινή ανάρτηση , τα τραπεζομάντηλα μέσης και τα πιάτα ανέδειξαν το φαγητό με τον καλύτερο τρόπο! Αν θέλετε να ρίξετε πάλι μια ματιά στα υπόλοιπα πιάτα του μενού που έχουν ήδη δημοσιευθεί κάντε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους:

    Ορεκτικό με Πατατοσαλάτα και Ρέγκα

    Ορεκτικό με Άγρια Μανιτάρια

    Κρέπες με Σουφλέ Τυριών

    Salmon with Potatoes, Roasted Garlic & Tarragon Sauce – Σολομός με Πατάτες, Ψητά Σκόρδα & Σάλτσα Εστραγκόν

    Ας δούμε τώρα την συνταγή:

    Συνολικός χρόνος:   1 ώρα & 30 λεπτά

    Μερίδες:   6

    Υλικά:

    για τον ζωμό ψαριού (500ml περίπου):

    • το κεφάλι και τα κόκκαλα του ψαριού
    • 15 γρ. βούτυρο
    • 1 πράσο, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
    • 1 μαραθόριζα, καθαρισμένη και χοντροκομμένη
    • 6-7 κλωναράκια μαϊντανού
    • 1 φύλλο δάφνης
    • 180 ml λευκό ξηρό κρασί
    • 10 κόκκους λευκό πιπέρι
    • 1 λίτρο νερό

    για τον σολομό:

    • 6 φιλέτα σολομού, περίπου 180-200γρ. το καθένα
    • 600 γρ. πατάτες baby, καθαρισμένες
    • 4 κεφάλια σκόρδα
    • 2 κουταλιές ξερό εστραγκόν
    • 5 κουταλιές ελαιόλαδο
    • 250 ml ζωμό ψαριού
    • 140 ml κρέμα γάλακτος 20% λιπαρά (για μαγειρική)
    • 1-2 κουταλιές χυμό λεμονιού
    • 30 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κομμάτια
    • αλάτι, πιπέρι

    Εκτέλεση:

    1. Αφαιρέστε τα κόκκαλα και, αν θέλετε, το δέρμα, από τα φιλέτα του σολομού, αλατίστε τα και βάλτε τα στην άκρη.
    2. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο C.
    3. Ξεχωρίστε τις σκελίδες των σκόρδων, χωρίς να τις ξεφλουδίσετε. Βάλτε τις σε ένα ταψί και πασπαλίστε τις με 1 κουταλιά ξερό εστραγκόν, το λάδι και 2 κουταλιές νερό. Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε τα για περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Μόλις ψηθούν και κρυώσουν, χωρίστε τα στη μέση και τα καθαρίστε τα μισά και πολτοποιήστε τα. Τα άλλα μισά αφήστε τα στην άκρη.
    4. Σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, λιώστε το βούτυρο και σοτάρετε το πράσο και την μαραθόριζα για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το πιπέρι, και 1 λίτρο νερό. Αφήστε το να βράσει, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 15-20 λεπτά, μέχρι να μειωθεί ο όγκος του στο μισό. Προσθέστε το πιπέρι το τελευταίο 10λεπτο. Αποσύρετε από την φωτιά και αφήστε τον ζωμό να κρυώσει πριν τον σουρώσετε.
    5. Κόψτε τις πατάτες σε λεπτές φέτες. Βράστε τις, σε αλατισμένο νερό, για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην λιώσουν. Σουρώστε τις προσεκτικά και βάλτε τις στην άκρη.
    6. Με ένα πινέλο, λαδώστε τα φιλέτα του σολομού με το λάδι από το ταψί που ψήσατε τα σκόρδα και πασπαλίστε τα με ½ κουταλιά από το ξερό εστραγκόν. Καλύψτε τα φιλέτα με φέτες πατάτες, έτσι ώστε η μία φέτα να καλύπτει την άλλη, λαδώστε και πάλι με το λάδι από τα σκόρδα και ρίξτε αλάτι και πιπέρι. Ψήστε τον σολομό στους 180ο C, για περίπου 20 λεπτά και μετά μεταφέρετε το ταψί στο γκριλ και ψήστε άλλα 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα οι πατάτες.
    7. Βάλτε τα 250ml ζωμού σε μια μέτρια κατσαρόλα και αφήστε τον να πάρει βράση. Προσθέστε τον πουρέ σκόρδου και την κρέμα γάλακτος και αφήστε να βράσει μέχρι να πήξει. Αποσύρετε από την φωτιά, προσθέστε το υπόλοιπο εστραγκόν, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Τέλος προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε καλά.
    8. Σερβίρετε τον σολομό ζεστό, με λίγη από την σάλτσα και διακοσμείτε με 2-3 ψητά σκόρδα.

    ΥΓ. Η σημερινή συνταγή αναρτήθηκε στο πλαίσιο των “Food Blog Awards 2015”του “ΒΗΜΑgourmet”, και συγκεκριμένα για την υποψηφιότητά μου στην κατηγορία “ Best Design & Site Architecture”. Για να με ψηφίσετε, συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας στο facebook και πατήστε εδώ. Η ψήφος σας θα είναι έγκυρη αν πατήσετε “like” κάτω από το κείμενο. Μπορείτε να ψηφίσετε μια φορά τον κάθε διαγωνιζόμενο. Ευχαριστώ!   🙂

    #recipe, #salmon, #roasted_garlic, #tarragon

     

    Salmon with Potatoes, Roasted Garlic & Tarragon Sauce – Σολομός με Πατάτες, Ψητά Σκόρδα & Σάλτσα Εστραγκόν

     

    Salmon with Potatoes, Roasted Garlic & Tarragon Sauce – Σολομός με Πατάτες, Ψητά Σκόρδα & Σάλτσα Εστραγκόν

     

    #recipe, #salmon, #roasted_garlic, #tarragon

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    18 Comments

  • Reply
    peps@pepiskitchen
    19 Νοεμβρίου, 2015 at 7:30 πμ

    Εξαιρετικό πιάτο!!!!! Πεντανόστιμο!!!
    Η σάλτσα είναι όλα τα λεφτά!!!
    Υπέροχο το μενού σου Ευούλα!!!
    Σ’ ευχαριστώ!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      19 Νοεμβρίου, 2015 at 3:44 μμ

      🙂

  • Reply
    tanja@the green mixer
    19 Νοεμβρίου, 2015 at 9:56 πμ

    Τρελαίνομαι για σολωμό!!! Δεν ήξερα οτι το ΙΚΕΑ εχει και τέτοια συσκευασία, μόνο τα κομμένα φιλετάκια ήξερα. Φανταστικό φαγητό, τυχεροί οι καλεσμένοι που σε γίορτασαν. Μου άρεσει πολύ η λεπτομέρεια του τραπεζιού με την πρασινάδα (λόλα είναι ή kale?)

    • Reply
      The Healthy Cook
      19 Νοεμβρίου, 2015 at 3:46 μμ

      είναι καλλωπιστικό λάχανο. το βρίσκεις στα φυτώρια.
      ευχαριστώ Τάνια μου!

  • Reply
    katerina@delightfularea
    19 Νοεμβρίου, 2015 at 12:36 μμ

    Πολύ καλή επιλογή! Ωραία υλικά! Μου έχεις προκαλέσει το ενδιαφέρον καθώς βλέπω το μενού σου να χτίζεται! Μπράβο!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      19 Νοεμβρίου, 2015 at 3:47 μμ

      ευχαριστώ πολύ Κατερίνα! 🙂

  • Reply
    Αγγελική
    19 Νοεμβρίου, 2015 at 12:56 μμ

    Εντάξει Εύη, κάθε πιάτο είναι και καλύτερο!! Τόσο που έχω αγωνία να δω τι άλλο ακολουθεί!
    Ο συγκεκριμένος σολομός μ’αρέσει και μένα αρκετά. Μου θύμισε ακριβώς την γεύση αυτού που έτρωγα μανιωδώς στην Στοκχόλμη. Η σάλτσα φαίνεται “τρομακτικά” νόστιμη!! Φιλιά 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      19 Νοεμβρίου, 2015 at 3:48 μμ

      ναι, ο σολομός είναι πολύ καλός!
      και η σάλτσα είναι όπως τα λες. 🙂
      ευχαριστώ Αγγελικούλα!

  • Reply
    Eugenia
    19 Νοεμβρίου, 2015 at 1:24 μμ

    Delicious! I can’t wait to see the rest of the menu 😉

    • Reply
      The Healthy Cook
      19 Νοεμβρίου, 2015 at 3:49 μμ

      thank you dear!! 😉

  • Reply
    sp00nstories
    19 Νοεμβρίου, 2015 at 7:21 μμ

    κορίτσαρε έχεις πάρει φόρα και μας έχεις τρελάνει με τις νοστιμιές σου!

    • Reply
      The Healthy Cook
      22 Νοεμβρίου, 2015 at 4:18 μμ

      🙂

  • Reply
    craftcooklove
    23 Νοεμβρίου, 2015 at 9:58 πμ

    Πω πω η σάλτσα φαίνεται απλά φανταστική!! Άσε που τρελαίνομαι για σολωμό! Πολλά φιλιά!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      23 Νοεμβρίου, 2015 at 5:50 μμ

      κι εσύ? μπορώ να τρώω σολομό κάθε μέρα!
      ευχαριστώ! 🙂

  • Reply
    Beauty Follower
    24 Νοεμβρίου, 2015 at 1:29 μμ

    Ωραιο και αυτο!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      28 Νοεμβρίου, 2015 at 5:47 μμ

      μερσί!!

  • Reply
    Stavroula
    24 Νοεμβρίου, 2015 at 7:51 μμ

    Οκ οι καλεσμένοι δεν πρέπει να ειχαν παράπονο… Μενου εστιατορίου τριων αστερων! Μπράβο για ολα!

    • Reply
      The Healthy Cook
      28 Νοεμβρίου, 2015 at 5:47 μμ

      ευχαριστώ πολύ Σταυρούλα! 🙂

    Leave a Reply