Home » Spicy Black Lentils Soup (Daal Makkhani) – Πικάντικη Σούπα με Μαύρες Φακές

Spicy Black Lentils Soup (Daal Makkhani) – Πικάντικη Σούπα με Μαύρες Φακές

Spicy Black Lentils Soup (Daal Makkhani) – Πικάντικη Σούπα με Μαύρες Φακές

for english scroll down

To Daal Makkhani είναι άλλη μια παραδοσιακή ινδική συνταγή και συγκεκριμένα της βόρειας Ινδίας. Πρόκειται για μια σκουρόχρωμη, παχιά και κρεμώδη σούπα, με διάφορα μπαχαρικά, αρωματισμένη στο τέλος με λίγο βούτυρο και σπόρους κύμινου. Η  πικάντικη και μυρωδάτη σούπα με μαύρες φακές θα σας ζεστάνει τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Αν σας αρέσουν τα μπαχαρικά, αυτή η συνταγή είναι για σας!

Spicy Black Lentils Soup (Daal Makkhani) – Πικάντικη Σούπα με Μαύρες Φακές

Παραδοσιακά, η σούπα παίρνει την κρεμώδη υφή της με παχιά κρέμα γάλακτος. Στη δική μου εκδοχή έκανα  μια μικρή αλλαγή και χρησιμοποίησα στραγγιστό γιαούρτι 2%, το οποίο, παρόλο που έχει χαμηλά λιπαρά, δίνει “στιβαρή” υφή στη σούπα. Επιπλέον αντί να προσθέσω το σύνολο του γιαουρτιού, στην κατσαρόλα στο τέλος του μαγειρέματος, το προσθέτω σε κάθε πιάτο ξεχωριστά, κατά την ώρα του σερβιρίσματος, σαν διακόσμηση.

Spicy Black Lentils Soup (Daal Makkhani) – Πικάντικη Σούπα με Μαύρες Φακές

Οι φακές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ, ενώ έχουν λίγες θερμίδες. Για τις μαύρες φακές beluga έχουμε μιλήσει στην συνταγή για Μαύρες Φακές με Καπνιστή Μελιτζάνα και Μαρμελάδα Τσίλι. Έχουν πιο γήινη γεύση από τις κοινές φακές και βράζουν πιο γρήγορα γιατί είναι λίγο πιο μικρές. Έχουν όμως και ανθοκυανίνες, ένα πολύτιμο αντιοξειδωτικό το οποίο το συναντάμε στα μούρα και στα μύρτιλλα, το οποίο συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και έτσι προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου. Όπως όλα τα όσπρια, οι μαύρες φακές είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα. Επιπλέον, ¼ του φλυτζανιού μαύρες φακές περιέχουν 9 γρ. φυτικές ίνες!

Spicy Black Lentils Soup (Daal Makkhani) – Πικάντικη Σούπα με Μαύρες Φακές

Χρόνος προετοιμασίας:   50 λεπτά

Μερίδες:  5-6

Υλικά:

  • 1 φλυτζάνι μαύρες φακές (250 γρ.)
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες, χωρισμένα σε δύο μέρη
  • ¼ κουταλάκι μπούκοβο
  • 2 μεγάλες ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια
  • 5 εκ. φρέσκια ρίζα τζίντζερ, τριμμένο
  • 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες, χωρισμένες σε δύο μέρη
  • ¼ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
  • 1/2 – 1 κουταλάκι τριμμένο κύμινο
  • 1 – 1 1/2 κουταλάκι τριμμένο κόλιανδρο
  • 1  κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • ½ φλυτζάνι στραγγιστό γιαούρτι 2%, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • 1 κουταλάκι σπόροι αγριοκύμινου
  • αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Βράζουμε τις φακές σε 4 φλυτζάνια νερό μαζί με το 1 κρεμμύδι σε φέτες, την μισή ποσότητα σκόρδου και λίγο αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 30-35 λεπτά. Στραγγίζουμε τις φακές αλλά κρατάμε τον ζωμό τους.
  2. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  3. Προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το κόλιανδρο, το κύμινο, το μπούκοβο, το πιπέρι καγιέν και την καπνιστή πάπρικα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 4-5 λεπτά.
  4. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε τις βρασμένες φακές και τόσο από τον ζωμό τους ώστε το μείγμα μας να είναι παχύρευστο. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
  5. Αποσύρουμε από την φωτιά.
  6. Δοκιμάζετε τη σούπα και προσθέτετε λίγο αλάτι αν θέλετε. Σε αυτό το στάδιο, αν θέλετε, πολτοποιείτε τη σούπα στο πολυμίξερ. Εγώ δεν το έκανα.
  7. Σε ένα μικρό τηγανάκι, ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει και μόλις κάψει προσθέτουμε τους σπόρους αγριοκύμινου και τους καβουρδίζουμε μέχρι να σταματήσουν να πετάγονται. Κρατήστε λίγους για την διακόσμηση, αν θέλετε, και ρίξτε τους υπόλοιπους στη σούπα και ανακατέψτε καλά.
  8. Σερβίρετε τη σούπα ζεστή. Χρησιμοποιώντας δύο κουτάλια φτιάχνετε μακρόστενες μπάλες γιαουρτιού και βάζετε από μια σε κάθε πιάτο, πάνω στη σούπα. Ολοκληρώνετε την διακόσμηση του πιάτου με τους σπόρους αγριοκύμινου που έχετε φυλάξει και με λίγη καπνιστή πάπρικα.

Καλή σας απόλαυση!

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

 
Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες Χοληστερόλη
180.8 15.4 0.1 11.1 3.4 6.1 4.5

10.4mg

Spicy Black Lentils Soup (Daal Makkhani) – Πικάντικη Σούπα με Μαύρες Φακές

Daal Makkhani is one more traditional Indian recipe, from northern India in particular. It is a dark, thick and creamy soup, with spices, flavored at the end of cooking with some butter and caraway seeds.  Τhe spicy and fragrant soup with black lentils will warm you on cold winter nights. If you like spices, this recipe is for you!

Spicy Black Lentils Soup (Daal Makkhani) – Πικάντικη Σούπα με Μαύρες Φακές

Traditionally, the soup gets its creamy texture from heavy cream. In my version of the soup I made a small change and I used yoghurt 2%, which, although it is low in fat, it gives a “robust” texture to the soup. Moreover, instead of adding the whole ½ cup of yoghurt in the pan at the end of cooking I add it on each plate, at serving time, to decorate.

Spicy Black Lentils Soup (Daal Makkhani) – Πικάντικη Σούπα με Μαύρες Φακές

Lentils are rich in protein, fiber and folic acid, and have few calories. We have already talked about black beluga lentils in the recipe for Black Lentils with Smoked Eggplant and Chille Jam. They have an earthier flavor than common lentils and boil more quickly because they are slightly smaller. They have, however, anthocyanins, a valuable antioxidant that is found in blueberries and bilberries, which help protect cells from damage caused by free radicals and thus protects against various cancers. Like all legumes, black lentils are rich in vitamins and minerals. Moreover, ¼ cup black lentils contain 9 grams of fiber!

Preparation time:   50 minutes

Servings:   5-6

Ingredients:

  • 1 cup (250 g.) black lentils
  • 2 large onions, cut into thin slices, divided into two parts
  • ¼ teaspoon chile flakes
  • 2 large tomatoes, cut into small cubes
  • 5 cm. fresh ginger root, grated
  • 3 large cloves garlic, crushed, divided into two parts
  • ¼ teaspoon cayenne pepper
  • 1/2 – 1 teaspoon ground cumin
  • 1 – 1 1/2 teaspoon ground coriander
  • 1 teaspoon smoked paprika
  • 3 tablespoons olive oil
  • ½ cup yoghurt 2%, at room temperature
  • 2 tablespoons butter
  • 1 teaspoon caraway seeds
  • salt to taste

Instructions:

  1. Boil the lentils in 4 cups of water, with 1 sliced ​​onion, half the amount of garlic and some salt until soft, about 30-35 minutes. Drain the lentils but keep their broth.
  2. In another pot, heat olive oil and saute the onion for 2 minutes, until tender.
  3. Add garlic and ginger and sauté for 1-2 minutes. Add the tomatoes, cilantro, cumin, cayenne pepper, chile flakes and smoked paprika and continue to sauté for another 4-5 minutes.
  4. At this point add the boiled lentils and enough of their broth to have a thick mixture. Stir and simmer for 10 minutes.
  5. Remove from the heat.
  6. Taste and add some more salt if needed. In this step, you can puree the soup in the food processor, if desired. I didn’t.
  7. In a small frying pan, heat the butter until melted and when hot add the caraway seeds and roast until they stop spluttering. Keep some of the seeds aside, to decorate, and add the rest to the soup and stir well.
  8. Serve the soup warm. Using two spoons you make yogurt balls and put one in each dish, on the soup. Complete the decoration of the dish with the stored caraway seeds and with some smoked paprika.

Enjoy your meal!

Nutritional Facts per Serving

 
Calories Carbohydrates Sugars Total Fat Saturated Fat Proteins Dietary Fibers Cholesterol
180.8 15.4 0.1 11.1 3.4 6.1 4.5

10.4mg

 

Facebook Comments

41 comments

  1. lenia says:

    Ο μήνας ξεκινά με υπέροχο πιάτο! Λατρεύω τις μπελούγκα! Φαίνεται λαχταριστό! Καλό μήνα, Ευάκι!

  2. Καλημέρα Εύη μου!
    Λατρεύω τις φακές, τις μαύρες όμως δεν έτυχε να τις δοκιμάσω ποτέ…μόλις μου έδωσες την αφορμή!!
    Φιλάκια 🙂

  3. sinlila says:

    Μου αρέσουν και οι σούπες και τα πικάντικα……άρα είναι συνταγή για μένα!!!! Καλό μήνα!!!

  4. Καλό μήνα, μου αρέσουν πολύ οι beluga και οι φακές γενικότερα και η πρότασή σου για ινδικό. Να δοκιμάζουμε και νέες γεύσεις και τρόπους μαγειρέματος.

  5. άρης says:

    Καλημέρα και καλό μήνα Εύη !!
    Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μαύρες φακές, μου φαίνονται τέλειες! Πολύ αρωματικό και πολύ θρεπτικό το πιάτο σου !

  6. justsunday says:

    εβη εντυπωσιαστηκα για μια ακομα φορα!!!δεν ηξερα τιςμαυρες φακες,ιδιαιτερη σουπα που μονο και σ την ιδεα μεκανει να θελω να την δοκιμασω!!μου αρεσε που εβαλες γιοαουρτι παρα κρεμα,καταλυτικη η κινηση σου!!!!!
    καλο μηνααα και Kisses!!!
    kikitchen

  7. Ξανθή says:

    Είδα τι μαύρες φακές σε ένα κατάστημα με βιολογικά αλλά δεν τόλμησα να τις αγοράσω, στην επόμενη επίσκεψη μου θα τολμήσω.

  8. Πολυ ιδιαιτερο το πιατο σου Ευη!!
    Ξεχωριζει για τα μπαχαρικα του. Ειμαι πολυ σιγουρη οτι θα μου αρεσει.
    Εντελως διαφορετικη προταση!!!!
    Πολυ ωραιες οι φωτογραφιες σου, οπως παντα!
    Φιλια και καλο μηνα!!!!

  9. Μ’ αρέσουν πολύυυυυυυυ οι φακές μπελούγκα, τα μπαχαρικά και η ινδική κουζίνα!
    Άρα….πρέπει να τις φτιάξω!!!
    Πρώτα όμως έχει σειρά το βέγκαν μπράουνι….

  10. sp00nstories says:

    Πολύ πικάντικο και αρωματικό πιάτο κούκλα! Μαύρες φακές δεν έχω δοκιμάσει! Καιρός να το κάνω ε?

  11. Χρύσα says:

    Κοίτα να δεις που ακόμα μου ξεφεύγουν… Τώρα που το πηγες προς Ινδία όμως, δεν τη γλιτώνουν!

  12. οι φακές (οποιουδήποτε χρώματος.. με μια αδυναμία στις κόκκινες) είναι από τα αγαπημένα μου όσπρια!
    πολύ ωραία ιδέα η προσθήκη τόσων αρωματικών και μπαχαρικών. Αγαπάω ιδιαίτερα το τζίντζερ και την καπνιστή πάπρικα!
    Θρεπτικό και χουχουλιάρικο το φαγάκι σου. Μ’ αρέσει!

  13. Μαύρες φακές δεν έχω δοκιμάσει ακόμα… στη λίστα για δοκιμή λοιπόν!
    Φουλ αρωματικό πιάτο και μ’ αρέσει!
    Όπως επίσης μου αρέσει πολύ που χρησιμοποιείς γιαούρτι αντί για κρέμα γάλακτος.
    Στο σπίτι συνοδεύουμε πάντα τις φακές με γιαούρτι και είναι υπέροχος και πολύ ταιριαστός συνδυασμός.
    Καλό βράδυ!

  14. mookies says:

    Ένα από τα λίγα φαγητά που δεν έτρωγα σαν παιδί αλλά και ως ενήλικας είναι οι φακές. Και μιλάω για τις παραδοσιακές φακές σούπα όπως τις φτιάχνουν την μεγάλη εβδομάδα. Εδώ και χρόνια λέω ότι πρέπει να δοκιμάσω επιτέλους μια νέα συνταγή με άλλου είδους φακές και η δική σου πικάντικη σούπα με τα αγαπημένα μου υλικά και το γιαούρτι είναι νομίζω η ιδανική!
    Τι λες Εύη θα τα καταφέρει να μου αλλάξει γνώμη;
    Φιλιά

  15. Μόλις ετοίμασα κ γεύομαι την συνταγή σου, με την διαφορά οτι χρησιμοποίησα τις κοινές φακές, δεν έχω λόγια…είναι μια φοβερή συνταγή, Δεν μπορούσα να φανταστώ πόσο υπέροχα δένει το γιαούρτι!!!

    • The Healthy Cook says:

      Σόνια μου χαίρομαι πάρα πολύ που την δοκίμασες και σου άρεσε!!
      Ναι, είναι πολύ νόστιμη!!
      Σε φιλώ! Καλό βράδυ!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.