Home » Spicy Pumpkin with Almond Quinoa – Πικάντικη Κολοκύθα με Κινόα

Spicy Pumpkin with Almond Quinoa – Πικάντικη Κολοκύθα με Κινόα

Spicy-Pumpkin-with-Almond-Quinoa – Πικάντικη-Κολοκύθα-με-Κινόα

for english scroll down

Καλημέρα σε όλους! Είμαι χαρούμενη σήμερα γιατί δεν έχω να σας προτείνω μόνο μία συνταγή, αλλά πολλές! Η σημερινή είναι μια ομαδική ανάρτηση στην οποία συμμετέχουν πολλά ελληνικά μπλογκς. Έχοντας ένα κοινό συστατικό, την κολοκύθα στην προκειμένη, δημοσιεύουμε την συνταγή μας την ίδια μέρα όλοι, κι έτσι εσείς έχετε μια πληθώρα συνταγών να διαλέξετε! Δεν είναι κι άσχημο, τι λέτε?  Η δική μου πρόταση για σήμερα είναι πικάντικη κολοκύθα με κινόα, ή αλλιώς, κολοκύθα γιαχνί με φασολάκια, τοματούλες και κρεμμύδι, συνοδευόμενη από κινόα με καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Spicy-Pumpkin-with-Almond-Quinoa – Πικάντικη-Κολοκύθα-με-Κινόα

Η κολοκύθα, για την οποία μιλήσαμε στην προηγούμενη ανάρτηση, είναι ένα υλικό που, τελικά, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις παντού. Η αλήθεια είναι πως μέχρι τώρα δεν την έχω χρησιμοποιήσεις σε πολλές συνταγές, αν εξαιρέσω ένα θεϊκό κέικ που είχα φτιάξει πριν πολλά χρόνια και ακόμα το θυμάμαι… Η σημερινή συνταγή έχει βορειο-αφρικάνικες επιρροές. Έχει μπαχαρικά (κύμινο και κόλιανδρο που ταιριάζουν πολύ στην κολοκύθα), σταφίδες και δυόσμο, τα οποία ισορροπούν αρμονικά με τα  μπαχαρικά και ολοκληρώνουν το πιάτο. Όσο για την κινόα, μαγειρεύετε ως συνήθως, αλλά μετά ανακατεύετε με καβουρδισμένα αμύγδαλα και χαρίσα και γίνεται το τέλειο πικάντικο συνοδευτικό.

Η χαρίσα είναι μια Βορειο-αφρικανική σάλτσα (πολτός)  που φτιάχνεται από αποξηραμένες κόκκινες πιπεριές, σκόρδο, ελαιόλαδο και σπόρους αγριοκύμινου.  Χρησιμοποιείται σαν συμπλήρωμα σε σάλτσες ή dressings, ή τρώγεται σκέτο (αν το αντέχετε 😉 ). Θα το βρείτε έτοιμο σε μεγάλα σουπερ μάρκετ, στα ράφια με τα έθνικ προϊόντα, ή σε καταστήματα που πωλούν αραβικά προΙόντα.  Ωστόσο, δεν είναι δύσκολο να την φτιάξεται μόνι σας. Μπορείτε να δείτε συνταγές σαν αυτή και αυτή.

Να σημειώσω πως αν δεν σας αρέσει η κινόα και δεν έχετε δυσανεξία στην γλουτένη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουσκούς.  Επίσης, αν δεν σας αρέσουν καθόλου τα καυτερά, φτιάξτε την κινόα χωρίς χαρίσα. Το πιάτο θα είναι πολύ νόστιμο και πάλι.

Spicy-Pumpkin-with-Almond-Quinoa – Πικάντικη-Κολοκύθα-με-Κινόα

Χρόνος προετοιμασίας:   15 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:   30 λεπτά

Μερίδες:   6

Υλικά:

Για την πικάντικη κολοκύθα:

  • 1 κουταλιά βούτυρο
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 4 εκ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 2 κουταλάκια κύμινο σε σκόνη
  • 2 κουταλάκια κόλιανδρο σε σκόνη
  • 2 κουταλάκια ξύσμα λεμονιού
  • 1 κιλό κολοκύθα, κομμένη σε μέτρια κομμάτια
  • 400 γρ. τοματάκια κονκασέ
  • 2 φλυτζάνια ζωμό λαχανικών (κατά προτίμηση σπιτικό)
  • 450 γρ. φασολάκια (χρησιμοποίησα κατεψυγμένα)
  • 1/3 φλυτζανιού σταφίδες ξανθές
  • 1 κουταλιά μέλι
  • ¼ φλυτζανιού φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ¼ φλυτζανιού φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την κινόα:

  • 1 ¾ φλυτζανιού κινόα
  • 2 φλυτζάνια ζωμό λαχανικών (κατά προτίμηση σπιτικό)
  • 1 ¼ φλυτζάνια νερό
  • ½ φλυτζάνι αμύγδαλα φιλέ, καβουρδιμένα
  • ½ – 1 κουταλιά χαρίσα (ανάλογα πόσο καυτερό το θέλετε)

Εκτέλεση:

Για την πικάντικη κολοκύθα:

  1. Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
  3. Προσθέτουμε το τζίντζερ, τα μπαχαρικά και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε για 1 λεπτό περίπου.
  4. Προσθέτουμε την κολοκύθα, τα τοματάκια κονκασέ, και τον ζωμό και αφήνουμε να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, σκεπασμένα, για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.
  5. Προσθέτουμε τα φασολάκια, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν περίπου 5 λεπτά, ανακατέυοντας που και που.
  6. Προσθέτουμε τις σταφίδες, το μέλι και τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από την φωτιά.

Για την κινόα:

  1. Ζεσταίνουμε το νερό και τον ζωμό σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε την κινόα και όσο αλάτι επιθυμούμε.
  2. Αφήνουμε να βράσει, σκεπασμένη, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά, ανακατεύοντας που και που.
  3. Αναμειγνύουμε την κινόα με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και την χαρίσα και σερβίρουμε.

Και μια και δεν είμαι μόνη μου σήμερα, δείτε τι συνταγές σας προτείνουν και οι υπόλοιπες food bloggers με βασικό συστατικό την κολοκύθα. Είμαι σίγουρη πως δεν θα ξέρετε ποια συνταγή να διαλέξετε!

Η Ευγενία από το Eat Yourself Greek προτείνει: Μελιτζάνες με γέμιση κολοκύθας και αντζούγιες

Η Εβίνα από το Cook and Feel προτείνει: Χοιρινό με νεροκολοκύθα στη γάστρα

Η Αγγελική από το Cookika προτείνει: Μπισκότα Σοκολάτας με Κολοκύθα

Η Κατερίνα από το Delightful Area προτείνει: Τάρτα με γλυκιά κολοκύθα

Η Δώρα από το Pandora’s Kitchen προτείνει: Ψητός ταμπουράς με τυρένια σάλτσα

Η Ειρήνη από το Paxxi προτείνει: Πίτα με γλυκιά κολοκύθα

Η Εύα από το Real Family Food προτείνει:  Eύκολο και υγιεινό κέικ κολοκύθας με μέλι, χωρίς ζάχαρη (SF)

Η Σοφία από το Sofeto Γεύσεις Υγείας προτείνει: Πίτα με κολοκύθα και τυρί , ολικής αλέσεως.

Η Νίκη από το Το μυαλό στο φαγητό προτείνει: Πιτάκια κολοκύθας

Η Άρτεμις από το Wonderfoodland προτείνει: Κολοκυθοσοκολατένιες Μπάρες με Μπαχαρικά

Spicy-Pumpkin-with-Almond-Quinoa – Πικάντικη-Κολοκύθα-με-Κινόα

I am happy today because I don’t have only one recipe to propose but many! Today’s post is a group post involving many Greek food blogs. Having a common ingredient (it is pumpkin today), we publish our recipe on the same day, so you’ ll have a variety of recipes to choose from! Not too bad, is it? My suggestion for today is spicy pumpkin with almond quinoa, or otherwise, pumpkin stew with green beans, tomatoes and onion, accompanied by roasted almonds quinoa with harissa.

Pumpkin,for whom we spoke in the latest post, is the ultimately ingredoent; you can use it everywhere. The truth is that so far I have not use it in many recipes, if you exclude a divine cake I made many years ago and still remember it … Today’s recipe has North-African influences. It has spices (cumin and coriander that match with the pumpkin perfectly), raisins and mint which harmoniously balance with spices and complete the dish. As for quinoa, it is cook as usual, but then mixed with roasted almonds and harissa and is the perfect spicy dish.

Spicy-Pumpkin-with-Almond-Quinoa – Πικάντικη-Κολοκύθα-με-Κινόα

Harissa is a North African sauce (paste) made from dried red peppers, garlic, olive oil and caraway seeds. Used as a complement to sauces or dressings, or eaten on its own (if you can handle it… 😉 ).  You will find it in a large supermarket, or shops selling Arabic products. However, it is not hard to make one yourself. You can follow recipes like this one and this one.

Please note that if you do not like quinoa and you do not have an intolerance to gluten, you can use couscous. Also, if you do not like spicy food at all, make the quinoa without harissa. This dish is very tasty without it, as well.

Spicy Pumpkin Tagine with Almond Quinoa
Serves 6
A delicious spicy vegetable stew accompanied by an roasted almond quinoa with harissa
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Cook Time
30 min
Total Time
45 min
Prep Time
15 min
Cook Time
30 min
Total Time
45 min
418 calories
63 g
5 g
15 g
14 g
3 g
616 g
924 g
14 g
0 g
11 g
Nutrition Facts
Serving Size
616g
Servings
6
Amount Per Serving
Calories 418
Calories from Fat 126
% Daily Value *
Total Fat 15g
22%
Saturated Fat 3g
14%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 4g
Monounsaturated Fat 7g
Cholesterol 5mg
2%
Sodium 924mg
38%
Total Carbohydrates 63g
21%
Dietary Fiber 13g
53%
Sugars 14g
Protein 14g
Vitamin A
534%
Vitamin C
56%
Calcium
18%
Iron
41%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
Spicy pumpkin
  1. • 1 tablespoon butter
  2. • 1 tablespoon olive oil
  3. • 2 medium onions, chopped
  4. • 2 cloves garlic, crushed
  5. • 4 cm. fresh ginger, grated
  6. • 2 teaspoons cumin powder
  7. • 2 teaspoons coriander powder
  8. • 2 teaspoons lemon zest
  9. • 1 kg pumpkin, cut into medium-sized pieces
  10. • 400 g. canned chopped tomatoes, undrained
  11. • 2 cups vegetable broth (preferably homemade)
  12. • 450 g. green beans (I used frozen)
  13. • 1/3 cup sultanas
  14. • 1 tablespoon honey
  15. • ¼ cup fresh parsley, finely chopped
  16. • ¼ cup fresh mint, finely chopped
  17. • salt, freshly ground pepper
Almond Quinoa
  1. • 1 ¾ cup quinoa
  2. • 2 cups vegetable broth (preferably homemade)
  3. • 1 ¼ cups water
  4. • ½ cup roasted almond slivers
  5. • ½ - 1 tablespoon Harissa (depending on how spicy you want it)
Instructions
Spicy pumpkin
  1. Heat butter and olive oil in a large saucepan over medium heat.
  2. Add onion and garlic and cook for about 4-5 minutes, until onion is tender.
  3. Add ginger, spices and lemon zest and cook for 1 minute, stirring.
  4. Add pumpkin, tomatoes, and broth and bring to a boil. Reduce heat and simmer, covered, for about 15 minutes, until pumpkin is just tender.
  5. Add beans, salt and pepper and let cook about 5 minutes, stirring occasionally.
  6. Add sultanas, honey and spices, stir and remove from heat.
Almond Quinoa
  1. Heat water and the broth in a small saucepan over medium heat and add quinoa and salt as desired.
  2. Allow to boil, covered, for about 15 minutes, until liquid is absorbed, stirring occasionally.
  3. Mix quinoa with roasted almonds and harissa and serve.
Adapted from "The Weekend Cook", The Australian Women's Weekly
beta
calories
418
fat
15g
protein
14g
carbs
63g
more
Adapted from "The Weekend Cook", The Australian Women's Weekly
The Healthy Cook http://www.thehealthycook.gr/

And since I’m not alone in this post, see the recipes all the other food bloggers suggest today, having pumpkin as the basic ingredient. I am sure you will not know which recipe to choose!

Eat Yourself Greek: Stuffed Eggplants with Pumpkin and Anchovies

Cook and Feel: Pork with Pumpkin 

Cookika: Flourless Chocolate Pumpkin Cookies

Delightful AreaPumpkin Pie (Greek)

Pandora’s Kitchen: Roasted Tabouras with cheesy sauce (Greek)

PaxxiPumpkin Pie (Greek)

Real Family Food:  Easy Pumpkin Cake with Honey, Sugar-Free (SF) (Greek)

Sofeto Γεύσεις Υγείας: Whole Wheat Pumpkin Pie with Cheese (Greek)

Το μυαλό στο φαγητό: Small Pumpkin Pies (Greek)

Wonderfoodland: Pumpkin & Chocolate Granola Bars (Greek)

Facebook Comments

21 comments

  1. Yummy!!! Την κινόα θα την φτιάξω σήμερα μιας και τρελλαίνομαι για harissa. Η πικάντικη κολοκύθα μπαίνει στο πρόγραμμα για την επόμενη εβδομάδα. Τέλεια πρέπει να είναι με τόσα μπαχαρικά!

  2. Ομολογώ ότι και στη δική μου κουζίνα η κολοκύθα έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως για γλυκές συνταγές. Μου αρέσει πολύ όμως η πικάντικη ιδέα σου, Εύη!

  3. Η δική σου συνταγή πρέπει να είναι ονειρεμένη!!! Θα την δοκιμάσω σίγουρα, όπως κ το κέικ με την κολοκύθα κ το μέλι απο την Εύα, ίσως και… μάλλον όλες σιγά σιγά. Πολύ ωραία η ιδέα σου να μας παρουσιάσεις συγκεντρωμένα τόσες συνταγές!!

    • The Healthy Cook says:

      χαχαχα! έχεις δίκιο! είναι όλες οι συνταγές πολύ ξεχωριστές!
      χαίρομαι που σου αρέσει Σόνια μου! σ’ ευχαριστώ!

  4. Ουάου!!! Βετζετέριαν πιάτο με τα όλα του!!!!!! Από τα πιο εντυπωσιακά που έχεις κάνει τελευταία. Οι συνδυασμοί των υλικών με εντυπωσίασαν και το γιαχνί σου είναι το πιο ξεχωριστό που έχω δει ποτέ μου!! Ομολογουμένως!

  5. Marion says:

    Χρώματα κι αρώματα Ευη. Υπέροχο πιάτο.

    Η κολοκύθα ταιριάζει πολύ με αυτά τα μπαχαρικά.
    Και με κους κους θα μου άρεσε, με χαρίσα βέβαια, τόσο όσο..για να αντέχεται 😉

    Φιλιά 🙂

    • The Healthy Cook says:

      σ’ ευχαριστώ Μάριον! και με κους κους θα είναι πολύ ωραίο, πράγματι 🙂

  6. neanikon says:

    Πόσο υπέροχο φαίνεται το φαγάκι αυτό Εύη!! Πόσα αρώματα και πόσες γεύσεις!
    Και τι ωραίοι συνδυασμοί! Ευχαριστούμε!!!! 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.