• Ελληνικά
  • English
  • Για χορτοφάγους/ Λαχανικά/ Συνταγές/ Υγιεινά Γεύματα

    Πικάντικη Κολοκύθα με Κινόα

    Καλημέρα σε όλους! Είμαι χαρούμενη σήμερα γιατί δεν έχω να σας προτείνω μόνο μία συνταγή, αλλά πολλές! Η σημερινή είναι μια ομαδική ανάρτηση στην οποία συμμετέχουν πολλά ελληνικά μπλογκς. Έχοντας ένα κοινό συστατικό, την κολοκύθα στην προκειμένη, δημοσιεύουμε την συνταγή μας την ίδια μέρα όλοι, κι έτσι εσείς έχετε μια πληθώρα συνταγών να διαλέξετε! Δεν είναι κι άσχημο, τι λέτε?  Η δική μου πρόταση για σήμερα είναι πικάντικη κολοκύθα με κινόα, ή αλλιώς, κολοκύθα γιαχνί με φασολάκια, τοματούλες και κρεμμύδι, συνοδευόμενη από κινόα με καβουρδισμένα αμύγδαλα.

    Spicy-Pumpkin-with-Almond-Quinoa – Πικάντικη-Κολοκύθα-με-Κινόα

    Η κολοκύθα, για την οποία μιλήσαμε στην προηγούμενη ανάρτηση, είναι ένα υλικό που, τελικά, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις παντού. Η αλήθεια είναι πως μέχρι τώρα δεν την έχω χρησιμοποιήσεις σε πολλές συνταγές, αν εξαιρέσω ένα θεϊκό κέικ που είχα φτιάξει πριν πολλά χρόνια και ακόμα το θυμάμαι… Η σημερινή συνταγή έχει βορειο-αφρικάνικες επιρροές. Έχει μπαχαρικά (κύμινο και κόλιανδρο που ταιριάζουν πολύ στην κολοκύθα), σταφίδες και δυόσμο, τα οποία ισορροπούν αρμονικά με τα  μπαχαρικά και ολοκληρώνουν το πιάτο. Όσο για την κινόα, μαγειρεύετε ως συνήθως, αλλά μετά ανακατεύετε με καβουρδισμένα αμύγδαλα και χαρίσα και γίνεται το τέλειο πικάντικο συνοδευτικό.

    Η χαρίσα είναι μια Βορειο-αφρικανική σάλτσα (πολτός)  που φτιάχνεται από αποξηραμένες κόκκινες πιπεριές, σκόρδο, ελαιόλαδο και σπόρους αγριοκύμινου.  Χρησιμοποιείται σαν συμπλήρωμα σε σάλτσες ή dressings, ή τρώγεται σκέτο (αν το αντέχετε 😉 ). Θα το βρείτε έτοιμο σε μεγάλα σουπερ μάρκετ, στα ράφια με τα έθνικ προϊόντα, ή σε καταστήματα που πωλούν αραβικά προΙόντα.  Ωστόσο, δεν είναι δύσκολο να την φτιάξεται μόνι σας. Μπορείτε να δείτε συνταγές σαν αυτή και αυτή.

    Να σημειώσω πως αν δεν σας αρέσει η κινόα και δεν έχετε δυσανεξία στην γλουτένη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουσκούς.  Επίσης, αν δεν σας αρέσουν καθόλου τα καυτερά, φτιάξτε την κινόα χωρίς χαρίσα. Το πιάτο θα είναι πολύ νόστιμο και πάλι.

    Spicy-Pumpkin-with-Almond-Quinoa – Πικάντικη-Κολοκύθα-με-Κινόα

    Πικάντικη Κολοκύθα με Κινόα

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
    Serves: 6
    Prep Time: 15 λεπτά Cooking Time: 30 λεπτά

    Ingredients

    • Για την πικάντικη κολοκύθα:
    • 1 κουταλιά βούτυρο
    • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
    • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
    • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
    • 4 εκ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
    • 2 κουταλάκια κύμινο σε σκόνη
    • 2 κουταλάκια κόλιανδρο σε σκόνη
    • 2 κουταλάκια ξύσμα λεμονιού
    • 1 κιλό κολοκύθα, κομμένη σε μέτρια κομμάτια
    • 400 γρ. τοματάκια κονκασέ
    • 2 φλυτζάνια ζωμό λαχανικών (κατά προτίμηση σπιτικό)
    • 450 γρ. φασολάκια (χρησιμοποίησα κατεψυγμένα)
    • 1/3 φλυτζανιού σταφίδες ξανθές
    • 1 κουταλιά μέλι
    • ¼ φλυτζανιού φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
    • ¼ φλυτζανιού φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
    • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    • Για την κινόα:
    • 1 ¾ φλυτζανιού κινόα
    • 2 φλυτζάνια ζωμό λαχανικών (κατά προτίμηση σπιτικό)
    • 1 ¼ φλυτζάνια νερό
    • ½ φλυτζάνι αμύγδαλα φιλέ, καβουρδιμένα
    • ½ – 1 κουταλιά χαρίσα (ανάλογα πόσο καυτερό το θέλετε)

    Instructions

    1

    Για την πικάντικη κολοκύθα:

    2

    Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά.

    3

    Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.

    4

    Προσθέτουμε το τζίντζερ, τα μπαχαρικά και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε για 1 λεπτό περίπου.

    5

    Προσθέτουμε την κολοκύθα, τα τοματάκια κονκασέ, και τον ζωμό και αφήνουμε να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, σκεπασμένα, για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.

    6

    Προσθέτουμε τα φασολάκια, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν περίπου 5 λεπτά, ανακατέυοντας που και που.

    7

    Προσθέτουμε τις σταφίδες, το μέλι και τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από την φωτιά.

    8

    Για την κινόα:

    9

    Ζεσταίνουμε το νερό και τον ζωμό σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε την κινόα και όσο αλάτι επιθυμούμε.

    10

    Αφήνουμε να βράσει, σκεπασμένη, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά, ανακατεύοντας που και που.

    11

    Αναμειγνύουμε την κινόα με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και την χαρίσα και σερβίρουμε.

    Nutrition

    • 418 Calories
    • 63g Carbohydrates
    • 5mg Cholesterol
    • 15g Fat
    • 13g Fiber
    • 14g Protein
    • 3g Saturated fat
    • 924mg Sodium
    • 14g Sugar

    Notes

    Διατροφική αξία ανά μερίδα (616g)

     

    Και μια και δεν είμαι μόνη μου σήμερα, δείτε τι συνταγές σας προτείνουν και οι υπόλοιπες food bloggers με βασικό συστατικό την κολοκύθα. Είμαι σίγουρη πως δεν θα ξέρετε ποια συνταγή να διαλέξετε!

    Η Ευγενία από το Eat Yourself Greek προτείνει: Μελιτζάνες με γέμιση κολοκύθας και αντζούγιες

    Η Εβίνα από το Cook and Feel προτείνει: Χοιρινό με νεροκολοκύθα στη γάστρα

    Η Αγγελική από το Cookika προτείνει: Μπισκότα Σοκολάτας με Κολοκύθα

    Η Κατερίνα από το Delightful Area προτείνει: Τάρτα με γλυκιά κολοκύθα

    Η Δώρα από το Pandora’s Kitchen προτείνει: Ψητός ταμπουράς με τυρένια σάλτσα

    Η Ειρήνη από το Paxxi προτείνει: Πίτα με γλυκιά κολοκύθα

    Η Εύα από το Real Family Food προτείνει:  Eύκολο και υγιεινό κέικ κολοκύθας με μέλι, χωρίς ζάχαρη (SF)

    Η Σοφία από το Sofeto Γεύσεις Υγείας προτείνει: Πίτα με κολοκύθα και τυρί , ολικής αλέσεως.

    Η Νίκη από το Το μυαλό στο φαγητό προτείνει: Πιτάκια κολοκύθας

    Η Άρτεμις από το Wonderfoodland προτείνει: Κολοκυθοσοκολατένιες Μπάρες με Μπαχαρικά

    Spicy-Pumpkin-with-Almond-Quinoa – Πικάντικη-Κολοκύθα-με-Κινόα

     

    Spicy-Pumpkin-with-Almond-Quinoa – Πικάντικη-Κολοκύθα-με-Κινόα

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    24 Comments

  • Reply
    Ξανθή
    3 Οκτωβρίου, 2016 at 10:52 πμ

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Κι εγώ σήμερα θα φτιάξω ζυμαρικά με κολοκύθα!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      4 Οκτωβρίου, 2016 at 10:40 μμ

      καλοφάγωτα!

  • Reply
    peps@pepi's kitchen
    3 Οκτωβρίου, 2016 at 11:41 πμ

    Yummy!!! Την κινόα θα την φτιάξω σήμερα μιας και τρελλαίνομαι για harissa. Η πικάντικη κολοκύθα μπαίνει στο πρόγραμμα για την επόμενη εβδομάδα. Τέλεια πρέπει να είναι με τόσα μπαχαρικά!

    • Reply
      The Healthy Cook
      4 Οκτωβρίου, 2016 at 10:40 μμ

      ναι! εσένα θα σου αρέσει σίγουρα! 😉

  • Reply
    PanDoras Kitchen
    3 Οκτωβρίου, 2016 at 12:50 μμ

    yum yum yum πικάντικη κολοκύθα!

    • Reply
      The Healthy Cook
      4 Οκτωβρίου, 2016 at 10:41 μμ

      😉

  • Reply
    Jasmin
    3 Οκτωβρίου, 2016 at 1:19 μμ

    I love this recipe, Evi!
    So versatile and colorful – just the right thing for upcoming autumn days 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      4 Οκτωβρίου, 2016 at 10:41 μμ

      thanks Jasmin!
      I’m glad you like it! 🙂

  • Reply
    Helen from Healthy Bits and Bites
    3 Οκτωβρίου, 2016 at 5:39 μμ

    Ομολογώ ότι και στη δική μου κουζίνα η κολοκύθα έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως για γλυκές συνταγές. Μου αρέσει πολύ όμως η πικάντικη ιδέα σου, Εύη!

    • Reply
      The Healthy Cook
      4 Οκτωβρίου, 2016 at 10:42 μμ

      χαίρομαι πολύ γι αυτό Ελένη!
      δοκίμασε τη! 😉

  • Reply
    Stylencritics
    3 Οκτωβρίου, 2016 at 6:58 μμ

    Η δική σου συνταγή πρέπει να είναι ονειρεμένη!!! Θα την δοκιμάσω σίγουρα, όπως κ το κέικ με την κολοκύθα κ το μέλι απο την Εύα, ίσως και… μάλλον όλες σιγά σιγά. Πολύ ωραία η ιδέα σου να μας παρουσιάσεις συγκεντρωμένα τόσες συνταγές!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      4 Οκτωβρίου, 2016 at 10:44 μμ

      χαχαχα! έχεις δίκιο! είναι όλες οι συνταγές πολύ ξεχωριστές!
      χαίρομαι που σου αρέσει Σόνια μου! σ’ ευχαριστώ!

  • Reply
    Χρυσαυγή
    4 Οκτωβρίου, 2016 at 12:32 πμ

    Ουάου!!! Βετζετέριαν πιάτο με τα όλα του!!!!!! Από τα πιο εντυπωσιακά που έχεις κάνει τελευταία. Οι συνδυασμοί των υλικών με εντυπωσίασαν και το γιαχνί σου είναι το πιο ξεχωριστό που έχω δει ποτέ μου!! Ομολογουμένως!

    • Reply
      The Healthy Cook
      4 Οκτωβρίου, 2016 at 10:44 μμ

      😀 😀 ευχαριστώ!!

  • Reply
    Marion
    4 Οκτωβρίου, 2016 at 9:37 πμ

    Χρώματα κι αρώματα Ευη. Υπέροχο πιάτο.

    Η κολοκύθα ταιριάζει πολύ με αυτά τα μπαχαρικά.
    Και με κους κους θα μου άρεσε, με χαρίσα βέβαια, τόσο όσο..για να αντέχεται 😉

    Φιλιά 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      4 Οκτωβρίου, 2016 at 10:45 μμ

      σ’ ευχαριστώ Μάριον! και με κους κους θα είναι πολύ ωραίο, πράγματι 🙂

  • Reply
    enioula
    4 Οκτωβρίου, 2016 at 10:32 πμ

    Υπέροχη η συνταγή σου Εύη, όπως πάντα 😉

    • Reply
      The Healthy Cook
      4 Οκτωβρίου, 2016 at 10:46 μμ

      ευχαριστώ μικρή μου! 🙂

  • Reply
    neanikon
    4 Οκτωβρίου, 2016 at 10:42 μμ

    Πόσο υπέροχο φαίνεται το φαγάκι αυτό Εύη!! Πόσα αρώματα και πόσες γεύσεις!
    Και τι ωραίοι συνδυασμοί! Ευχαριστούμε!!!! 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      4 Οκτωβρίου, 2016 at 10:47 μμ

      κι εγώ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Άρη! 🙂

  • Reply
    Πικάντικη Κολοκύθα Γιαχνί με Κινόα | KeepUp
    21 Φεβρουαρίου, 2018 at 6:06 μμ

    […] Από την Healthy Cook […]

  • Reply
    Χριστουγεννιάτικο Σοκολατένιο Δεντράκι - The Healthy Cook
    4 Σεπτεμβρίου, 2020 at 9:35 πμ

    […] Την προηγούμενη φορά σας παρουσιάσαμε συνταγές με κολοκύθα. Σήμερα έχουμε σαν θέμα τα Χριστούγεννα. Τι άλλο, […]

  • Reply
    Christmas Chocolate Tree - The Healthy Cook
    4 Σεπτεμβρίου, 2020 at 9:38 πμ

    […] and I decided to join every two months, to present to you the best recipes we can. Last time we had pumpkin as a theme.  This time all the recipes are festive to match with the season’s mood and […]

  • Reply
    Πικάντικη κολοκύθα γιαχνί με κινόα | KeepUp
    5 Νοεμβρίου, 2020 at 8:27 πμ

    […] Από την Healthy Cook […]

  • Leave a Reply