Home » Spicy Roasted Chickpea Snack – Πικάντικα Ψητά Ρεβίθια

Spicy Roasted Chickpea Snack – Πικάντικα Ψητά Ρεβίθια

Spicy Roasted Chickpea Snack – Πικάντικα Ψητά Ρεβίθια

for english scroll down

Τι κάνεις αν ξαφνικά βρεθείς με μεγαλύτερη ποσότητα βρασμένων ρεβιθιών από αυτή που χρειαζόσουν?  Αυτό έπαθα κι εγώ αφού έβρασα την διπλάσια ποσότητα ρεβιθιών, κατά λάθος….  Τόσο αφηρημένη είμαι κάποιες φορές.. Κι έτσι λοιπόν κάτι έπρεπε να  τα κάνω όλα αυτά τα ρεβίθια. Αντί να τα κάνω πάλι χούμους, το οποίο το είχα φτιάξει πάλι πρόσφατα, έψαξα να βρω μια πιο ασυνήθιστη συνταγή. Και έπεσα πάνω σε αυτά τα πικάντικα ψητά ρεβίθια τα οποία είναι ότι πρέπει για να συνοδέψεις το ποτό σου, χωρίς όλα αυτά τα λιπαρά που σε γεμίζουν τα αγοραστά αλμυρά σνακς.  Πρόκειται για ένα υγιεινό σνακ, ιδανικό και για χορτοφάγους. Είναι πλούσιο σε πρωτείνες, μονοακόρεστα λιπαρά, κάλιο και νάτριο.

Spicy Roasted Chickpea Snack – Πικάντικα Ψητά Ρεβίθια

Η συνταγή είναι απλή και βέβαια μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στα δικά σας δεδομένα. Φροντίστε τα ρεβίθια σας να έχουν στεγνώσει και να μην έχουν την υγρασία από το βράσιμο. Αν δεν προλαβαίνετε, αφήστε τα λίγη παραπάνω ώρα στο φούρνο. Εγώ χρησιμοποίησα μπαχαρικά που αγαπώ, εσείς μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με άλλα που προτιμάτε. Μπορείτε ακόμη να παραλείψετε κάποιο που δεν είναι του γούστου σας, ή να προσθέσετε κάποιο μυρωδικό. Για να τα ετοιμάσετε δεν θέλετε πάνω από 5 λεπτά (εφόσον έχετε έτοιμα βρασμένα ρεβίθια), απλά να θυμηθείτε να τα αφήσετε περίπου 1 ώρα αφού τα βγάλετε από τον φούρνο πριν τα απολαύσετε με το ποτό σας.

Είναι καλύτερα να τα καταναλώσετε μέσα στις επόμενες μέρες. Μπορούν να μείνουν σε αεροστεγές κουτί περίπου μια εβδομάδα, αλλά μετά από 3-4 μέρες δε είναι πλέον τόσο τραγανά, παρόλο που κρατάνε την γεύση τους.

Spicy Roasted Chickpea Snack – Πικάντικα Ψητά Ρεβίθια

Χρόνος  προετοιμασίας:  35-40 λεπτά

Μερίδες:   περίπου 1 ½ φλυτζάνι πικάντικα ψητά ρεβίθια*

Υλικά:

  • 2 φλυτζάνια ρεβίθια, βρασμένα (περίπου 250γρ.)
  • ½ κουταλάκι τριμμένο κύμινο
  • ½ κουταλάκι σκόνη τσίλι
  • ¾ κουταλάκι σκόνη κάρρυ, μέτριο
  • ¼ κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
  • ½ κουταλάκι τριμμένο κόλιανδρο
  • ¼ κουταλάκι τριμμένη κανέλλα
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200ο C.
  2. Ανακατεύετε όλα τα μπαχαρικά και το αλάτι σε ένα μπωλ.
  3. Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και το ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί ρίχνετε τα μπαχαρικά στο τηγάνι και χαμηλώνετε την φωτιά. Ανακατεύετε τα μπαχαρικά για ένα λεπτό και μετά ρίχνετε και τα ρεβίθια.
  4. Τα αφήνετε στην φωτιά για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Θέλουμε να σκεπαστούν όλα τα ρεβίθια με τα μπαχαρικά.
  5. Στρώνετε αλουμινόχαρτο σε ένα ταψί. Όταν τα ρεβίθια είναι έτοιμα τα μεταφέρετε στο ταψί και τα απλώνετε.
  6. Τα ψήνετε για περίπου 40 λεπτά. Μετά τα πρώτα 20 λεπτά πρέπει να τα ανακατέψετε ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Θα είναι έτοιμα όταν θα έχουν πάρει ένα βαθύ καφετί χρώμα και θα είναι τραγανά.
  7. Αφού ψηθούν, τα βγάζετε από τον φούρνο και δοκιμάζετε αν θέλουν λίγο ακόμα αλάτι. Αφήστε να σταθούν για περίπου 1 ώρα πριν τα σερβίρετε, ή τα βάλετε σε αεροστεγές κουτί.

Η αρχική συνταγή είναι από το Kitchen Riffs.

*Οι διατροφικές πληροφορίες υπολογίστηκαν για όλη την ποσότητα των πικάντικων ψητών ρεβιθιών.

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες
828.1 111.8 0.1 33.3 4.3 24.5

22.6

 

Spicy Roasted Chickpea Snack – Πικάντικα Ψητά Ρεβίθια

What do you do if you suddenly find yourself with a greater amount of cooked chickpeas than you need? This happened to me too after I boiled twice the amount of chickpeas … accidentally.  So, I had to find something to do all these chickpeas. Instead of making hummus again, which I had made ​​again recently, I tried to find a more unusual recipe. And I came across these spicy chickpeas which are great accompanying your drink, without all the fat that ready-made salty snacks have.  It is a healthy snack, ideal foe vegans and vegetarians. It is rich in protein, monounsaturated fats, potassium and sodium.

The recipe is simple and of course can easily be adapted to your own liking. Make sure your chickpeas are dry and have no moisture from cooking. If you don’t have time, let the roast a little extra time in the oven. I used the spices I love; you can replace them with others that you like better. You can still omit a spice you don’t like, or you can add some dry herbs. In order to prepare them you don’t need more than 5 minutes (if you have ready cooked chickpeas), just remember to let them stand for about 1 hour, after taking them out of the oven, before you enjoy them with your drink.

It is best to consume them in a few days. They stay in airtight container about a week, but after 3-4 days they are no longer as crisp, although they keep their flavor.

Spicy Roasted Chickpea Snack – Πικάντικα Ψητά Ρεβίθια

Preparation time:  35-40 minutes

Servings:   yields approx.  1 ½ cup spicy roasted chickpeas*

Ingredients:

  • 2 cups chickpeas, cooked (about 9oz.)
  • ½ teaspoon ground cumin
  • ½ teaspoon chile powder
  • ¾ teaspoon curry powder, medium
  • ¼ teaspoon smoked paprika
  • ½ teaspoon ground coriander
  • ¼ teaspoon ground cinnamon
  • 1 teaspoon salt
  • 2 tablespoons olive oil

Instructions:

  1. Preheat the oven to 200° C (400o F).
  2. Mix all the spices and salt in a bowl.
  3. Pour the olive oil in a nonstick pan and heat it over medium heat. Once warm add the spices to the pan and lower the heat. Mix the spices for a minute and then pour the chickpeas.
  4. Cook them for 2-3 minutes, stirring frequently. We want all the chickpeas to coat evenly with spices.
  5. Line a baking sheet with aluminum foil. When the chickpeas are ready, move them into the baking sheet and spread them in a single layer.
  6. Bake for about 40 minutes. After the first 20 minutes you should stir them so they cook evenly. When the chickpeas are nicely browned and crisp, take them off the oven.
  7. Taste them in case they need a little more salt. Let stand for about 1 hour before serving, or place them in an airtight container.

 

Recipe adapted from Kitchen Riffs.

  • Nutritional information is calculated for the entire amount of spicy roasted chickpeas.

 

Nutritional Facts per Serving

Calories Carbohydrates Sugars Total Fat Saturated Fat Proteins Dietary Fibers
828.1 111.8 0.1 33.3 4.3 24.5

22.6

49 comments

  1. dolmadaki says:

    ααααααα και εχω στα υποψη να αρχισω να τρωω ρεβιθια περα απ τους ρεβιθοκεφτέδες!! δεν ειναι κακη ιδεα να αρχισω απ αυτο το σνακ!!! τελεια ιδέα!!!

  2. dolmadaki says:

    ααααααα και εχω στα υποψη να αρχισω να τρωω ρεβιθια περα απ τους ρεβιθοκεφτέδες!! δεν ειναι κακη ιδεα να αρχισω απ αυτο το σνακ!!! τελεια ιδέα!!!

  3. lenia says:

    Μπορεί ποτό να μην πίνω, τα ρεβίθια σου όμως Εύα μου θα τα τιμήσω! Υπέροχο αλμυρό σνακ! Καλημέρες!

  4. lenia says:

    Μπορεί ποτό να μην πίνω, τα ρεβίθια σου όμως Εύα μου θα τα τιμήσω! Υπέροχο αλμυρό σνακ! Καλημέρες!

  5. Εχω μεινει με την πρωτη σου φωτογραφια!!!!!
    Εγραψες σημερα με τη συνταγη σου αλλα και με την παρουσιαση της!!!
    Δεν εχω να πω τιποτα αλλο παρα μονο μπραβο!!!!!!!!!!!!

  6. Εχω μεινει με την πρωτη σου φωτογραφια!!!!!
    Εγραψες σημερα με τη συνταγη σου αλλα και με την παρουσιαση της!!!
    Δεν εχω να πω τιποτα αλλο παρα μονο μπραβο!!!!!!!!!!!!

  7. Zambia says:

    Όμορφες φωτογραφίες, πεντανόστιμο σνακ και τελείως του γούστου μου, με όλο… το πακέτο παρέα!

    Καλό Σ/Κ Εύη!
    Z.

  8. Zambia says:

    Όμορφες φωτογραφίες, πεντανόστιμο σνακ και τελείως του γούστου μου, με όλο… το πακέτο παρέα!

    Καλό Σ/Κ Εύη!
    Z.

  9. Να σου πω καταρχήν ότι μου αρέσει πάρα πολύ η φωτογράφιση της συνταγής!
    Πολλά μπράβο!
    Πρωτότυπη πρόταση, υγιεινή, διαφορετική και σπιρτόζικη!
    Πάρα πολύ ωραία αξιοποίησες τα παραπάνω ρεβίθια!
    Φιλιά

    • ευχαριστώ Ερμιόνη μου!!
      φαντάσου ότι με όλα αυτά τα ρεβίθια μαγείρεψα και άλλη μια συνταγή που δεν την έχω αναρτήσει ακόμα….. 🙂
      φιλιά

  10. Να σου πω καταρχήν ότι μου αρέσει πάρα πολύ η φωτογράφιση της συνταγής!
    Πολλά μπράβο!
    Πρωτότυπη πρόταση, υγιεινή, διαφορετική και σπιρτόζικη!
    Πάρα πολύ ωραία αξιοποίησες τα παραπάνω ρεβίθια!
    Φιλιά

    • ευχαριστώ Ερμιόνη μου!!
      φαντάσου ότι με όλα αυτά τα ρεβίθια μαγείρεψα και άλλη μια συνταγή που δεν την έχω αναρτήσει ακόμα….. 🙂
      φιλιά

  11. Χρύσα says:

    Τι ωραία ιδέα, μου αρέσουν πολύ τα πικάντικα σνακ που συνοδεύουν το ποτό, αλλά είναι συνήθως όπως το λες, πολύ επιβαρυντικά σε λιπαρά!
    Και φανταστική η ατμοσφαιρική σου φωτογράφιση!

  12. Χρύσα says:

    Τι ωραία ιδέα, μου αρέσουν πολύ τα πικάντικα σνακ που συνοδεύουν το ποτό, αλλά είναι συνήθως όπως το λες, πολύ επιβαρυντικά σε λιπαρά!
    Και φανταστική η ατμοσφαιρική σου φωτογράφιση!

  13. mookies says:

    Υπέροχο το σνακ που έφτιαξες, έστω και από λάθος ποσότητα, κάτι σαν πικάντικα στραγάλια! Με τον χειμώνα ενόψει το ιδανικό σνακ για τα κρύα βράδια!
    Φιλιά

  14. mookies says:

    Υπέροχο το σνακ που έφτιαξες, έστω και από λάθος ποσότητα, κάτι σαν πικάντικα στραγάλια! Με τον χειμώνα ενόψει το ιδανικό σνακ για τα κρύα βράδια!
    Φιλιά

  15. Αχ αυτά η συνταγή με τα ρεβύθια με έχει στοιχείωσει και ακόμα δεν την έχω φτιάξει. Τις θερμίδες στο τέλος τι τις ήθελες??? (μάλλον είναι ο λόγος που δεν εχω φτιάξει ακόμα γιατί θα τα φάω όλα στη δοκιμή)

  16. Αχ αυτά η συνταγή με τα ρεβύθια με έχει στοιχείωσει και ακόμα δεν την έχω φτιάξει. Τις θερμίδες στο τέλος τι τις ήθελες??? (μάλλον είναι ο λόγος που δεν εχω φτιάξει ακόμα γιατί θα τα φάω όλα στη δοκιμή)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.