Ξέρω… η εποχή της ντομάτας φτάνει στο τέλος της, όμως προλαβαίνετε να δοκιμάσετε αυτή την πικάντικη τοματόσουπα με ξυνόγαλα έστω μια φορά για φέτος και να την αποθηκεύσετε για την επόμενη χρονιά (γιατί είμαι σίγουρη πως αυτή τη συνταγή θα την κρατήσετε!). Ευτυχώς ακόμη βρίσκω πολύ ωραίες ντομάτες στη λαϊκή και αυτό με παρηγορεί γιατί καθυστέρησα να την αναρτήσω.
Όλα ξεκίνησαν από μια συνταγή του Ανδρέα Λαγού για Γλυκόξινη σούπα ντομάτας με ανθότυρο και κάπαρη την οποία από τότε που τη βρήκα την έχω φτιάξει πολλές φορές και μου αρέσει πολύ. Όπως έχετε καταλάβει όμως μου αρέσει να χρησιμοποιώ μπαχαρικά στην κουζίνα μου κι έτσι είπα να τη δοκιμάσω κάνοντάς τη λίγο πιο πικάντικη. Επίσης δοκίμασα να περάσω τα λαχανικά για λίγο από το γκριλ πρώτα ώστε να πάρουν λίγο πιο έντονη γεύση. Πρόσθεσα κάποια μπαχαρικά που νομίζω ότι της ταιριάζουν και αντικατέστησα το ανθότυρο με το ξινόγαλα. Μου αρέσει να το προσθέτω στις σούπες, ειδικά στις κρύες.
Η ντομάτα θεωρείται εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών χάρη στο λυκοπένιο που περιέχει (φυτοχημικό με έντονη αντιοξειδωτική δράση). Το λυκοπένιο, εκτός από το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα που προσφέρει στην ντομάτα, έχει την ιδιότητα να καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν βλάβες στο DNA των κυττάρων και οδηγούν στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων. Πρόσφατες, μάλιστα, μελέτες συνδέουν την ουσία αυτή με την προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου και ειδικά του προστάτη. Σύμφωνα με έρευνες, το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας λυκοπενίου που προσλαμβάνουμε προέρχεται από προϊόντα με βάση την ντομάτα (π.χ. ντοματοπολτός, ντοματοχυμός, σάλτσα ζυμαρικών, κέτσαπ).
➜ Το λυκοπένιο που περιέχεται στο χυμό ντομάτας απορροφάται ευκολότερα από τον οργανισμό, σε σχέση με το λυκοπένιο που βρίσκεται στις ολόκληρες ντομάτες. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν η ντομάτα τρίβεται σε χυμό ή πολτό, αποδεσμεύεται μεγαλύτερη ποσότητα της συγκεκριμένης ουσίας.
➜ Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, επίσης, ότι το λυκοπένιο απορροφάται ευκολότερα από το σώμα μας κατά το μαγείρεμα της ντομάτας σε φυτικά λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο), γι’ αυτό και η σάλτσα ντομάτας θεωρείται ιδανική αντικαρκινική τροφή.
Ας δούμε λοιπόν την συνταγή της σούπας μας, η οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C:
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Μερίδες: 3-4
Υλικά:
- 5 ντομάτες ώριμες
- 1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
- 4 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια και 1 για τη διακόσμηση
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
- 1/2 κουταλιά σκόνη κόλιανδρο
- 1 ½ κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
- ½ κουταλάκι σκόνη κύμινο
- 1 κουταλιά λευκό ξίδι
- 20 ml χυμό λεμονιού (4 κουταλάκια)
- 50 ml ελαιόλαδο (κάτι λιγότερο από ¼ φλυτζανιού)
- ½ κουταλιά πελτέ ντομάτας
- αλάτι & πιπέρι, όσο θέλετε
- 2 κουταλιές κάππαρη
- 2-3 παξιμάδια κομμένα σε μικρά κομμάτια
- ξυνόγαλα με χαμηλά λιπαρά
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνετε το γκριλ στους 240ο C.
- Καθαρίζετε και κόβετε το ξερό κρεμμύδι στη μέση και καθαρίζετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Λαδώνετε με ένα πινέλο τα λαχανικά με λίγο ελαιόλαδο και τα βάζετε σε αντικολλητικό ταψί. Τα ψήνετε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ξεκολλήσει η φλούδα τους αλλά να μην ψηθούν στο εσωτερικό τους. Τα κρεμμύδια θα πρέπει να τα βγάλετε νωρίτερα από τις ντομάτες και την πιπεριά. Αφήστε τα να κρυώσουν αρκετά.
- Εντωμεταξύ, ετοιμάστε τα υπόλοιπα υλικά. Όταν τα λαχανικά κρυώσουν αφαρείτε τη φλούδα από τις τομάτες και την πιπεριά και ότι δεν τρώγεται (σπόρια κλπ.), τα ρίχνετε στο πολυμίξερ ή στο μπλέντερ και προσθέτετε όλα τα υλικά μέχρι και το πελτέ ντομάτας. Προσθέτετε όσο αλάτι και πιπέρι θέλετε.
- Βάλτε τη σούπα στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρετε.
- Για να τη σερβίρετε, μοιράστε τη στα μπωλ σας, ρίξτε στη μέση λίγα σπασμένα παξιμάδια, λίγη κάππαρη και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι. Τέλος, με την βοήθεια ενός κουταλιού ρίξτε το ξυνόγαλα γύρω από τα παξιμάδια. Υπολογίστε περίπου 2 κουταλιές για κάθε πιάτο.
Η πικάντικη σούπα ντομάτας με ξυνόγαλα τρώγεται κρύα, αλλά εγώ που τη δοκίμασα σε θερμοκρασία δωματίου τη βρήκα εξίσου νόστιμη!!
Ελπίζω να την απολαύσετε όσο κι εγώ!
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ |
||||||
Ενέργεια | Υδατάνθρακες | Σάκχαρα | Λιπαρά | Κορεσμένα Λίπη | Πρωτείνες | Φυτικές Ινες |
155.0 | 12.8 | 6.1 | 10.6 | 1.5 | 2.8 |
3.4 |
Πηγή: http://www.vita.gr/diatrofi/eating-healthy/article/13087/oi-10-top-antikarkinikes-trofes/
35 Comments
Χρυσαυγή
16 Σεπτεμβρίου, 2014 at 8:58 πμΚαλημέρα Εύη!
Θα σταθώ στα πολύ ωραία μπαχαρικά με τα οποία την ενίσχυσες. Η ντοματόσουπα μου αρέσει πολύ και ειδικά αυτή που ξεφεύγει από την φλατ γεύση. Εκανες πολύ ωραία επιλογή!
Επίσης η πρώτη σου φωτογραφία είναι εξαιρετική, με το λερωμένο κουτάλι δίπλα!!!!
Να έχεις μια όμορφη μέρα!
The Healthy Cook
16 Σεπτεμβρίου, 2014 at 10:51 πμΚαλημέρα!!
Κι εγώ αγαπώ τις ντοματόσουπες και γενικά όλες τις σούπες, κρύες και ζεστές, όλο το χρόνο.
Ευχαριστώ πολύ!
Χρυσαυγή
16 Σεπτεμβρίου, 2014 at 8:58 πμΚαλημέρα Εύη!
Θα σταθώ στα πολύ ωραία μπαχαρικά με τα οποία την ενίσχυσες. Η ντοματόσουπα μου αρέσει πολύ και ειδικά αυτή που ξεφεύγει από την φλατ γεύση. Εκανες πολύ ωραία επιλογή!
Επίσης η πρώτη σου φωτογραφία είναι εξαιρετική, με το λερωμένο κουτάλι δίπλα!!!!
Να έχεις μια όμορφη μέρα!
The Healthy Cook
16 Σεπτεμβρίου, 2014 at 10:51 πμΚαλημέρα!!
Κι εγώ αγαπώ τις ντοματόσουπες και γενικά όλες τις σούπες, κρύες και ζεστές, όλο το χρόνο.
Ευχαριστώ πολύ!
Jasmin
16 Σεπτεμβρίου, 2014 at 2:53 μμYour tomato soup looks yummi, Evi… It’s quite different though, from the one I’m usually making, especially regarding the spices added. I was suprised to see the capers, I will definitelly add them to my tomato soup next time…
The Healthy Cook
16 Σεπτεμβρίου, 2014 at 4:01 μμhi Jasmin!!
it is yummy, believe me!! give it a try and let me know!
thank you!
Jasmin
16 Σεπτεμβρίου, 2014 at 2:53 μμYour tomato soup looks yummi, Evi… It’s quite different though, from the one I’m usually making, especially regarding the spices added. I was suprised to see the capers, I will definitelly add them to my tomato soup next time…
The Healthy Cook
16 Σεπτεμβρίου, 2014 at 4:01 μμhi Jasmin!!
it is yummy, believe me!! give it a try and let me know!
thank you!
Eleanna (foodaki.gr)
16 Σεπτεμβρίου, 2014 at 4:30 μμΣούπερ η ντοματόσουπα! Μια χαρά προλαβαίνουμε να τη φτιάξουμε κι ας κάνει τα τσαλίμια του ο καιρός αυτές τις μέρες, ακόμα καλοκαίρι είναι 😉
The Healthy Cook
16 Σεπτεμβρίου, 2014 at 4:47 μμσυμφωνώ!! τι κι αν βρέχει? η ζέστη δεν λέει να φύγει…
μερσί!! 🙂
peps
16 Σεπτεμβρίου, 2014 at 5:22 μμΜ’ αρέσει τόσο πολύ….που θέλω πρώτα να τη φάω έτοιμη από τα χεράκια σου, σερβιρισμένη με όλο το ντεκόρ όπως στη φωτογραφία!!!
Μα τι ωραίο σχέδιο!!!
The Healthy Cook
16 Σεπτεμβρίου, 2014 at 10:33 μμναι. ναι, είμαι καλλιτέχνης βλέπεις!! 😛
peps
16 Σεπτεμβρίου, 2014 at 5:22 μμΜ’ αρέσει τόσο πολύ….που θέλω πρώτα να τη φάω έτοιμη από τα χεράκια σου, σερβιρισμένη με όλο το ντεκόρ όπως στη φωτογραφία!!!
Μα τι ωραίο σχέδιο!!!
The Healthy Cook
16 Σεπτεμβρίου, 2014 at 10:33 μμναι. ναι, είμαι καλλιτέχνης βλέπεις!! 😛
Ερμιόνη
16 Σεπτεμβρίου, 2014 at 7:33 μμΝτοματόσουπα δεν έχει τύχει να φτιάξω / δοκιμάσω ακόμα και απορώ γιατί!
Μου αρέσει που ψήνεις πρώτα τα λαχανικά, σίγουρα θα δίνουν άλλη διάσταση στη γεύση του πιάτου.
Με εξαίρεση την κάππαρη που προς το παρόν είναι απαγορευτική για μένα, όλα τα υπόλοιπα υλικά είναι αγαπημένα, οπότε είμαι σίγουρη ότι και το πιάτο σου θα είναι σούπερ!
Καλό βράδυ!
The Healthy Cook
16 Σεπτεμβρίου, 2014 at 10:40 μμαν και η κάππαρη συμπληρώνει το αποτέλεσμα, νομίζω ότι μπορείς να την αφαιρέσεις.
αν τη δοκιμάσεις πες μου!
καλό σου βράδυ!
Ερμιόνη
16 Σεπτεμβρίου, 2014 at 7:33 μμΝτοματόσουπα δεν έχει τύχει να φτιάξω / δοκιμάσω ακόμα και απορώ γιατί!
Μου αρέσει που ψήνεις πρώτα τα λαχανικά, σίγουρα θα δίνουν άλλη διάσταση στη γεύση του πιάτου.
Με εξαίρεση την κάππαρη που προς το παρόν είναι απαγορευτική για μένα, όλα τα υπόλοιπα υλικά είναι αγαπημένα, οπότε είμαι σίγουρη ότι και το πιάτο σου θα είναι σούπερ!
Καλό βράδυ!
The Healthy Cook
16 Σεπτεμβρίου, 2014 at 10:40 μμαν και η κάππαρη συμπληρώνει το αποτέλεσμα, νομίζω ότι μπορείς να την αφαιρέσεις.
αν τη δοκιμάσεις πες μου!
καλό σου βράδυ!
Χρύσα
16 Σεπτεμβρίου, 2014 at 9:58 μμΜόλις μου έφεραν και κάτι υπέροχες, ζουμερές ντομάτες από κήπο, και αυτή η συνταγή είναι ό,τι πρέπει! Μου αρέσουν πολύ οι ντοματόσουπες, μου αρέσει πολύ και η προσθήκη των μπαχαρικών που διάλεξες, την κάνουν ιδιαίτερη!
The Healthy Cook
16 Σεπτεμβρίου, 2014 at 10:43 μμγεια σου Χρύσα! καλωσόρισες!!
ντομάτες από τον κήπο…. τέλεια!! τότε πρέπει να τη δοκιμάσεις οπωσδήποτε!!
ευχαριστώ!!
Χρύσα
16 Σεπτεμβρίου, 2014 at 9:58 μμΜόλις μου έφεραν και κάτι υπέροχες, ζουμερές ντομάτες από κήπο, και αυτή η συνταγή είναι ό,τι πρέπει! Μου αρέσουν πολύ οι ντοματόσουπες, μου αρέσει πολύ και η προσθήκη των μπαχαρικών που διάλεξες, την κάνουν ιδιαίτερη!
The Healthy Cook
16 Σεπτεμβρίου, 2014 at 10:43 μμγεια σου Χρύσα! καλωσόρισες!!
ντομάτες από τον κήπο…. τέλεια!! τότε πρέπει να τη δοκιμάσεις οπωσδήποτε!!
ευχαριστώ!!
mookies
17 Σεπτεμβρίου, 2014 at 2:42 πμΑφού μας την προτείνεις τόσο ένθερμα κάτι παραπάνω θα ξέρεις δεν μπορεί! Κοιτάζω τα υλικά και είναι όλα ένα και ένα, αλλά τα μπαχαρικά και το ξινόγαλα είμαι σίγουρη ότι ανεβάζουν την απλή ντοματόσουπα σε άλλο επίπεδο. Της αξίζει το λιγότερο μια δοκιμή!
Φιλιά
The Healthy Cook
17 Σεπτεμβρίου, 2014 at 6:23 μμκαλέ ναι!!! είμαι πολύ περήφανη με το κατόρθωμά μου!!! χαχαχαχα!!!!
φιλιά Μίνα μου!!
mookies
17 Σεπτεμβρίου, 2014 at 2:42 πμΑφού μας την προτείνεις τόσο ένθερμα κάτι παραπάνω θα ξέρεις δεν μπορεί! Κοιτάζω τα υλικά και είναι όλα ένα και ένα, αλλά τα μπαχαρικά και το ξινόγαλα είμαι σίγουρη ότι ανεβάζουν την απλή ντοματόσουπα σε άλλο επίπεδο. Της αξίζει το λιγότερο μια δοκιμή!
Φιλιά
The Healthy Cook
17 Σεπτεμβρίου, 2014 at 6:23 μμκαλέ ναι!!! είμαι πολύ περήφανη με το κατόρθωμά μου!!! χαχαχαχα!!!!
φιλιά Μίνα μου!!
Culinary Flavors
17 Σεπτεμβρίου, 2014 at 8:57 πμΗ αλήθεια είναι ότι δεν έχω φάει ποτέ κρύα ντοματόσουπα, μόνο ζεστή. Όμως είμαι σίγουρη ότι θα μου άρεσε πολύ λόγω κυρίως της καπνιστής πάπρικας! Φιλιά!
The Healthy Cook
17 Σεπτεμβρίου, 2014 at 6:25 μμααα, Κατερίνα χάνεις!!!
οι ζεστές ντοματόσουπες δεν με ξετρελαίνουν, αλλά οι κρύες το καλοκαίρι είναι σούπερ!!!
ΧΧ
Culinary Flavors
17 Σεπτεμβρίου, 2014 at 8:57 πμΗ αλήθεια είναι ότι δεν έχω φάει ποτέ κρύα ντοματόσουπα, μόνο ζεστή. Όμως είμαι σίγουρη ότι θα μου άρεσε πολύ λόγω κυρίως της καπνιστής πάπρικας! Φιλιά!
The Healthy Cook
17 Σεπτεμβρίου, 2014 at 6:25 μμααα, Κατερίνα χάνεις!!!
οι ζεστές ντοματόσουπες δεν με ξετρελαίνουν, αλλά οι κρύες το καλοκαίρι είναι σούπερ!!!
ΧΧ
plasterer bristol
15 Ιανουαρίου, 2015 at 9:48 πμThis sounds lush, love tomato, and looks easy to make, Thanks for sharing.
Simon
The Healthy Cook
15 Ιανουαρίου, 2015 at 9:50 μμthank you Simon! 🙂
plasterer bristol
15 Ιανουαρίου, 2015 at 9:48 πμThis sounds lush, love tomato, and looks easy to make, Thanks for sharing.
Simon
The Healthy Cook
15 Ιανουαρίου, 2015 at 9:50 μμthank you Simon! 🙂