Home » Spinach Blinis with Smoked Salmon – Μπλίνις με Σπανάκι και Καπνιστό Σολομό

Spinach Blinis with Smoked Salmon – Μπλίνις με Σπανάκι και Καπνιστό Σολομό

Spinach Blinis with Smoked Salmon – Μπλίνις με Σπανάκι και Καπνιστό Σολομό

for english scroll down

Συνταγή για ένα ελαφρύ αλλά θρεπτικό γεύμα, για ένα νωχελικό brunch  στο σπίτι, ή για ένα ελαφρύ βραδινό, αυτό είναι τα μπλίνις σπανακιού με καπνιστό σολομό. Τα μπλίνις είναι μικρές ρώσικες τηγανίτες, με τις οποίες σερβίρεται το χαβιάρι, το μπρικ, ο σολομός, κ.α. Είναι αφράτες αλλά λεπτές και συνήθως έχουν ουδέτερη γεύση. Σήμερα θα τους δώσουμε χρώμα και γεύση προσθέτοντας σπανάκι  για περισσότερα θρεπτικές ουσίες και φυτικές ίνες.

Spinach Blinis with Smoked Salmon – Μπλίνις με Σπανάκι και Καπνιστό Σολομό

Το σπανάκι, ένα από τα πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνες Α και Κ. Επίσης, είναι πλουσιότατη πηγή μαγγανίου και φυλλικού οξέος, ενώ παρέχει μαγνήσιο και σίδηρο (αν και στη λιγότερο απορροφήσιμη από τον οργανισμό μας μορφή του), βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τελευταίως, μελετούνται οι αντικαρκινικές του ιδιότητες, οι οποίες αποδίδονται στα φλαβονοειδή και τις πολυφαινόλες που περιέχει (αντιοξειδωτικές ουσίες).  Τα ίδια αυτά στοιχεία, και ιδιαίτερα τα 13 είδη φλαβονοειδών, θωρακίζουν τα αγγεία και παρέχουν προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Η βιταμίνη Κ ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, μια πρωτεΐνη που συμμετέχει στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά, επενεργεί θετικά στην οστική πυκνότητα και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων. Τέλος, έχει αποδειχθεί πως η κατανάλωση σπανακιού μπορεί να καθυστερήσει τον εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου που επέρχεται με την πάροδο των χρόνων.

Όπως είπαμε νωρίτερα ο σίδηρος που περιέχει το σπανάκι απορροφάται δύσκολα από τον οργανισμό. Για να διπλασιάσετε την απορρόφησή του συνοδεύστε  το με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C (π.χ. λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά). Για να αυξήσετε την απορρόφηση της λουτεΐνης (καροτενοειδές αντιοξειδωτικό) που περιέχει το σπανάκι, προσθέστε ελαιόλαδο, το οποίο ευνοεί την απορρόφησή του.

Spinach Blinis with Smoked Salmon – Μπλίνις με Σπανάκι και Καπνιστό Σολομό

Για τις ιδιότητες του σολομού μπορείτε να διαβάσετε στην ανάρτηση Ψητός Σολομός με Σάλτσα Κάππαρης και Πράσα.

Η πρωτότυπη συνταγή συμπληρώνει τα μπλίνις και τον σολομό με μια αυτοσχέδια ξινή κρέμα, ανακατεύοντας  1 ποτήρι κρέμα γάλακτος με τον χυμό από μισό λεμόνι και λίγο αλάτι. Το δοκίμασα με κρέμα χαμηλών λιπαρών, αλλά δεν μπορώ να πω πως με ενθουσίασε. Η έλλειψη λιπαρών δεν έδεσε την κρέμα όπως θα έπρεπε. Μετά τα δοκίμασα με το τυρί από γιαούρτι και ταίριαζε απόλυτα! Νομίζω πάντως πως και με κατίκι θα έδενε πολύ καλά. Αν βέβαια μπορείτε να βρείτε έτοιμη ξινή κρέμα, δοκιμάστε το κι έτσι.

Η σαλάτα που βλέπετε δίπλα είναι σκέτη ρόκα, η οποία μου αρέσει πολύ με τον σολομό. Σίγουρα θα του ταιριάζει και ο φρέσκος κόλιανδρος, ο άνηθος, ο μαϊντανός και βεβαίως το σπανάκι. Τα μπλίνις τα έψησα σε κάτι ειδικά φορμάκια που είχα αγοράσει πολλά χρόνια πριν από το εξωτερικό.  Είναι σαν δαχτυλίδια, έχουν διάμετρο 7,5 εκ. και ύψος περίπου 1 εκ.  Βγήκαν 18 μπλίνις. Αν δεν έχετε τέτοια, μπορείτε να ψήσετε τη ζύμη σε μικρό στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 20 εκ. και μετά να κόψετε τα κομμάτια σε τέταρτα.  Και στην πρωτότυπη συνταγή με αυτόν τον τρόπο τα έψησαν. Είναι εξίσου εμφανίσημα.

Spinach Blinis with Smoked Salmon – Μπλίνις με Σπανάκι και Καπνιστό Σολομό

Χρόνος προετοιμασίας:   50 λεπτά

Μερίδες:   4-6

Υλικά:

για τη ζύμη:

  • 70 γραμ. αλεύρι κίτρινο
  • 30 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό
  • 1 ¼ φλυτζάνι γάλα 2 % λιπαρά
  • 4 γραμ. φρέσκια μαγιά
  • αλάτι
  • 100 γραμ. σπανάκι, πλυμένο, στεγνωμένο και κομμένο σε χοντρά κομμάτια
  • 20 γραμ βούτυρο ή 1 ½ κουταλιά ελαιόλαδο

 

  • 300 γραμ. καπνιστό σολομό , κομμένο σε λωρίδες
  • 250 γραμ. τυρί γιαουρτιού, ή ξινή κρέμα, ή άλλο τυρί κρέμα
  • πράσινη σαλάτα επιλογής σας

Εκτέλεση:

  1. Ζεσταίνετε ελαφρά την μισή ποσότητα του γάλακτος και διαλύετε σε αυτό την μαγιά.
  2. Χτυπάτε στο μπλέντερ το γάλα με την μαγιά, το υπόλοιπο γάλα και το σπανάκι.
  3. Χωρίζετε τον κρόκο από το ασπράδι και τον προσθέτετε στο μείγμα. Χτυπάτε το μείγμα για άλλα 2 λεπτά.
  4. Προσθέτετε σιγά σιγά τα δύο είδη αλευριών και λίγο αλάτι. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.
  5. Χτυπάτε το ασπράδι σε μαρέγκα και το ανακατεύετε απαλά στη ζύμη.
  6. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C. Ζεσταίνετε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι ( ή σε μικρό στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 20 εκ. ) σε μέτρια φωτιά. Αν έχετε ειδικά φορμάκια, βουτυρώστε τα, τοποθετείστε όσα χωράνε στο τηγάνι και γεμίστε τα με λίγη από την ζύμη. Αν δεν έχετε, στρώστε την ζύμη στο στρογγυλό ταψάκι και ψήστε για 4 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί η ζύμη.
  7. Στη συνέχεια με την βοήθεια μιας σπάτουλας μεταφέρετε τα μπλίνις μαζί με τα φορμάκια σε ένα ταψί και ψήνετε στο φούρνο για άλλα 3 λεπτά από κάθε πλευρά. Αν δεν χρησιμοποιείτε φορμάκια απλά μεταφέρετε το ταψάκι στο φούρνο και όταν έρθει η ώρα να γυρίσετε την ζύμη, κάντε το με την βοήθεια ενός πιάτου.
  8. Αφήστε τα να κρυώσουν για λίγο και ξεφορμάρετε, ή απλά κόψτε τη ζύμη σε τέταρτα.
  9. Σερβίρετε όσο είναι ακόμα ζεστά (αν και κρύα τρώγονται μια χαρά) με λίγο από το τυρί γιαουρτιού, λωρίδες καπνιστού σολομού και πράσινη σαλάτα.

 

Καλή απόλαυση!!

 

Συνταγή προσαρμοσμένη από το περιοδικό “Elle a table”, Δεκέμβριος 2008.

Spinach Blinis with Smoked Salmon – Μπλίνις με Σπανάκι και Καπνιστό Σολομό

Spinach blinis with smoked salmon, a recipe for a light but nutritious meal,  for a leisurely brunch at home, or for a light dinner. Blinis are small Russian pancakes, served with caviar, red caviar, salmon, etc. They are fluffy but thin and usually have a neutral taste. Today we will give them some color and flavor by adding spinach, for more nutrients and fiber.

Spinach, one of the richest in nutrients green leafy vegetables, exceeds the daily requirement of our body with vitamins A and K. It is also a rich source of manganese and folic acid, while providing magnesium and iron (although in a form less absorbable by the body), vitamin C and B vitamins. Recently, its anticancer properties are studied, attributed to flavonoids and polyphenols contained in spinach (antioxidants). These same elements, especially the 13 kinds of flavonoids, shield blood vessels and protect against cardiovascular disease and stroke. Vitamin K activates osteocalcin, a protein involved in bone mineralization, has a positive effect on bone density and reduces the risk of fracture. Finally, it has been shown that consumption of spinach can delay the degeneration of nerve cells in the brain that occurs over the years.

As we said earlier, iron contained in spinach is poorly absorbed by the body. To double the absorption you should accompany it with a food rich in vitamin C (e.g. lemon, tomato, peppers). To increase the absorption of lutein (carotenoid antioxidant) contained in spinach, add olive oil, which favors absorption.

Spinach Blinis with Smoked Salmon – Μπλίνις με Σπανάκι και Καπνιστό Σολομό

You can read all about the properties of salmon in the post Grilled Salmon with Caper Sauce and Leeks.

The original recipe complements blinis and salmon with a homemade sour cream, by stirring 1 cup cream with the juice half lemon and some salt. I tried it with low-fat cream, but I cannot say I was excited. Afterwards I tried it with yogurt cheese and it fit perfectly! I think, however, that it would very well with other cream cheeses as well. But if you can find sour cream, try it this way.

Spinach Blinis with Smoked Salmon – Μπλίνις με Σπανάκι και Καπνιστό Σολομό

Fresh cilantro, dill, parsley and of course spinach will match perfectly too. I baked the blinis in some special baking tins I bought many years ago from abroad. They’re like rings, with a diameter of 3in. and a height of about 0.4in. The yield was 18 blinis. If you do not have such, you can bake the dough into small round baking pan of 8 in. diameter, and then cut the pieces into quarters. This is the way the blinis were baked in the original recipe. It is really presentable!

Spinach Blinis with Smoked Salmon – Μπλίνις με Σπανάκι και Καπνιστό Σολομό

Preparation time:   50 minutes

Servings:    4-6

Ingredients:

dough:

  • 70 g. (2.5 oz.) Yellow flour
  • 30 g. (1 oz.) all-purpose flour
  • 1 egg
  • 1 ¼ cup milk 2% fat
  • 4 g. (0.14 oz.) fresh yeast
  • salt
  • 100 g. (3.5 oz.)  spinach, washed, dried and cut into chunks
  • 20 g (0.7 oz.) butter or 1 ½ tablespoon olive oil

 

  • 300 g. (10 oz.)  smoked salmon, cut into strips
  • 250 g. (8 oz.) yogurt cheese or sour cream or other cream cheese
  • green salad of your choice

Instructions:

  1. Slightly heat half the amount of milk and dissolve the yeast in it.
  2. Beat in a blender the milk with the yeast, remaining milk and spinach.
  3. Separate the yolk from the egg white and add the yolk to mixture. Beat the mixture for 2 minutes.
  4. Add slowly the two flours and a pinch of salt. Allow the dough to rest for about 30 minutes.
  5. Beat the whites into meringue and gently stir in the dough.
  6. Preheat oven to 350 ° F. Heat the butter or oil in a skillet (or a small round baking pan diameter 20 cm.) over medium heat. If you have special molds, brush them lightly with melted butter and place as many as they will fit in the pan. Fill the molds with a little of the mixture. If you don’t have molds, lay the dough in a round baking pan and bake for 4 minutes, until dough is formed.
  7. Then with the help of a spatula transfer the blinis with the molds on a baking sheet and bake in the oven for another 3 minutes on each side. If you are not using molds, simply transfer the pan in the oven and when it’s time to flip them, do it with the help of a dish.
  8. Let them cool for a while and unmold, or just cut the dough into quarters.
  9. Serve while still warm (although they were eaten cold just fine) with some of the yogurt cheese, smoked salmon strips and green salad.

 

Enjoy!!

 

Recipe adapted from “Elle a table” magazine, December 2008.

Spinach Blinis with Smoked Salmon – Μπλίνις με Σπανάκι και Καπνιστό Σολομό

20 comments

  1. Φανταστικά ειναι !!! Τελεια στην εμφάνιση κ ειμαι σίγουρη κ στη γεύση !!! 2 με τυρί κρεμα παρακαλώ !!! Ευχαριστώ !!! Φιλιά !!!

  2. neanikon says:

    Τι φοβερό πιάτο είναι αυτό Εύη. Ευχαριστούμε για όλα όσα μας μαθαίνεις, το σπανάκι είναι υπέροχη τροφή και ο τρόπος που το αξιοποίησες σε αυτή τη συνταγή έχει πολύ ενδιαφέρον !!! Οι φωτογραφίες για ακόμα μία φορά έχουν καταπληκτικά χρώματα 🙂

  3. Πολύ ωραίο σνακ/συνοδευτικό/φαγητό/πες το όπως θές, εγώ τρελαίνομαι για τέτοιες γέυσεις. Επίσης το πράσινο της βάσης δένει άψογα με το χρώμα του σολωμού….

  4. Ο γιος μου έχει ένα φίλο του οποίου η μαμά είναι από την Ουκρανία και μας έφερε μια φορά μπλινίς και δοκιμάσαμε. Πολύ μου αρέσει η εκδοχή σου με σπανάκι! Φιλιά πολλά!

  5. mia maria says:

    Τι όμορφα και πόσο νόστιμα φαντάζομαι! Μου αρέσουν τα μπλίνις αλλά δεν έχω φτιάξει ποτέ! Ο συνδυασμός με το σολομό είναι υπέροχος!

  6. sp00nstories says:

    Τι όμορφα που δείχνουν!!Έμεινε κανένα η πέσανε όλοι με τα μούτρα?

  7. Ξανθή says:

    Εντυπωσιακό αποτέλεσμα με σπανάκι. Καιρό τώρα θέλω να τα φτιάξω, τα έχω δει σε ένα περιοδικό και μου έχουν κινήσει το ενδιαφέρον αλλά δεν είχαν σπανάκι.
    Να δω πότε θα μπορέσω να φτιάξω κάποια πράγματα, πολύ μεγάλη η λίστα που με περιμένει.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.