Home » Stuffed Avocado with Crab & Quinoa – Αβοκάντο με Καβούρι & Κινόα

Stuffed Avocado with Crab & Quinoa – Αβοκάντο με Καβούρι & Κινόα

 

Stuffed Avocado with Crab & Quinoa – Αβοκάντο με Καβούρι & Κινόα

for english scroll down

Η απόλυτη σαλάτα του καλοκαιριού και όχι μόνο: αβοκάντο με καβούρι και κινόα. Ένα ελαφρύ , πολύ απλό και εύκολο, μυρωδάτο πιάτο για όλες τις ώρες! Η κρεμώδης σάρκα του αβοκάντο δένει υπέροχα με την ψίχα του καβουριού και την κινόα, το μπούκοβο προσθέτει  μια πικάντικη νότα, ενώ ο χυμός και το ξύσμα λεμονιού δροσίζουν και ισορροπούν την βουτυράτη γεύση του φρούτου.  Ιδανικό πιάτο για όσους είναι σε δίαιτα, φτιάχνεται πολύ γρήγορα και είναι πολύ χορταστικό.

Stuffed Avocado with Crab & Quinoa – Αβοκάντο με Καβούρι & Κινόα

Ξέρω πως αυτού του είδους τις συνταγές τις αγαπάτε πολύ. Η συνταγή για καπνιστές φακές σαλάτα σε αβοκάντο είναι από τις  τρεις πιο επιτυχημένες συνταγές του μπλογκ, με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.  Το αβοκάντο, αυτό  το εκπληκτικό αλλά παρεξηγημένο για μερικούς, φρούτο έχει εντυπωσιακά ευεργετικά οφέλη. Είναι πλούσιo σε μονοακόρεστα λιπαρά και Ω3 λιπαρά οξέα, ενώ βοηθά τον οργανισμό να απορροφά και να αξιοποιεί πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως τα καροτενοειδή. Περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών (4 γρ. / φρούτο) και 18 από τα πιο σημαντικά αμινοξέα, περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες (975 mg κάλιο σε αντίθεση με 487mg που έχει μία μπανάνα) και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.  Διαβάστε κι άλλες ευεργετικές ιδιότητες του αβοκάντο στο άρθρο Αβοκάντο, μία ακόμη υπετροφή.

Η κινόα, από την άλλη, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και λιπαρά Ω 3, που ωφελούν την καρδιά, είναι καλή πηγή φωσφόρου, μαγνησίου, καλίου και σίδηρου και καλή πηγή φυτικών ινών. Είναι πλούσια πηγή πλήρους πρωτείνης (14%),  σε αντίθεση με την πλειοψηφία των φυτικών τροφών και περιέχει μεγάλη ποσότητα σε αμινοξέα. Η κινόα είναι επίσης καλή πηγή ασβεστίου, και ως εκ τούτου είναι χρήσιμη για χορτοφάγους και για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Stuffed Avocado with Crab & Quinoa – Αβοκάντο με Καβούρι & Κινόα

Το καβούρι, όπως όλα τα θαλασσινά, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε θερμίδες, όμως έχουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης από τα ψάρια αλλά μικρότερα από το κρέας (κοτόπουλο, μοσχάρι).  Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και αμινοξέα, αλλά πολύ φτωχό σε υδατάνθρακες, γεγονός που τα καθιστά μια καλή επιλογή για τους διαβητικούς. Τα καβούρια είναι μια καλή πηγή των ω-3 λιπαρών οξέων που βοηθούν στην καρδιακή λειτουργία, συμβάλλοντας στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης, και καταλήγουν στη μείωση του καρδιαγειακού κινδύνου. Επίσης, περιέχουν νιασίνη, φολικό οξύ, βιταμίνη Β-12 (ιδιαίτερα σημαντική για τη νευρική λειτουργία) και βιταμίνη Α και C, ενώ αποτελεί μια καλή πηγή σε ψευδάργυρο, σίδηρο, χαλκό, σελήνιο (ισχυρό αντιοξειδωτικό), νάτριο, κάλιο, φώσφορο, χαλκό, ασβέστιο και χρώμιο. Το χρώμιο συνεργάζεται με την ινσουλίνη στον μεταβολισμό της γλυκόζης βοηθώντας τον οργανισμό να διατηρηθεί σε ευγλυκαιμία, ιδιαίτερα χρήσιμο σε διαβητικούς. Επίσης βοηθά στην αύξηση των επιπέδων της HDL (καλή χοληστερόλη), η οποία μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Stuffed Avocado with Crab & Quinoa – Αβοκάντο με Καβούρι & Κινόα
Stuffed Avocado with Crab & Quinoa – Αβοκάντο με Καβούρι & Κινόα
Stuffed Avocado with Crab & Quinoa – Αβοκάντο με Καβούρι & Κινόα

Χρόνος προετοιμασίας:   15 λεπτά

Μερίδες:   2

Υλικά:

  • 2 ώριμα αβοκάντο, κομμένα στη μέση
  • 125 γρ. ψίχα καβουριού
  • ½ φλυτζάνι μαγειρεμένη κινόα (δείτε εδώ οδηγίες)
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ½ κουταλιά ελαιόλαδο
  • ¼ κουταλάκι μπούκοβο (με αυτή την ποσότητα είναι λίγο καυτερό)
  • τον χυμό από μισό λεμόνι
  • το ξύσμα από μισό λεμόνι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα γουδί λιώνετε τις 2 σκελίδες σκόρδο με το αλάτι και το μπούκοβο.
  2. Προσθέτετε το καβούρι, το ελαιόλαδο τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύετε.
  3. Τέλος, προσθέτετε την μαγειρεμένη κινόα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύετε ξανά.
  4. Μοιράζετε την σαλάτα στα αβοκάντο ρίχνοντας πάνω της λίγο ακόμα μαϊντανό και σερβίρετε.

Καλή σας απόλαυση!

Stuffed Avocado with Crab & Quinoa – Αβοκάντο με Καβούρι & Κινόα

The ultimate summer salad but not only: avocado with crab and quinoa salad. A light, very simple, easy, fragrant dish for all occasions! The creamy flesh of avocado beautifully blends with the crabmeat and quinoa, chile flakes add a spicy note and the juice and zest of lemon refresh and balance the buttery flavor of the fruit. Ideal dish for those on a diet, is made very quickly and is very filling.

I know this kind of recipes you love the most. The recipe for avocado with smoked lentils salad is one of the three most successful recipes on the blog, among those with the most visits. Avocado, this stunning but misunderstood for some, fruit has remarkably beneficial properties. It is rich in monounsaturated fats and omega-3 fatty acids and helps the body absorb and utilize valuable nutrients, such as carotenoids. It contains a large amount of proteins (4 g. / fruit) and 18 of the most important amino acids, more potassium than bananas (975 mg of potassium instead of 487mg in a banana) and is rich in fiber. Read more about the beneficial properties of avocado in the article, Avocado, one more superfood.

Stuffed Avocado with Crab & Quinoa – Αβοκάντο με Καβούρι & Κινόα

Quinoa, on the other hand, is rich in protein and Omega-3 fatty acids, benefit the heart, is a good source of phosphorus, magnesium, potassium and iron and a good source of fiber. It is a rich source of complete protein (14%), in contrast to the majority of plant food containing a large amount of amino acids. Quinoa is also a good source of calcium, and hence is useful for vegetarians and for those who are lactose intolerant.

Crab, like all seafood is rich in nutrients and low in calories, but have higher cholesterol levels than fish but less than meat (chicken, beef). It is rich in protein and amino acids, but very low in carbohydrates, making them a good choice for diabetics. Crab is a good source of omega-3 fatty acids that help heart function, helping to reduce triglycerides and blood pressure, and result in reducing the risk of heart function. Moreover, it contains niacin, folic acid, vitamin B-12 (especially important for nerve function), and vitamin A and C, and a good source of zinc, iron, copper, selenium (powerful antioxidant), sodium, potassium, phosphorus, copper, calcium and chromium. Chromium works with insulin in glucose metabolism helping the body to maintain a euglycemia, especially useful in diabetics. It also helps to increase HDL levels (good cholesterol), which reduces the risk of coronary heart disease and stroke.

Stuffed Avocado with Crab & Quinoa – Αβοκάντο με Καβούρι & Κινόα

Preparation time:   15 minutes

Servings:   2

Ingredients:

  • 2 ripe avocados, halved
  • 4 oz. crabmeat
  • ½ cup cooked quinoa (see instructions here)
  • 2 garlic cloves
  • 1 ½ tablespoon olive oil
  • ¼ teaspoon chile flakes (this quantity makes it a bit spicy)
  • the juice of half a lemon
  • zest of half a lemon
  • 1 pinch salt
  • 2 tablespoons chopped fresh parsley

Instructions:

  1. In a mortar, crush 2 cloves garlic salt and pepper.
  2. Add the crab, olive oil lemon juice, lemon zest and stir.
  3. Finally, add the cooked quinoa and chopped parsley and stir again.
  4. Divide the salad on avocado halves, sprinkle with some more parsley and serve.

Enjoy!

Avocado with Crab & Quinoa

Πηγή – Source:

http://www.iatronet.gr/diatrofi/trofima-rofimata/article/13149/kavoyria-ploysia-se-vitamines-kai-metalla.html

 

20 comments

  1. Θεικο ορεκτικο!!!! Απο τα καλυτερα! Μπραβο Ευη! Ευπαρουσιαστο και πολυ γευστικο. Ειμαι κι εγω μεγαλη οπαδος του αβοκαντο!!
    Οι φωτογραφιες σου μοναδικες!! 🙂

    • The Healthy Cook says:

      το θυμάμαι πως σου αρέσει το αβοκάντο. ευχαριστώ πολύ!
      είναι πολύ χορταστικό, εγώ το έφαγα για κυρίως γεύμα. 🙂

  2. Ξανθή says:

    Εξαιρετική πρόταση μένει να οργανωθώ λίγο για τα ψώνια, τελευταία όλα γίνονται στην τύχη εδώ μέσα.

    • The Healthy Cook says:

      χαχαχα!! Ξανθή όλοι έχουμε αποδιοργανωθεί τελευταίως!
      φιλιά και ευχαριστώ!

  3. aris says:

    Τι φανταστικά υλικά έχεις χρησιμοποιήσει !! Μπράβο Εύη !!
    Άψογο σε όλα του !! Και οι φωτογραφίες, όπως πάντα, αψεγάδιαστες !!
    Τελευταία έχω πάθε έρωτα με το αβοκάντο, είναι τόσο ξεχωριστό !!

    • The Healthy Cook says:

      το αβοκάντο είναι θησαυρός!!
      σ’ ευχαριστώ Άρη για τα καλά σου λόγια! 🙂

  4. Τί τέλεια ιδέα!! Τα λατρεύω όλα τα υλικά!! Τη σημειώνω Εύη μου θα δοκιμαστεί πάραυτα!! Φιλιά πολλά!

  5. sp00nstories says:

    Καλά εγώ με αυτούς τους συνδυασμούς πεθαίνω έτσι!!!Δώσμου αρώματα και γεύσεις Εύη μου χαχαχα

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.