• Ελληνικά
  • English
  • Vegan/ Για χορτοφάγους/ Λαχανικά/ Νηστίσιμα/ Συνταγές/ Υγιεινά Γεύματα

    Ντολμαδάκια με Πλιγούρι & Κύμινο

    Επιστροφή στην παράδοση σήμερα με ένα αγαπημένο φαγητό πολλών, τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα.  Μετά από αυτά με καβούρι και ρύζι και σάλτσα με κρόκο Κοζάνης, επέλεξα να φτιάξω μια πιο παραδοσιακή συνταγή, κι έτσι γέμισα τα ντολμαδάκια με πλιγούρι, ντομάτα, μπόλικο κρεμμύδι και κύμινο. Πρόκειται για μια συνταγή από τα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα από την Ρόδο, όμως παρόμοιες συναντάει κανείς και στην Κρήτη. Στην Ελλάδα υπάρχει πληθώρα συνταγών με ντολμάδες και ντολμαδάκια. Σιγά σιγά θα δοκιμάσουμε κι άλλες παρέα.

    Stuffed Vine Leaves with Bulgur & Cumin – Ντολμαδάκια με Πλιγούρι & Κύμινο

    Την συγκεκριμένη την βρήκα στο βιβλίο της Νταϊάνας Κόχυλα, «Η Ελλάδα της Γεύσης». Κάτι πολύ ενδιαφέρον που αναφέρεται στο βιβλίο είναι πως στην Κάλυμνο (την οποία δεν έχω επισκεφτεί ακόμα) και πιθανόν και σε άλλα νησιά των Δωδεκανήσων, τα αμπελόφυλλα τα αποξηραίνουν περνώντας τα σε μια κλωστή σαν στεφάνι και αφήνοντάς τα κρεμασμένα μερικές εβδομάδες για να ξεραθούν τελείως. Είναι πολύ εύθραυστα μετά, αλλά μόλις μουσκέψουν και ανακτήσουν τους χυμούς τους είναι πάλι αρωματικά και νόστιμα.

    Stuffed Vine Leaves with Bulgur & Cumin – Ντολμαδάκια με Πλιγούρι & Κύμινο

    Μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία, που δεν την είχα ξανακούσει, είναι ότι στην Ρόδο και στην Νίσυρο χρησιμοποιούνται και τα φύλλα των κυκλάμινων για το τύλιγμα ντολμάδων (και οι βολβοί τους γίνονται γλυκό του κουταλιού!).

    Και για να μην ξεχνιόμαστε, διαβάστε εδώ για τις πολύτιμες  ευεργετικές ιδιότητες των αμπελόφυλλων καθώς και πληροφορίες για την διατήρησή τους. Αυτά που χρησιμοποίησα εγώ τα είχα αγοράσει φρέσκα και αφού τα ζεμάτισα, τα φύλαξα στην κατάψυξη. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμπελόφυλλα σε άλμη.

    Το πλιγούρι που χρησιμοποίησα σε αυτή την συνταγή είναι της εταιρείας The Trinity Farm, που πολύ ευγενικά μου έστειλαν να δοκιμάσω. Είναι προϊόν βιολογικής και βιοδυναμικής γεωργίας. Σας προτείνω να το δοκιμάσετε.

    Να σας θυμίσω βέβαια πως τρέχει και ο διαγωνισμός για την κλήρωση ενός τυχερού που θα κερδίσει ένα αντίτυπο του ανανεωμένου βιβλίου “Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική” της Χρύσας Παραδείση. Μην αμελήσετε να πάρετε μέρος! 

    Stuffed Vine Leaves with Bulgur & Cumin – Ντολμαδάκια με Πλιγούρι & Κύμινο

    Ντολμαδάκια με Πλιγούρι & Κύμινο

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
    Serves: 8 – 10
    Prep Time: 3 ώρες και 15 λεπτά (2 ώρες αναμονή)

    Ingredients

    • 300 γρ. αμπελλόφυλλα
    • 220 γρ. πλιγούρι
    • 700 γρ. περίπου ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
    • 850 γρ. ώριμες ντομάτες, περασμένες στον τρίφτη
    • 125 ml ελαιόλαδο και ακόμη (+3-4 κουταλιές επιπλέον για το μαγείρεμα)
    • 2 κουταλάκια κύμινο σε σκόνη
    • 1 φλιτζάνι περίπου ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
    • ½ φλιτζάνι περίπου ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
    • χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
    • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

    Instructions

    1

    Αναμειγνύετε το πλιγούρι, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, και το λάδι σε ένα μεγάλο μπωλ. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και το κύμινο και ανακατεύετε καλά. Σκεπάζετε και αφήνετε το πλιγούρι να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες. Αφού φουσκώσει προσθέτετε το δυόσμο και τον άνηθο.

    2

    Εντωμεταξύ, αν χρησιμοποιείτε φρέσκα αμπελόφυλλα ή αμπελόφυλλα σε άλμη, τα πλένετε καλά και τα ζεματάτε σε μεγάλη κατσαρόλα (ή και τμηματικά, αν χρειάζεται) για 3-4 λεπτά. Στραγγίζετε και ξεπλένετε αμέσως με κρύο νερό. Αφήνετε στην άκρη όσα είναι πολύ μικρά ή σκισμένα.

    3

    Τυλίγετε τα ντολμαδάκια (δείτε την φωτογραφία αν χρειάζεστε οδηγίες) βάζοντας ένα κουταλάκι γέμιση σε κάθε φύλλο.

    4

    Στρώνετε στον πάτο μιας κατσαρόλας τα πολύ μικρά ή σκισμένα φύλλα που έχετε φυλάξει και τοποθετείτε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, σε στρώσεις.

    5

    Ρίχνετε τον χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτετε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να καλύψετε ίσα-ίσα τα ντολμαδάκια.

    6

    Βάζετε από πάνω ένα αναποδογυρισμένο πιάτο για να κρατηθούν στην θέση τους όσο βράζουν και σκεπάζετε την κατσαρόλα.

    7

    Τα σιγοβράζετε μέχρι να πιουν το νερό τους, για περίπου 40 λεπτά. Αποσύρετε από την φωτιά και σερβίρετε. Συνοδεύονται ωραιότατα με γιαούρτι.

    Nutrition

    • 283 Calories
    • 35g Carbohydrates
    • 15g Fat
    • 9g Fiber
    • 6g Protein
    • 2g Saturated fat
    • 36mg Sodium
    • 7g Sugar

    Notes

    Διατροφική αξία ανά μερίδα (254g)

     

    Συνταγή προσαρμοσμένη από το βιβλίο της Νταϊάνας Κόχυλα, « Η Ελλάδα της Γεύσης», εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2003.

    Stuffed Vine Leaves with Bulgur & Cumin – Ντολμαδάκια με Πλιγούρι & Κύμινο

     

    Stuffed Vine Leaves with Bulgur & Cumin – Ντολμαδάκια με Πλιγούρι & Κύμινο

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    14 Comments

  • Reply
    dolmadaki
    11 Απριλίου, 2016 at 8:35 πμ

    ωωωωωωωω εναλακτικα ντολμαδακια!! πρεπει να ειναι πολυ ωραια!

    • Reply
      The Healthy Cook
      11 Απριλίου, 2016 at 11:10 πμ

      Είναι Αναστασία!! ?

  • Reply
    Ξανθή
    11 Απριλίου, 2016 at 10:16 πμ

    Πολύ ωραία!! Αν κατάλαβα καλά από τη φωτογραφία τα έχεις βάλει σε καλάθι;;

    • Reply
      The Healthy Cook
      11 Απριλίου, 2016 at 11:13 πμ

      Αν εννοείς την φωτογραφία που δείχνει πως τα τυλίγουμε είναι από παλαιότερη συνταγή. Αυτά τα είχα μαγειρέψει στον ατμό τότε, γι αυτό φαίνεται το καλάθι. ?

  • Reply
    peps@pepiskitchen
    11 Απριλίου, 2016 at 5:25 μμ

    Τρελλαίνομαι για ντολμαδάκια!!!!?
    Πολύ ωραία ιδέα με το πλιγούρι, τη ντομάτα, το κύμινο και με τόσο κρεμμύδι θα είναι γλύκα!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      11 Απριλίου, 2016 at 7:49 μμ

      Είναι πεπίτα! Ευχαριστώ! ☺

  • Reply
    TheoDORA's Kitchen Diaries
    12 Απριλίου, 2016 at 2:05 μμ

    Τι νόστιμα που είναι τα ντολμαδάκια αμπελόφυλλο! Πολύ πρωτότυπη εκδοχή. Ό,τι πρέπει και για τους νηστεύοντες!

    • Reply
      The Healthy Cook
      13 Απριλίου, 2016 at 5:23 μμ

      σωστά, μέρες που είναι!
      ευχαριστώ κοριτσάκι μου!

  • Reply
    Marion
    12 Απριλίου, 2016 at 8:43 μμ

    Σούπερ ντολμαδάκια.
    Ωραία θα είναι με το κύμινο και τα υπόλοιπα μυρωδικά.
    Τα φρέσκα αμπελόφυλλα είναι πιο ωραία, αλλά στην ανάγκη καλά είναι και της άλμης..

    Α…ωραία ποτήρια 😉

    Φιλιά 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      13 Απριλίου, 2016 at 5:22 μμ

      βρήκα φρέσκα αμπελόφυλλα σήμερα στην λαϊκή!! 😉
      ευχαριστώ Μάριον!! φιλιά!

  • Reply
    Beauty Follower
    13 Απριλίου, 2016 at 11:35 πμ

    Για να μην βαριομαστε να τρώμε ντολμαδάκια 😉

    ΥΓ
    Mου εκαναν δωρο τον ντολμαδοπαρασκεστη (μην γελάς) ευκαιρια να τον δοκιμασω.

    • Reply
      The Healthy Cook
      13 Απριλίου, 2016 at 5:21 μμ

      το ομολογώ, γέλασα! 😀
      με γεια! εγκαινίασέ τον με αυτά!!!

  • Reply
    neanikon
    15 Απριλίου, 2016 at 8:46 πμ

    Να πω την αλήθεια τα ντολμαδάκια δεν πολύ μου αρέσουν. Βλέπω όμως την εκδοχή με το πλιγούρι που μας προτείνεις και το σκέφτομαι!

    Εξαιρετικές φωτογραφίες Εύη, καθαρό θέμα, δυνατά χρώματα, σωστός φωτισμός!

    Ευχές για ένα όμορφο Σ/Κ 🙂 !!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      17 Απριλίου, 2016 at 4:39 μμ

      αν σου αλλάξω γνώμη για τα ντολμαδάκια με αυτή τη συνταγή θα είμαι πολύ χαρούμενη!
      σ’ ευχαριστώ Άρη!! 🙂

    Leave a Reply