• Ελληνικά
  • English
  • Συνταγές/ Υγιεινά Γεύματα/ Ψάρι & Θαλασσινά

    Ντολμαδάκια με Καβούρι

     

    Ένα από τα πιο καλοκαιρινά φαγητά σε μια διαφορετική εκδοχή. Τα αγαπημένα όλων ντολμαδάκια με καβούρι και ρύζι και μια ελαφριά και πολύ νόστιμη σάλτσα με σαφράν. Ένα πολύ εύγευστο και ελαφρύ πιάτο που θα σας αρέσει πολύ!!

    Τα αμπελόφυλλα , τα οποία τα βρίσκετε τώρα στις λαϊκές αγορές, εκτός από νόστιμα είναι και πολύ θρεπτικά, αφού περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και άλλες πολλές θρεπτικές και θεραπευτικές ουσίες.

    Το δυνατό σημείο των αμπελόφυλλων είναι η μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α, Κ και χαλκού που περιέχουν. Αν προσθέσουμε και τις λοιπές θρεπτικές τους ουσίες, όπως ωμέγα-3 και ω-6 λιπαρά, βιταμίνη C, βιταμίνες Β (Β1 – θειαμίνη, Β2 – ριβοφλαβίνη, Β3 – νιασίνη, Β5 – παντοθενικό οξύ και φυλλικό οξύ), ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ανεβαίνουν ψηλά σε διατροφική εκτίμηση. Αποτελούν υγιεινή επιλογή για τους διαβητικούς, αφού έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, ενώ κατατάσσονται στις αντιφλεγμονώδεις τροφές λόγω των φυσικών αντιοξειδωτικών που περιέχουν.

    Stuffed Vine Leaves (Dolmadakia) with Crabmeat & Rice – Ντολμαδάκια με Καβούρι

    Σύμφωνα με έρευνες, το εκχύλισμα αμπελόφυλλων από κόκκινα σταφύλια έχει θεραπευτική δράση στη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια (όταν το αίμα δεν μπορεί να επιστρέψει εύκολα από τα πόδια στην καρδιά) μειώνοντας το οίδημα στα πόδια. Αυτό οφείλεται στα φλαβονοειδή που περιέχουν. Ειδικά τα κόκκινα αμπελόφυλλα χρησιμοποιούνταν παλιά στη λαϊκή ιατρική των μεσογειακών χωρών ως κατάπλασμα για πρησμένα πόδια, για να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος και να θωρακίσουν τα τοιχώματα των αγγείων των κάτω άκρων.

    Stuffed Vine Leaves (Dolmadakia) with Crabmeat & Rice – Ντολμαδάκια με Καβούρι

    Τα φρέσκα αμπελόφυλλα κάνουν την εμφάνισή τους  στις λαϊκές αγορές και τα μανάβικα συνήθως τον Ιούνιο. Σε κάποια αμπέλια τα μαζεύουν (με προσοχή, για να μην τραυματίσουν την κληματαριά) ήδη από τον Μάιο. Πρέπει να είναι τρυφερά, χωρίς πολλά «νεύρα», να μην έχουν μεστώσει και, κυρίως, να προέρχονται από αμπέλι που δεν έχει ραντιστεί με φυτοφάρμακα. Διατηρούνται στην κατάψυξη, μέχρι την επόμενη σοδειά,  κατά ομάδες (σε ματσάκια π.χ. των 10 φύλλων μέσα σε σακούλα ειδική για τρόφιμα). Προηγουμένως πρέπει να έχουν ξεπλυθεί καλά και να έχουν στεγνώσει (κάποιες νοικοκυρές τα ζεματίζουν σε καυτό αλατόνερο με λίγο λεμόνι ή ξίδι και μετά τα βουτούν ξανά σε κρύο νερό).  Δείτε στις Συνταγές τις Ασπρούλας οδηγίες για την συντήρησή τους.

    Τα ντολμαδάκια τα μαγείρεψα στον ατμό. Αν εσείς τα μαγειρέψετε κανονικά, φροντίστε να βάλετε στον πάτο της κατσαρόλας μερικά έξτρα αμπελόφυλλα για να μην κολλήσουν τα ντολμαδάκια. Επίσης, βάλτε επάνω στα ντολμαδάκια ένα βάρος (πχ. ένα πιάτο αναποδογυρισμένο) ώστε να μην ξετυλιχτούν όπως βράζουν.

    Stuffed Vine Leaves (Dolmadakia) with Crabmeat & Rice – Ντολμαδάκια με Καβούρι

    Χρόνος προετοιμασίας & μαγειρέματος:   1 ώρα

    Μερίδες:  4  (34 κομμάτια)

    Υλικά:

    • 34 τρυφερά αμπελόφυλλα
    • 120 γρ. ψίχα καβουριού
    • 1/3 φλυτζανιού (70 γρ.) ρύζι νυχάκι
    • 1 μέτριο κρεμμύδι (120γρ. περίπου), ψιλοκομμένο
    • 1 κουταλιά (15 γρ.) βούτυρο ή 1 ½ κουταλιά ελαιόλαδο (εγώ έβαλα βούτυρο)
    • 20 γρ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
    • ¾ φλυτζανιού (185 ml) ξινόγαλα
    • ¾ φλιτζανιού (220 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά
    • αλάτι, πιπέρι
    • σαφράν

    Εκτέλεση:

    • Πλένουμε τα αμπελόφυλλά και τα ζεματάμε 2 λεπτά σε ελαφρώς αλατισμένο βραστό νερό. Τα στραγγίζουμε και τα απλώνουμε προσεκτικά ένα-ένα σε ένα σουρωτήρι.
    • Βράζουμε το ρύζι για 5 λεπτά σε βραστό νερό και το σουρώνουμε.
    • Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί λίγο και προσθέτουμε τον μαϊντανό. Αφού τα σοτάρουμε για 1 λεπτό, προσθέτουμε το ρύζι αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε το καβούρι και ανακατεύουμε καλά.
    • Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια, βάζοντας ένα κουταλάκι γέμιση σε κάθε φύλο. Τα ψήνουμε στον ατμό για 30 λεπτά περίπου.
    • Για την σάλτσα, ζεσταίνουμε για λίγο το ξινόγαλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε 2-3 ίνες σαφράν. Ανακατεύουμε και αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.
    • Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια και τα περιχύνουμε με την σάλτσα.

     

    Καλή  όρεξη!!

     

    Stuffed Vine Leaves (Dolmadakia) with Crabmeat & Rice – Ντολμαδάκια με Καβούρι

     

    Stuffed Vine Leaves (Dolmadakia) with Crabmeat & Rice – Ντολμαδάκια με Καβούρι

     

    Stuffed Vine Leaves (Dolmadakia) with Crabmeat & Rice – Ντολμαδάκια με Καβούρι

     

    NutritionLabel Dolmadakia

     

    Πηγή:

    http://www.agrotikabook.gr/%CE%BE%CE%AD%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%80%CF%8C%CF%83%CE%BF-%CE%B8%CF%81%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%85%CE%B3%CE%B9%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%AC-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%BB%CF%8C%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%B1

     

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    38 Comments

  • Reply
    stylencritics
    19 Ιουνίου, 2015 at 7:33 πμ

    Ντολμαδάκια με ψύχα καβουριού;Αυτό αν είναι σούπερ ουζομεζές!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      19 Ιουνίου, 2015 at 11:27 μμ

      όπως τα λες!! 😉

  • Reply
    Ξανθή
    19 Ιουνίου, 2015 at 9:25 πμ

    Πάρα πολύ καλή πρόταση, ελπίζω να βρω κέφι να το φτιάξω.
    Σε ευχαριστώ πολύ για την αναφορά.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    • Reply
      The Healthy Cook
      19 Ιουνίου, 2015 at 11:28 μμ

      χαίρομαι που σου αρέσουν!
      καλό σ/κ!!

  • Reply
    TheoDORA's Kitchen Diaries
    19 Ιουνίου, 2015 at 11:29 πμ

    Φαίνονται υπέροχα. Λατρεύω τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα!

    • Reply
      The Healthy Cook
      19 Ιουνίου, 2015 at 11:29 μμ

      κι εγώ τα λατρεύω! με αυτή τη συνταγή βρήκα έναν λόγο παραπάνω!

  • Reply
    sp00nstories
    19 Ιουνίου, 2015 at 11:34 πμ

    Το πήγες σε άλλη διάσταση έτσι? Σούπερ!!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      19 Ιουνίου, 2015 at 11:30 μμ

      λες?? χαχαχαχα!!

  • Reply
    createwithheart
    19 Ιουνίου, 2015 at 2:38 μμ

    Υπέροχη συνταγή!!! Θέλω και ουζάκι με καλή παρέα! Καλό σ/κ Ευάκι μου, φιλιά! 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      19 Ιουνίου, 2015 at 11:31 μμ

      εύκολα πράγματα θέλεις! 😉
      φιλιά!

  • Reply
    peps@pepi's kitchen
    19 Ιουνίου, 2015 at 2:53 μμ

    προχωρημένο ντολμαδάκι με σπέσιαλ σάλτσα! 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      19 Ιουνίου, 2015 at 11:32 μμ

      🙂

  • Reply
    stavroulakriki
    19 Ιουνίου, 2015 at 3:09 μμ

    Wow! Πολυ πρωτοτυποη ιδεα! Και θρεπτικη 😉

    • Reply
      The Healthy Cook
      19 Ιουνίου, 2015 at 11:33 μμ

      😉

  • Reply
    ΕΛΕΝΑ
    19 Ιουνίου, 2015 at 6:18 μμ

    Ξεχωριστά τα ντολμαδάκια σου, πιο καλοκαιρινά, μεζεδάκι σπέσιαλ για καλοφαγάδες!!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    • Reply
      The Healthy Cook
      19 Ιουνίου, 2015 at 11:35 μμ

      ναι! είναι πράγματι πολύ νόστιμα!! χαίρομαι που σου αρέσουν Ελενάκι!
      φιλιά και καλό σ/κ!

  • Reply
    Marcela (tortadellafiglia)
    19 Ιουνίου, 2015 at 6:27 μμ

    Such a delicious thing! Never had vine leaves before! Looks amazing!

    • Reply
      The Healthy Cook
      19 Ιουνίου, 2015 at 11:37 μμ

      you should try them! 😉

  • Reply
    Χρύσα
    19 Ιουνίου, 2015 at 8:15 μμ

    Γκουρμέ ντολμαδάκια με την καβουρόψιχα, και τρελαίνομαι για τη σως που τα συνοδεύει! Φανταστικό πιάτο Εύη!

    • Reply
      The Healthy Cook
      19 Ιουνίου, 2015 at 11:38 μμ

      ευχαριστώ Χρύσα μου! χαίρομαι που σου αρέσουν!
      η σάλτσα ταιριάζει τέλεια!

  • Reply
    Αγγελική
    19 Ιουνίου, 2015 at 10:45 μμ

    Το πιο γκουρμεδιάρικο ντολμαδάκι ever! Σου το είπα από το πρωί ότι το λαχτάρησα αυτό το πιάτο και ελπίζω κάποια στιγμή να το δοκιμάσω.
    Με τα ντολμαδάκια δεν έχουμε επιχειρήσει να “γνωριστούμε” καλύτερα, οπότε ισχύει η προσφορά του instagram.
    Σε φιλώ, καλό βράδυ!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      19 Ιουνίου, 2015 at 11:41 μμ

      χαχαχαχα!! θα φροντίσω εγώ να σας συστήσω!!!
      φιλιά κοριτσάκι μου!!

  • Reply
    Χρυσαυγη
    20 Ιουνίου, 2015 at 8:46 πμ

    Τα ντολμαδακια οοοοοοπως και να τα συναντησω μου αρεσουν!! Ειναι αγαπημενο φαγητο απο τοτε που ημουν παιδι ακομα! Οσο για την σαλτσα σου, ειναι ολα τα λευτα ετσι παχυρρευστη που ρεει απο πανω! Εκανες σπουδαιο φαγητο!!!
    Καλο Σαββατοκυριακο κοριτσακι!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      20 Ιουνίου, 2015 at 3:22 μμ

      ευχαριστώ πολύ! 🙂

  • Reply
    theonewithallthetastes
    20 Ιουνίου, 2015 at 6:01 μμ

    Ιδιαίτερη παραλλαγή ενός πολύ κλασικού πιάτου.
    Η σάλτσα με ενθουσίασε, απλή και δροσερή, νομίζω η υπόξινη γεύση της ταιριάζει όμορφα με τα ντολμαδάκια.
    Φιλιά

    • Reply
      The Healthy Cook
      21 Ιουνίου, 2015 at 6:13 μμ

      πραγματικά ταιριάζει πολύ!! είναι πολύ γευστικός συνδυασμός!
      ευχαριστώ! φιλιά πολλά!

  • Reply
    neanikon
    20 Ιουνίου, 2015 at 10:46 μμ

    Καλησπέρα Εύη !! Δεν έχω φάει ποτέ ντολμαδάκια, ούτε στην κλασσική τους μορφή..Δεν ξέρω κάπως μου κάνει η εμφάνισή τους…Βέβαια τώρα που κοιτάζω τις φοβερές σου φωτογραφίες μάλλον αρχίζω και αλλάζω γνώμη 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      21 Ιουνίου, 2015 at 6:12 μμ

      μα γιατί βρε Άρη χάνεις τέτοια λιχουδιά? 🙂
      για ξανασκέψου το..

  • Reply
    craftcooklove
    21 Ιουνίου, 2015 at 7:56 μμ

    Ομολογώ ότι οι ντολμάδες δεν μου αρέσουν!!! Ζήλεψα όμως την σως !! Φανταστική! Μπράβο Εύη μου άρεσε η παραλλαγή σου σε κλασικό παραδοσιακό φαγάκι! Φιλιά πολλά!

    • Reply
      The Healthy Cook
      22 Ιουνίου, 2015 at 11:15 πμ

      ευχαριστώ πολύ ΑΘηνούλα!! καλή εβδομάδα!

  • Reply
    Culinary Flavors
    23 Ιουνίου, 2015 at 11:10 πμ

    Πολύ όμορφη η εναλλακτική που έφτιαξες! Μου αρέσει όταν πειράζουμε τις κλασσικές συνταγές! Φιλιά!

    • Reply
      The Healthy Cook
      24 Ιουνίου, 2015 at 12:52 πμ

      ευχαριστώ Κατερίνα μου!
      φιλιά!

  • Reply
    tanja@the green mixer
    25 Ιουνίου, 2015 at 5:21 μμ

    τρελαίνομαι για ντολμαδάκια και είμαι σίγουρη ότι θα ξετρελεθω με αυτά, που περιέχουν το αγαπημένο μου καβουράκι (και ας ειναι και κονσέρβα, δεν εχω κανένα θεμα).

    • Reply
      The Healthy Cook
      28 Ιουνίου, 2015 at 11:52 μμ

      Τάνια μου χαίρομαι που σου αρέσουν!
      φιλιά!

  • Reply
    Beauty Follower
    27 Ιουνίου, 2015 at 2:25 πμ

    Με καβουρι? Πρεπει να ειναι καλο!

    • Reply
      The Healthy Cook
      28 Ιουνίου, 2015 at 11:48 μμ

      είναι!!! 😉

  • Reply
    dolmadaki
    16 Ιουλίου, 2015 at 10:05 μμ

    μηπως να κατοχυρωνες την γεμιση;;; ολα τανησια να τα κανουν!!! πρεπει να ειναι τελεια!!! υποθετω κ με κανα καλαμαρι μπορεις ε?

    • Reply
      The Healthy Cook
      16 Ιουλίου, 2015 at 11:18 μμ

      χαχαχαχα!!! ναι, θα την κατοχυρώσω!!! τέλεια ιδέα! 🙂
      και με καλαμάρι θα γίνεται φαντάζομαι, αλλά το καβούρι νομίζω πως του ταιριάζει καλύτερα.

    Leave a Reply