Home » Tip 5: Πώς φτιάχνω Granola – How to make Granola

Tip 5: Πώς φτιάχνω Granola – How to make Granola

Αναλυτικό άρθρο με οδηγίες για το πως φτιάχνω granola με ότι έχω στο ντουλάπι μου - A detailed post on how to make granola with what you have in your pantry

for english scroll down

(σημείωση: λόγω τεχνικού προβλήματος το άρθρο αυτό έπρεπε να δημοσιευτεί ξανά)

Η granola έχει κερδίσει πολύ κόσμο τα τελευταία χρόνια. Είναι ιδανικό πρωινό, αλλά και χορταστικό και θρεπτικό σνακ.  Είναι ένα πολύπλευρο μείγμα από υδατάνθρακες, ξηρούς καρπούς και σπόρους, μυρωδικά και μπαχαρικά, ξηρά φρούτα, κάποιο γλυκαντικό και κάποιο έλαιο. Σήμερα θα δούμε μαζί πως φτιάχνω γκρανόλα με ότι έχω στο ντουλάπι μου.

Η γκρανόλα μπορεί να φτιαχτεί με χίλια δυο υλικά και συνδυασμούς. Μπορεί, επίσης να καλύψει κάθε διατροφική ανάγκη ή προτίμηση (vegan, paleo, gluten-free, κλπ). Στο πρωινό συνδυάζεται με γιαούρτι ή γάλα (φυτικό ή ζωικό), ξινόγαλα, κεφίρ, ενώ σαν σνακ μπορεί να φαγωθεί και σκέτη.

Αναλυτικό άρθρο με οδηγίες για το πως φτιάχνω granola με ότι έχω στο ντουλάπι μου - A detailed post on how to make granola with what you have in your pantry

Τα δημητριακά λειτουργούν σαν βάση στην οποία ακουμπάνε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι δίνουν το τραγανό στοιχείο που δίνει πόντους στην γκρανόλα, αλλά και πρωτεΐνη, ώστε να είναι πιο χορταστική. Τα ξερά φρούτα κάνουν αντίθεση με τους ξηρούς καρπούς δίνοντας πιο μαλακές υφές αλλά και γλυκιά γεύση. Οι φυτικές ίνες από τους σπόρους βοηθούν στην λειτουργία του εντέρου, ενώ τα μπαχαρικά είναι τόσο ευεργετικά.

Η σωστή αναλογία των υλικών είναι το μυστικό για μια επιτυχημένη granola ότι υλικό κι αν περιέχει. Γλυκιά ή αλμυρή, με φρούτα ή χωρίς, με ξηρούς καρπούς ή χωρίς, όπως και εάν την θέλετε ακολουθείστε αυτές τις αναλογίες και δεν θα απογοητευτείτε.

Εννοείτε πως τα υλικά που αναφέρω είναι ενδεικτικά για να σας βοηθήσουν να «χτίσετε» τον δικό σας συνδυασμό.

Πώς φτιάχνω Granola με ότι έχω στο ντουλάπι μου

Βασικές αναλογίες:

4 μέρη στερεά υλικά προς 1 μέρος υγρά υλικά

Στερεά υλικά: (3 μέρη δημητριακά +1 μέρος ξηρούς καρπούς ή σπόρους) + Υγρά υλικά: (1/2 μέρος έλαια + ½ -3/4 μέρος γλυκαντικό)

Δημητριακά:

Ποσότητα: 3 φλυτζάνια

Ενδεικτικά: Νιφάδες βρώμης, σίκαλης, κριθαριού, σιταριού, καμούτ, κ.α.  νιφάδες ή κόκκοι φαγόπυρου, νιφάδες ή σπόροι κινόα, κεχρί, ποπ αμάρανθου, κ.α.

Ξηροί Καρποί και /ή Σπόροι:

Ποσότητα:  1 φλυτζάνι

Ξηροί Καρποί: Αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, πέκανς, κάσιους, φιστίκια, φιστίκια Αιγίνης, μακαντάμια, κ.α.

Σπόροι: Κολοκυθόσπορος, ηλιόσπορος, λιναρόσπορος, σπόροι τσία, σουσάμι (λευκό ή ολικής), κάνναβη, κ.α.

Μυρωδικά – Μπαχαρικά – Εκχυλίσματα:

Ποσότητα:  1-2 κουταλάκι ξερά μπαχαρικά ή/και 1/8 -1 κουταλάκι εκχύλισμα, ανάλογα με το είδος του. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας, αλλά ¼ -1/2 κουταλάκι εκχύλισμα αμυγδάλου γιατί είναι πιο δυνατό.

Μυρωδικά/Μπαχαρικά, κλπ: κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, τζίντζερ, κάρδαμο, κακάο, σκόνη εσπρέσο, και καγιέν, καπνιστή πάπρικα, θυμάρι, δεντρολίβανο, κάρυ, μάραθο, κ.α. για αλμυρή γκρανόλα.

Εκχυλίσματα: βανίλια, αμύγδαλο, καρύδα, μπανάνα, ρούμι, καφέ, πορτοκάλι, σοκολάτα, ροδόνερο, ανθόνερο, κ.α.

Σημείωση: Είναι σημαντικό να προσθέτετε ¾ -1 κουταλάκι αλάτι στην γκρανόλα σας για να ενισχύει και να ισορροπεί τα αρώματα και τις γεύσεις.

Γλυκαντικά:

Ποσότητα:   ½ φλυτζάνι περίπου, ανάλογα με το πόσο γλυκιά την θέλετε. Εννοείτε πως εάν φτιάχνετε αλμυρή γκρανόλα η ποσότητα του γλυκαντικού θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά.

Γλυκαντικά:  μέλι, σιρόπι σφενδάμου, σιρόπι αγαύης, μελάσα, ζάχαρη καρύδας, πετιμέζι,  κ.α.

Σημείωση: Μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα μέρος του γλυκαντικού με πουρέ φρούτου χωρίς ζάχαρη, όπως πουρέ μήλου, αχλαδιού, μπανάνας, κ.α.

Έλαια και Βούτυρα:

Ποσότητα: ¼ – ½ φλυτζάνι

‘Ελαια & Βούτυρα: ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, βούτυρο, γκι, έλαια ξηρών καρπών, όπως αμυγδάλου, φουντουκιού, ηλιέλαιο, φιστικέλαιο, κ.α.

Ξερά Φρούτα (τα προσθέτουμε πάντα αφού έχουμε ψήσει την γκρανόλα):

Ποσότητα:  1 φλυτζάνι περίπου, ανάλογα με το πόσο γλυκιά την θέλουμε

Ξερά φρούτα: σταφίδες, μύρτιλα, κράνμπερις, βύσσινα, κεράσια, ράσμπερις, φράουλες, γκότζι μπέρις, ιπποφαές, ζαχαρωμένο τζίντζερ, ανανά, παπάγια, ακτινίδιο, ρόδι, σύκα, δαμάσκηνα, χουρμάδες, μάνγκο, μήλο, αχλάδι, βερίκοκο, μπανάνα. κ.α.

Κάποια από αυτά χρειάζονται να τα ψιλοκόψουμε πριν τα προσθέσουμε.

Προαιρετικά υλικά:

Καρύδα: ½ φλυτζάνι νιφάδες καρύδας, ή 1/3 φλυτζάνι τριμμένη καρύδα

Ξύσμα από εσπεριδοειδή: το προσθέτουμε στα υγρά υλικά πριν τα αναμείξουμε.

Κακάο: ¼ – ½ φλυτζάνι, το οποίο προσθέτουμε στα στερεά υλικά.

Κακάο νιμπς ή σταγόνες σοκολάτας: όση ποσότητα θέλουμε, την οποία προσθέτουμε αφού η γκρανόλα έχει ψηθεί και κρυώσει.

Τσάι Μάτσα: 2-3 κουταλάκια τα οποία προσθέτουμε, κατά προτίμηση, αφού βγάλουμε την γκρανόλα από τον φούρνο και ανακατεύουμε καλά.

Αναλυτικό άρθρο με οδηγίες για το πως φτιάχνω granola με ότι έχω στο ντουλάπι μου - A detailed post on how to make granola with what you have in your pantry

 Χρήσιμες οδηγίες:

  1. Όσο πιο πολύ γλυκαντικό βάλετε στο μείγμα τόσο πιο «συμπαγής» θα βγει η γκρανόλα. Θα μπορείτε μετά εσείς να την σπάσετε σε μικρό ή μεγάλα κομμάτια, όπως σας αρέσει. Κάποιοι αρέσκονται σε αυτό ακριβώς το είδος γκρανόλα. Εάν και εσείς θέλετε να το επιτύχετε πιέστε το μείγμα μέσα στο ταψί πριν το ψήσετε και μην το ανακατέψετε αμέσως αφού το βγάλετε από τον φούρνο, αλλά αφήστε να κρυώσει και μετά το σπάτε σε κομμάτια. Εάν δεν σας αρέσει έτσι, ανακατέψτε καλά μόλις την βγάλετε από τον φούρνο για να σπάσουν τα κομμάτια που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί και μειώστε λίγο το γλυκαντικό. Πολλοί προσθέτουν και ένα ελαφρά χτυπημένο ασπράδι αυγού όταν αναμειγνύουν τα υλικά πριν το ψήσιμο. Κάνει την γκρανόλα πιο «μπισκοτένια».
  1. Μην φοβηθείτε να δοκιμάσετε διάφορους συνδυασμούς υλικών. Απλά κρατήστε τις αναλογίες και μην αλλάζετε τις ποσότητες. Όμως, έχετε στο μυαλό σας πως κάποια γλυκαντικά (όπως η αγαύη) είναι πιο γλυκά από κάποια άλλα, άρα εκεί θα πρέπει να προσαρμόσετε την ποσότητα.
  2. Μην το παρακάνετε στα μπαχαρικά και στα αρωματικά. Κάποια από αυτά είναι αρκετά δυνατά. Για παράδειγμα, για ένα ταψί γκρανόλα μισό κουταλάκι κανέλα είναι αρκετό, ενώ γ ενώ για πιο δυνατά μπαχαρικά όπως το κάρδαμο, το γαρύφαλλο, κ.α. θα πρέπει να ξεκινήσετε από ¼ κουταλάκι. Επίσης, κάποια αρωματικά σαν το ανθόνερο για παράδειγμα, είναι τόσο δυνατά που 1/8 κουταλάκι είναι υπέρ αρκετό.
  3. Η σωστή θερμοκρασία ψησίματος είναι σημαντική για την επιτυχία της γκρανόλα σας. Ψήστε την σε θερμοκρασία 150-180o C, και ανακατεύεται συχνά το μείγμα ώστε να ψηθεί και να πάρει χρώμα ομοιόμορφα.
  4. Το πότε θα προσθέσετε κάποια υλικά έχει, επίσης, σημασία. Οι ξηροί καρποί που θα χρησιμοποιήσετε είναι καλό να είναι ωμοί ώστε να ψηθούν και να καβουρδιστούν στο ψήσιμο. Όπως είπαμε και πιο πάνω, τα ξερά φρούτα πρέπει να μπαίνουν στο μείγμα μετά το ψήσιμο.

5 τρόποι για να απολαύσεις την γκρανόλα:

  • Φτιάξτε ένα παρφέ γιαουρτιού, πασπαλίζοντας την γκρανόλα πάνω από το αγαπημένο σας γιαούρτι και προσθέστε φρέσκα φρούτα.
  • Πασπαλίστε την γκρανόλα πάνω από το αγαπημένο σας smoothie bowl.
  • Προσθέστε την πάνω από μια λαχταριστή chia pudding.
  • Απολαύστε την ως ένα υγιεινό σνακ.
  • Ανακατέψτε την με σπιτικό κεφίρ, ή ξινόγαλα.

Εάν έχετε έναν αγαπημένο συνδυασμό υλικών για γκρανόλα, ή εάν έχετε κάτι να προσθέσετε, γράψτε το στα σχόλια.

Καλή επιτυχία!

Δείτε και μερικές προτάσεις για γκρανόλα:

Μυρωδάτη Granola με Μήλο & Λιναρόσπορο

Granola με καρύδα, σοκολάτα και καφέ

Σπιτική Granola με Ξερά Βύσσινα

Γκρανόλα με Σοκολάτα

Αναλυτικό άρθρο με οδηγίες για το πως φτιάχνω granola με ότι έχω στο ντουλάπι μου - A detailed post on how to make granola with what you have in your pantry

(note: due to technical reason this post had to be re-published)

Granola has won a lot of people recently. It is an ideal breakfast, but also a hearty and nutritious snack. It is a versatile blend of grains, nuts and seeds, herbs and spices, dried fruit, a sweetener and some oil. Today we will see together how to make granola with what we have in our pantry.

Granola can be made with a whole kind of ingredients and combinations. It can also cover any dietary need or preference (vegan, paleo, glute-free, etc.). In breakfast it can be combined with yogurt or milk (any kind), buttermilk, kefir, and as a snack it can be eaten as it is.

Grains function as a base on which all other materials combine. Nuts and seeds give the crunchy element that gives credits to granola, but also protein to make it more fulfilling. Dried fruits contrast with nuts, giving softer textures and sweet taste. The fiber from the seeds helps the bowel function, while the spices are very warming.

The right proportion of materials is the secret to a successful granola whatever it contains. Sweet or savory, with or without fruits, with nuts or without, you name it; just follow these proportions and you will not be disappointed.

Αναλυτικό άρθρο με οδηγίες για το πως φτιάχνω granola με ότι έχω στο ντουλάπι μου - A detailed post on how to make granola with what you have in your pantry

 All ingredients mentioned are indicative to help you “build” your own combinations.

How to make Granola with what I have in my pantry

Basic recipe:

4 parts dry ingredients to 1 part liquid ingredients

Dry ingredients: (3 parts of cereal + 1 part nuts or seeds) + Liquid ingredients: (1/2 part oil + ½ -3/4 part sweetener)

Grains:

Quantity: 3 cups

Grains: Oat flakes, rye flakes, barley flakes, wheat flakes, kamut, buckwheat flakes or groats, quinoa, millet, amaranth pops, etc.

Nuts and/or Seeds:

Quantity: 1 cup

Nuts: almonds, hazelnuts, walnuts, pecans, cashews, peanuts, pistachios, macadamia, etc.

Seeds: Pumpkin seeds, sunflower seeds, flax seed, chia seeds, sesame (white or whole), cannabis seeds, etc.

Herbs – Spices – Extracts:

Quantity: 1-2 teaspoon dried spices and/or 1/8 to 1 teaspoon extract, depending on the type. For example, you can use 1 teaspoon of vanilla extract, but ¼ -1/2 teaspoon of almond extract because it is stronger.

Spices: cinnamon, nutmeg, cloves, ginger, cardamom, cocoa, espresso powder, and cayenne, smoked paprika, thyme, rosemary, curry, fennel etc. for savory granola.

Extracts: vanilla, almond, coconut, banana, rum, coffee, orange, chocolate, rose water, orange blossom water, etc.

Note: It is important to add ¾ -1 teaspoon of salt to your granola to enhance and balance flavors.

Sweeteners:

Quantity: ½ cup, depending on how sweet you want it. Of course, if you make savory granola the amount of sweetener should be significantly reduced.

Sweeteners: honey, maple syrup, agave syrup, molasses, coconut, grape syrup, etc.

Note: You can replace a part of the sweetener with sugar-free fruit puree, such as applesauce, pear puree, banana puree , etc.

Oils and Butter:

Quantity: ¼ – ½ cup

Oils & Butters: olive oil, coconut oil, butter, ghee, nut oils, such as almond, hazelnut, sunflower oil, peanut oil, etc.

Dried Fruits (add them after you have baked the granola):

Quantity: 1 cup, depending on how sweet you want it

Dried fruits: blueberries, cranberries, sour cherries, cherries, raspberries, strawberries, candied ginger, goji berries, sea buckthorn, pineapples, papaya, kiwi, pomegranate, figs, plums, dates, mango, apple, pear, apricot, banana. etc.

Some of the dried fruits need to be chopped before adding them.

Optional ingredients:

Coconut: ½ cup coconut flakes, or 1/3 cup desiccated coconut

Citrus zest: add it in the liquid ingredients before mixing.

Cocoa: ¼ – ½ cup, which is added to the dry ingredients.

Cocoa Nibs or chocolate drops: as much as you want, adding as the granola is already baked and cooled.

Matcha tea: 2-3 teaspoons which is added after you bake the granola. Stir well.

Useful instructions:

  1. The more sweetener you put into the mix the more “clustered” the granola will come out. You can then break it into small or big pieces. Some like this kind of granola. If you want to do this, press down the raw mixture into the baking dish before baking it and do not stir it immediately after removing it from the oven, but allow it to cool and then break it in pieces. If you do not like clustered granola, stir well as soon as you remove it from the oven to break up the pieces that may have been created and reduce the sweetener slightly.

Many add a lightly beaten egg white when mixing the ingredients before baking. Makes granola more “cookie-like”.

  1. Do not be afraid to try different combinations of ingredients. Just keep the proportions and do not change the quantities. But you should have in mind that some sweeteners (like agave) are sweeter than others, so you have to adjust the amount.
  2. Do not overdo it in spices and extracts. Some of them are quite overpowering. For example, for a baking pan of granola ½ teaspoon of cinnamon is enough, whereas for stronger spices such as cardamom, cloves, etc. you should start with ¼ teaspoon. Also, some extracts like orange blossom water for example, are so strong that 1/8 teaspoon is plenty.
  3. The right baking temperature is important for the success of your granola. Bake at a temperature of 150-180 ° C, and mix often to make cooking and color.
  4. The time you add certain ingredients is also important. The nuts should be raw, so they can be roasted while the granola is baking. As we said above, dried fruit should be put into the mixture after baking.

5 ways to use granola:

  • Make a yogurt parfait. Sprinkle ganola over your favorite kind of yogurt and add fresh fruits.
  • Sprinkle granola on top of your favorite smoothie bowl.
  • Add granola on top of a chia pudding.
  • Eat as a healthy snack.
  • Mix with homemade milk kefir, or, buttermilk.

If you have a favorite granola combo, or if you have something to add, please leave a comment.

Here are some granola ideas:

Apple & Flax Spiced Granola

Mocha Chocolate Granola

Sour Cherry Granola 

Vegan Chocolate Granola

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.