Home » Tomato Jelly with Eggs – Ζελέ Τομάτας με Αυγά

Tomato Jelly with Eggs – Ζελέ Τομάτας με Αυγά

for english scroll down

Αυτόν τον χειμώνα όλη η Αθήνα ζει σε ρυθμούς  80’s! Από την μία η έκθεση GR80’s στην Τεχνόπολη με παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από την άλλη 9 πολύ γνωστά μπαρ της πόλης που έχουν δημιουργήσει ένα 80’s menu με cocktails της εποχής σε προνομιακές τιμές, Και σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες παρόμοιες δράσεις που δεν γνωρίζω, μια και τα 80’s είναι πολύ trendy φέτος. 😉  Πάνω σε αυτή την 80’s  ατμόσφαιρα, είπαμε να συμβάλλουμε και εμείς, πολλές Ελληνίδες food bloggers φτιάχνοντας μια ομαδική ανάρτηση με αυτό το θέμα. Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, συνταγές που μας θυμίσουν τα φαγητά που τρώγαμε τότε, με μια σημερινή πινελιά. Η δική μου πρόταση, το ζελέ τομάτας με αυγά είναι ένα ορεκτικό που θα φτιάχνατε για ένα δείπνο με φίλους. Τις υπόλοιπες προτάσεις από φίλες bloggers θα τις βρείτε στο τέλος της ανάρτησης.

Tomato-Jelly-with-Eggs – Gr80’s-Ζελέ-Τομάτας-με-Αυγά

Το πιάτο αυτό είναι ένα αρωματικό ζελέ από φρέσκιες τομάτες, γεμισμένο με αυγό βραστό και γαρνιρισμένο με πάστα αντζούγιας και κάππαρη, σερβιρισμένο πάνω σε φρέσκια, πιπεράτη ρόκα. Μην σας τρομάζει η πάστα αντζούγιας, ταιριάζει πολύ, ιδιαίτερα με το αυγό. Αν πάλι δεν σας αρέσει, σας έχω εναλλακτική. Μία κρέμα από φρέσκα μαλακά τυριά της αρεσκείας σας (μανούρι, γαλοτύρι, κοπανιστή, κατίκι, κ.α.) με ψιλοκομμένα μυρωδικά, θα έκαναν υπέροχο ζευγάρι με το ζελέ τομάτας. Επιλέγεται αυτό που σας αρέσει περισσότερο.

Tomato-Jelly-with-Eggs – Gr80’s-Ζελέ-Τομάτας-με-Αυγά

Ζελέ Τομάτας με Αυγά

Χρόνος προετοιμασίας:   15 λεπτά + τον χρόνο αναμονής

Χρόνος μαγειρέματος:   30 λεπτά

Μερίδες:   6

Υλικά:

  • 6 μικρά αυγά
  • 1 κιλό φρέσκες ώριμες τομάτες, κομμένες σε κομμάτια
  • 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 πιπερίτσες τσίλι
  • 1 κουταλάκι σπόρους κόλιανδρου, ελαφρά κοπανισμένους
  • 2 κουταλάκια ζάχαρη καρύδας (ή καστανή ζάχαρη)
  • τον χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 κουταλάκια φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • ¼ φλυτζανιού ψιλοκομμένο σέλερι
  • 1 μεγάλο καρότο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 12 κόκκους μαύρο πιπέρι, ελαφρά κοπανισμένους
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 1 ½ κουταλιά πελτέ τομάτας
  • 500 ml νερό
  • 2 φακελάκια ζελατίνη σε σκόνη

για το γαρνίρισμα:

  • φύλλα ρόκας
  • πάστα ανζούγιας (προαιρετικά)
  • κάππαρη (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Βράζουμε τα αυγά σε ένα κατσαρολάκι για 7 λεπτά. Τα κρυώνουμε και τα καθαρίζουμε.
  2. Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και 100 ml από το νερό σε μια κατσαρόλα, αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
  3. Περνάμε την σάλτσα από ψιλή σήτα και πιέζουμε για να βγει ο χυμός και τον κρατάμε.
  4. Ξεπλένουμε την κατσαρόλα και βάζουμε τον χυμό μέσα συν 280 ml από το νερό, σε μέτρια φωτιά.
  5. Μουσκεύουμε την σκόνη ζελατίνης στο υπόλοιπο νερό (που πρέπει να είναι ½ φλυτζάνι) για 4 λεπτά περίπου και την ρίχνουμε και αυτήν στην κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση αποσύρουμε από την φωτιά και μεταφέρουμε τον χυμό σε άλλο σκεύος, αν θέλουμε, για να κρυώσει πιο γρήγορα.
  6. Ρίχνουμε τόσο χυμό σε κάθε φορμάκι ώστε να καλύψει 1 εκατοστό από τον πάτο του και το αφήνουμε να κρυώσει και να πήξει, στο ψυγείο.
  7. Μόλις πήξει (δεν θα αργήσει) βάζουμε σε κάθε φορμάκι ένα βραστό αυγό και καλύπτουμε με τον υπόλοιπο χυμό.
  8. Βάζουμε τα φορμάκια στο ψυγείο και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 3 ώρες ή όλη νύχτα.
  9. Σερβίρουμε πάνω σε φρέσκα φύλλα ρόκας και γαρνίρουμε προαιρετικά με αντζουγόπαστα και κάππαρη.

♥ Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή και θέλετε να δείτε κι άλλες τέτοιες, κάντε δωρεάν εγγραφή στο The Healthy Cook και κάθε νέα συνταγή θα έρχεται στο email σας!  😉

Ακολουθούν οι προτάσεις των υπόλοιπων food bloggers οι οποίες θα δημοσιευθούν μέχρι το μεσημέρι:

Η Ευγενία από το Eat Yourself Greek προτείνει: Ζελέ με Campari & Σαγκουίνι

Η Ξανθή από το Συνταγές της Ασπρούλας προτείνει: Μπουφές για πάρτι τη δεκαετία του 80 και αυγά γεμιστά

Η Έλενα από το Elena’s Cooking προτείνει: Γαρίδες Κοκτέηλ

Η Δώρα από το Pandora’s Kitchen προτείνει: Κρέμα Καραμελέ

Η Ιωάννα από το Food Junkie προτείνει: Βολ-ο-βαν με Μανιτάρια αλά Κρεμ

Η Ελένη από το The Foodie Corner προτείνει:  Αθηναϊκή

Η Αγγελική από το Cookika προτείνει: Γκατώ

H Κατερίνα από το Delightful Area προτείνει: Κοτόπουλο αλ Οράνζ

Tomato-Jelly-with-Eggs – Gr80’s-Ζελέ-Τομάτας-με-Αυγά

This winter the 80’s all over Athens! On one hand, there’s the very interesting GR80’s exhibition  at Technopolis, with a parallel program on the Onassis Cultural Centre, and on the other, there’s nine well-known bars of the city that have created a 80’s cocktail menu at affordable prices. I’m sure that there are other similar actions I do not know since the 80’s are very trendy this year. 😉 Some Greek food bloggers decided to contribute to this 80’s atmosphere, creating a group post with this topic. So, we present recipes that remind us of the dishes we used to ate then, with a current touch. My proposal, a tomato jelly with eggs, is an appetizer that you could prepare for a dinner with friends. All the other proposals from fellow bloggers friends are listed at the end of this post.

Tomato-Jelly-with-Eggs – Gr80’s-Ζελέ-Τομάτας-με-Αυγά

This dish is a flavored jelly from fresh tomatoes, stuffed with boiled egg and garnished with anchovy paste and capers, served on fresh, peppery rocket salad. Do not be overwhelmed by the anchovy paste; it really matches, especially with the egg. If you do not like it, I have an alternative. A cream with fresh soft cheese of your choice (cream cheese, galotyri, kopanisti, katiki, ricotta, etc) with chopped herbs would make a lovely couple with this tomato jelly. It’s up to you.

Tomato Jelly with Eggs

Preparation time:   15 min. + waiting time

Cooking time:   30 min.

Servings:   6

Ingredients:

  • 6 small eggs
  • 1 kg fresh ripe tomatoes, cut into pieces
  • 4 cloves garlic, crushed
  • 2 chili peppers
  • 1 teaspoon coriander seeds, lightly crushed
  • 2 teaspoons coconut sugar (or brown sugar)
  • juice of 1 lemon
  • 2 onions, thinly sliced
  • 2 teaspoons fresh ginger, grated
  • ¼ cup chopped celery
  • 1 large carrot, thinly sliced
  • 12 grains of black pepper, lightly crushed
  • ½ tsp salt
  • 1 ½ tablespoon tomato paste
  • 500 ml water
  • 2 sachets gelatine powder

to garnish:

  • rocket leaves
  • anchovy paste (optional)
  • capers (optional)

Instructions:

Boil the eggs in a saucepan for seven minutes. Rinse with water and peel.

Put all the remaining ingredients and 100 ml of water in a saucepan, bring to a boil, lower the heat and simmer for 30 minutes.

Strain the sauce through a fine sieve by pressing the juice and set aside.

Rinse the pot and put the juice in the pot, with 280 ml of water, over medium heat.

Soak the gelatine powder in the rest of the water (which must be ½ cup) for 4 minutes. Whisk in the strained tomato liquid, then keep whisking over a moderate heat until the mixture comes to the boil. Once it boils remove from the heat

Pour juice into individual moulds to cover 1 cm. of the bottom and leave to cool and thicken in the refrigerator.

Once thickened (it will not be long) put on each mould a boiled egg and cover with the remaining juice.

Place moulds in the refrigerator and let stand at least 3 hours or overnight.

Serve on fresh rocket leaves and garnish with anchovy paste and capers.

 

♥ If you enjoyed this recipe and want to see more, follow The Healthy Cook by email and every new recipe will come directly to your inbox!  😉

Below are the suggestions of other food bloggers which will be published untill noon:

Eat Yourself Greek:  Campari & Sanguini Jelly

Asproulas.gr: 80’s Party & Stuffed Eggs (greek)

Elena’s Cooking:  Shrimps Cocktail  

Pandora’s Kitchen: Creme Caramel

Food Junkie: Vole au Vent with creamy Mushrooms (greek)

Foodie Corner: Athinaiki 

Cookika: Gateaux

Deligtful Area: Chicken a l’ orange (greek)

 

Facebook Comments

7 comments

  1. dolmadaki says:

    ουοαουυυυυυ!! ομολογω μολις ειδα την εικονα νομιζα ειναι κατι σε γλυκο! τι πρωτοτυπο και εντυπωσιακο ειδικα κομμενο στη μεση!

    • The Healthy Cook says:

      ναι, έχει έκπληξη μέσα! χεχεχε! 😉
      ευχαριστώ πολύ!

Leave a Reply