• Ελληνικά
  • English
  • Vegan/ Για χορτοφάγους/ Λαχανικά/ Νηστίσιμα/ Σαλάτες/ Συνταγές/ Υγιεινά Γεύματα

    Η Απόλυτη Πράσινη Σαλάτα με Κινόα

    Κάποιοι λένε πως πρώτα τρως με τα μάτια.  Η εικόνα του πιάτου μπροστά σου σε προδιαθέτει θετικά ή αρνητικά. Με αυτήν την σαλάτα με κινόα ισχύει ακριβώς αυτό. Θα μπορούσα να την ονομάσω και φουλ του πράσινου! Μόνο η εικόνα της είναι αρκετή. Τα υλικά της είναι ένα κι ένα και ο συνδυασμός τους πρωτότυπος αλλά πραγματικά απολαυστικός, γεμάτος αρώματα. Πράσινη με όλη την σημασία της λέξης, περιέχει, εκτός από την κινόα, νόστιμο και γλυκό αρακά, κρεμώδες αβοκάντο, φιστίκια Αιγίνης, ένα πεντανόστιμο πέστο με βασιλικό και κόλιανδρο και μυρωδάτο λάιμ.

    IMG_8493-1

     

    Δεν είναι μια απλά υγιεινή σαλάτα, με λαχανικά και κινόα. Είναι ζωντανή, γεμάτη με φρέσκα, ελληνικά και απαλά αρώματα.  Ας δούμε την συνταγή:

    Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

    Μερίδες: 2-4

    Υλικά:

    • 1 ¼ φλυτζάνι μαγειρεμένη κινόα (δείτε εδώ πως θα τη μαγειρέψετε)
    • 1 ¼ φλυτζάνι βρασμένο αρακά
    • 1 αβοκάντο, κομμένο σε κύβους
    • ¼ φλυτζανιού φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα
    • 1 ½ κουταλιά φρέσκο χυμό από λάιμ, ή, λεμόνι (εγώ χρησιμοποίησα λάιμ)
    • φρέσκια μέντα

    για το πέστο βασιλικού-κόλιανδρου:

    • ½ φλυτζάνι φύλλα φρέσκου κόλιανδρου
    • ½ φλυτζάνι φρέσκο βασιλικό
    • 3 κουταλιές φιστίκια Αιγίνης
    • 2 κουταλιές φρέσκο χυμό από λάιμ, ή, λεμόνι (εγώ χρησιμοποίησα λάιμ)
    • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
    • ¼ φλυτζανιού φέτα θρυμματισμένη, ή μαλακό κατσικίσιο τυρί (εγώ έβαλα φέτα)
    • ¾ της κουταλιάς μπούκοβο
    • αλάτι, πιπέρι

    Εκτέλεση:

    1. Ετοιμάστε το πέστο, αναμειγνύοντας όλα τα υλικά στο μούλτι.
    2. Σε ένα μπωλ, ανακατεύετε την μαγειρεμένη κινόα, τον αρακά, το αβοκάντο και το χυμό από λάιμ. Προσθέτετε το πέστο και ανακατεύετε καλά.
    3. Ρίξτε από πάνω τα φιστίκια και την φρέσκα μέντα και σερβίρετε.

    Σημειώσεις:

    Αν είστε φανατικοί του βασιλικού, μπορείτε να προσθέσετε και φύλλα βασιλικού στην σαλάτα. Εγώ  δεν ήθελα τόση ένταση στις γεύσεις, ήθελα να νιώθω όλα τα υλικά.

    Η σαλάτα τρώγεται και ως κυρίως πιάτο, είναι πολύ χορταστική. Αν όμως την συνοδέψετε με ψητό κοτόπουλο έχετε ένα πλήρες γεύμα.

    Αν είστε χορτοφάγος, μπορείτε να αντικαταστήσετε το τυρί στο πέστο με το ¼ ενός αβοκάντο.

    Αν σας περισσέψει πέστο, μπορείτε να κάνετε ένα γευστικότατο σάντουιτς με φρυγανισμένο ψωμί ολικής άλεσης, μαλακό κατσικίσιο τυρί, πράσινα λαχανικά της αρεσκείας σας (π.χ. ρόκα, μαρούλι, κόλιανδρο, baby σπανάκι) και φυσικά πέστο.

    Η διατροφική αξία  υπολογίστηκε για 4 μερίδες. Η σαλάτα είναι πλούσια σε κάλιο, νάτριο και σε βιταμίνες Α, C, Ε, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επίσης περιέχει σημαντικές  ποσότητες ασβεστίου, φυλλικού οξέως, σιδήρου, μαγνήσιου, μαγγάνιου και φωσφόρου.

    Την συνταγή για την απόλυτα πράσινη σαλάτα με κινόα την βρήκα εδώ και την τροποποίησα.

    ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

    Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες
    308.3 26.9 3.2 19.7 3.5 10.1

    5.7

     

    Totally Green Salad with Quinoa – Η Απόλυτη Πράσινη Σαλάτα με Κινόα

     

    Totally Green Salad with Quinoa – Η Απόλυτη Πράσινη Σαλάτα με Κινόα

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    22 Comments

  • Reply
    Ερμιόνη
    29 Σεπτεμβρίου, 2014 at 1:20 πμ

    Κινόα δεν έχω δοκιμάσει ακόμα. Θα το κάνω και αυτό εννοείται!
    Πολύ μου αρέσει η σαλάτα έτσι όπως τη βλέπω… φουλ στο πράσινο!
    Δείχνει πολύ χορταστική και ελκυστικότατη!
    Φιλιά

    • Reply
      The Healthy Cook
      29 Σεπτεμβρίου, 2014 at 4:24 μμ

      καλησπέρα Ερμιόνη!
      αξίζει να τη δοκιμάσεις! είναι τρόφιμο με μεγάλη διατροφική αξία και δεν περιέχει γλουτένη.
      σε φιλώ!

  • Reply
    stylencritics
    29 Σεπτεμβρίου, 2014 at 8:23 πμ

    Αυτή την πράσινη σαλατούλα θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε!
    Καλημέρα!

    • Reply
      The Healthy Cook
      29 Σεπτεμβρίου, 2014 at 4:25 μμ

      γεια σου Σόνια μου!
      περιμένω εντυπώσεις! 😉

  • Reply
    Χρυσαυγή
    29 Σεπτεμβρίου, 2014 at 10:06 πμ

    Πολύ εντυπωσιακή!!! Πραγματικά!
    Οι φωτογραφίες σου είναι όπως πάντα ξεχωριστές!

    Καλημέρα Εύη!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      29 Σεπτεμβρίου, 2014 at 4:26 μμ

      ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!

  • Reply
    lenia
    29 Σεπτεμβρίου, 2014 at 12:35 μμ

    Τέλεια σαλάτα! Λατρεύω την κινόα!!!
    Φιλάκια!

    • Reply
      The Healthy Cook
      29 Σεπτεμβρίου, 2014 at 4:26 μμ

      γεια σου Λένια μου!!
      πολύ χαίρομαι που σου αρέσει!!!

  • Reply
    Thalia @ butter and brioche
    30 Σεπτεμβρίου, 2014 at 8:13 πμ

    I love coming across new salad recipes to recreate. This green salad with quinoa looks absolutely delicious. Great recipe!

    • Reply
      The Healthy Cook
      30 Σεπτεμβρίου, 2014 at 4:27 μμ

      Thank youThalia!!
      I hope you enjoy it!! 🙂

  • Reply
    Culinary Flavors
    30 Σεπτεμβρίου, 2014 at 10:10 πμ

    Πολύ νόστιμη και υγιεινή η σαλατούλα! Μπαίνει στα υπ’όψη. Λόγω δίαιτας καταναλώνω άπειρες σαλάτες!

    • Reply
      The Healthy Cook
      30 Σεπτεμβρίου, 2014 at 4:28 μμ

      ευχαριστώ κατερίνα μου!!
      εγώ τις καταναλώνω έτσι κι αλλιώς…… 🙂

  • Reply
    mookies
    30 Σεπτεμβρίου, 2014 at 5:13 μμ

    Την αμαρτία μου θα την πω, δεν έχω δοκιμάσει ακόμα κινόα
    αλλά είναι στο πρόγραμμα να γίνει σύντομα. Η σαλάτα σου μου φαίνεται
    ιδανική για να ξεκινήσω τη δοκιμή!
    Φιλιά

    • Reply
      The Healthy Cook
      30 Σεπτεμβρίου, 2014 at 5:19 μμ

      ωωω!!! μερσί!!!! 🙂
      περιμένω εντυπώσεις!
      ΧΧ

  • Reply
    Χρύσα
    1 Οκτωβρίου, 2014 at 9:25 πμ

    Πραγματικά τρώγεται με τα μάτια! Υπέροχο χρώμα! Είμαι σίγουρη ότι είναι και πεντανόστιμη, αφού όλα τα υλικά της είναι ξεχωριστά!

    • Reply
      The Healthy Cook
      2 Οκτωβρίου, 2014 at 10:14 πμ

      ευχαριστώ Χρύσα μου!!
      καλημέρα!

  • Reply
    peps
    1 Οκτωβρίου, 2014 at 11:54 πμ

    Εδώ είμαστε!!!

  • Reply
    jasmin
    10 Οκτωβρίου, 2014 at 12:35 μμ

    Hey Evi,
    I love the idea of putting pistachios into basil pesto – I will definitely add them in my pesto next time. Salad is really great too, and the first photo with that hudge wooden spoons is perfect…

    • Reply
      The Healthy Cook
      10 Οκτωβρίου, 2014 at 6:03 μμ

      Hi Jasmin!!
      Pistachios are one of my favorite foods! I love usinf them in my cooking.
      Thank you so much for stopping by!!

  • Reply
    stavroulakriki
    28 Ιουλίου, 2015 at 4:10 μμ

    Ύμνος στα πράσινα! Οπωσδήποτε θα τη δοκιμάσω σύντομα!

    • Reply
      The Healthy Cook
      30 Ιουλίου, 2015 at 12:51 πμ

      περιμένω εντυπώσεις!

    Leave a Reply