Home » Vegan Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα – Vegan Gingerbread Cookies

Vegan Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα – Vegan Gingerbread Cookies

Υγιεινά χριστουγεννιάτικα μπισκότα με αλεύρι ζέας, αμυγδαλοβούτυρο και ζάχαρη καρύδας - Vegan gingerbread cookies with emmer flour and almond butter

for english scroll down

Έχουμε καιρό να τα πούμε  είναι η αλήθεια. Δεν ξέρω πως τα καταφέρνω και σχεδόν κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα με το ζόρι καταφέρνω να δημοσιεύσω μια εορταστική συνταγή… Έτσι και φέτος, στο παρά πέντε! Ευτυχώς πρόλαβα, γιατί θα ήταν κρίμα να μην σας παρουσιάσω αυτή την συνταγή, μέρες που είναι. Vegan Χριστουγεννιάτικα μπισκότα, ή, μπισκότα gingerbread, αυτά που τα ψήνεις και μοσχοβολάει το σπίτι την άκρως εθιστική μυρωδιά της κανέλας, του τζίντζερ, και του γαρύφαλλου. Δεν έχω καλύτερο για αυτή την εποχή! Μετά τους κουραμπιέδες βέβαια! 😉

Υγιεινά χριστουγεννιάτικα μπισκότα με αλεύρι ζέας, αμυγδαλοβούτυρο και ζάχαρη καρύδας - Vegan gingerbread cookies with emmer flour and almond butter

Αυτά τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα δεν περιέχουν ζωικά, ούτε επεξεργασμένη ζάχαρη, μόνο ζάχαρη καρύδας και μελάσα. Περιέχουν βούτυρο αμυγδάλου, αλλά θεωρώ πως θα τους ταίριαζε και το βούτυρο κάσιους. Χρησιμοποίησα το αγαπημένο μου αλεύρι ζέας και με έβγαλε για άλλη μια φορά ασπροπρόσωπη.

Υγιεινά χριστουγεννιάτικα μπισκότα με αλεύρι ζέας, αμυγδαλοβούτυρο και ζάχαρη καρύδας - Vegan gingerbread cookies with emmer flour and almond butter

Η διακόσμηση είναι προαιρετική, αν και άκρως εορταστική. Το γλάσο όμως περιέχει ζάχαρη. Η φωτογράφηση απαιτούσε διακόσμηση άλλωστε! 😉 Εάν θελήσετε να το φτιάξετε, μπορείτε να το αρωματίσετε με λίγο μέλι (εάν δεν είστε vegan) ή λίγη βανίλια.

Υγιεινά χριστουγεννιάτικα μπισκότα με αλεύρι ζέας, αμυγδαλοβούτυρο και ζάχαρη καρύδας - Vegan gingerbread cookies with emmer flour and almond butter

Ακολουθήστε τις οδηγίες μου και θα φτιάξετε υγιεινά, υπέροχα χριστουγεννιάτικα μπισκότα, χωρίς πολύ κόπο.

Υγιεινά χριστουγεννιάτικα μπισκότα με αλεύρι ζέας, αμυγδαλοβούτυρο και ζάχαρη καρύδας - Vegan gingerbread cookies with emmer flour and almond butter

Vegan Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα

Χρόνος προετοιμασίας:   40 λεπτά (συν 1 ώρα αναμονή)

Χρόνος μαγειρέματος:   10 λεπτά

Μερίδες:   30-40 μπισκότα, ανάλογα με το μέγεθος των κουπ-πατ

Υλικά:

  • 1 κουταλιά τριμμένο λιναρόσπορο
  • 3 κουταλιές ζεστό νερό
  • 80γρ. ζάχαρη καρύδας
  • 130γρ. βούτυρο αμυγδάλου
  • 180γρ. μελάσα
  • 1 κουταλιά μηλόξιδο
  • 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
  • 340γρ. αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι (ζέας)
  • 1 ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • 1 ¼ κουταλάκι τριμμένη κανέλα
  • 1 ¼ κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ
  • ¼ κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
  • ¼ κουταλάκι αλάτι

γλάσο (προαιρετικά):

  • 140γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2-3 κουταλιές γάλα της επιλογής σας
  • 1 κουταλιά μέλι (προαιρετικά), ή,
  • ½ κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε σε ένα ποτηράκι τον λιναρόσπορο και το ζεστό νερό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε λίγο στην άκρη μέχρι να πήξει λίγο. Ο χρόνος που θα χρειαστεί μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με τον λιναρόσπορο, από 10 λεπτά μέχρι 20.
  2. Σε ένα μεγάλο μπωλ, ή στον κάδο του μίξερ, βάζουμε την ζάχαρη καρύδας, το βούτυρο αμυγδάλου, την μελάσα, το ξύδι, την βανίλια. Τα ανακατεύουμε με το μίξερ για 1 λεπτό περίπου.
  3. Σε ένα άλλο μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, την μαγειρική σόδα, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Τα ρίχνουμε στο μπωλ με τα υγρά υλικά και ζυμώνουμε. Η ζύμη θα είναι αρκετά σφιχτή.
  4. Τυλίγουμε την ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Μπορούμε να την αφήσουμε στο ψυγείο και όλη νύχτα.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Στρώνουμε 2-3 λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί.
  6. Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και την κόβουμε στην μέση. Κρατάμε την μισή ζύμη να την δουλέψουμε και βάζουμε την υπόλοιπη στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε.
  7. Ανοίγουμε την ζύμη ανάμεσα σε δύο κομμάτια από αντικολλητικό χαρτί, έχοντας αλευρώσει ελαφρά το κάτω (αυτό για να μην κολλάνε τα μπισκότα στο χαρτί). Την ανοίγουμε σε πάχος 4 χιλιοστών περίπου. Μεταφέρουμε τα μπισκότα σε λαμαρίνα και πριν τα ψήσουμε τα βάζουμε για 10 λεπτά περίπου στο ψυγείο, για να διατηρήσουν το σχήμα τους.
  8. Τα ψήνουμε για 9-11 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν τα διακοσμήσουμε.
  9. Για να φτιάξουμε το γλάσο απλά χτυπάμε με το σύρμα την ζάχαρη και το γάλα (και το μέλι ή την βανίλια εάν τα χρησιμοποιούμε) μέχρι να γίνει ένα σφιχτό γλάσο. Το μεταφέρουμε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με πολύ ψιλή μύτη και διακοσμούμε με σχέδια της αρεσκείας μας. Αφήνουμε να στεγνώσει το γλάσο.

Καλή επιτυχία!

Σας εύχομαι ολόθερμα Καλές Γιορτές, με Υγεία και Αγάπη για εσάς και τους αγαπημένους σας!

Υγιεινά χριστουγεννιάτικα μπισκότα με αλεύρι ζέας, αμυγδαλοβούτυρο και ζάχαρη καρύδας - Vegan gingerbread cookies with emmer flour and almond butter

It’s been a long time since my last post, actually. I do not know how I do it and almost every year at Christmas I manage to publish just one festive recipe the last minute … Same thing this year, it’s almost Christmas Eve…! Fortunately, I ‘m glad I actually manage to post the recipe, because this one is a keeper! Vegan Christmas cookies, or, gingerbread cookies, the ones you bake and the house smells amazing by the highly addictive scent of cinnamon, ginger, and cloves. I do not have better for this season! After kourabiedes, of course! 😉

Υγιεινά χριστουγεννιάτικα μπισκότα με αλεύρι ζέας, αμυγδαλοβούτυρο και ζάχαρη καρύδας - Vegan gingerbread cookies with emmer flour and almond butter

These Christmas cookies do not contain animal products or processed sugar, only coconut sugar and molasses. They contain almond butter, but I think cashew butter would also fit. I used again my favorite emmer flour.  It never disappoints me.

Υγιεινά χριστουγεννιάτικα μπισκότα με αλεύρι ζέας, αμυγδαλοβούτυρο και ζάχαρη καρύδας - Vegan gingerbread cookies with emmer flour and almond butter

The decoration is optional, although very festive. But the glaze contains sugar. The photographs are much more festive with the cookies decorated. If you want to make the glaze, you may flavor it with a bit of honey (if you are not vegan) or vanilla extract.

Follow my instructions and make great cookies without much effort.

Υγιεινά χριστουγεννιάτικα μπισκότα με αλεύρι ζέας, αμυγδαλοβούτυρο και ζάχαρη καρύδας - Vegan gingerbread cookies with emmer flour and almond butter

Vegan Gingerbread Cookies
Prep Time
40 mins
Cook Time
10 mins
Waiting Time
1 hr
Total Time
50 mins
 

Healthy, vegan and delicious gingerbread cookies, made with whole wheat emmer flour

Course: Snack
Keyword: christmas cookies, gingerbread cookies, no sugar, vegan, whole wheat emmer flour
Servings: 40
Calories: 71 kcal
Author: Evi
Ingredients
  • 1 tablespoon ground flaxseed
  • 3 tablespoons hot water
  • 80 gr. coconut sugar
  • 130 gr. almond butter
  • 180 gr. molasses
  • 1 tablespoon apple cider vinegar
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 340 gr. whole wheat emmer flour triticum dicoccum flour
  • 1 ½ teaspoon baking soda
  • 1 ¼ teaspoon ground cinnamon
  • 1 ¼ teaspoon of ground ginger
  • ¼ teaspoon ground cloves
  • ¼ teaspoon salt
glaze (optional):
  • 140 gr. powdered sugar
  • 2-3 tablespoons milk of your choice
  • 1 tablespoon honey optional
  • ½ teaspoon vanilla extract optional
Instructions
  1. Put flaxseed and hot water in a glass and stir. Let aside until it thickens a bit. The time it takes may vary, depending on the flaxseed, from 10 minutes to 20.
  2. In a large bowl or in the stand mixer bowl, put coconut sugar, almond butter, molasses, vinegar and vanilla. Mix in medium speed for about 1 minute.
  3. In another large bowl mix flour, baking soda, spices and salt. Add them in the bowl with the liquid ingredients and knead. The dough should be very thick.
  4. Cover the dough into a cling film and put it in the refrigerator for at least 1 hour. You can leave it in the refrigerator all night.
  5. Preheat the oven to 180 ° C. Lay 2-3 baking sheets with non-stick paper.
  6. Remove the dough from the refrigerator and cut it in the middle. Keep one piece to work with and put the rest in the fridge until you need it.
  7. Roll the dough between two pieces of non-stick paper floured lightly (this is to prevent the cookies from sticking to the paper). Roll the dough to a thickness of about. Transfer the cookies to a sheet of paper and, before baking them, put them in the refrigerator for about 10 minutes to maintain their shape.
  8. Bake for 9-11 minutes and let them cool completely before decorating them.
  9. To make the glaze, simply stir sugar and milk (and honey or vanilla if using), until you have a thick glaze. Transfer it to a pastry bag with a very fine nose and decorate with designs of your liking. Let the glaze dry completely.

Good luck!

I wish you Merry Christmas, with health and love for you and your loved ones!

Υγιεινά χριστουγεννιάτικα μπισκότα με αλεύρι ζέας, αμυγδαλοβούτυρο και ζάχαρη καρύδας - Vegan gingerbread cookies with emmer flour and almond butter

Facebook Comments

2 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.