Home » Vegan Raisin Bread Rolls – Σταφιδόψωμα Ολικής

Vegan Raisin Bread Rolls – Σταφιδόψωμα Ολικής

Vegan-Raisin-Bread-Rolls – Σταφιδόψωμα-Ολικής

for english scroll down

Χρόνια πολλά σε όλους! Χριστός Ανέστη! Πως τα περάσατε? Ξεκουραστήκατε καθόλου? Ελπίζω να κουνάτε το κεφάλι καταφατικά, γιατί σήμερα έχουμε να ζυμώσουμε αυτά τα μυρωδάτα και πολύ υγιεινά σταφιδόψωμα ολικής, που θα μοσχομυρίσουν όλο το σπίτι 😉

Κι εγώ ξεκουράστηκα λιγάκι, κοιμήθηκα λίγο παραπάνω τα πρωινά (μεγάλη υπόθεση!) και κατάφερα να κάνω πολλά από αυτά που δεν προλαβαίνω να κάνω τις καθημερινές. Όχι όλα, μην νομίζετε, έχουμε και υπόλοιπα για το τριήμερο που έρχεται…  Γελάω τώρα που σας τα γράφω, γιατί αυτές τις μέρες συνειδητοποίησα πως περίμενα τόσα χρόνια (πάνω από 25…) για να ψάχνω τις αργίες και τα τριήμερα και να μετράω ανάποδα για τις επόμενες διακοπές 😀 Από τότε που τελείωσα το σχολείο το πρόγραμμά μου δεν περιελάμβανε πενθήμερο και Σαββατοκύριακα. Όσο σπούδαζα δούλευα ταυτόχρονα και τα Σαββατοκύριακα και μετά στην Ολυμπιακή… αφήστε τα..  εκεί οι αργίες, τα Σαββατοκύριακα και οι γιορτές σήμαιναν και πιο πολύ δουλειά. Και τώρα, το ημερολόγιο είναι ο πιο καλός μου φίλος! Χαχαχα! Τουλάχιστον την Δευτέρα που ξεκινάω πάλι μαθήματα (και διαγωνισμούς…) στην σχολή θα έχω να μασουλάω  σταφιδόψωμα και θα ξεχνιέμαι! 😉

Vegan-Raisin-Bread-Rolls – Σταφιδόψωμα-Ολικής

Η συνταγή αυτή δεν έχει κάποια ιδιαιτερότητα. Αν εξαιρέσετε την αναμονή για να φουσκώσει η ζύμη, δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου. 

Σταφιδόψωμα Ολικής

Χρόνος προετοιμασίας :    2 ώρες και 45 λεπτά (περιλαμβάνει και την αναμονή)

Χρόνος ψησίματος:   30-35 λεπτά

Μερίδες:   10  μικρά σταφιδόψωμα

Υλικά:

  • 500 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • ½ φλυτζάνι χλιαρό νερό
  • 160 γρ. ζάχαρη καρύδας
  • 180 γρ. ξανθές σταφίδες
  • 1/3 φλυτζάνι (80 ml) απαλό ελαιόλαδο
  • 2/3 φλυτζανιού (160 ml) φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • ½ κουταλάκι γαρύφαλλο
  • 3 γρ. μαστίχα, κοπανισμένη με λίγη από την ζάχαρη

Εκτέλεση:

  1. Διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε 2 κουταλιές από την ζάχαρη και 3-4 κουταλιές από το αλεύρι. Αφήνουμε να φουσκώσει 15 λεπτά περίπου.
  2. Σε ένα μικρό μπωλ ανακατεύουμε τις σταφίδες με 2 κουταλιές από το αλεύρι.
  3. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, την ζάχαρη, τα μυρωδικά (κανέλα, γαρύφαλλο, μαστίχα), το πορτοκάλι την μαγιά και τις σταφίδες και ζυμώνουμε ώστε να έχουμε μια αφράτη ζύμη που δεν κολλάει. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμα αλεύρι, αν η ζύμη σας κολλάει, ή λίγο ακόμα χυμό, αν είναι πολύ σφιχτή.
  4. Μεταφέρουμε την ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπωλ, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει 2 ώρες, σε ζεστό μέρος. Η ζύμη θα διπλασιαστεί.
  5. Πλάθουμε την ζύμη σε 10 μπαλάκια των 110 γρ. περίπου, (Καλό είναι να έχουν το ίδιο βάρος για να ψηθούν ομοιόμορφα. Σε αυτό θα σας εξυπηρετήσει μια ζυγαριά κουζίνας). Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσουν, σε ζεστό μέρος.
  6. Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180o C. Ψήνουμε τα σταφιδόψωμα για 30-35 λεπτά περίπου. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πάνω σε σχάρα.

Vegan-Raisin-Bread-Rolls – Σταφιδόψωμα-Ολικής

Did you have a good time this Easter? Did you relax at all? I hope you did, because today we have to knead these flavorful and most healthy vegan raisin bread rolls that will make the whole house smell awesome! 😉

Well I had a good time myself, I slept a little more in the mornings (big deal!) and I managed to do a lot of things I don’t have time to do every day. Not all, unfortunately, I have some left for the 1st of May three day vacation … I’m laughing now that I am writing to you, because these days I realized that it took me so many years (over 25 …) to look forward and count backwards for the next holidays 😀 Since I finish school my program did not include five days of work and weekends. As long as I was studying, I worked at the same time on weekends and then when I was a flying attendant … let me just say that holidays, weekends and the celebrations meant even more work. And now, the calendar is my best friend! Hahaha! At least on Monday when I start classes again at school, I will have a raisin bread roll to chew and I will feel better! 😉

This recipe is very simple. If you exclude waiting for the dough to rise, it’s pretty easy and quick.

Vegan Raisin Bread Rolls
Yields 10
The most flavorful vegan raisin bread rolls
Write a review
Print
Prep Time
2 hr 45 min
Cook Time
30 min
Total Time
3 hr 15 min
Prep Time
2 hr 45 min
Cook Time
30 min
Total Time
3 hr 15 min
374 calories
71 g
0 g
8 g
6 g
1 g
121 g
5 g
29 g
0 g
6 g
Nutrition Facts
Serving Size
121g
Yields
10
Amount Per Serving
Calories 374
Calories from Fat 69
% Daily Value *
Total Fat 8g
12%
Saturated Fat 1g
6%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 1g
Monounsaturated Fat 5g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 5mg
0%
Total Carbohydrates 71g
24%
Dietary Fiber 2g
10%
Sugars 29g
Protein 6g
Vitamin A
1%
Vitamin C
9%
Calcium
2%
Iron
6%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. • 500 g whole wheat flour (it might take some more)
  2. • 1 sachet of dry yeast
  3. • ½ cup of lukewarm water
  4. • 160 g coconut sugar
  5. • 180 g golden raisins
  6. • 1/3 cup (80 ml) olive oil
  7. • 2/3 cup (160 ml) fresh orange juice
  8. • 1 teaspoon of cinnamon
  9. • ½ teaspoon of clove
  10. • 3 g mastic tears, crushed in the mortar with a little bit of the coconut sugar
Instructions
  1. Dissolve yeast in lukewarm water and add 2 tablespoons of the coconut sugar and 3-4 tablespoons of the flour. Allow to rise for about 15 minutes.
  2. In a small bowl stir the raisins with 2 tablespoons of the flour.
  3. In a large bowl, mix the flour, olive oil, sugar, cinnamon, carnation, mastic, orange juice, yeast and raisins and knead to get fluffy dough that does not stick. You may need to add a little more flour, if your dough is sticky or a little more juice if it is too tight.
  4. Transfer the dough to a slightly oiled bowl, cover with a plastic wrap and let rise for 2 hours in a warm place. The dough will double in size.
  5. Divide the dough into 10 balls of 110 grams each and place them in a baking sheet that has been lined with non-stick paper. Cover with a clean towel and leave for 30 minutes to rise in a warm place.
  6. In the meantime, preheat the oven to 180o C. Bake the raisin bread rolls for 30-35 minutes. Let them cool completely on a rack.
beta
calories
374
fat
8g
protein
6g
carbs
71g
more
The Healthy Cook http://www.thehealthycook.gr/
 Do you want to know more about mastic tears? Read the article here.

Facebook Comments

4 comments

  1. Ξανθή says:

    Χρόνια Πολλά!! δεν μπορώ να πω ότι ξεκουράστηκα πολλές βόλτες κάναμε!!
    Και τώρα αρχίζει ο Γολγοθάς υποχρεώσεων….
    Αυτά τα ψωμάκι θα τα ήθελα για πρωινό.

Leave a Reply