Home » Vegan Roasted Fig Smoothie Bowl – Smoothie Bowl με Ψητά Σύκα

Vegan Roasted Fig Smoothie Bowl – Smoothie Bowl με Ψητά Σύκα

Vegan-Roasted-Fig-Smoothie-Bowl – Smoothie-Bowl-με-Ψητά-Σύκα

for english scroll down

Αυτή η εβδομάδα αφιερώνεται στο πρωινό! Και ιδιαίτερα σε αυτό το πρωινό που σου φτιάχνει την ημέρα, που σε κάνει να χαμογελάς πάνω από το μπωλ και να μην σου φτάνει αυτό που τρως! Όχι μόνο από την νοστιμιά του αλλά και από τα χρώματα και τα αρώματά του. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι έχουμε μια κατήφεια αυτή την εποχή, είτε γιατί τελείωσαν οι διακοπές και επιστρέφουμε στην τρελή καθημερινότητα, είτε γιατί ξεκινούν τα σχολεία, είτε γιατί φεύγει το καλοκαίρι (εγώ γι αυτό δεν στεναχωριέμαι πάντως, είμαι παιδί του χειμώνα  🙂 ). Ας κάνουμε την ημέρα μας, λοιπόν, λίγο πιο όμορφη, με απλές καθημερινές αλλαγές.  Με αυτό το smoothie bowl με ψητά σύκα για παράδειγμα!

Vegan Roasted Fig Smoothie Bowl – Smoothie Bowl με Ψητά Σύκα

Τα smoothie bowls, που πιθανόν τα έχετε δει πολλοί να κατακλύζουν τα κοινωνικά δίκτυα και ειδικά το instagram, είναι  η πρόσφατη αγάπη των μπλόγκερς, και όχι μόνο, παγκοσμίως. Δεν είναι τίποτα άλλο από smoothie σε μπωλ, αλλά ξεχωρίζουν για την περίτεχνη διακόσμησή τους και για την ποικιλία των χρωμάτων και των υλικών τους. Θα τα βρείτε διακοσμημένα με διάφορους σπόρους και υπερτροφές, ξηρούς καρπούς, γκρανόλα, φρέσκα και εξωτικά φρούτα, βρώσιμα λουλούδια, κ.α. Η φιλοσοφία τους είναι  αυτή: ένα χορταστικό smoothie να σε κρατήσει για ώρες, με όλα τα θρεπτικά συστατικά για ένα ισορροπημένο πρωινό.

Το smoothie bowl με ψητά σύκα είναι κατά κάποιο τρόπο απλοποιημένο και δεν περιέχει πάρα πολλά υλικά. Είναι υλικά που, εσείς που ασχολείστε με την υγιεινή διατροφή, θα τα έχετε ήδη στο σπίτι σας. Άλλωστε μιλάμε για ένα είδος πρωινού που προσαρμόζεται εύκολα στα γούστα και στις ανάγκες των περισσοτέρων και με υλικά που υπάρχουν στο ντουλάπι.

Vegan-Roasted-Fig-Smoothie-Bowl – Smoothie-Bowl-με-Ψητά-Σύκα

Το γάλα αμυγδάλου έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ενώ καλύπτει το 30% της ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Τα 240 ml γάλακτος αμυγδάλου περιέχουν περίπου 30-40 θερμίδες, 2,5-3 γρ. λίπους, 1 γρ. πρωτεΐνης, 1 γρ. φυτικών ινών και πολλές βιταμίνες και μέταλλα.Είναι όμως ύψηλότερο σε νάτριο σε σχέση με το αγελαδινό γάλα ή άλλα φυτικά. Περιέχει ακόρεστα λιπαρά που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, δεν περιέχει καθόλου κορεσμένα λιπαρά, χοληστερίνη και  λακτόζη, ενώ είναι ήπιο για το στομάχι και εύπεπτο. Να σημειώσουμε πως το γάλα αμυγδάλου δεν διατηρεί όλα τα συστατικά των ολόκληρων αμυγδάλων και άρα πίνοντάς το δεν σημαίνει πως παίρνουμε όλα τα θρεπτικά τους συστατικά.

Το στάδιο με το ψήσιμο των σύκων δεν είναι απαραίτητο, αλλά γίνονται τόσο γλυκά και ωραία με αυτό τον τρόπο, είναι σαν να τα βουτάς στο σιρόπι. Σας προτείνω να τα δοκιμάσετε.  Αν βιάζεστε, μπορείτε να το παραλείψετε και να χρησιμοποιήσετε ωμά σύκα, ή να χρησιμοποιήσετε ωμά σύκα για το smoothie και ψητά σύκα για το γαρνίρισμα.

Vegan-Roasted-Fig-Smoothie-Bowl – Smoothie-Bowl-με-Ψητά-Σύκα

Smoothie Bowl με Ψητά Σύκα

Χρόνος προετοιμασίας:    5 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος :   15 λεπτά

Μερίδες:   2

Υλικά:

  • 1 ½ φλυτζάνι γάλα αμυγδάλου*
  • 3 σύκα
  • 1 ½ μπανάνα
  • 1 κουταλιά σιρόπι σφενδάμου**
  • ½ – 1 κουταλιά κανέλα
  • 1/3 φλυτζανιού νιφάδες βρώμης
  • 1 κουταλιά κοπανισμένο ή τριμμένο λιναρόσπορο

για το γαρνίρισμα:

Εκτέλεση:

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο C. Κόψτε τα σύκα σε τέταρτα και ψήστε τα για 15 λεπτά, μέχρι να κοκκινίσουν και να μελώσουν. Αφήστε τα να κρυώσουν.
  2. Χτυπήστε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί μέχρι να πολτοποιηθούν. Δοκιμάστε και προσθέστε παραπάνω γάλα, σιρόπι σφενδάμου ή κανέλα, εάν χρειάζεται.
  3. Γαρνίρετε με υλικά της επιλογής σας και καλή όρεξη!

 

Σημειώσεις:

*ή άλλο γάλα της αρεσκείας σας

** ή μέλι

Vegan-Roasted-Fig-Smoothie-Bowl – Smoothie-Bowl-με-Ψητά-Σύκα

This week is dedicated to breakfast! And particularly in the breakfast that makes your day, the one that makes you smile over the bowl, the one that you want more you eat! Not only because of its delicious taste but alsobecause of its colors and aromas. The truth is that most of us have a gloom this time of year, either because the holidays are over and we return to the hectic everyday life, either because school is starting, either because summer  is over (I am a winter girl, I am not depressed about that! J ). Let’s make our day a bit more beautiful with simple everyday changes.

Smoothie bowls, probably you’ve seen photos all over the social networks and especially instagram, is one of the recent trend among bloggers and foodies globally. Smoothie bowls are what they sound like, but they’re better; they stand out for their elaborate decoration and the variety of colors and ingredients. You will find them decorated with various seeds and superfoods, nuts, granola, fresh and exotic fruits, edible flowers, etc. Their philosophy is a satisfying smoothie to keep you full for hours, with all the nutrients of a balanced breakfast.

This vegan roasted fig smoothie bowl is somewhat simplified and does not contain too many ingredients. Most of you who are involved in healthy diet, you will already have them in your kitchen. Besides, this is the  kind of breakfast that easily adapts to the tastes and needs of everyone and with ingredients that are already in your pantry. 

 

Vegan-Roasted-Fig-Smoothie-Bowl – Smoothie-Bowl-με-Ψητά-Σύκα

Almond milk has few calories, is rich in vitamin E, and covers 30% of the daily amount of calcium that our body needs. 240 ml almond milk contain about 30-40 calories, 2.5-3 g. fat, 1g. protein, 1 g. fiber, many vitamins and minerals.It is higher in sodium, though, compared to cow’s milk or other kind. It contains unsaturated fats that help reduce the risk of heart disease. Almond milk does not contain saturated fat, cholesterol and lactose. It is gentle on the stomach and easily digestible. Note that almond milk does not maintain all nutrients of whole almonds.

Roasting the figs is not necessary to make this smoothie bowl, but figs are so sweet and nice in this way, it is like they dived in syrup. If you’re in a hurry, you can skip it and use raw figs, or use raw figs for smoothie and grilled figs for garnish. As toppings I used pumpkin seeds, flax seeds, cacao nibs and roasted fig. Other possible toppings are:
• other fresh fruits of your choice
• rolled oats
homemade granola
sunflower seeds
chia seeds
• nuts of your choice

Vegan Roasted Fig Smoothie Bowl
Serves 2
The perfect way to start your day!
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
15 min
Total Time
20 min
Prep Time
5 min
Cook Time
15 min
Total Time
20 min
215 calories
40 g
0 g
5 g
5 g
0 g
283 g
5 g
19 g
0 g
3 g
Nutrition Facts
Serving Size
283g
Servings
2
Amount Per Serving
Calories 215
Calories from Fat 29
% Daily Value *
Total Fat 5g
8%
Saturated Fat 0g
2%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 2g
Monounsaturated Fat 1g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 5mg
0%
Total Carbohydrates 40g
13%
Dietary Fiber 7g
28%
Sugars 19g
Protein 5g
Vitamin A
1%
Vitamin C
9%
Calcium
41%
Iron
10%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. • 1 ½ cup almond milk *
  2. • 3 figs
  3. • 1 ½ banana
  4. • 1 tbsp maple syrup **
  5. • ½ - 1 tsp cinnamon
  6. • 1/3 cup rolled oats
  7. • 1 tbsp crushed or ground flaxseed
garnish
  1. • roasted figs
  2. • cocoa nibs
  3. • flaxseed
  4. • pumpkin seeds
Instructions
  1. Preheat oven to 180o C / 350o F. Cut the figs into quarters and bake them for 15 minutes until they’ re red and syrupy. Leave to cool.
  2. Blend all ingredients together until smooth and creamy. Taste and adjust milk, maple syrup or cinnamon, if desired.
  3. Garnish with you’re a variety ot toppings of your choice and enjoy!
Notes
  1. * Or other milk of your choice
  2. ** Or honey
beta
calories
215
fat
5g
protein
5g
carbs
40g
more
The Healthy Cook http://www.thehealthycook.gr/

Facebook Comments

8 comments

    • The Healthy Cook says:

      μωρέ μπράβο ταχύτητα!! χαίρομαι που σου άρεσε!
      μερσί!

  1. Αθηνά says:

    Τί όμορφη ιδέα για την αξιοποίηση των σύκων. Πρωινό ΣΚ ιδιαίτερο και υγιεινό!!! Ανυπομονώ να έρθω το επόμενο να το δοκιμάσω!!! Καλή εβδομάδα!

    • The Healthy Cook says:

      καλώς την Αθηνούλα!
      είναι πολύ πολύ νόστιμο! άσε που αν το φτιάξεις αποβραδίς και το βάλεις στο ψυγείο το έχεις απολαμβάνεις και τις καθημερινές! 😉
      σ΄ευχαριστώ πολύ! φιλιά!

  2. neanikon says:

    Υπερτέλειο Εύη! Και καταπληκτικές φωτογραφίες! Ειδικά το post σου αυτό μου θυμίζει σε ποιότητα τα ξένα που παρακολουθώ. Άρτιο food photography και εξαιρετικές προτάσεις διατροφής 😉

    • The Healthy Cook says:

      πω,πω Άρη, τι όμορφα λόγια είναι αυτά!
      σ’ ευχαριστώ πολύ! 🙂

  3. Ευη μου οι φωτογραφίες ειναι εκπληκτικες!! Μου ρχεται να φαω την οθονη! Και τοσο θρεπυικο αυτο το πρωινο! Θα το προτεινω σε ολους! Φιλια!!

    • The Healthy Cook says:

      όχι, άσε την οθόνη και έλα να σου το φτιάξω! 😀 😀
      ευχαριστώ πολύ Σταυρούλα μου!

Leave a Reply