Τα τσιπς λαχανικών ήθελα καιρό τώρα να τα δοκιμάσω. Παλαιότερα είχα δοκιμάσει μια δυο φορές, αλλά στο τηγάνι. Αυτό που ήθελα βέβαια είναι βρω έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο για τσιπς λαχανικών ψημένα στον φούρνο. Μάζεψα λοιπόν διάφορα λαχανικά, πήρα το μαντολίνο μου και άρχισα να κόβω. Νομίζω πως αυτός ο τρόπος που σας προτείνω σήμερα είναι μια πολύ καλή λύση για νόστιμα και υγιεινά τσιπς για να συνοδέψουν το ποτό ή το αναψυκτικό σας.
Ο συνδυασμός των τσιπς με το ζαατάρ δεν είναι δική μου ιδέα, την είδα εδώ και για να είμαι ειλικρινής ενθουσιάστηκα. Το ζαατάρ το είχα γνωρίσει σε κάποια ταξίδια μου στη Μέση Ανατολή. Είχα αγοράσει για το σπίτι και έκανα αρκετούς πειραματισμούς που θα μοιραστώ μαζί σας στο μέλλον. Πρόκειται για ένα μείγμα μπαχαρικών και μυρωδικών, το οποίο πιθανόν να το συναντήσετε και σε παραλλαγές, που στην αραβική κουζίνα το χρησιμοποιούν σχεδόν παντού. Αρωματίζουν τις πίτες τους, κοτόπουλο, χούμους, κ.α. Ζαατάρ σημαίνει δύο πράγματα: το άγριο θυμάρι (Origanum syriacum) που φύεται στα ορεινά των αραβικών χωρών, αλλά και το μείγμα που σας δίνω σήμερα. Η δοσολογία των υλικών είναι καθαρά θέμα γούστου. Αν το θέλετε πιο λεμονάτο προσθέστε περισσότερο σούμακ, αν σας αρέσει το σουσάμι αυξήστε την ποσότητα. Όπως σας είπα και πριν, το ζαατάρ ταιριάζει με σχεδόν τα πάντα. Φτιάξτε το, λαδώστε ελάχιστα μερικές αραβικές πίτες, πασπαλίστε τις με αυτό και ψήστε τις. Κι αν έχετε φτιάξει τις μπαλίτσες από τυρί γιαουρτιού, συνδυάστε τα και θα με θυμηθείτε!
Τα λαχανικά που χρησιμοποίησα είναι πατάτες, γλυκοπατάτες λευκές και κόκκινες και παντζάρια και τα έκοψα πολύ λεπτά. Το μαντολίνο νομίζω πως είναι απαραίτητο, εκτός αν έχετε γίνει εξπέρ στο μαχαίρι… 😉 Εσείς δοκιμάστε τα με τα λαχανικά που σας αρέσουν. Έχετε υπόψη σας πως το κάθε λαχανικό θέλει διαφορετικό χρόνο ψησίματος, γι αυτό θα πρέπει να έχετε το νου σας στον φούρνο. Οι γλυκοπατάτες ψήθηκαν πιο γρήγορα (χρειάζονται 15-17 λεπτά), οι πατάτες και τα παντζάρια χρειάζονται παραπάνω ψήσιμο (20-22 λεπτά) με τα παντζάρια 1-2 λεπτά περισσότερο από τις πατάτες. Σε περίπτωση που βγάλετε το ταψί από το φούρνο νομίζοντας πως τα τσιπς είναι έτοιμα, αλλά τελικά δείτε πως είναι μαλακά, ξαναβάλτε τα στο φούρνο, δεν θα χαλάσουν.
Για τις γλυκοπατάτες δεν έχουμε μιλήσει μέχρι τώρα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C, η οποία πέρα από την προστασία που μας προσφέρεις από τους ιούς της γρίπης, παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των οστών και των δοντιών, την πέψη και τον σχηματισμό των κυττάρων του αίματος. Βοηθά στην επιτάχυνση της επούλωσης των τραυμάτων, παράγει κολλαγόνο, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητα του δέρματος, και βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες. Φαίνεται μάλιστα να συμβάλει στην προστασία του οργανισμού μας κατά των τοξινών που μπορεί να συνδεθούν με τον καρκίνο. Περιέχουν, ακόμη, βιταμίνη D, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα και τη γενική υγεία, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο. Το πλούσιο πορτοκαλί χρώμα τους, υποδεικνύει ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, όπως το βήτα-καροτένιο και άλλα καροτενοειδή, που είναι οι πιο δραστικές πρόδρομες ουσίες της βιταμίνης Α στο σώμα μας. Τα καροτενοειδή συμβάλουν στην ενίσχυση της όρασής μας και του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν κατά του καρκίνου και της γήρανσης. Ακονίστε λοιπόν τα μαχαίρια σας και πάμε να φτιάξουμε τσιπς!
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Υλικά:
για το ζαατάρ:
- 2 κουταλάκια ξερό θρούμπι
- 1 κουταλάκι ξερό θυμάρι
- 2 κουταλάκια σουσάμι
- ½ κουταλάκι σούμακ
- ½ κουταλάκι αλάτι
για τα τσιπς:
- 1 γλυκοπατάτα λευκή με τη φλούδα της, πλυμένη
- 1 γλυκοπατάτα κόκκινη με τη φλούδα της, πλυμένη
- 1 πατάτα με τη φλούδα της, πλυμένη
- 1 παντζάρι με τη φλούδα του, πλυμένο
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίστε το σουσάμι.
- Βάλτε το σε ένα μπωλάκι και προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά του ζαατάρ και ανακατέψτε καλά.
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ο C.
- Στρώστε τα ταψιά του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
- Κόβετε τα λαχανικά στο μαντολίνο, σε πολύ λεπτές φέτες. Κόψτε το παντζάρι τελευταίο για να μην σας χρωματίσει τα υπόλοιπα λαχανικά.
- Βάλτε τις φέτες λαχανικών σε ένα μπωλ και λαδώστε τις ελαφρά.
- Απλώστε τις πάνω σε ταψί και πασπαλίστε τις με το ζαατάρ.
- Ψήστε τα τσιπς μέχρι να γίνουν τραγανά (δείτε πιο πάνω τους χρόνους για κάθε λαχανικό). Ίσως χρειαστεί να γυρίσετε το ταψί μέσα στο φούρνο για να ψηθούν ομοιόμορφα. Όταν δημιουργηθούν σκούρες κηλίδες πάνω στα τσιπς είναι έτοιμα.
- Βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν. Ίσως χρειαστεί να ξαναψήσετε κάποια που δεν έχουν ψηθεί σωστά.
Πηγή:
http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/12178
34 Comments
sp00nstories
31 Αυγούστου, 2015 at 11:37 μμΤα μεγάλα πνεύματα λέω εγώ χαχα…Πριν λίγο έβγαλα τσιπς παντζαριού τηγανιτά! Η συνταγή σου κούκλα είναι τέλεια!Καλό βράδυ<3
The Healthy Cook
1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 12:24 πμευχαριστώ πολύ!!
καλό βράδυ!
TheoDORA's Kitchen Diaries
1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 12:10 πμΤέλεια ιδέα! Πάντα με τις καλύτερες και πιο πρωτότυπες συνταγές.
The Healthy Cook
1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 12:24 πμω,ω, ευχαριστώ! κοκκινίζω.. 🙂
stylencritics
1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 5:57 πμΜαντολίνο δεν έχω …εξπέρ στο κόψιμο δεν είμαι αλλά το ζαατάρ θα το φτιάξω!!!Υπέροχα!!
The Healthy Cook
1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 5:36 μμτέλεια! δοκίμασε το και πες μου!
ευχαριστώ!
craftcooklove
1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 6:46 πμΕύη τέλεια και είχα κάτι παντζάρια που δεν ήξερα τί να τα κάνω!! Τώρα βρήκα!! Μπράβο πολύ υγιεινή και θρεπτική η πρότασή σου για τους λάτρεις των σνακς!! Πολλές καλημέρες φιλιά!!
The Healthy Cook
1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 5:37 μμείδες? ήρθε μόνη της η λύση! χιχιχι!!
ευχαριστώ Αθηνούλα! φιλιά
peps@pepiskitchen
1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 7:14 πμΠω πω!!!!! Τελεια σου εγιναν!!!!!
Πρεπει να παρω μαντολινοοοοοοοοοο
….θα μου φερεις?
The Healthy Cook
1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 5:38 μμτα έφαγα……… 🙂
Αγγελική
1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:08 πμΤο ζαατάρ πρώτη φορά το ακούω αλλά τα υλικά του τα έχω όλα στο μαγικό ντουλάπι μου! Έφερα και άγριο θυμάρι από την Άνδρο οπότε νομίζω ότι θα τον πετύχω τον συνδυασμό. Τέτοια τσιπς μας έκανε ο μπαμπάς μου όταν ήμασταν μικρές και γινόταν πάρτι στο σπίτι..έκτοτε δεν τα έχω δοκιμάσει να τα φτιάξω μόνη μου. Ήρθε η ώρα τους όμως!! Κρατάνε μέρες ή όχι;
Καλημέρα και καλό μήνα, σε φιλώ!!
The Healthy Cook
1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 5:42 μμαπό τα χεράκια του μπαμπά θα ήταν όνειρο!
τα έφτιαξα μέρα με αρκετή υγρασία και μου κράτησαν 2 ημέρες. σίγουρα παίζουν ρόλο οι καιρικές συνθήκες στο πόσο θα σου κρατήσουν.
φιλιά πολλά Αγγελικούλα! καλό μήνα!
Marion
1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:26 πμΥπέροχα έγιναν.
Τα τσιπς παντζαριού τα βλέπω και πολύ θα ήθελα να τα φτιάξω. Και οι γλυκοπατάτες είναι από τις αγαπημένες μου. Τέλειο σνακ και πολύ υγιεινό.
Το ζαατάρ δεν το ήξερα.
Καλό μήνα Εύη 🙂
The Healthy Cook
1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 5:42 μμχαίρομαι που σου αρέσουν Μάριον!
καλό μήνα!!
Ξανθή
1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:32 πμΔιάβαζα κάπου για κάτι με ζαατάρ αλλά από τα πολλά που διαβάζω ούτε που θυμάμαι που.
Αυτά τα τσιπς είναι φανταστικά, πόσο άραγε διατηρούνται;;
The Healthy Cook
1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 5:44 μμτα δικά μου κράτησαν δύο μέρες περίπου, αλλά τα έφτιαξα μέρα με πολύ υγρασία. νομίζω πως παίζουν ρόλο οι καιρικές συνθήκες.
φιλιά Ξανθή μου!!
Zitronen und Olivenöl
1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 5:08 μμOtan giriso Germania to kano, exo kai Sumak spiti. Tora eimai stin Ellada gia diakopes
The Healthy Cook
1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 5:44 μμτέλεια!!
να περάσεις όμορφα!
περιμένω εντυπώσεις όταν τα φτιάξεις.
φιλιά!
Χρύσα
1 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:10 μμΝα και κάτι καινούργιο που έμαθα σήμερα! Πολύ ενδιαφέρον ο συνδυασμός των μυρωδικών στο ζαατάρ…
Τα τσιπς λαχανικών είναι πραγματικά τέλεια ιδέα για μασούλημα, ειδικά όταν θα χειμωνιάσει και θα κλειστούμε μέσα για καναπέ και ταινίες!
The Healthy Cook
7 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:28 μμέτσι όπως τα λες Χρύσα μου!
το ζαατάρ ταιριάζει με όλα. δοκίμασέ το και πες μου.
aris
2 Σεπτεμβρίου, 2015 at 12:00 πμΥπέροχο post Εύη !!!
Το ζαατάρ πρώτη φορά το ακούω…φαντάζομαι πως είναι καλά συνδυασμένο μείγμα μπαχαρικών, ότι πρέπει για τα τσιπς μας 😉
The Healthy Cook
7 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:29 μμέτσι ακριβώς!! 😉
Beauty Follower
2 Σεπτεμβρίου, 2015 at 12:11 πμΦαινονται μουρλια… απο αυτα που δεν μπορείς να σταματήσεις με τίποτα να τσιμπολογάς!
Αυτό το ζααταρ μου κανει κάτι απο Game of Thrones lol 😉
Καλό μήνα!!!
The Healthy Cook
7 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:30 μμναι, δεν σταματάς!! 🙂
mia maria
2 Σεπτεμβρίου, 2015 at 9:46 πμΜου αρέσει πολύ η ανάρτηση σου! Δεν ξέρω γιατί αλλά μου θυμίζει το φθινόπωρο που έρχεται! Τι ωραία τα χρώματα των λαχανικών!
The Healthy Cook
7 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:30 μμευχαριστώ πολύ Μαρία μου!!
tanja@the green mixer
2 Σεπτεμβρίου, 2015 at 4:55 μμΕχω δοκιμάσει μόνο πατάτες τσιπς, οι οποίες εξαφανίζονται σε δευτερόλεπτα και καιρό τώρα θελω να δοκιμάσω και άλλα λαχανικά αλλα το ξεχνάω συνέχεια. Καλή ευκαιρία να το βαλω μπρος τωρα που μας το θύμισες με αυτες τις ωραιες φωτογραφίες.
The Healthy Cook
7 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:31 μμαν τα δοκιμάσεις πες μου εντυπώσεις!
jasmincookbook
3 Σεπτεμβρίου, 2015 at 12:25 μμI love baked veggie chips, I made it few times, but lately I kinda forgot about it.
Thank you, for reminding me, dear Evi…
And I will definitely add a beetroot among the potatoes definitely!
The Healthy Cook
7 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:32 μμyou do that!!! 😉
thanks Jasmin!
Culinary Flavors
7 Σεπτεμβρίου, 2015 at 3:02 μμΑυτά τα τσιπς είναι θανατηφόρα! Δεν μπορώ να σταματήσω! Τέλεια!
The Healthy Cook
7 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:32 μμ🙂
Marcela (tortadellafiglia)
7 Σεπτεμβρίου, 2015 at 6:38 μμwow! Looks amazing! Love the combination of flavors! Healthy snack!
The Healthy Cook
7 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:33 μμthank you!!