Home » Whole Wheat Bread with Olives & Sun-Dried Tomatoes – Ψωμί Ολικής με Ελιές και Λιαστές Τομάτες

Whole Wheat Bread with Olives & Sun-Dried Tomatoes – Ψωμί Ολικής με Ελιές και Λιαστές Τομάτες

Whole-Wheat-Bread-with-Olives-Sun-Dried-Tomatoes – Ψωμί-Ολικής-με-Ελιές-Λιαστές-Τομάτες

for english scroll down

Λένε ότι το ζύμωμα είναι χαλαρωτικό, όπως και το να ψήνεις ψωμί. Για μένα χαλαρωτική είναι η μαγειρική γενικά. Αλλά νομίζω πως η προετοιμασία ενός ψωμιού, το σχήμα που θα του δώσεις, το φούσκωμά του, η μυρωδιά του όσο ψήνεται και το αποτέλεσμα που θα σε δικαιώσει, είναι από τις πιο ανταποδοτικές στιγμές για μια μαγείρισσα. Αυτά ήταν τα συναισθήματά μου όταν έφτιαξα αυτό το ψωμί ολικής με ελιές και λιαστές τομάτες.

Whole-Wheat-Bread-with-Olives-Sun-Dried-Tomatoes – Ψωμί-Ολικής-με-Ελιές-Λιαστές-Τομάτες

Η μυρωδιά του και η γεύση του ήταν αυτό που πραγματικά ήθελα να πετύχω. Ένα ψωμί ολικής, εμπλουτισμένο με υλικά της ελληνικής φύσης: ελιές, τομάτες, δεντρολίβανο και ελαιόλαδο.  Όσο για το σχήμα του, δεν είναι πανέμορφο? Σε αυτό συνέβαλε η 3D φόρμα σιλικόνης Treccia της  Silikomart η οποία είναι ιδανική για ψωμιά, κέικ, αλλά και τα πασχαλινά τσουρέκια σας.

Whole-Wheat-Bread-with-Olives-Sun-Dried-Tomatoes – Ψωμί-Ολικής-με-Ελιές-Λιαστές-Τομάτες

Η συνταγή είναι απλή, εύκολη και καθόλου κουραστική. Το ζύμωμα της ζύμης είναι ελάχιστο και μπορεί να το κάνει ο καθένας. Ακολουθήστε πιστά την συνταγή και θα έχετε το πιο μυρωδάτο ψωμί ολικής με ελιές, λιαστές τομάτες και δεντρολίβανο, χωρίς πολύ κόπο 😉

Whole-Wheat-Bread-with-Olives-Sun-Dried-Tomatoes – Ψωμί-Ολικής-με-Ελιές-Λιαστές-Τομάτες

Ψωμί Ολικής με Ελιές και Λιαστές Τομάτες

Χρόνος προετοιμασίας:   15 λεπτά (+1 ½ ώρα φούσκωμα)

Χρόνος ψησίματος:   50 λεπτά

Μερίδες:   24

Υλικά:

  • 600 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 16 γρ. (2 φακελάκια) ξηρή μαγιά
  • 500 ml χλιαρό νερό
  • 2 κουταλάκια μέλι
  • 1 ½ κουταλάκι αλάτι*
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 80 γρ. λιαστές τομάτες (αυτές που φυλάσσονται στο λάδι) , ξεπλυμμένες και στεγνωμένες, κομμένες σε πολύ λεπτές λωρίδες
  • 120 γρ. ελιές μαύρες (Καλαμών ή άλλες), χοντροκομμένες, ή, κομμένες σε ροδέλες
  • ½ κουταλάκι φρέσκο δεντρολίβανο, πολύ ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι.
  2. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το μέλι και την μαγιά. Ρίχνουμε το 1 φλυτζάνι νερό και ανακατεύουμε λίγο με μια ξύλινη κουτάλα.
  3. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τις ελιές, τις τομάτες, το δεντρολίβανο και σιγά-σιγά προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό ανακατεύοντας.
  4. Αφήνουμε την κουτάλα στην άκρη και ζυμώνουμε με το χέρι τόσο ώστε να απορροφηθεί όλο το αλεύρι από την ζύμη και να ξεκολλάει από τοιχώματα και από το χέρι. Αυτό θα γίνει πολύ γρήγορα, μην την παραζυμώσετε. Ίσως χρειαστεί λίγο ακόμα αλεύρι ή λίγο ακόμα νερό για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  5. Μεταφέρουμε την ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπωλ, την σκεπάζουμε και την βάζουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου και να διπλασιαστεί (αν την βάλετε στον ήλιο θα φουσκώσει πιο γρήγορα).
  6. Αφού φουσκώσει η ζύμη, την ζυμώνουμε ξανά για πολύ λίγο και την μεταφέρουμε στην 3D φόρμα Treccia της Silikomart και την απλώνουμε ομοιόμορφα. ** Σκεπάζουμε και αφήνουμε την ζύμη πάλι σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου ½ ώρα. Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200o C.
  7. Τοποθετούμε την φόρμα πάνω σε ένα ταψί ή λαμαρίνα και ψήνουμε το ψωμί για 40 λεπτά. Βγάζουμε την φόρμα από τον φούρνο, αναποδογυρίζουμε το ψωμί πάνω στο ταψί, και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.***
  8. Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει τελείως πάνω σε σχάρα και μετά το κόβουμε.

Σημειώσεις:

*Εάν οι ελιές σας είναι πολύ αλμυρές αφαιρέστε το 1/2 κουταλάκι αλάτι.

**Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιείτε φόρμα, μεταφέρετε την ζύμη στο ταψί όπου θα την ψήσετε και δώστε στην ζύμη το σχήμα που θέλετε. Έχετε στο νου σας πως ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος του ψωμιού.

***Εάν δεν χρησιμοποιείτε φόρμα, παραλείπετε αυτό το στάδιο και απλά ψήνετε το ψωμί για 50 λεπτά.

Whole-Wheat-Bread-with-Olives-Sun-Dried-Tomatoes – Ψωμί-Ολικής-με-Ελιές-Λιαστές-Τομάτες

They say that kneading is relaxing, as well as bread baking. For me, relaxing is cooking in general. But I think that preparing bread, giving its shape, watching it rise, the scent of it while baking, are among the most contributory moments of a cook. These were my feelings when I made this whole wheat bread with olives and sun-dried tomatoes.

The taste and the smell of this bread was exactly what I really wanted to accomplish. Whole-wheat bread, enriched with ingredients of the Greek nature: olives, tomatoes, rosemary and olive oil. As for its shape, isn’t it beautiful? It was accomplished by using the Silikomart 3D Treccia silicone mold which is ideal for breads, cakes, and your Easter buns.

Whole-Wheat-Bread-with-Olives-Sun-Dried-Tomatoes – Ψωμί-Ολικής-με-Ελιές-Λιαστές-Τομάτες

The recipe is simple, easy and not at all tiring. Kneading the dough is minimal and everyone can do it. If you faithfully follow the recipe you’ll get the most fragrant whole wheat bread with olives, sun dried tomatoes and rosemary, without much trouble 😉

Whole Wheat Bread with Olives & Sun-Dried Tomatoes
Serves 24
Whole-wheat bread, enriched with ingredients of the Greek nature: olives, tomatoes, rosemary and olive oil.
Write a review
Print
Prep Time
1 hr 45 min
Cook Time
50 min
Total Time
2 hr 35 min
Prep Time
1 hr 45 min
Cook Time
50 min
Total Time
2 hr 35 min
119 calories
22 g
0 g
2 g
3 g
0 g
57 g
194 g
2 g
0 g
1 g
Nutrition Facts
Serving Size
57g
Servings
24
Amount Per Serving
Calories 119
Calories from Fat 18
% Daily Value *
Total Fat 2g
3%
Saturated Fat 0g
1%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 1g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 194mg
8%
Total Carbohydrates 22g
7%
Dietary Fiber 1g
6%
Sugars 2g
Protein 3g
Vitamin A
1%
Vitamin C
2%
Calcium
1%
Iron
4%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. • 600 g. whole meal flour
  2. • 16g. (2 sachets) dry yeast
  3. • 500 ml lukewarm water
  4. • 2 teaspoons honey
  5. • 1 ½ teaspoon salt*
  6. • 2 tablespoons olive oil
  7. • 80 g. sun dried tomatoes(those stored in olive oil), drained and dried, cut into very thin strips
  8. • 120 g. black olives (Kalamata or other), coarsely chopped, or, sliced into rings
  9. • ½ teaspoon fresh rosemary, finely chopped
Instructions
  1. In a bowl mix the flour and salt and stir.
  2. Make a hole in the center and add the honey and yeast. Pour 1 cup water and stir briefly with a wooden spoon.
  3. Add the olive oil, olives, tomatoes, rosemary and slowly add the remaining water and stir.
  4. Put the wooden spoon on the side and knead by hand so as to absorb all the flour from the bowl. The dough shouldn’t be sticky. This will be done very quickly, do not over-knead. You may need a little more flour or water to get the desired result.
  5. Transfer the dough to a lightly oiled bowl, cover it and put in a warm place to rise for 1 hour to double (if you put it under the sun it will rise faster).
  6. After the dough has risen, knead again briefly and transfer it to the Silikomart 3D Treccia silicon mold and spread it evenly. ** Cover and allow the dough to rise again in a warm place for about ½ hour. Meanwhile preheat oven to 200o C / 390o F.
  7. Place the mold on a baking sheet and bake the bread for 40 minutes. Remove the pan from the oven invert the bread on the baking sheet, and bake for another 10 minutes. ***
  8. Allow the bread to cool completely on a rack before serving it.
Notes
  1. * If the olives you want to use are very salty, use only 1 teaspoon of salt.
  2. **If you do not want to use the mold, transfer the dough into the baking pan and give it the shape you want. Keep in mind that the cooking time depends on the size of the bread.
  3. *** If not using a mold, skip this step and simply bake the bread for 50 minutes.
beta
calories
119
fat
2g
protein
3g
carbs
22g
more
The Healthy Cook http://www.thehealthycook.gr/

Facebook Comments

8 comments

  1. Τι ωραίο και γεμάτο γεύση ψωμάκι!
    Τη συγκεκριμένη φόρμα την έχω και εγώ και ανυπομονώ να τη χρησιμοποιήσω 🙂
    Δίνει τόσο όμορφο σχήμα στις ζύμες!
    Σε φιλώ

    • The Healthy Cook says:

      πραγματικά! δίνει υπέροχο σχήμα 🙂
      ευχαριστώ Ερμιόνη μου!
      σε φιλώ

  2. cookika says:

    Λαχταριστό και μυρωδάτο! Και πόσο δίκιο έχεις για το χαλαρωτικό αίσθημα του ζυμώματος! Φιλάκια Εύη μου!!

Leave a Reply