Home » Whole Wheat Sesame Bagels – Κουλούρια Θεσσαλονίκης με αλεύρι ολικής άλεσης

Whole Wheat Sesame Bagels – Κουλούρια Θεσσαλονίκης με αλεύρι ολικής άλεσης

whole wheat sesame bagels

For english scroll down

Ένα από τα πιο αγαπημένα σνακ όλων των ηλικιών. Και σίγουρα ένα από τα δικά μου! Τα κουλούρια Θεσσαλονίκης τα βρίσκεις παντού. Ξεκίνησα να παρασκευάζονται στην Θεσσαλονίκη από τους πρόσφυγες και σιγά-σιγά έμειναν στην καρδιά μας.  Στο κέντρο κάθε πόλης, οι κουλουρτζήδες πουλούν από πολύ νωρίς το πρωί φρέσκο, ζεστό και μυρωδάτο κουλούρι. Μυρωδιά και γεύση που ξυπνούν μνήμες των παιδικών μας χρόνων.

Είναι πολύ υγιεινό και βεβαίως οικονομικό σνακ. Τα υλικά του πολύ απλά, αλλά το δυνατό του σημείο είναι το σουσάμι και η υψηλή διατροφική του αξία. Μόλις 28 γρ. σουσαμιού μας προσφέρουν το ¼ της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας σε ασβέστιο, σημαντικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες, και βιταμίνες, κυρίως του συμπλέγματος Β, καθώς και βιταμίνη Ε. Επίσης, το σουσάμι μας προσφέρει τα πολύ θρεπτικά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία, ο ανθρώπινος οργανισμός,  δεν μπορεί να συνθέσει και έχει πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Περιέχει μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, σίδηρος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος αλλά και το σελήνιο.

Το σουσάμι και τα παράγωγά του (ταχίνι και χαλβάς) έχουν αρκετές θερμίδες γι’ αυτό χρειάζεται  μέτρο στην κατανάλωσή τους.

Σκεφτήκατε ποτέ να φτιάξετε κουλούρια Θεσσαλονίκης μόνοι σας? Η συνταγή είναι πολύ απλή. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές παραλλαγές, δεν βρήκα όμως κάποια συνταγή που να χρησιμοποιεί αλεύρι ολικής άλεσης. Και βεβαίως, είπα να το δοκιμάσω!

wholw wheat sesame bagels

 

Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά (εκ των οποίων 30’ για να φουσκώσει η ζύμη)

Μερίδες: 16

 

Υλικά:

  • 450γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά (9γρ.)
  • ¼ φλυτζανιού ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι περίπου χλιαρό νερό
  • 100γρ. περίπου σουσάμι

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, την μαγιά, την ζάχαρη και το αλάτι.
  2. Ρίχνουμε στο μπωλ το λάδι και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί καλά το λάδι από το αλεύρι, περίπου 5 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να έχει γίνει σαν τρίμμα.
  3. Προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε όσο χρειαστεί ώστε η ζύμη μας να γίνει σφιχτή και να μην κολλάει στα χέρια.
  4. Σκεπάζουμε το μπωλ με μια πετσέτα και αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό μέρος,  να φουσκώσει, περίπου 30 λεπτά.
  5. Αφού φουσκώσει και σχεδόν διπλασιαστεί σε όγκο, ξαναζυμώνουμε για άλλα 5 λεπτά.
  6. Απλώνουμε το σουσάμι σε ένα πιάτο.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Στρώνουμε όσα ταψιά χρησιμοποιήσουμε με αντικολλητικό χαρτί.
  8. Μοιράζουμε την ζύμη σε ίσα κομμάτια. Εγώ έβγαλα 16 μέτρια σε μέγεθος κουλούρια. Αν τα θέλετε σε κανονικό μέγεθος, υπολογίζω πως θα σας βγουν 10-12 κομμάτια.
  9. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε μακρύ κορδόνι. Υπολογίστε πως αφού τα πλάσετε η ζύμη θα ξαναφουσκώσει, γι’ αυτό αν τα θέλετε λεπτά, το κορδόνι σας πρέπει να γίνει πολύ λεπτό.  Αλείφουμε με νερό, ενώνουμε τις άκρες και το περνάμε τα κουλούρια  από το πιάτο με το σουσάμι και από τις δύο μεριές , ώστε να κολλήσει.
  10. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

 

Τα δικά μου δεν έγιναν τόσο μαλακά όσο αυτά που αγοράζουμε. Τα ήθελα με λίγο πιο τραγανή κόρα και έγιναν ακριβώς έτσι. Περιμένω να μου πείτε εντυπώσεις από τα δικά σας κουλούρια Θεσσαλονίκης!!

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ
Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες
118.4 18.4 0.2 3.9 0.6 4.4 3.6

whole wheat sesame bagels

 

Greek Sesame Bagels, known as Thessaloniki buns, are one of the most favorite snacks of all ages. And certainly one of my own! They are sold everywhere in Greece. They made their appearance in Thessaloniki, where Greek refugees from Turkey used to bake them and sell them in the street. Today, these buns are in every Greek’s heart. In the center of each city,  koulourtzides ( those who sell them) sell warm and fragrant buns, first thing in the morning. This smell and taste awakens memories of our childhood.

It is very healthy and certainly cheap snack. Its ingredients are very simple, but its strong quality is the sesame and its high nutritional value. Only 28 gr. (1 oz) of sesame offers ¼ of the required daily amount of calcium, high value vegetable proteins , and vitamins , especially B complex and vitamin E. In addition, sesame offers very nutritious polyunsaturated fatty acids that the human body, cannot synthesize and has rich antioxidant properties. It contains minerals and phosphorus, iron, magnesium, zinc and selenium.

Sesame and its derivatives (tahini and halva) have many calories so you need to be careful with its consumption.

Have you ever thought of making Thessaloniki buns yourself? The recipe is very simple. Nowadays, there are many variations of the standard recipe, but I did not find any recipe that uses whole wheat flour. And of course, I gave it a try!

 

Preparation time: 45 minutes (including 30’for the dough to rise)

Servings: 16

 

Ingredients:

  • 450gr (15.8oz) whole wheat flour
  • 9gr (0.3oz) dry yeast
  • ¼ cup olive oil
  • ½ tsp salt
  • ½ tsp sugar
  •  about 1 cup lukewarm water
  • about 100gr (3.5oz) sesame seeds

 

Instructions:

  1. In a bowl, mix flour, yeast, sugar and salt.
  2. Pour the oil in the bowl and knead until it is thoroughly absorbed from the flour , about 5 minutes. The dough should have become like crumbs .
  3. Gradually add lukewarm water and knead as needed so the dough becomes firm and does not stick to your hands.
  4. Cover the bowl with a towel and let the dough in a warm place to rise , about 30 minutes.
  5. Having risen and almost doubled in size, knead again for another 5 minutes.
  6. Spread the sesame seeds on a plate.
  7. Preheat oven to 180° C (360o F). Line the pans with parchment paper.
  8. Divide the dough into equal pieces. I made 16 medium size buns. If you want them bigger, I believe that you should make 10 to 12 pieces.
  9. Shape each piece of dough into a long string. Have in mind that the dough will rise a bit more, so if you want thin buns, the string you make must be very thin. Coat the buns with water, join the edges and douse the bagels in the sesame seeds dish on both sides.
  10. Bake for about 30 minutes, until light browned.

 

Mine were not as soft as the ones we buy. I wanted them with a little crisper crust and were just so. I’m waiting for your own impressions of the Thessaloniki buns!

 

 

Nutritional Facts per Serving
Calories Carbohydrates Sugars Total Fat Saturated Fat Proteins Dietary Fibers
118.4 18.4 0.2 3.9 0.6 4.4 3.6

 

4 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.