Home » Wild Mushrooms Canapés – Ορεκτικό με Άγρια Μανιτάρια

Wild Mushrooms Canapés – Ορεκτικό με Άγρια Μανιτάρια

#recipe, #appetizers, #mushrooms, #fingerfood

for english scroll down

Τραπέζι γενεθλίων, συνέχεια… Σήμερα έχει σειρά το δεύτερο ορεκτικό με άγρια μανιτάρια πάνω σε ώριμο τυρί. Ένα εύκολο, γρήγορο και πολύ νόστιμο και πικάντικο μεζεδάκι, για να συνοδέψει το κρασί σας. Είχατε δει ένα sneak peek στις φωτογραφίες της προηγούμενης ανάρτησης.

Τα μανιτάρια είναι μια εξαιρετική τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (και γι αυτό μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας και αποτελούν ιδανική τροφή για τους χορτοφάγους), φυτικές ίνες, βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, ενώ έχουν μικρή θερμιδική αξία γιατί περιέχουν μικρές ποσότητες λίπους και υδατανθράκων. Πιο αναλυτικά, τα μανιτάρια περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη D (απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου), φώσφορο, ασβέστιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό και κάλιο (ενώ είναι φτωχά σε νάτριο).

Από την άλλη μεριά, τα μανιτάρια είναι μια τροφή που αρέσει στους περισσότερους. Αυτός εδώ φαίνεται να είναι ένας ιδιαίτερος συνδυασμός, αλλά αν το καλοσκεφτείτε δεν είναι τίποτα παραπάνω από μανιτάρια σοτέ πάνω σε τυρί. Με λίγη φαντασία μπορούμε να στήσουμε πολύ όμορφα και πρωτότυπα πιάτα και να ξαφνιάσουμε ευχάριστα τους καλεσμένους μας.

Wild Mushrooms Canapés – Ορεκτικό με Άγρια Μανιτάρια

Όπως σας έχω ήδη πει, στα πλαίσια των Food Blog Awards 2015, μαγειρεύω και σερβίρω με σκεύη και είδη σερβιρίσματος ΙΚΕΑ, τα οποία βλέπετε στις φωτογραφίες που συνοδεύουν τις αναρτήσεις. Για το συγκεκριμένο τραπέζι , τα τραπεζομάντηλα μέσης, τα πιάτα (μα, δεν είναι τέλεια τα μαύρα?), η βάση σερβιρίσματος με καπάκι και τα κασπό ολοκλήρωσαν στην λιτή, αλλά όμορφη διακόσμηση του τραπεζιού και συνετέλεσαν στην ζεστή ατμόσφαιρα που επιθυμούσα. Το τηγάνι που χρησιμοποίησα στο μαγείρεμα με ενθουσίασε. Βαρύ, μαντεμένιο, διαχέει τη θερμότητα ομοιόμορφα και δίνει εξαιρετικό αποτέλεσμα. Πέρα από αυτά όμως, σκέφτηκα να σας παρουσιάσω και κάποια τρόφιμα από το κατάστημα, που το χαρακτηρίζουν και με τα οποία μπορείς απλά και γρήγορα να φτιάξεις υπέροχα πιάτα. Το OST PRAST είναι ημίσκληρο κίτρινο τυρί που θα βρείτε στα ψυγεία των καταστημάτων τροφίμων του ΙΚΕΑ. Η μεστή του γεύση ταιριάζει με τα πικάντικα μανιτάρια, τα οποία είναι σβησμένα με λευκό κρασί. Αποτελεί την τέλεια βάση για αυτό το ορεκτικό.

#recipe, #appetizers, #mushrooms, #fingerfood

Συνολικός χρόνος:   30 λεπτά

Μερίδες:   10-12

Υλικά:

  • 30 γρ. αποξηραμένα άγρια μανιτάρια
  • 3 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 125 ml ξηρό λευκό κρασί
  • 80 ml από το νερό που θα ενυδατώσετε τα μανιτάρια
  • ¼ ματσάκι φρέσκο μαϊντανό
  • 1/8- ¼ κουταλάκι πιπέρι καγιέν ( ανάλογα με το πόσο καυτερά τα θέλετε)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 300 γρ. κίτρινο ώριμο τυρί OST PRAST, από το ΙΚΕΑ, ή κάποιο άλλο ώριμο κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας.

Εκτέλεση:

  1. Μουλιάστε τα μανιτάρια σε χλιαρό νερό για 15 λεπτά. Στραγγίστε τα, αλλά κρατήστε τον ζωμό τους.
  2. Ψιλοκόψτε τα κρεμμυδάκια.
  3. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και μαραίνετε λίγο τα κρεμμυδάκια, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα.
  4. Προσθέστε τα στραγγισμένα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι και αφήστε τα να σοταριστούν 1 λεπτό, ανακατεύοντας.
  5. Προσθέστε το λευκό κρασί, τον ζωμό των μανιταριών και το πιπέρι καγιέν και αφήστε βράσουν 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Αποσύρετε από την φωτιά.
  6. Ψιλοκόψτε τον μαϊντανό και προσθέστε τον στα μανιτάρια αφού έχουν κρυώσει.
  7. Κόψτε το τυρί σε τριγωνικές φέτες, βάλτε πάνω σε κάθε φέτα λίγα μανιτάρια και σερβίρετε.

 

Σημείωση: Τα μανιτάρια μπορούν να μαγειρευτούν από την προηγούμενη και αφού κρυώσουν να διατηρηθούν στο ψυγείο. Τα βγάζετε από το ψυγείο λίγη ώρα πριν σερβίρετε.

ΥΓ. Η σημερινή συνταγή αναρτήθηκε στο πλαίσιο των “Food Blog Awards 2015”του “ΒΗΜΑgourmet”, και συγκεκριμένα για την υποψηφιότητά μου στην κατηγορία “ Best Design & Site Architecture”. Για να με ψηφίσετε, συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας στο facebook και πατήστε εδώ. Η ψήφος σας θα είναι έγκυρη αν πατήσετε “like” κάτω από το κείμενο. Μπορείτε να ψηφίσετε μια φορά τον κάθε διαγωνιζόμενο. Ευχαριστώ!   🙂

 

#recipe, #appetizers, #mushrooms, #fingerfood

Birthday dinner, part 2 … Today I’m sharing the recipe of the second appetizer, spicy wild mushrooms on mature cheese; easy, quick and delicious canapés, a perfect accompaniment to your wine. You had a sneak peek of it at the photos of my previous post.

Mushrooms are an excellent food, rich in high quality protein (and therefore can replace meat and are ideal food for vegetarians), fiber, vitamins, minerals, and have a low caloric value because they contain small amounts of fat and carbohydrates. Specifically, mushrooms contain B vitamins, vitamin D (essential for calcium absorption), phosphorus, calcium, selenium, zinc, copper and potassium (and are low in sodium).

On the other hand, mushrooms are a food most people like. This particular recipe seems to be a sophisticated appetizer, but if you think about, it is nothing more than sautéed mushrooms on cheese. With a little imagination we can create very beautiful and original dishes and pleasantly surprise our guests.

Wild Mushrooms Canapés – Ορεκτικό με Άγρια Μανιτάρια

As I have already said, under the Food Blog Awards 2015, I cook and serve with IKEA’s utensils and tableware, which you all see in the photos. For this dinner table, the runners, the dishes (I really love these black dishes!!), the serving stand with the cap and the plant pots completed the simple but beautiful decoration of the table and contributed to the cozy atmosphere I was seeking. I was really thrilled with the pan I used in my cooking. Heavy, cast iron, diffuses heat evenly and gives an excellent result. Beyond this, however, I thought I’d show you some food from the store, which characterize it and with which you can easily and quickly build sophisticated dishes. OST PRAST is a semi-hard yellow cheese you can find in the refrigerators of IKEA food store. Its full flavor matches the spicy mushrooms, which is finished with white wine. It is the perfect base for this appetizer.

Total time:   30 minutes

Servings:   10-12

Ingredients:

  • 30 g. (1 oz.) dried wild mushrooms
  • 3 small fresh onions
  • 2 tablespoons olive oil
  • 125 ml dry white wine
  • 80 ml of water which will hydrate the mushrooms
  • ¼ bunch fresh parsley
  • 1 / 8- ¼ tsp cayenne pepper (depending on how spicy you want it)
  • salt, freshly ground pepper
  • 300 gr. IKEA’s OST PRAST yellow mature cheese,or an other mature yellow cheese of your choice.

Instructions:

  1. Soak the mushrooms in tepid water for 15 minutes. Drain, but keep the water.
  2. Chop the onions.
  3. In a skillet heat the olive oil and let the onions soften, but not browned.
  4. Add the drained mushrooms, salt, pepper and let sauté for 1 minute, stirring.
  5. Add the white wine, broth of mushrooms and cayenne pepper and let boil 2-3 minutes, until the liquid has evaporated. Remove from heat.
  6. Chop the parsley and stir it into the mushrooms after they have cooled.
  7. Cut the cheese in triangular slices, put a few mushrooms on each slice and serve.

 

Note: Mushrooms can be cooked the day before and keep refrigerated. Remove from fridge a while before serving.

PS. Today’s recipe posted for my candidacy in the “Food Blog Awards 2015”, particularly in the “Best Design & Site Architecture” category. If you would like to vote for me, login to your facebook account and click here. You should click the “like” button below the text. Thank you! 🙂

 

#recipe, #appetizers, #mushrooms, #fingerfood

16 comments

  1. Αααχχχχχ να και το δεύτερο ορεκτικό!!!
    Σούπερ τα μανιταράκια πάνω στο τυρί!!!
    Βάλε κρασάκι και ξανάρχομαι χαχαχαχα

    Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες!!

    Καλημέρα Ευούλα!!!

  2. Καλημέρα! Τι ωραία τα ορεκτικά που μας προτείνεις! Ο,τι πρέπει για τα γιορτινά τραπέζια που πλησιάζουν. Πολύ ζεστή ατμόσφαιρα δημιούργησες στο τραπέζι σου. Μπράβο!!!

    • The Healthy Cook says:

      πρέπει να οργανωθούμε για τις γιορτές! οι μέρες τρέχουν! χαχαχα!
      άσε που έχουμε και κάτι γενέθλια που πλησιάζουν! 😉

  3. Επειδή το συγκεκριμένο τυράκι το έχω δοκιμάσει, είμαι σίγουρο ότι αποτελεί την τέλεια βάση για τα μανιτάρια! Υπέροχος τρόπος σερβιρίσματος, μπράβο! Σε φιλώ 🙂

  4. Marion says:

    Πολύ ωραία ορεκτικά.
    Μου αρέσει που βάζεις το τυρί σαν βάση.

    Και πιάτα πολύ ωραία 😉

    Φιλιά 🙂

  5. sp00nstories says:

    Ωραία τα σεβίτσια αλλά και τα μεζεδάκια σου όνειρο!! Έλα σέρβιρε και έρχομαι!!

  6. Χρύσα says:

    Καταρχήν, τέλεια τα μαύρα πιάτα που διάλεξες!
    Κατά δεύτερον, τα μανιτάρια είναι πάντα μια τέλεια ιδέα για τραπέζι ή μπουφέ, γιατί όπως λες κι εσύ, αρέσουν στους περισσότερους!
    Μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός με το τυρί που διάλεξες!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.