Home » Carrot, the “filter”of the organism – Καρότο, το “φίλτρο” του οργανισμού

Carrot, the “filter”of the organism – Καρότο, το “φίλτρο” του οργανισμού

Carrot, the "filter"of the organism - Καρότο, το “φίλτρο” του οργανισμού

for english scroll down

Οι αρχαίοι Έλληνες το αποκαλούσαν “φίλτρο” του οργανισμού. Οι πολλαπλές θεραπευτικές του ιδιότητες  ξαφνιάζουν εκείνους που το θεωρούν ένα “ταπεινό” λαχανικό.

Πολύ ευεργετικά, για τον οργανισμό, είναι τα μέταλλα που περιέχονται στο καρότο όπως το ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο που συμβάλλουν στην υγεία των οστών, δοντιών και μυών. Και τέλος το χλώριο και το θείο, τα οποία επηρεάζουν θετικά τη λειτουργία του ήπατος (συκώτι) και του πεπτικού συστήματος αντίστοιχα.
Περιέχει καροτίνη, προβιταμίνη Α ( η ουσία που μετατρέπεται από τον οργανισμό σε βιταμίνη Α). Μάλιστα συνιστάται στις εγκύους και στις μητέρες που θηλάζουν, γιατί όταν ο χυμός καρότου καταναλώνεται μαζί με το γάλα, αυξάνεται σημαντικά η αφομοίωση της βιταμίνης Α στον οργανισμό του βρέφους.  Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των ιστών και στην καλή λειτουργία της όρασης.

Carrot, the "filter"of the organism - Καρότο, το “φίλτρο” του οργανισμού

Επιπλέον, το καρότο ενισχύει το ανοσοποιητικό,  προλαμβάνει και θεραπεύει λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος,  αποτρέπει τα καρδιακά νοσήματα, εμποδίζει τον καρκίνο (ιδιαίτερα αυτόν του στήθους, του παχέως εντέρου και του πνεύμονα), είναι ευεργετικό για την ρύθμιση του σακχάρου, βελτιώνει την όραση, και είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών.

Οι αντιγηραντικές του ιδιότητες είναι και αυτές σημαντικές: η βήτα καροτίνη, ως αντιοξειδωτικό,  επιβραδύνει την γήρανση των κυττάρων και αποτοξινώνει το ήπαρ.  Επίσης, τα θρεπτικά συστατικά του καρότου εμποδίζουν την ψωρίαση, την ξηροδερμία και άλλα δερματικά προβλήματα. Αντιοξειδωτική είναι και η βιταμίνη C που περιέχει. Ενδεικτικά, τα 250 ml χυμού καρότου προσφέρουν το 35% της συνιστώμενης  ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C, που χρειάζεται ο οργανισμός. Η ίδια ποσότητα χυμού προσφέρει στον οργανισμό το 10% της ποσότητας του καλίου που χρειάζεται ημερησίως και το 6% του ασβεστίου.

Να προτιμάτε τα καρότα με το έντονο πορτοκαλί χρώμα, μια και αυτά είναι καλύτερα από διατροφικής άποψης. Είναι καλύτερα να τα τρώτε ωμά, διαφορετικά προσπαθήστε να τα μαγειρεύετε λίγο.  Το υπερβολικό μαγείρεμα μπορεί να  οδηγήσει στην απώλεια των θρεπτικών συστατικών. O χυμός τους πρέπει να καταναλωθεί  αμέσως.

Και όλα αυτά χωρίς να παχαίνει! Τα 200 γρ. καρότου περιέχουν μόνο 50 θερμίδες. Είναι εξαιρετική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα, μια και προσφέρει μεγάλη ποσότητα βιταμινών και μετάλλων, με ελάχιστες θερμίδες.

Όπως και σε κάθε περίπτωση, έτσι και με τα καρότα,εάν πάσχετε από κάποια πάθηση  θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον θεράποντα γιατρό σας  πριν τα εντάξετε συστηματικά στην διατροφή σας.

 

Πηγές:

http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/1924

http://e-diatrofi.org/to-karoto-ofeli-ke-evergetikes-epidrasis-stin-igia/

http://lindawagner.net/blog/2011/08/my-twist-on-the-lemonade-diet-for-weight-loss

 

Ancient Greeks used to call it the “filter” of the body.Its multiple healing properties may surprise those who think of it as a “humble” vegetable.Very benefitciary for the organism are the minerals that are included in carrots like calcium, phosphorus and magnesium that contribute to the health of bones, teeth and muscles. And last but not least chlorium and sulfur that they positively influence the function of the liver as well as the digestive system.Carrot contains carotene, provitamin A (the substance that is converted by the body into vitamin A). It is being recommended for pregnant and nursing mothers, because when carrot juice is consumed along with milk, it significantly increases the uptake of vitamin A in the body of the infant. Vitamin A is essential for tissue growth and the proper functioning of vision.

Furthermore, carrot strengthens the immune system, prevents and treats infections of respiratory system, prevents heart diseases, prevents cancer (particularly that of the breast, colon and lung), is beneficial for regulating blood sugar, improves vision, and is a good source of fiber.

Its anti-aging properties are also important: beta carotene as an antioxidant, slows down the aging of cells and detoxifies the liver. Moreover, nutrients of carrot prevent psoriasis, dry skin and other skin problems. It contains vitamin C which is antioxidant . For example, 250 ml of carrot juice offer 35 % of the recommended daily amount of vitamin C, which the body needs. The same amount of juice offers the body 10 % of the amount of potassium needed daily and 6% calcium.

Prefer carrots with bright orange color, since they are better from a nutritional point of view. It is best to eat them raw, otherwise try to cook them just a little bit. Excess cooking can lead to loss of nutrients. The juice should be consumed immediately.

 

And all of that without gaining a pound!  200 g .  of carrot contains only 50 calories . It is an excellent choice for those in a diet since it offers a large amount of vitamins and minerals, with few calories .

 

As in any case, same goes for  the carrots , if you suffer from any medical condition you should consult your physician before you include them in your diet regularly .

 

Sources:

http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/1924

http://e-diatrofi.org/to-karoto-ofeli-ke-evergetikes-epidrasis-stin-igia/

http://lindawagner.net/blog/2011/08/my-twist-on-the-lemonade-diet-for-weight-loss

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.