Μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο – Eggplant Pie

eggplant pie

for english scroll down

Μια διαφορετική μελιτζανόπιτα θα σας δείξω σήμερα. Οι πίτες αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της ελληνικής κουζίνας. Η παραδοσιακή κουζίνα χαρακτηρίζεται από μια ευρηματική τακτική όπου η νοικοκυρά έπρεπε να επινοήσει φαγητά που μπορούσαν να μαγειρευτούν με τα όποια διαθέσιμα τρόφιμα, ώστε να χορτάσει η, μεγάλη συνήθως, αγροτική οικογένεια. Κι έτσι δημιουργήθηκαν κάθε λογής πίτες, αλμυρές και γλυκές, σε όλον τον ελλαδικό χώρο.

eggplant pie

Τα διαθέσιμα τρόφιμα (κηπευτικά, χόρτα του βουνού, ελαιόλαδο, φρέσκα μυρωδικά) συμπληρώνονταν από τα γαλακτοκομικά, το βούτυρο και τα αυγά και, αφού η νοικοκυρά, με μαεστρία, άνοιγε το σπιτικό φύλλο έφτιαχνε αριστουργήματα. 

eggplant pie

Οι πιο βιαστικές έφτιαχναν στα γρήγορα έναν χυλό με αλεύρι και τον ανακάτευαν με χορταρικά, αυγά, τυριά, τραχανά, κ.α., και σκάρωναν μια «γυμνή» πίτα, χωρίς φύλλο. Σε αυτή την λογική είναι και η σημερινή μελιτζανόπιτα. Πρόκειται για μια νόστιμη πίτα με μελιτζάνες, λίγη φέτα, μυρωδικά, κεφαλογραβιέρα και ένα χυλό από αλεύρι ολικής δίκοκκου σιταριού. Η δόση αυτή είναι μεγάλη, για ένα στρογγυλό ταψί 28-29εκ., αλλά εσείς μπορείτε να φτιάξετε την μισή, εάν θέλετε.

eggplant pie

Μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο

Χρόνος προετοιμασίας:   20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:   1 ώρα

Μερίδες:   8

Υλικά:

  • 3 μέτριες μελιτζάνες , κομμένες σε μικρά κυβάκια
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 3 αυγά, χτυπημένα
  • 130γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • ½ ματσάκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγη τριμμένη κεφαλογραβιέρα, για το πασπάλισμα

χυλός:

  • 500γρ. αλεύρι ολικής δίκοκκου σιταριού
  • 2 ¼ φλυτζάνια (560ml) γάλα
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε τις μελιτζάνες και τα κρεμμύδια με λίγο αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπωλ και, αφού κρυώσει λίγο, το αναμειγνύουμε με τα αυγά, την φέτα, τον μαϊντανό και την ρίγανη.
  3. Σε ένα άλλο μεγάλο μπωλ ετοιμάζουμε τον χυλό, αναμειγνύοντας καλά όλα τα υλικά και ενώνουμε με το μείγμα της μελιτζάνας.
  4. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28-29εκ. στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ο C, για 1 ώρα περίπου.

Συνταγή προσαρμοσμένη από το περιοδικό “Cook Book Όλες οι Πίτες”, του Έθνους.

eggplant pie

A different eggplant pie is what I have for you today. Pies (pites) are one of the most important chapters of Greek cuisine. Our traditional cuisine is characterized by an inventive tactic where the housewife had to devise dishes that could be cooked with any available food so that the, big usually, rural family can eat. And so, all kinds of pies, savory and sweet, were made all over Greece.

eggplant pie

The available food (vegetables, olive oil, fresh herbs) supplemented by dairy products, butter and eggs; and after the housewife have rolled out the homemade phyllo with mastery, she made masterpieces.

eggplant pie

The hasty ones quickly made a mush with flour and mixed it with herbs, eggs, cheeses, trahanas, etc., and dug a “naked” pie without phyllo. In this sense is today’s eggplant pie. It is a delicious pie with eggplants, a bit of feta, herbs, grated cheese and a mush of whole wheat emmer flour. This dosage is great for a round deep baking pan 28-29cm, but you can make half if you want.

Eggplant Pie
Prep Time
20 mins
Cook Time
1 hr
 

A delicious Greek eggplant bake, a no-phyllo pie.

Course: dinner, Main Course
Cuisine: Greek
Keyword: eggplants, greek, pie
Servings: 8
Calories: 468 kcal
Author: Evi
Ingredients
  • 3 medium eggplants cut into small cubes
  • 2 medium onions cut into slices
  • 4 tablespoons olive oil
  • 3 eggs beaten
  • 130 gr. feta cheese crumbled
  • ½ cup of chopped parsley
  • 1 pinch of dry oregano
  • salt pepper
  • a bit of grated hard cheese for sprinkling
mush:
  • 500 gr. whole wheat emmer flour
  • 2 ¼ cups milk (560ml)
  • 2 tablespoons of olive oil
  • salt pepper
Instructions
  1. Heat the olive oil in a large pan and sauté the eggplants and onions with some salt until they are softened.
  2. Transfer the mixture to a bowl and, after it cools a bit, mix it with eggs, feta, parsley and oregano.
  3. In another large bowl, prepare the mush, mixing well all the ingredients and then add it to with the eggplant mixture.
  4. Pour into an oiled, non-stick round baking dish with a diameter of 28-29cm, sprinkle with the grated hard cheese and bake in a preheated oven at 200° C for about 1 hour.

eggplant pie

Recipe adapted by the “Cook Book, All the Pies” magazine, Ethnos newspaper.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. υπεροχη !! παρεξηγημενη η μελιτζανα στις πιτες. μια ωραια παραλλαγη της μπατζινας με την μελιτζανα σιγουρα θα εχει ιδιατερη γευση

    • Ναι, πράγματι 😊 Ευχαριστώ πολύ ντολμαδάκι μου!