Home » Σαλάτα με Ταλαγάνι, Αυγό και Αβοκάντο – Talagani, Egg & Avocado Buddha Bowl

Σαλάτα με Ταλαγάνι, Αυγό και Αβοκάντο – Talagani, Egg & Avocado Buddha Bowl

buddha-bowl-greek-style

for english scroll down

Για σήμερα σας έχω πολύχρωμη, υγιεινή, θρεπτική και προπάντων πολύ νόστιμη σαλάτα, ικανή να σας κρατήσει χορτάτους για πολλές ώρες, χωρίς να σας φορτώσει περιττές θερμίδες. Πρόκειται για μια σαλάτα με ταλαγάνι, αυγό και αβοκάντο, η οποία περιέχει επίσης σαλάτα καπριτσιόζα και τοματίνια Φρεσκούλης, κινόα, αμύγδαλα και φύτρα σκόρδου. Είναι η απόλυτη σαλάτα για το καλοκαίρι, κι όχι μόνο για όσους προσέχουν την διατροφή τους. Άλλωστε όλοι θέλουμε να τρώμε λίγο πιο ελαφριά αυτή την εποχή 😉

buddha-bowl-greek-style

Η σαλάτα με ταλαγάνι, αυγό και αβοκάντο είναι εμπνευσμένη από τα πολύ δημοφιλή στα κοινωνικά δίκτυα Buddha Bowls, γνωστά επίσης ως grain bowls, hippie bowls, macro bowls, και power bowls.  Ο χαρακτηρισμός Buddha Bowl προέρχεται, σύμφωνα με τις πηγές, από το γεγονός πως ο Βούδας περιφερόταν από πολύ νωρίς το πρωί στα δρομάκια κάθε περιοχής που επισκεπτόταν κρατώντας ένα μπωλ στο χέρι, στο οποίο οι χωρικοί τοποθετούσαν ότι τρόφιμο τους περίσσευε σαν δωρεά. Τα Buddha bowls ξεκίνησαν ως καθαρά vegan πιάτα, αλλά η επικράτησή τους έφερε και πολλές παραλλαγές.

buddha-bowl-greek-style

Στην δική μας καθημερινότητα τώρα, το στήσιμο ενός αντίστοιχου μπωλ εναπόκειται στην φαντασία και στον αυτοσχεδιασμό. Χρειάζεσαι σίγουρα  κάποιου είδους δημητριακού ή σπόρων, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κάποια πηγή πρωτεΐνης, όπως  όσπρια, τόφου, άπαχο κρέας, αυγό, κλπ., λαχανικά της αρεσκείας σου ωμά, βραστά ή ψητά, και λίγο ελαιόλαδο ή ένα ελαφρύ dressing. Πιάτα ιδανικά για σαλατοθεραπεία 🙂 Εγώ προσωπικά τα έχω λατρέψει και φτιάχνω τέτοιες σαλάτες χειμώνα-καλοκαίρι. Εάν δε, έχεις έτοιμη μαγειρεμένη κινόα και βραστά αυγά στο ψυγείο, αυτή η σαλάτα γίνεται στο 5λεπτο!

Έχετε στον νου σας πως εδώ η εμφάνιση μετράει! Όχι για να δημοσιευτεί στο Instagram  😀 αλλά γιατί όσο πιο πολύχρωμο το πιάτο, τόσο πιο θρεπτικό. 😉

buddha-bowl-greek-style

Σαλάτα με Ταλαγάνι, Αυγό και Αβοκάντο

Χρόνος προετοιμασίας:   10 λεπτά

Μερίδες:   2

Υλικά:

  • 2 αυγά βραστά
  • 1 φέτα ταλαγάνι*
  • 1 αβοκάντο, καθαρισμένο
  • 2 φλυτζάνια περίπου σαλάτα καπριτσιόζα Φρεσκούλης, (λόλα πράσινη, λόλα κόκκινη και ρόκα)
  • 6-8 τοματίνια Φρεσκούλης, κομμένα στην μέση
  • ½ φλυτζάνι μαγειρεμένη κινόα (χρησιμοποίησα τρίχρωμη)**
  • 2 κουταλιές χοντροκομμένα αμύγδαλα
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι,
  • φύτρα σκόρδου (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι ή σχαροτήγανο και ψήνουμε το ταλαγάνι 1 λεπτό από κάθε πλευρά, να πάρει χρώμα. Το κόβουμε σε 4 κομμάτια.
  2. Στήνουμε την σαλάτα μοιράζοντας την σε 2 μπωλ, βάζοντας στην σειρά την σαλάτα καπριτσιόζα, την κινόα, το αβοκάντο και τα τοματίνια, και 2 κομμάτια από το ταλαγάνι σε κάθε μερίδα.
  3. Τοποθετούμε πάνω στην σαλάτα από 1 αυγό κομμένο στην μέση, πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα, προσθέτουμε τα φύτρα και περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και το απολαμβάνουμε!

Σημειώσεις:

*Ή χαλούμι, ή μαστέλο

** Δείτε εδώ πως μαγειρεύουμε την κινόα.

buddha-bowl-greek-style

Hi everyone! Today I have for you a colorful, healthy, nutritious and above all delicious salad, to keep you full for many hours, without burdening you with unnecessary calories. It is a salad with talagani (a traditional Greek cheese that resembles Cypriot haloumi), egg and avocado, which also contains Freskoulis mixed green salad and cherry tomatoes, quinoa, almonds and garlic sprouts. It is the ultimate summer salad, and not just for those who care for their diet. Besides, we all want to eat a bit lighter at this time of year, right 😉

buddha-bowl-greek-style

This salad is inspired by the very popular Buddha Bowls, also known as grain bowls, hippie bowls, macro bowls, and power bowls. The Buddha Bowl, according to some sources, comes from the fact that the Buddha was traveling from early in the morning to the streets of each area where he was visiting, holding a bowl in his hand, where the villagers placed their food as a donation. Buddha bowls started as pure vegan dishes, but their popularity brought many variations.

buddha-bowl-greek-style

In our daily routine now, building up such a bowl lies in imagination and improvisation. You definitely need some sort of cereal or grain, green leafy vegetables, some source of protein, such as legumes, tofu, lean meat, egg, etc., vegetables of your choice, raw, boiled or roasted, and some olive oil or a light dressing. I really love them and I make such salads all year around. If you have cooked quinoa and boiled eggs in the fridge, this salad is made in 5 minutes!

Keep in mind that in this case the looks count! Not to be published in Instagram, though 😀 but because the more colorful the dish, the more nutritious. 😉

Talagani, Egg and Avocado Buddha Bowl
Prep Time
10 mins
 

A healthy, filling, nutritious and delicious salad

Course: Main Course, Salad
Cuisine: Mediterranean
Keyword: avocado, buddha bowl, egg, green salad, healthy, salad, talagani, tomatoes
Servings: 2
Author: Evi
Ingredients
  • 2 eggs boiled according to taste
  • 1 slice of talagani *
  • 1 avocado pitted and peeled
  • 2 cups of mixed green salad green and purple lettuce, rocket leaves
  • 6-8 cherry tomatoes cut in half
  • ½ cup cooked quinoa (I used tri-colo**
  • 2 tablespoons of chopped almonds
  • 2 tablespoons of olive oil
  • salt pepper
  • garlic sprouts optional
Instructions
  1. Heat a non-stick pan or roasting pan and cook talagani for 1 minute each side, until golden. Cut it into 4 pieces.
  2. Divide the salad in the one side of each bowl, add quinoa next to it, then half of the avocado and cherry tomatoes, and 2 pieces of talagani in each serving.
  3. Place on top the salad of 1 boiled egg cut in the middle, sprinkle with chopped almonds, add sprouts and pour with olive oil. Season with salt pepper and enjoy it!
Recipe Notes

* Or haloumi, or mastelo cheese

** Here's how we cook quinoa.

buddha-bowl-greek-style

This post is sponsored by Freskoulis. All opinions expressed are my own.

2 comments

  1. Joanna says:

    Εμείς συνήθως φτιάχνουμε σαλάτες για βραδυνό. Η αλήθεια είναι ότι κάθε εβδομάδα προσπαθώ να έχω έτοιμα λίγα βραστά αυγά ή κάποια άλλη πρωτεινη για να κάνει την σαλάτα πιο ολοκληρωμένο γεύμα. Θα δοκιμάσω σίγουρα το κινόα, μιας και μας αρέσει πολύ εδώ, αλλά και το καστανό ρύζι.
    Οι σαλάτες Φρεσκούλης μας έχουν λύσει πραγματικά τα χέρια! Και έχουν όχι μόνο πολύ μεγάλη ποικιλία αλλά και πολύ καλή ποιότητα!

    • The Healthy Cook says:

      Κι εγώ έχω έτοιμα αυγά στο ψυγείο, σχεδόν πάντα. Και κινόα φτιάχνω που και που και την έχω στο ψυγείο. Κρατάει περίπου μια εβδομάδα. Είναι πολύ βολικό. Και το καστανό ρύζι είναι ωραία λύση, όπως και τα έτοιμα βρασμένα όσπρια, τα οποία τα χωρίζω σε μερίδες και τα φυλάω στην κατάψυξη, ειδικά τα ρεβίθια. Μεγάλη ευκολία! 🙂
      Όσο για την ποιότητα των προϊόντων Φρεσκούλη έχεις απόλυτο δίκιο!
      Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.