Home » Τηγανίτες Φαγόπυρου με Σάλτσα Κεράσι – Buckwheat Pancakes with Cherry Sauce

Τηγανίτες Φαγόπυρου με Σάλτσα Κεράσι – Buckwheat Pancakes with Cherry Sauce

Buckwheat pancakes served with cherry sauce and Greek yogurt

for english scroll down

Ένας υπέροχος και διαφορετικός τρόπος να χαρείς τα κεράσια τώρα που είναι η εποχή τους: αυτές οι τηγανίτες φαγόπυρου με σάλτσα κεράσι, αρωματισμένη με πικραμύγδαλο. Πολύ νόστιμες τηγανίτες με πολύ αρωματική σάλτσα, τα οποία συνοδεύονται ωραιότατα με λίγο στραγγιστό γιαούρτι 😉

Buckwheat pancakes served with cherry sauce and Greek yogurt

Το αλεύρι φαγόπυρου (το έχουμε ξαναδεί εδώ και εδώ) χρησιμοποιείται ευρέως από όσους αποφεύγουν την γλουτένη, αλλά και όσους προτιμούν τις θρεπτικές τροφές. Το φαγόπυρο, ένας θάμνος με τριγωνικούς σπόρους που ευδοκιμεί σε ψυχρά κλίματα, είναι όντως πολύ θρεπτικό. Είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης,  είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως σε ριβοφλαβίνη (Β2) και νιασίνη (Β3), σε βιταμίνες Ε και Κ, ενώ περιέχει πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σελήνιο και χαλκό). Μας εφοδιάζει, επίσης, με αρκετές φυτικές ίνες, ενώ είναι τροφή πλούσια σε φλαβονοειδή, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση φαγόπυρου ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία, καθώς βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερίνης (μειώνει τα επίπεδα της LDL «κακής» χοληστερίνης και ανεβάζει την HDL «καλή» χοληστερίνη) και της αρτηριακής πίεσης.

Cherry Sauce, served with gluten-free buckwheat pancakes

Η γεύση του είναι πιο γήινη και θυμίζει ξηρό καρπό. Χρησιμοποιείται κυρίως σε κουζίνες της Άπω Ανατολής με ποιο γνωστή παρασκευή τα ιαπωνικά soba noodles. Από φαγόπυρο παρασκευάζεται, επίσης, και μπύρα χωρίς γλουτένη.

Είναι σίγουρα πιο πρακτικό να φτιάξετε την σάλτσα από την προηγούμενη.  Δοκιμάστε να συνδυάσετε τις τηγανίτες φαγόπυρου με λίγο γιαούρτι, θα με θυμηθείτε. Αν είστε vegan προτιμήστε γιαούρτι καρύδας. Ταιριάζει πολύ 😉  

Buckwheat pancakes served with cherry sauce and Greek yogurt

Τηγανίτες Φαγόπυρου με Σάλτσα Κεράσι

Χρόνος προετοιμασίας:   10 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:   30 λεπτά

Μερίδες:   4

Υλικά:

σάλτσα κεράσι:

  • 350γρ. κεράσια, καθαρισμένα από κοτσάνια και κουκούτσια
  • 3 κουταλιές πετιμέζι
  • 1 κουταλάκι εκχύλισμα αμυγδάλου

τηγανίτες φαγόπυρου:

  • 140γρ. αλεύρι φαγόπυρου
  • 1 γεμάτη κουταλιά ζάχαρη καρύδας
  • 1 κουταλάκι baking powder (χωρίς γλουτένη εάν χρειάζεται)
  • 215ml ρόφημα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
  • 1 πολύ ώριμη μπανάνα
  • 2 κουταλιές απαλό ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας
  • ½ κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
  • γιαούρτι, για το σερβίρισμα (ζωικό ή φυτικό)

Εκτέλεση:

σάλτσα κεράσι:

  1. Βάζουμε τα κεράσια σε μια μεγάλη κατσαρόλα γάλακτος και τα σκεπάζουμε με 125ml νερό.
  2. Προσθέτουμε το πετιμέζι και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  3. Σκεπάζουμε και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε λίγο την θερμοκρασία και σιγοβράζουμε μέχρι τα κεράσια να μαλακώσουν και να αρχίσουν να σπάνε, 8-10 λεπτά.
  4. Αφαιρούμε το καπάκι και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα, 8-10 λεπτά ακόμη.
  5. Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το εκχύλισμα αμυγδάλου και αφήνουμε την σάλτσα να κρυώσει.

τηγανίτες φαγόπυρου:

  1. Αναμειγνύουμε τα 3 πρώτα υλικά σε ένα μπωλ.
  2. Χτυπάμε την μπανάνα, το ρόφημα αμυγδάλου, το λάδι και την βανίλια στο μούλτι ή στο μπλέντερ και κατόπιν τα προσθέτουμε στα στερεά υλικά.
  3. Ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε μία-μία τηγανίτα σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αφού το λαδώσουμε ελαφρά κάθε φορά. Ψήνουμε μέχρι να αρχίσουν να εμφανίζονται τρυπίτσες στην επιφάνεια της τηγανίτας και γυρίζουμε για να ψηθεί από την άλλη μεριά, μέχρι να πάρει χρώμα. Θα βγουν 8-9 μικρές τηγανίτες.

 

Η συνταγή για την σάλτσα κεράσι είναι προσαρμοσμένη από το βιβλίο “Cook Healthy & Quick”,  DK Publishing.

Buckwheat pancakes served with cherry sauce and Greek yogurt

A wonderful and different way to enjoy cherries now that they are on season: these buckwheat pancakes with cherry sauce, flavored with bitter almond. Delicious pancakes with a very flavorful sauce, which are very nice with a little strained yogurt 😉

Buckwheat pancakes served with cherry sauce and Greek yogurt

Buckwheat flour (we have seen it here and here) is widely used by those who avoid gluten, but also those who prefer nutritional foods. Buckwheat, a shrub with triangular seeds that thrives in cold climates, is indeed very nutritious. It is an excellent source of protein, rich in B vitamins and mainly in riboflavin (B2) and niacin (B3), in vitamins E and K, and contains many minerals and trace elements (calcium, iron, magnesium, phosphorus, potassium, zinc, manganese, selenium and copper). It also offers enough fiber, while it is rich in flavonoids, substances with strong antioxidant and anti-inflammatory action. It has been observed that consumption of buckwheat enhances cardiovascular health as it helps to regulate cholesterol (reduces LDL cholesterol levels and elevates HDL “good” cholesterol) and blood pressure.

Buckwheat pancakes served with cherry sauce and Greek yogurt

Its taste is more earthy and reminiscent of nuts. It is mainly used in kitchens in the Far East, with the most famous preparation the Japanese soba noodles. Gluten-free beer is also made from buckwheat.

It is certainly more practical to make the sauce the day before. Serve the buckwheat pancakes with some Greek yogurt. It suits perfectly!  If you are vegan try coconut yoghurt.

Buckwheat Pancakes with Cherry Sauce
Prep Time
10 mins
Cook Time
28 mins
 

A vegan and gluten-free breakfast and brunch recipe

Course: Breakfast, Brunch
Keyword: breakfast, brunch, buckwheat pancakes, cherries, cherry sauce, gluten-free, healthy, pancakes, vegan
Servings: 4
Calories: 301 kcal
Author: Evi
Ingredients
Cherry Sauce
  • 350 gr. cherries pitted and stems removed
  • 3 tablespoons grape syrup or other sweetener of choice
  • 1 teaspoon almond extract
Buckwheat Pancakes
  • 140 g buckwheat flour
  • 1 tablespoon coconut sugar
  • 1 teaspoon baking powder gluten-free if necessary
  • 215 ml unsweetened almond milk
  • 1 very ripe banana
  • 2 tablespoons smooth olive oil or coconut oil
  • ½ teaspoon vanilla extract
  • yoghurt for serving (animal or plant-based)
Instructions
Cherry Sauce
  1. Put the cherries in a medium saucepan and cover with 125ml of water.
  2. Add grape syrup and heat to medium-high.
  3. Cover and bring to boil, lower the temperature and simmer until the cherries soften and begin to break, 8-10 minutes.
  4. Remove the lid and simmer until the sauce is syrupy, 8-10 minutes.
  5. Remove from heat, add the almond extract and let the sauce cool.
Buckwheat Pancakes
  1. Mix flour, sugar and baking powder in a bowl.
  2. Beat the banana, almond milk, oil and vanilla in the blender and then add them to the dry ingredients.
  3. Mix well and cook each pancake in an oiled non-stick pan, in medium-high heat. Cook until the bubbles begin to appear on the surface of the pancake and flip to cook on the other side, until it gets golden. There will be 8-9 pancakes.

The Cherry Sauce recipe is adapted by the book “Cook Healthy & Quick”,  DK Publishing.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.