Home » Φοκάτσα Ολικής – Whole Wheat Focaccia

Φοκάτσα Ολικής – Whole Wheat Focaccia

Φοκάτσα (ή φοκάτσια) με αλεύρι ολικής και τοματίνια, δεντρολίβανο & ελιές Καλαμών - Whole wheat focaccia with cherry tomatoes, Kalamata olives & rosemary

for english scroll down

Αγαπώ να φτιάχνω ψωμί! Λόγω διαφόρων υποχρεώσεων δεν φτιάχνω τόσο συχνά όσο θα ήθελα, αλλά αυτή η φοκάτσα ολικής ήταν μια καλή ευκαιρία να μυρίσει το σπίτι ψωμάκι 😉 Με τοματίνια από παραδοσιακό σπόρο που βρίσκω στην λαϊκή της γειτονιάς και δεντρολίβανο από τον κήπο μου, λίγες ελιές,  θαλασσινό αλάτι και μπόλικο ελαιόλαδο.

Φοκάτσα (ή φοκάτσια) με αλεύρι ολικής και τοματίνια, δεντρολίβανο & ελιές Καλαμών - Whole wheat focaccia with cherry tomatoes, Kalamata olives & rosemary

Η φοκάτσα είναι ιδανική όταν έχεις καλέσει φίλους στο σπίτι. Δεν θα σε κουράσει και είναι τόσο νόστιμη! Θα αρέσει σε όλους! Και, όπως και η πίτσα, δέχεται άπειρες παραλλαγές ως προς τα υλικά με τα οποία θα την γαρνίρεις. Αφήνεις την φαντασία σου ελεύθερη και δημιουργείς. Άσε που εάν περισσέψει, την κόβεις στην μέση και την κάνεις σάντουιτς.

Φοκάτσα (ή φοκάτσια) με αλεύρι ολικής και τοματίνια, δεντρολίβανο & ελιές Καλαμών - Whole wheat focaccia with cherry tomatoes, Kalamata olives & rosemary

Η συγκεκριμένη συνταγή για φοκάτσα ολικής είναι εύκολη, με μικρή αναμονή. Δεν θα σε δυσκολέψει ιδιαίτερα, φτάνει να έχεις όρεξη για λίγο ζύμωμα, το οποίο για εμένα είναι ψυχοθεραπευτικό 😉 Μην σου κάνει εντύπωση η ποσότητα του λαδιού. Το θέλει το λαδάκι της. Και επίσης, μην σε φοβίσουν οι μακροσκελείς οδηγίες εκτέλεσης. Είμαι όπως πάντα αναλυτική για να μην δυσκολευτείς με τις λεπτομέρειες 😉  Φωτογραφίες εκτέλεσης μπορείς να βρεις στα Highlights στο προφίλ μου στο  Instagram.

Φοκάτσα (ή φοκάτσια) με αλεύρι ολικής και τοματίνια, δεντρολίβανο & ελιές Καλαμών - Whole wheat focaccia with cherry tomatoes, Kalamata olives & rosemary

Θα δεις και στις φωτογραφίες πως το αλεύρι που χρησιμοποίησα είναι ψιλοτριμμένο. Με έχει βολέψει πολύ. Το έχω δοκιμάσει σε πολλές συνταγές τελευταίως. Δεν ξέρω αν ένα πιο χοντροτριμμένο αλεύρι ολικής θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα στην συγκεκριμένη συνταγή.

Φοκάτσα Ολικής

Χρόνος προετοιμασίας:   40 λεπτά

Χρόνος αναμονής:    1 ώρα

Χρόνος ψησίματος:   30 λεπτά

Μερίδες:  24 κομμάτια

Υλικά:

  • 10γρ. ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλιά μέλι, ή σιρόπι σφενδάμου για τους vegans
  • 430ml χλιαρό νερό
  • 5 κουταλιές ελαιόλαδο, και λίγο επιπλέον για το λάδωμα του ταψιού
  • 450γρ αλεύρι ολικής ψιλοτριμμένο, και επιπλέον για το ζύμωμα
  • 1 ¾ κουταλάκια (13 γρ.) αλάτι

γαρνίρισμα:

  • τοματίνια, κομμένα στα δύο
  • ελιές καλαμών σε ροδέλες
  • φρέσκο δεντρολίβανο
  • ανθό αλατιού

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μεγάλο μπωλ αναμειγνύουμε την μαγιά, το μέλι και το χλιαρό νερό και τα αφήνουμε για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να αφρίσουν.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 40ο C.
  3. Προσθέτουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο, το αλάτι και το αλεύρι (όχι όλο μαζί, μήπως και δεν χρειαστεί). Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη την οποία θα μπορούμε να μεταφέρουμε πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώνουμε, για περίπου 10 λεπτά, προσθέτοντας αλεύρι όποτε χρειάζεται. Θέλουμε μια ζύμη ελαστική και μαλακή. Την κάνουμε μια μπάλα και την βάζουμε σε ένα καθαρό και λαδωμένο σκεύος, πρώτα με το πάνω μέρος και μετά την γυρίζουμε, ώστε να λαδωθεί και από τις δύο πλευρές. Την σκεπάζουμε με μεμβράνη.
  4. Σβήνουμε τον φούρνο και βάζουμε μέσα την ζύμη. Την αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί (δεν θα πάρει πάνω από 30 λεπτά).
  5. Βγάζουμε την ζύμη από τον φούρνο και την ξεφουσκώνουμε απαλά. Την απλώνουμε με απαλές κινήσεις, προσέχοντας να μην «σκιστεί», σε ένα λαδωμένο ταψί 31Χ22εκ. και την βάζουμε ξανά στον φούρνο να φουσκώσει μόνο με το φως του αναμμένο, για 15 λεπτά περίπου.
  6. Αφού φουσκώσει, την βγάζουμε από τον φούρνο και τον προθερμαίνουμε στους 200ο C.
  7. Με τα δάχτυλά μας, ή, με το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας, κάνουμε βαθουλώματα στην επιφάνεια της ζύμης. Την γαρνίρουμε με τοματίνια, ελιές Καλαμών σε ροδέλες, φρέσκο δεντρολίβανο και ανθό αλατιού και την ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Μόλις την βγάλουμε από τον φούρνο την βρέχουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο (3 κουταλιές) και την αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

ΥΓ. Ανυπομονώ για το Introduction to Food Photography & Styling Workshop που διοργανώνουμε με την Joanne, aka Olive & Mango, αυτό το Σάββατο στην Αθήνα! Όσοι θέλετε να δείτε περισσότερα, ακολουθήστε με στο Instagram, όπου στα Stories και στα Higfhlights “Workshop” θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες και behind the scenes υλικό 😉Φοκάτσα (ή φοκάτσια) με αλεύρι ολικής και τοματίνια, δεντρολίβανο & ελιές Καλαμών - Whole wheat focaccia with cherry tomatoes, Kalamata olives & rosemary

I love making bread! Due to various obligations I do not bake as often as I would like, but this whole wheat focaccia was a good opportunity to smell the fresh bread scent ; made with heirloom cherry tomatoes I usually find in my neighborhood farmer’s market and rosemary from my garden, a few olives, sea salt and plenty of olive oil.

Φοκάτσα (ή φοκάτσια) με αλεύρι ολικής και τοματίνια, δεντρολίβανο & ελιές Καλαμών - Whole wheat focaccia with cherry tomatoes, Kalamata olives & rosemary

Focaccia is ideal when you have friends come over. It won’t tire you out and it’s so delicious! Everyone will like it! And, like pizza, it accepts infinite variations on the garnishing ingredients. You let your imagination go free and create your favorite combo. If you have some leftovers, cut it in the middle and make a sandwich with it.

Φοκάτσα (ή φοκάτσια) με αλεύρι ολικής και τοματίνια, δεντρολίβανο & ελιές Καλαμών - Whole wheat focaccia with cherry tomatoes, Kalamata olives & rosemary

This recipe for this focaccia is easy, but it requires a bit of waiting. It won’t be too hard for you, as long as you have an appetite for kneading, which for me is therapeutic. Don’t be surprised by the amount of oil. Focaccia wants oil. And also, don’t be afraid of lengthy instructions. I’m as detailed as always, so you don’t have to worry about the little things. Process photos can be found on  the Highlights on my Instagram profile.

Φοκάτσα (ή φοκάτσια) με αλεύρι ολικής και τοματίνια, δεντρολίβανο & ελιές Καλαμών - Whole wheat focaccia with cherry tomatoes, Kalamata olives & rosemary

You will also see in the photos that the flour I used is finely ground. I’ve tried it in many recipes lately and I am very pleased with it. I do not know if more coarse whole meal flour would have the same result on this recipe.

Whole Wheat Focaccia
Prep Time
40 mins
Cook Time
30 mins
Total Time
2 hrs 10 mins
 

A healthy,whole wheat flatbread, woth cherry tomatoes, rosemary and Kalamata olives

Course: Appetizer, Bread, Side Dish, Snack
Cuisine: Italian
Keyword: bread, flatbread, focaccia, vegan, whole wheat, whole wheat focaccia
Servings: 24 pieces
Calories: 98 kcal
Author: Evi
Ingredients
  • 10 g dry yeast
  • 1 tablespoon of honey or maple syrup for vegans
  • 430 ml lukewarm water
  • 5 tablespoons olive oil and some extra for oiling the pan
  • 450 g of whole wheat flour finely ground and extra for kneading
  • 1 ¾ teaspoons (13 salt
to garnish:
  • cherry tomatoes cut in half
  • Kalamata olives sliced
  • fresh rosemary
  • sea salt
Instructions
  1. In a large bowl mix the yeast, honey and lukewarm water and leave for about 15 minutes, until frothy.
  2. Preheat oven to 40 ° C.
  3. Add 2 tablespoons olive oil, salt and flour (not all the flour at once, you might not need it all). Knead until dough forms, so you can transfer it onto a floured surface. Knead for about 10 minutes, adding flour wherever needed. You want a dough that is elastic and soft. Form into a ball and put it in a clean and oiled bowl, first with the upper side and then flip it, so that it is oiled on both sides. Cover it with cling film.

  4. Turn off the oven and put the dough in. Let it rise and double (it will not take more than 30 minutes).
  5. Remove the dough from the oven and gently deflate it. Spread it out with gentle movements, taking care not to tear, on an oiled baking tray 31X22cm, and put it back in the oven to rise only with its light on, for about 15 minutes.
  6. As soon as the dough has risen, remove from the oven and preheat it to 200 ° C.
  7. With your fingers, or with the back of a wooden spoon, make rough dips on the surface of the dough. Garnish with cherry tomatoes, Kalamata olives, fresh rosemary and salt blossom and bake for 25-30 minutes, until light brown. Once removed from the oven, drizzle the remaining olive oil (3 tablespoonand allow it to cool. Cut into pieces and serve.

Φοκάτσα (ή φοκάτσια) με αλεύρι ολικής και τοματίνια, δεντρολίβανο & ελιές Καλαμών - Whole wheat focaccia with cherry tomatoes, Kalamata olives & rosemary 

PS. Can’t wait for the Introduction to Food Photography & Styling Workshop that Joanne (aka Olive & Mango) and I hold this Saturday in Athens. Follow me on Instagram to see what’s happenning and all the info and behind the scenes photos, on Stories and Highlights “Workshop”. 🙂

5 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.