• Ελληνικά
  • English
  • Vegan/ Για χορτοφάγους/ Νηστίσιμα/ Σνακς/ Συνταγές/ Ψωμί

    Σπιτικό Ψωμί για Τοστ

    Homemade Sandwich Bread - Σπιτικό Ψωμί για Τόστ

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Καιρό έχουμε να τα πούμε, αλλά επέστρεψα με μια συνταγή που πέρα από νόστιμη είναι και πολύ χρήσιμη! Και λέω χρήσιμη γιατί σου λύνει τα χέρια είτε για το σνακ στην δουλειά, είτε για το σάντουιτς του παιδιού στο σχολείο, κλπ. Έχω ειλικρινά ενθουσιαστεί με αυτό το ψωμί για τοστ.

    Homemade Sandwich Bread - Σπιτικό Ψωμί για Τόστ

     

    Είχα κάνει και άλλες προσπάθειες στο παρελθόν, αλλά δεν είχαν βγει όπως ήθελα. Άλλο δεν φούσκωνε αρκετά, άλλο θρυμματιζόταν …  Επιτέλους, με αυτή την συνταγή τελείωσαν οι προσπάθειες και με ένα πολύ νόστιμο, και με ιδανική υφή, ψωμί.  Δεν είναι  δύσκολο να το φτιάξεις, θέλει όμως τον χρόνο του, όπως όλα τα καλά πράγματα.. 😉 Εάν ακολουθήσετε τις οδηγίες μου, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα. Φωτογραφίες από την διαδικασία μπορείτε να δείτε στα Highlights του Instagram  (#sandwichbread).

    Μην σας φοβίζει το μακροσκελές κείμενο της εκτέλεσης. Το έγραψα όσο πιο αναλυτικά μπορούσα, ώστε να σας διευκολύνω να το φτιάξετε χωρίς πρόβλημα.

    Homemade Sandwich Bread - Σπιτικό Ψωμί για Τόστ

    Όταν το έφτιαξα, το έκοψα σε φέτες, το έβαλα σε πλαστική σακούλα zip και το έβαλα στην κατάψυξη. Έτσι κάθε φορά που χρειάζομαι βγάζω όσο θέλω και ξεπαγώνει πολύ γρήγορα. Θα φτάσει για 9-10 σάντουιτς. Την επόμενη φορά θα φτιάξω διπλή δόση, σε δύο φόρμες, για να μην το κάνω συνέχεια.

     

     

    Σπιτικό Ψωμί για Τοστ

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
    Serves: 18-20 φέτες
    Prep Time: 2 ώρες περίπου Cooking Time: 55 λεπτά περίπου

    Ingredients

    • 400γρ. αλεύρι ντίνκελ (σπελτ) 1050*, συν έξτρα για το ζύμωμα
    • 200γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
    • 10γρ. αλάτι
    • 1 ½ κουταλάκι σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
    • 1 φακελάκι (8γρ.) ξηρή μαγιά στιγμής
    • 30ml ελαιόλαδο
    • 400ml νερό (τον χειμώνα θα χρειαστεί ελαφρώς χλιαρό)
    • νιφάδες βρώμης, για το πασπάλισμα

    Instructions

    1

    Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε τα αλεύρια, κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε το νερό και την μαγιά. Προσθέτουμε το σιρόπι ή το μέλι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Αφού ανακατευτούν λίγο τα υλικά προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε ξανά μέχρι το αλεύρι να μην είναι πια ορατό. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί 10 λεπτά.

    2

    Αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο εργασίας και αδειάζουμε την ζύμη. Ζυμώνουμε για 4 λεπτά. Χρησιμοποιούμε την βάση της παλάμης (εκεί που ενώνεται με τον καρπό) και «τεντώνουμε” την ζύμη μακριά μας, την ξαναδιπλώνουμε, την γυρνάμε 90 μοίρες και την ξανατεντώνουμε. Προσθέστε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να μην κολλάει στον πάγκο, όχι πολύ. Ακόμα κι αν κολλάει στην αρχή, μην μπείτε στον πειρασμό να προσθέσετε πολύ αλεύρι.

    3

    Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί 2 λεπτά και επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές με διάλλειμα 2 λεπτών στο ενδιάμεσο. Δηλαδή πρέπει να ζυμώσουμε συνολικά 12 λεπτά. Στο τέλος η ζύμη θα πρέπει να είναι ελαστική και ελαφρώς γυαλιστερή. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο μπωλ, ζυμώνουμε την ζύμη σε μπάλα και την βάζουμε μέσα. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε 1 ώρα για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.

    4

    Αφού φουσκώσει την διπλώνουμε λίγες φορές μέσα στο μπωλ για να φύγει ο αέρας και την μεταφέρουμε πάλι σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Την απλώνουμε σε ένα παραλληλόγραμμο και διπλώνουμε τις 4 γωνίες προς τα μέσα, έτσι ώστε η ζύμη να έχει περίπου το μέγεθος της φόρμας μας.

    5

    Αναποδογυρίζουμε την ζύμη στα χέρια μας έτσι ώστε η πλευρά με τις δίπλες να είναι κάτω. Συνεχίζουμε να της δίνουμε μακρόστενο σχήμα και τεντώνοντας την επιφάνεια προς τα κάτω. Την μεταφέρουμε σε μια λαδωμένη μακρόστενη φόρμα για κέικ 25Χ11εκ. και την τοποθετούμε όπως την κρατάμε, δηλαδή οι δίπλες πρέπει να είναι κάτω και η λεία πλευρά πάνω. Αλείφουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με νιφάδες βρώμης. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για τουλάχιστον 35 λεπτά, μέχρι σχεδόν να διπλασιαστεί (εμένα μου πήρε 35 λεπτά).

    6

    Τοποθετούμε ένα ταψί στον πάτο του φούρνου και τον προθερμαίνουμε στους 240ο C. Όταν η ζύμη φουσκώσει την βάζουμε να ψηθεί στην τελευταία σχάρα, προσθέτουμε 1 ½ φλυτζάνι νερό στο ταψί που βρίσκεται στον πάτο του φούρνου και κλείνουμε την πόρτα αμέσως. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 220o C και ψήνουμε για 15 λεπτά. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 200ο C και ψήνουμε άλλα 20 λεπτά.

    7

    Το βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε το ψωμί από την φόρμα και το ξαναβάζουμε στον φούρνο. Το ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει βαθύ χρώμα και να ακούγεται κούφιο όταν χτυπάμε την βάση του με το δάχτυλο μας.

    8

    Αφήνουμε να κρυώσει τελείως σε σχάρα πριν το κόψουμε.

    Notes

    *Το αλεύρι ντίνκελ (ή σπελτ) 1050 είναι ιδανικό για ψωμί καθότι περιέχει αρκετή γλουτένη. Θα το βρείτε σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα και παντοπωλεία.

    Συνταγή προσαρμοσμένη από το βιβλίο “Healthy Baking”, Jordan Bourke, Orion Publishing Group, 2017.

     

     

     

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    12 Comments

  • Reply
    Athina
    30 Απριλίου, 2018 at 8:21 πμ

    Εύη είσαι φοβερή! Ξέρεις πόσα χρόνια ψάχνω καλή συνταγή για ψωμί του τοστ; Όπως τα είπες, τα περισσότερα συνήθως δε φουσκώνουν αρκετά ενώ άλλα είναι αδύνατο να κοπούν σε φέτες… θα τη δοκιμάσω αμεσότατα!! 😉

  • Reply
    peps@pepi's kitchen
    2 Μαΐου, 2018 at 8:02 μμ

    Καταπλητκικό Εύη! Μπράβο!! Το έφτιαξα!!!! δεν ξέρω αν θα προλάβει να μπει στην κατάψυξη….

  • Reply
    dolmadaki
    4 Μαΐου, 2018 at 1:25 μμ

    τέλειοοοο!! μπραβο !! και σιγουρα καλυτερο απ τα ετοιμα! 8α το δοκιμασω φορ σουρ που λεν κ εδω, μια ςκαι εχω πεθυμησει καλο ψωμι για σαντουιτς /τοστ

  • Reply
    Jadanna
    12 Σεπτεμβρίου, 2018 at 3:04 μμ

    My first time making bread and it came out perfect! My Danish husband, (read: lover of bread) has insisted on two loaves to be made a week! Your directions were excellent too. A definite repeat in our house.

    • Reply
      The Healthy Cook
      12 Σεπτεμβρίου, 2018 at 4:17 μμ

      Hi Jadanna!
      I am so glad you like the bread and that you find the instruction helpful!
      Thank you so much for your kindness to write a comment.
      Best regards from Greece ?

  • Reply
    atsioli
    7 Ιουνίου, 2020 at 1:59 μμ

    Εύη έχω φτιάξει το ψωμάκι σου και κάθε φορά μου κολλά στη φόρμα όταν το βγάλω από το φούρνο για να ψηθεί στο τελικό του στάδιο. Τί να φταίει, άραγε; Σου συμβαίνει εσένα; Λαδωνω καλά τη φόρμα μου

    • Reply
      The Healthy Cook
      7 Ιουνίου, 2020 at 4:40 μμ

      Καλησπέρα!
      Είναι πολύ περίεργο.. Δεν μου έχει συμβεί ποτέ, ούτε το έχω σαν feedback από όλους όσους έχουν φτιάξει αυτό το ψωμί..
      Μήπως η φόρμα δεν είναι αντικολλητική? Γιατί τέτοιες χρησιμοποιώ. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο που να φταίει.

  • Reply
    atsioli
    7 Ιουνίου, 2020 at 11:28 μμ

    Ευχαριστώ για την απάντηση. Όντως περίεργο… Πεντανόστιμο πάντως, αν και με λίγες απώλειες (τα κομμάτια που μένουν στη φόρμα) που τις τρώμε επί τόπου με βουτυρακι ?

    • Reply
      The Healthy Cook
      7 Ιουνίου, 2020 at 11:32 μμ

      Χαίρομαι πολύ που σας αρέσει! Ευχαριστώ!

  • Reply
    Εύκολα Bagels Ολικής - The Healthy Cook
    10 Φεβρουαρίου, 2021 at 6:36 μμ

    […] ειδικά εάν θέλεις λίγο να ξεφύγεις από το κλασσικό ψωμί του τοστ. Σήμερα σας παρουσιάζω την εύκολη εκδοχή για bagels […]

  • Reply
    kathrin
    26 Οκτωβρίου, 2021 at 5:37 πμ

    Καλημερα…… για το ψωμακι του τοστ το αλευρι ολικης ειναι ντινκελ και αυτο???????

    • Reply
      Evi Skoura
      26 Νοεμβρίου, 2021 at 1:31 μμ

      Καλησπέρα!
      Λυπάμαι για την καθυστερημένη απάντηση. Το σχόλιο σας είχε πάει στα spam για κάποιο περίεργο λόγο..
      Όχι, δεν είναι ντίνκελ. Απλό αλεύρι ολικής.

    Leave a Reply