• Ελληνικά
  • English
  • Διατροφή

    Σπόροι Chia, η τροφή των Αζτέκων

    Οι σπόροι Chia και οι ευεργετικές τους ιδιότητες - Chia seeds and their beneficial properties

    Οι σπόροι Chia συγκαταλέγονται στις πιο αρχαίες υπερτροφές παγκοσμίως. Μην νομίζετε πως οι θαυματουργές τους ιδιότητες ανακαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια. Χρησιμοποιούνταν από τους Αζτέκους από το 3500π.Χ. Ακριβώς επειδή προσφέρουν παρατεταμένη  ενέργεια στον οργανισμό, οι σπόροι Chia αποτελούσαν και την βασική τροφή του στρατού των Αζτέκων. Για αυτό και σήμερα χρησιμοποιούνται πολύ από αθλητές και ιδιαίτερα από δρομείς μεγάλων αποστάσεων.

    Το ανθοφόρο φυτό, από το οποίο προέρχονται οι σπόροι, ανήκει στην οικογένεια της μέντας και ευδοκιμεί, κυρίως, στο Μεξικό και την Γουατεμάλα, αλλά καλλιεργείται σε πολλές χώρες της Νοτίου Αμερικής, καθώς και στην Αυστραλία. Οι σπόροι, όπως βλέπετε και στην φωτογραφία, είναι πολύ μικροί και  μαύρου και άσπρου χρώματος. Η διαφορά στο χρώμα των σπόρων δεν επηρεάζει τις ιδιότητές τους, απλά εξαρτάται από το χώμα στο οποίο έχει μεγαλώσει το φυτό. Δεν έχουν γεύση και δεν αλλοιώνουν την γεύση των τροφών σας. Μπορούν να καταναλωθούν ωμοί, ολόκληροι ή αλεσμένοι, ή να προστεθούν στο φαγητό σας. Ακόμη, μπορούν να προστεθούν στο γιαούρτι, σε χυμούς ή smoothies, σε επιδόρπια, στις σαλάτες, στο ψωμί,  κ.α. Ας δούμε τώρα την διατροφική αξία των Σπόρων Chia. Σημειώστε ότι η ημερήσια δόση καθορίζεται στα 2 κουταλάκια του γλυκού (25γρ. σπόρων), αν και αυτό δεν είναι καθόλου περιοριστικό, εφόσον είναι φυσικό προϊόν. Τα 2 κουταλάκια του γλυκού περιέχουν:

    • 7 γραμμάρια φυτικών ινών
    • 4 γραμμάρια πρωτεΐνης (φυτική πρωτεΐνη, ιδανική για χορτοφάγους. το 23% κάθε σπόρου αποτελείται από πρωτεΐνη)
    • Ασβέστιο (5πλάσια περιεκτικότητα από το γάλα)
    • Κάλιο (2πλάσια περιεκτικότητα από τις μπανάνες)
    • 5 γραμμάρια Ω3 ( μειώνουν τις φλεγμονές,  μειώνουν την κακή χοληστερόλη και βελτιώνουν την λειτουργία του εγκεφάλου και την διάθεση)
    • Ω6, ικανοποιητικής ποσότητας
    • Όλες τις βιταμίνες Β, κυρίως όμως τις Β2, Β3
    • Σίδηρο (3πλάσια περιεκτικότητα από το σπανάκι)
    • Μαγνήσιο (15πλάσια περιεκτικότητα από το μπρόκολο)
    • Υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο και μαγγάνιο

    Ο γλυκαιμικός δείκτης των σπόρων Chia είναι πολύ χαμηλός και έτσι το σάκχαρο στο  αίμα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η επιθυμία για τροφές πλούσιες σε ζάχαρη. Αυτό, σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες, την πρωτεΐνη και τους σύνθετους υδατάνθρακες που περιέχουν επιβραδύνουν την πέψη, με αποτέλεσμα να μας δημιουργούν το αίσθημα πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, άρα καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες.

    Οι σπόροι chia είναι επίσης πλούσιοι σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι πρώτες έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Όταν αναμιγνύονται με νερό, οι διαλυτές ίνες στους σπόρους chia σχηματίζουν έναν τύπο ζελέ, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πυκνωτικό στη μαγειρική. Αν βάλετε ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους σε ένα ποτήρι νερό και να τους αφήσετε για περίπου 30 λεπτά, θα δείτε ότι το ποτήρι περιέχει πια ένα ζελέ. Αυτό δημιουργείται και στο στομάχι όταν καταναλώνουμε τους σπόρους και αυτό είναι που λειτουργεί σαν εμπόδιο ανάμεσα στους υδατάνθρακες και στα ένζυμα που είναι προορισμένα για να τους διασπάσουν, για να μετατραπούν σε σάκχαρα.

    Η ικανότητα των σπόρων Chia να συγκρατούν το νερό προσφέρει στον οργανισμό μας την δυνατότητα να διατηρήσει τα επίπεδα των υγρών του, ώστε να παραμείνει ενυδατωμένος και να διατηρήσει και την ηλεκτρολυτική ισορροπία του. Η αργή και πλήρη πέψη που προσφέρουν οι σπόροι στον οργανισμό μας, είναι σημαντική  σε άτομα με πεπτικές διαταραχές που δυσκολεύονται  να καταναλώσουν ωμές φυτικές τροφές, άτομα με σπαστική κολίτιδα και προβλήματα εντέρων.  Επίσης, δεν περιέχει γλουτένη.

    Τέλος, περιέχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών, τα οποία καταπολεμούν την φθορά από τις βλαβερές, ελεύθερες ρίζες. Βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και αποτρέπουν την πρόωρη γήρανση.

    Όπως και με σε κάθε περίπτωση, έτσι και με τους σπόρους Chia, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον θεράποντα γιατρό σας  πριν τα εντάξετε συστηματικά στην διατροφή σας, εάν πάσχετε από κάποια σοβαρή πάθηση.

    Πηγές: http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/14492 http://www.diatrofologiki.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=118:chia-seeds-250-gr-%CF%83%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B7-140509&tmpl=component&print=1

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    11 Comments

  • Reply
    createwithheart
    14 Μαΐου, 2014 at 4:12 μμ

    Εκπληκτικό άρθρο!

    • Reply
      The Healthy Cook
      14 Μαΐου, 2014 at 5:26 μμ

      Ευχαριστώ!!
      Είναι πραγματικά μαγικοί αυτοί οι σπόροι!!

  • Reply
    peps
    14 Μαΐου, 2014 at 5:14 μμ

    Κατάλληλο για δρομείς…….εδώ είμαστε!!!
    Πολύ καλό άρθρο!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      14 Μαΐου, 2014 at 5:26 μμ

      Ευχαριστώ πεπίτα μου!!
      Είναι ότι πρέπει για σένα!! 🙂

  • Reply
    ellakichas
    14 Μαΐου, 2014 at 9:13 μμ

    Μπράβο φιλενάδα! Μαθαίνουμε πράγματα για τα οποία δεν έχουμε ιδέα ότι υπάρχουν. Εκείνο που θέλω να μου πείς, είναι που μπορώ να τους βρω. (αν έχεις υπόψιν σου).

    • Reply
      The Healthy Cook
      14 Μαΐου, 2014 at 9:17 μμ

      Χαίρομαι που σας αρέσουν τα άρθρα μου!
      Μπορείς να βρεις τους σπόρους σε καταστήματα υγιεινής διατροφής, βιολογικών προϊόντων και στα μπαχαράδικα στο κέντρο της Αθήνας.

  • Reply
    Are you looking for a low calorie strawberry jam with Chia Seeds?
    30 Ιουλίου, 2020 at 1:31 μμ

    […] need three ingredients to make it. Keep in mind that one of the three materials are the magical Chia seeds, with their remarkable properties. I used fresh strawberries, but you can use with frozen fruits as […]

  • Reply
    Not just one more fruit salad… refreshing and juicy, ready in no time!
    31 Ιουλίου, 2020 at 12:37 μμ

    […] Chia seeds, read the article Chia seeds, the Aztec food – Σπόροι Chia, η τροφή των Αζτέκων and be surprised by their beneficial […]

  • Reply
    Skinny Chocolate Dessert with Chia Seeds – Ελαφρύ Σοκολατένιο επιδόρπιο με σπόρους Chia
    4 Αυγούστου, 2020 at 10:56 πμ

    […] με πολύ λιγότερες θερμίδες και επιπλέον περιέχει σπόρους chia, με τις γνωστές σε όλους μας […]

  • Reply
    Are there any Fat-Burning Foods? - Υπάρχουν Tροφές που Καίνε το Λίπος; - The Healthy Cook
    27 Αυγούστου, 2020 at 6:53 πμ

    […] μας με λαχανικά, φρέσκα και ξερά φρούτα, λιναρόσπορο, σπόρους chia, δημητριακά ολικής, όσπρια […]

  • Reply
    Skinny Chocolate Dessert with Chia Seeds – Ελαφρύ Σοκολατένιο επιδόρπιο με σπόρους Chia
    25 Σεπτεμβρίου, 2020 at 5:37 πμ

    […] is the replacement of chocolate mousse, with far fewer calories and furthermore, it contains chia seeds with their well-known […]

  • Leave a Reply