Home » Avocado with smoky lentils salad – Καπνιστές φακές σαλάτα σε αβοκάντο

Avocado with smoky lentils salad – Καπνιστές φακές σαλάτα σε αβοκάντο

Avocado with smoky lentils salad – Καπνιστές φακές σαλάτα σε αβοκάντο

for english scroll down

Αν έχετε αβοκάντο στην κουζίνα σας, έχετε θησαυρό. Με το αβοκάντο μπορείτε να κάνετε θαύματα! Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αμέτρητους συνδυασμού για γρήγορα, ελαφριά και προπάντων υγιεινά γεύματα και σνακ. Ακόμα και χυμούς και smoothies! Από αυτό το μπλογκ θα ανακαλύψουμε μαζί πολλές συνταγές.

Για την θρεπτική αξία του αβοκάντο μιλήσαμε σε προηγούμενο άρθρο. Είναι εντυπωσιακή! Όσο για τις φακές, είμαι σίγουρη πως οι περισσότεροι γνωρίζετε, αλλά ας τη δούμε εν τάχει:

Οι φακές, που κάποτε θεωρούνταν το φαγητό των φτωχών, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες -παρέχουν 15 γραμμάρια ινών σε μόλις 1 φλιτζάνι (οι οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας). Συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς (προστασία από στεφανιαία και καρδιαγγειακή νόσο), όχι μόνο λόγω των φυτικών ινών, αλλά και λόγω των σημαντικών ποσοτήτων φυλλικού οξέος και μαγνησίου που περιέχουν. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη διαχείριση διαταραχών του σακχάρου, καθώς εμποδίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να αυξηθούν με ταχύ ρυθμό μετά από ένα γεύμα. αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών. Πενήντα γραμμάρια φακής περιέχουν όση πρωτεΐνη έχουν και 67 γραμμάρια βοείου κρέατος και περιέχουν σχεδόν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα, για να χρησιμοποιήσει τις πρωτεΐνες. Απουσιάζουν μόνο δύο, συνδυάζοντας όμως τις φακές με άλλα λαχανικά, όπως το καλαμπόκι και το σπανάκι, μπορούμε να πάρουμε μια πλήρη πρωτεΐνη. Τέλος, η περιεκτικότητά τους σε σίδηρο είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους νέους και τις εγκύους.  Να σημειώσουμε πως δεν χρειάζονται μούλιασμα, όπως τα φασόλια, μόνο έμπνευση για υπέροχες δημιουργίες!

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Μερίδες: 2

Υλικά:

  • ¼ φλυτζανιού φακές
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 μικρή πιπεριά Φλωρίνης
  • 1  μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ¼ κουτ. γλυκού μπούκοβο ( αν δεν συμπαθείτε τα καυτερά, βάλτε λιγότερο)
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • ½ φλυτζάνι φρέσκες ψιλοκομμένες ντομάτες, ή, ντοματάκια κονκασέ από κονσέρβα
  • ¼ κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 αβοκάντο
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό, ή κόλιανδρο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

  1. Βράστε τις φακές σε αλατισμένο νερό, στο οποίο έχετε προσθέσει το φύλλο δάφνης, για 15’-17’, μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίστε και αφαιρέστε το φύλλο δάφνης.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι  και την πιπεριά μέχρι να μαραθούν, 3’- 4’ περίπου. Προσθέστε το σκόρδο και το μπούκοβο και σωτάρετε για άλλο ένα λεπτό.
  3. Προσθέστε την ντομάτα, την ζάχαρη, την καπνιστή πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήστε να σιγοβράσει για 7’- 8’.
  4. Προσθέστε τις φακές, ανακατέψτε και αποσύρετε από την φωτιά.
  5. Κόψτε το αβοκάντο κατά μήκος, αφαιρέστε το κουκούτσι του, τοποθετήστε το στο πιάτο σας και  γαρνίρετε με τις φακές και τον μαϊντανό, ή κόλιανδρο.

Η καπνιστή πάπρικα δίνει μια ιδιαίτερη και πολύ ενδιαφέρουσα γεύση στις φακές. Εγώ την χρησιμοποιώ πολύ συχνά στα φαγητά που μαγειρεύω, αλλά με αυτό τον τρόπο δεν την είχα ξαναδοκιμάσει. Την συνταγή την είδα εδώ και ομολογώ μου κίνησε πάρα πολύ την περιέργεια … έβαλα την δική μου πινελιά και ιδού! Το αβοκάντο με τις καπνιστές φακές σαλάτα έτοιμο να το δοκιμάσετε. Ελπίζω να το απολαύσετε όσο εγώ!

 

Πηγή:

http://www.mednutrition.gr/oi-fakes-stin-diatrofi-mas

 

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες
400 28.1 1.7 32.7 4.0 8.2

8.2

 

Avocado with smoky lentils salad – Καπνιστές φακές σαλάτα σε αβοκάντο

If you keep avocados in your kitchen, you have a treasure. With an avocado you can do wonders! It can be used in countless combinations for quick, light and above all healthy meals and snacks. Even juices and smoothies! On this blog we will explore many of these recipes.

For the impressive nutritional value of avocados you can read the article: Avocado, one more superfood. As for lentils, I’m sure most of you know, but let’s look about it briefly:

Lentils, once considered the food of the poor, are rich in fiber, both soluble and insoluble – 15 grams of fiber in just one cup lentils (which help lower cholesterol and prevent constipation). Lentils contribute to heart health (protection from coronary and cardiovascular disease), not only because of the fiber, but also because of the significant amounts of folate and magnesium contained. Moreover, lentils are particularly important for the management of glucose disorders, by blocking the blood sugar levels to rise rapidly after a meal. They are a very good source of protein. Fifty grams of lentils contain as much protein and have 67 grams of beef and they also contain almost all essential amino acids needed by the body to use protein. Missing only two, but combining lentils with other vegetables, such as corn and spinach, we can get a complete protein. Finally, the iron that they contain is particularly important for young people and pregnant women. Please note that lentils do not require soaking, like beans, only inspiration for wonderful creations!

Preparation time: 20 minutes

Servings: 2

Ingredients:

• ¼ cup lentils

• 1 bay leaf

• 1 small red pepper (not the hot ones)

• 1 medium onion, thinly sliced

• 2 cloves of garlic, chopped

• 2 tbsp. olive oil

• ¼ tsp. chili flakes (if you do not like spicy food, use less)

• ½ tsp. sugar

• ½ cup chopped fresh tomatoes or chopped canned tomatoes

• ¼ tsp. smoked paprika

• salt and freshly ground black pepper

• 1 avocado

• 1 tsp. tablespoons parsley or coriander, chopped

Instructions:

  1. Boil the lentils in salted water, to which you have added the bay leaf, about 15′-17 ‘, until tender. Drain and discard the bay leaf.
  2. In a saucepan, heat the olive oil and fry the onion and red pepper until wilted, 3′-4′ approx. Add the garlic and chili flakes and sauté for another minute.
  3. Add tomatoes, sugar, smoked paprika, salt and pepper. Allow to simmer for 7′-8 ‘.
  4. Add the lentils, stir and remove from heat.
  5. Cut the avocados lengthwise, remove the pit, place it on your plate and top with lentils and garnish with parsley or cilantro.

The smoked paprika gives a special and very interesting flavor in lentils. I use it very often, but this way I’d not tried before. I saw the recipe here and I admit I was very curious to try it … I put my own twist and voila! Avocado with smoky lentil salad is ready for you to try it. I hope you enjoy it as much as I did!

 

Source:

http://www.mednutrition.gr/oi-fakes-stin-diatrofi-mas

 

Nutritional Facts per Serving

Calories Carbohydrates Sugars Total Fat Saturated Fat Proteins Dietary Fibers
400 28.1 1.7 32.7 4 8.2

8.2

 

 

7 comments

  1. Αχ, θα με τρελάνεις εσύ!! Λοιπόν σημειώνω τα υλικά που δεν έχω και αύριο θα πάω στην λαϊκη! Και σας προειδοποιώ….. το σ/κ θα μαγειρέψω!!!!! Φιλιά! 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.