• Ελληνικά
  • English
  • Γλυκά/ Εορταστικές Συνταγές/ Μικρές αμαρτίες/ Συνταγές

    Ψητές Βανίλιες με Παγωμένη Κρέμα Αμυγδάλου

    Σήμερα ξεφεύγουμε… Όχι πολύ, λίγο.. αλλά ξεφεύγουμε. Άλλωστε, αν δεν συντρέχουν λόγοι υγείας, ένα παραστράτημα που και που δεν κάνει κακό αλλά σπάει την μονοτονία.  😉 Φτάνει να μπορεί να ελέγχει κανείς τα παραστρατήματά του και να μην τα επαναλαμβάνει συχνά. Έτσι λοιπόν σήμερα σας έχω ένα καλοκαιρινό επιδόρπιο, ένα εντυπωσιακό φρουτένιο γλυκό: ψητές βανίλιες με παγωμένη κρέμα αμυγδάλου.

    Το γλυκό αυτό γίνεται το ίδιο νόστιμο και με βανίλιες και με δαμάσκηνα. Το έχω φτιάξει και με τους δύο τρόπους και είναι εκπληκτικό. Εσείς διαλέξτε όποιο σας αρέσει και όποιο σας είναι πιο εύκολο. Τα φρούτα ψήνονται σε κόκκινο κρασί και η σάλτσα τους είναι αρωματική και πολύ γευστική! Η παγωμένη κρέμα αμυγδάλου δεν είναι τίποτα άλλο από χτυπημένη σαντιγύ με ψιλοκομμένα και καραμελωμένα αμύγδαλα, το πιο εύκολο παγωτό που μπορείτε να φτιάξετε. Καλό θα είναι να το φτιάξετε την προηγούμενη ώστε να μπορέσει να παγώσει καλά.  Για την vegan εκδοχή διαβάστε τις σημειώσεις.

    Baked-Plums-with-Frozen-Almond-Cream – Ψητές-Βανίλιες-με-Παγωμένη-Κρέμα-Αμυγδάλου

    Ψητές Βανίλιες με Παγωμένη Κρέμα Αμυγδάλου

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
    Serves: 4
    Prep Time: 20 λεπτά (συν το χρόνο αναμονής) Cooking Time: 30 λεπτά

    Ingredients

    • για τις ψητές βανίλιες:
    • 8 ώριμες, μικρές σε μέγεθος, βανίλιες* (περίπου 900 γρ.)
    • 1 λοβό βανίλιας
    • ¼ φλυτζανιού (60 ml) κόκκινο ξηρό κρασί
    • ¼ φλυτζανιού ζάχαρη άχνη
    • για τα παγωμένη κρέμα αμυγδάλου:
    • 300 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, παγωμένη**
    • 2 κουταλιές στέβια σε σκόνη (σε αναλογία 1:1 με ζάχαρη)
    • λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
    • 120 γρ. αμύγδαλα
    • 1-2 κουταλιές καστανή ζάχαρη

    Instructions

    1

    για την παγωμένη κρέμα αμυγδάλου:

    2

    Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, προσθέστε τα αμύγδαλα και την ζάχαρη και τα καβουρδίζετε μέχρι να καραμελώσουν. Τα αφήνετε να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν τα σπάτε με ένα γουδοχέρι σε μέτρια κομμάτια.

    3

    Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος, τη στέβια και την βανίλια σε σαντιγί και προσθέτετε τα καραμελωμένα αμύγδαλα και ανακατεύετε απαλά με μια σπάτουλα. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα δοχείο και αφήστε το στην κατάψυξη όλη νύχτα. Πριν σερβίρετε αφήστε την παγωμένη κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά περίπου.

    4

    για τις ψητές βανίλιες:

    5

    Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο

    6

    Χαράξτε σταυρωτά την βάση των φρούτων και τοποθετείστε τα, με την κομμένη πλευρά από πάνω, σε ένα μικρό ταψάκι, το ένα δίπλα στο άλλο.

    7

    Κόψτε στα δύο την βανίλια κατά μήκος και προσθέστε τη στο ταψάκι. Περιχύστε τα φρούτα με το κόκκινο κρασί και πασπαλίστε τα με την ζάχαρη άχνη. Ψήστε τα φρούτα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ξεκολάει η φλούδα τους. Φροντίστε να αλείψετε τα φρούτα με τη σάλτσα, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, κατά τη διάρκεια του ψησίματος, τουλάχιστον δύο φορές. Αφού ψηθούν, βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν.

    8

    Σερβίρετε τις ψητές βανίλιες με παγωμένη κρέμα αμυγδάλου.

    Nutrition

    • 563 Calories
    • 46g Carbohydrates
    • 84mg Cholesterol
    • 39g Fat
    • 5g Fiber
    • 9g Protein
    • 16g Saturated fat
    • 29mg Sodium
    • 37g Sugar

    Notes

    *Ή δαμάσκηνα

    **Ή φυτική κρέμα( για τους vegans)

    Διατροφική αξία ανά μερίδα (277g)

     

    Συνταγή προσαρμοσμένη από το βιβλίο “Best Food Desserts”, Australian Women’s Weekly.

    Baked-Plums-with-Frozen-Almond-Cream – Ψητές-Βανίλιες-με-Παγωμένη-Κρέμα-Αμυγδάλου

     

    Baked-Plums-with-Frozen-Almond-Cream – Ψητές-Βανίλιες-με-Παγωμένη-Κρέμα-Αμυγδάλου

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    6 Comments

  • Reply
    Helen from Healthy Bits and Bites
    25 Αυγούστου, 2016 at 10:56 πμ

    Φαίνεται υπέροχο, Εύη! Λατρεύω τα καλοκαιρινά γλυκά με φρούτα!

    • Reply
      The Healthy Cook
      25 Αυγούστου, 2016 at 10:12 μμ

      ευχαριστώ πολύ Ελένη!

  • Reply
    peps@pepi's kitchen
    25 Αυγούστου, 2016 at 9:02 μμ

    Μπαινοβγαίνω από το πρωί και χαζεύω τις φωτογραφίες και αυτό το υπέροχο μωβ/μπορντώ χρώμα! Απίθανο!!!
    Το παγωτό είναι φανταστικό, τέλειος συνδυασμός με τις βανίλιες!!!
    Πω πω!! Το θέλω!!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      25 Αυγούστου, 2016 at 10:13 μμ

      ε, είναι και το χρώμα σου!
      φτιάξ’το! θα σου αρέσει πολύ!
      ευχαριστώ πεπίτα 🙂

  • Reply
    dolmadaki
    28 Αυγούστου, 2016 at 10:17 μμ

    τελειο και πανευκολο!! φανταζομαι κ με γιαουρτι οι βανιλιες θα ειναι τελειες και με απλο παγωτο βανιλια!

    • Reply
      The Healthy Cook
      31 Αυγούστου, 2016 at 6:01 μμ

      όπως τα λες Αναστασία!!! 😉

    Leave a Reply