Home » Baked Squash with Wild Mushrooms, Apple & Chestnuts – Ψητή Κολοκύθα με Άγρια Μανιτάρια, Μήλο & Κάστανα

Baked Squash with Wild Mushrooms, Apple & Chestnuts – Ψητή Κολοκύθα με Άγρια Μανιτάρια, Μήλο & Κάστανα

Baked Squash with Wild Mushrooms, Apple & Chestnuts – Ψητή Κολοκύθα με Άγρια Μανιτάρια, Μήλο & Κάστανα

for english scroll down

Σήμερα σας έχω ένα εντυπωσιακό και νόστιμο πρώτο πιάτο για το γιορτινό σας τραπέζι. Ψητή κολοκύθα με άγρια μανιτάρια , μήλο και κάστανα. Υγιεινό και εύκολο πιάτο, με αγαπημένα χειμωνιάτικα υλικά.

Η κολοκύθα κατακτά σιγά-σιγά το ελληνικό τραπέζι. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια πολύ λίγες νοικοκυρές μαγείρευαν πιάτα με κολοκύθα και οι περισσότερες περιορίζονταν στις πίτες. Τελευταίως κυκλοφορούν όλο και περισσότερες συνταγές, πολλές από αυτές μάλιστα είναι και αρκετά πρωτότυπες. Επίσης βλέπουμε όλο και περισσότερες ποικιλίες κολοκύθας να κυκλοφορούν στην αγορά.

Η πρωταγωνίστρια του Halloween, καθώς και όλες οι ποικιλίες της κολοκύθας, συγκαταλέγονται πλέον στις υπερτροφές.  Είναι πλούσια πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή (εξού και το έντονο πορτοκαλί χρώμα), τα οποία αποτρέπουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και να βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων λοιμώξεων. Είναι, όμως, πλούσια και σε δύο πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά, την λουτείνη και την ζεαξανθίνη, που προστατεύουν  τα μάτια από τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν το σχηματισμό καταρράκτη και την εκφύλιση των ιστών των ματιών.  Επιπλέον, η κολοκύθα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία ενισχύει την υγεία των ματιών και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, και σε βιταμίνη C, η οποία της προσδίδει σημαντικές αντι-γηραντικές, αντι-καρκινικές και ανοσοποιητικές ιδιότητες. Το μαγνήσιο, το κάλιο και ο ψευδάργυρος που περιέχει μας βοηθούν να έχουμε γερά οστά και δόντια, καλή λειτουργία της καρδιάς και επιπλέον ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.

Baked Squash with Wild Mushrooms, Apple & Chestnuts – Ψητή Κολοκύθα με Άγρια Μανιτάρια, Μήλο & Κάστανα

Η σάρκα της κολοκύθας είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες και περιέχει άφθονες ποσότητες εξαιρετικά σημαντικών διαιτητικών ινών. Είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία γαστρεντερικών διαταραχών, όπως η δυσκοιλιότητα, η δυσπεψία κλπ. Η υψηλή ποσότητα ινών βοηθά επίσης στην μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης στο αίμα και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Έρευνες επιστημόνων που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια οδηγούν στο συμπέρασμα πως η κολοκύθα ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου, αλλά και προλαμβάνει το διαβήτη τύπου 2.

Όσο για τις εντυπωσιακές ιδιότητες του κολοκυθόσπορου, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο Κολοκυθόσποροι & Ηλιόσποροι.

Η συνταγή απαιτεί άγρια μανιτάρια. Εγώ επέλεξα να χρησιμοποιήσω ένα μείγμα αποξηραμένων άγριων μανιταριών, τα οποία τα μούλιασα σε χλιαρό νερό για περίπου 15 λεπτά. Περιείχε κανθαρέλλες, bolets ή πορτσίνι Χιλής, πλευρότους και λεντινούλες. Θα χρειαστείτε 50-60γρ. αποξηραμένα για να πάρετε 150γρ. νωπών μανιταριών. Αν χρησιμοποιήσετε κι εσείς αποξηραμένα, μουλιάστε τα και στραγγίστε τα καλά πριν τα προσθέσετε στο φαγητό. Εναλλακτικά, αντί για νερό μπορείτε να τα μουλιάσετε και σε λευκό κρασί.

Baked Squash with Wild Mushrooms, Apple & Chestnuts – Ψητή Κολοκύθα με Άγρια Μανιτάρια, Μήλο & Κάστανα

Ας δούμε τώρα τη συνταγή:

Χρόνος που χρειάζεται:   1 ώρα και 30 λεπτά

Μερίδες:   4, σαν ορεκτικό

Υλικά:

  • 2 μικρές κολοκύθες, 700γρ. περίπου η μία
  • 50γρ. βούτυρο
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 150γρ. άγρια μανιτάρια επιλογής σας (καθαρισμένα, και κομμένα ανάλογα με το είδος)
  • 1 μήλο καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
  • 90γρ. βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα, χοντροκομμένα
  • 1 κουτάλι φρέσκια ματζουράνα ή θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Οι κολοκύθες σας θα πρέπει να στέκονται όρθιες, χωρίς να γέρνουν. Κόψτε λίγο από τον πάτο, αν χρειάζεται για να σταθούν. Κόψτε το πάνω μέρος (καπάκι) και αδειάστε τη από τους σπόρους.
  2. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180οC.
  3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, λιώστε το βούτυρο. Ρίξτε τα κρεμμυδάκια και μαγειρέψτε τα για 1-2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας τα.
  4. Προσθέστε τα μανιτάρια και τα μήλα και σοτάρετέ τα για λίγα λεπτά.
  5. Ρίξτε όσο αλάτι και πιπέρι θέλετε, προσθέστε τα κάστανα και το μυρωδικό και σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμα.
  6. Αλατίστε καλά και πιπερώστε το εσωτερικό της κολοκύθας και γεμίστε τη με τη γέμιση. Σκεπάστε με το καπάκι της κολοκύθας, τοποθετείστε τη σε ένα ταψί και ψήστε τη για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει καλά η σάρκα της κολοκύθας.

 

Σερβίρετε τις κολοκύθες με πράσινη σαλάτα επιλογής σας.

Συνταγή προσαρμοσμένη από το περιοδικό Delicious.

 

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

 
Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες Χοληστερόλη
291.6 50.4 5.4 11.0 6.5 4.8 12.6

27.4

 

Πηγές:

http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/11456

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=63

Baked Squash with Wild Mushrooms, Apple & Chestnuts – Ψητή Κολοκύθα με Άγρια Μανιτάρια, Μήλο & Κάστανα

Today I have an impressive and tasty first course for your holiday table; baked pumpkin with wild mushrooms, apple and chestnuts. A healthy and easy dish, with favorite winter ingredients.

Pumpkin conquers slowly the Greek table. Until a few years ago very few housewives cooked dishes with pumpkin and most of them were limited to pies. Recently there are more and more recipes, many of them even are quite original. We also see more and more pumpkin varieties to the market.

The protagonist of Halloween, and all of pumpkin varieties, are included among the superfoods. It is a rich source of vitamins, minerals and other nutrients. It has a high content of carotenoids (hence the bright orange color), which prevent the free radicals in the body and help prevent premature aging, cardiovascular diseases and other infections. But it is also rich in two very powerful antioxidants, the lutein and zeaxanthin, which protect the eyes from free radicals and prevent the formation of cataracts and degeneration of the eye tissue. In addition, the pumpkin is rich in vitamin A, which boosts eye health and strengthens our immune system, and vitamin C, which gives it significant anti-aging, anti-cancer and immune properties. Magnesium, potassium and zinc contained in pumpkin help us to have strong bones and teeth, proper functioning of the heart and further regulate blood pressure.

The flesh of the pumpkin is very low in calories and contains copious amounts of extremely important dietary fiber. It is effective for the treatment of gastrointestinal disorders, such as constipation, dyspepsia etc. The high amount of fiber also helps to reduce LDL (bad) cholesterol in the blood and in the regulation of blood sugar levels. Research scientists conducted in recent years suggest that the pumpkin regulates blood sugar levels, and prevents type 2 diabetes.

As for the remarkable properties of pumpkin seeds, you can read the Pumpkin & Sunflower Seeds article.

Baked Squash with Wild Mushrooms, Apple & Chestnuts – Ψητή Κολοκύθα με Άγρια Μανιτάρια, Μήλο & Κάστανα

The recipe calls for wild mushrooms. I chose to use a mixture of dried wild mushrooms, which I soaked in warm water for about 15 minutes. It contained chanterelles, bolets or Chile porcinis , pleurotous and lentinoulas. You will need 50-60gr. dried mushrooms to get 150g. fresh mushrooms. If you use dry mushrooms as well, soak and drain well before adding them to the food. Alternatively, instead of water, you can soak them in white wine.

Now let’s see the recipe:

Time needed:   1 hour and 30 minutes

Servings:   4 as a starter

Ingredients:

  • 2 small pumpkins, 700gr. approximately each
  • 50gr unsalted butter
  • 3-4 shallots, chopped
  • 150gr. wild mushrooms of your choice (cleaned and cut depending on the type)
  • 1 apple, peeled, cored and diced
  • 90gr. cooked and peeled chestnuts, coarsely chopped
  • 1 tbsp fresh marjoram or thyme, chopped
  • salt, pepper

Instructions:

  1. Your pumpkins should stand upright without leaning. Cut a little slice from the bottom if necessary to stand. Cut of the top (cap) and scoop out the seeds.
  2. Preheat the oven to 180oC.
  3. In a large skillet, over medium heat, melt the butter. Add the shallots and cook for 1-2 minutes until soft, stirring them.
  4. Add the mushrooms and apples and sauté for a few minutes.
  5. Pour salt and pepper as desired, add the chestnuts and herbs and cook for 1 more minute.
  6. Season the inside of the pumpkin well and fill with the stuffing. Cover with the lid of the pumpkin, place it in a baking dish and bake it for about 1 hour, until the flesh of the pumpkin is well tendered.

 

Serve the pumpkin with green salad of your choice.

Recipe adapted from Delicious magazine.

 

 

Nutritional Facts per Serving

 
Calories Carbohydrates Sugars Total Fat Saturated Fat Proteins Dietary Fibers Cholesterol
291.6 50.4 5.4 11.0 6.5 4.8 12.6

27.4

 

Sources:

http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/11456

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=63

19 comments

  1. Εντυπωσιάστηκα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Και βλέποντάς την ολόκληρη φυσικά, αλλά και σερβιρισμένη τόσο όμορφα που την έχεις στήσει.
    Χρειάζεται να πω για το πόσο μου αρέσει?
    Νομίζω (και ελπίζω να με διαψεύσεις Εύη) ότι μέχρι τα Χριστούγενα δεν θα έχεις πιο εντυπωσιακό φαγητό από αυτό!!!!

    Φιλιά πολλά!!!!!!!!!

  2. Εντυπωσιακό!!!!!!
    Τι ωραία χρώματα και σουπερ γεύσεις!!
    Έχει δίκιο η Jasmin……κι εμένα μου θύμισε κάτι σα ξωτικό του δάσους, το καπάκι μοιάζει με σκουφάκι! χαχα
    Θα το φτιάξω σίγουρα, ίσως όχι με ολόκληση κολοκύθα, αλλά θα το φτιάξω…αφού δε με φωνάζεις για δοκιμή!!!!!!
    Ουφ!

  3. καλημερα! δεν ήξερα ότι συγκατελεγονται στις υπερτροφές. Βασικά δεν ήξερα τίποτα για τις κολοκύθες, απλά τις χρησιμοποιούσα επειδή μου αρέσουν. Πολύ όμορφο το πιάτο, σίγουρα θα εντυπωσιάσει σε εορταστικό τραπέζι.

  4. Χρύσα says:

    Καταρχήν, πόσο όμορφη σύνθεση έχει αυτό το πιάτο! Δεύτερον, δεν μπορούσα να φανταστώ πόσο ωραία θα ταίριαζε η κολοκύθα με τα μανιτάρια, και μου άρεσε πολύ και ο συνδυασμός των μανιταριών που διάλεξες!

    • ταιριάζει πολύ με τα μανιτάρια! αγαπώ πολύ τα μανιτάρια και τα άγρια ακόμη περισσότερο!
      καλό βράδυ Χρύσα μου!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.