• Ελληνικά
  • English
  • Vegan/ Για χορτοφάγους/ Επιδόρπια/ Μπάρες Δημητριακών/ Νηστίσιμα/ Πρωινά/ Σνακς/ Στο χέρι/ Συνταγές/ Χειροποίητα Βρώσιμα Δώρα

    Μπάρες Δημητριακών με Παντζάρι και Σοκολάτα

    Να’ μαι κι εγώ! Επιστροφή στο blogging μετά από λίγο καιρό αποχής από κάθε τι που είχε να κάνει με υπολογιστή και διαδίκτυο J Ήταν μια ανάπαυλα που την χρειαζόμουν όσο τίποτα άλλο. Γέμισα τις εντελώς άδειες μπαταρίες μου (λέμε τώρα…) και είμαι (σχεδόν…) έτοιμη να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις του Σεπτεμβρίου!  😉  Η πρώτη ανάρτηση είναι μπάρες δημητριακών μιας και συνειδητοποίησα πως έχω πολύ καιρό να φτιάξω μια καινούργια συνταγή. Και τι μπάρες! Πολύ διαφορετικές από αυτές που σας έχω συνηθίσει.  Είναι πιο αφράτες και μαλακές, όχι τόσο τραγανές. Μπάρες δημητριακών με παντζάρι και σοκολάτα, λοιπόν, χρωματιστές και πολύ νόστιμες!

    Ο συνδυασμός υλικών για αυτές τις μπάρες δημητριακών μπορεί να σας παραξενέψει. Όμως θα εντυπωσιαστείτε από το πόσο όμορφο και εύγευστο αποτέλεσμα δίνουν τελικά. Άλλωστε το παντζάρι χρησιμοποιείται πολύ στα σοκολατένια επιδόρπια και ιδιαίτερα στα κέικ.

    Vegan-Beet-Chocolate-Granola-Bars – Μπάρες-Δημητριακών-Παντζάρι-Σοκολάτα

    Η προσθήκη του παντζαριού, πέρα από το εντυπωσιακό χρώμα, προσδίδει και τις ευεργετικές του ιδιότητες. Τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η βητακυανίνη, η οποία μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες αλλά και να αναστείλει τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων στο στομάχι, το έντερο, τους πνεύμονες, και το νευρικό σύστημα, σύμφωνα με κάποιες έρευνες. Βελτιώνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού βοηθώντας στην αναγέννηση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

    Το παντζάρι που θα χρησιμοποιήσουμε σε αυτή την συνταγή εγώ το έψησα στο φούρνο, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει. Μπορείτε, όμως, να χρησιμοποιήσετε και βραστό παντζάρι, ή, ψημένο στον ατμό.

      Tip: Όσο ψήνετε ένα οποιοδήποτε φαγητό στον φούρνο, βάλτε σε μια ακρούλα μερικά παντζάρια τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο. Με αυτόν τον τρόπο, εξοικονομείτε ρεύμα και έχετε έτοιμα παντζάρια για την σαλάτα σας, αυτές τις μπάρες και για πολλές άλλες συνταγές που θα δούμε στο μέλλον. Τα διατηρείτε στο ψυγείο για αρκετές ημέρες.

    Η διακόσμηση με σοκολάτα σε αυτές τις μπάρες είναι προαιρετική. Δεν είναι ανάγκη να την βάλετε εάν θέλετε να περιορίσετε τις θερμίδες. Σίγουρα όμως τους ταιριάζει πολύ!

    Vegan-Beet-Chocolate-Granola-Bars – Μπάρες-Δημητριακών-Παντζάρι-Σοκολάτα

     

    Μπάρες Δημητριακών με Παντζάρι και Σοκολάτα

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
    Serves: 20 κομμάτια
    Prep Time: 10 λεπτά Cooking Time: 20 λεπτά

    Ingredients

    • 1 μεγάλο παντζάρι (ψητό, βραστό, ή, στον ατμό) καθαρισμένο
    • ½ φλυτζάνι μαλακούς χουρμάδες (μπορείτε να τους μουλιάσετε σε νερό για περίπου 30’)
    • ½ φλυτζάνι γάλα καρύδας χωρίς ζάχαρη
    • 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
    • ½ φλυτζάνι (260 γρ.) ταχίνι
    • 2 κουταλιές (50 γρ.) σιρόπι σφενδάμου*
    • 2 φλυτζάνια (170 γρ.)νιφάδες βρώμης
    • 2 φλυτζάνια (180 γρ.) νιφάδες κριθαριού**
    • ½ φλυτζάνι (50 γρ.) κοπανισμένο λιναρόσπορο
    • ½ φλυτζάνι (80 γρ.) κράνμπερις
    • 1 πρέζα αλάτι
    • ½ φλυτζάνι σταγόνες μαύρης σοκολάτας***
    • λίγη λιωμένη μαύρη σοκολάτα για το γαρνίρισμα (προαιρετικό)

    Instructions

    1

    Σε ένα κατσαρολάκι, σε πολύ χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το ταχίνι και το σιρόπι σφενδάμου (ή το μέλι), για να αραιώσουν και να ανακατευτούν καλύτερα με τα υπόλοιπα υλικά.

    2

    Τοποθετούμε στον κάδο του μούλτι το παντζάρι, το γάλα καρύδας, τους χουρμάδες και την βανίλια και τα πολτοποιούμε.

    3

    Σε ένα μπωλ προσθέτουμε την βρώμη, το κριθάρι, τον λιναρόσπορο, τα κράνμπερις, και το αλάτι και τα ανακατεύουμε.

    4

    Προσθέτουμε το μείγμα του παντζαριού στο μπωλ και ανακατεύουμε.

    5

    Προσθέτουμε και το μείγμα ταχινιού και ανακατεύουμε καλά.

    6

    Τέλος, προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε.

    7

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο

    8

    Βρέχουμε με λίγο νερό ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, το στραγγίζουμε καλά τσαλακώνοντας το και το στρώνουμε σε ένα ταψί 24X24εκ. (Με αυτόν τον τρόπο το χαρτί μαλακώνει και εφαρμόζει καλύτερα στο ταψί.) Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί και το στρώνουμε καλά. Ψήνουμε τις μπάρες για περίπου 18-20 λεπτά.

    9

    Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και μετά τις κόβουμε σε 20 κομμάτια.

    10

    Εάν θέλουμε να τις γαρνίρουμε με σοκολάτα, λιώνουμε λίγη σοκολάτα (περίπου 60-70 γρ.) σε μπεν μαρί και με ένα κουτάλι ή ένα πιρούνι ρίχνουμε την σοκολάτα από ψηλά κάνοντας γραμμές ζιγκ-ζαγκ.

    Nutrition

    • 223 Calories
    • 25g Carbohydrates
    • 12g Fat
    • 5g Fiber
    • 5g Protein
    • 4g Saturated fat
    • 29mg Sodium
    • 7g Sugar

    Notes

    *Ή μέλι για τους μη-vegans

    **Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έναν τύπο δημητριακού, δηλ. 4 φλυτζάνια βρώμη, ή, 4 φλυτζάνια κριθάρι.

    ***Μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με cacao nibs στην ίδια ποσότητα.

    Διατροφική αξία ανά μερίδα (59g)

     

    Αρχική συνταγή εδώ.

    Εάν θέλετε να δείτε κι άλλες συνταγές για μπάρες δημητριακών πατήστε εδώ.

    Vegan-Beet-Chocolate-Granola-Bars – Μπάρες-Δημητριακών-Παντζάρι-Σοκολάτα

     

    Vegan-Beet-Chocolate-Granola-Bars – Μπάρες-Δημητριακών-Παντζάρι-Σοκολάτα

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    2 Comments

  • Reply
    dolmadaki
    26 Αυγούστου, 2017 at 1:34 πμ

    ωωωωωωωωωωωω ενδιαφερον!! το πατζαρι το ηεξρα σε κεικ τωρα κ σε μπαρα!!! σατανικο!!! θα ηθελα να το δοκιμασω παντως

    • Reply
      The Healthy Cook
      27 Αυγούστου, 2017 at 10:24 μμ

      είδες τελικά το παντζάρι??? 😀

    Leave a Reply