• Ελληνικά
  • English
  • Αλμυρά/ Για χορτοφάγους/ Εορταστικές Συνταγές/ Λαχανικά/ Όσπρια/ Συνταγές/ Υγιεινά Γεύματα

    Μαύρες Φακές με Καπνιστή Μελιτζάνα και Μαρμελάδα Τσίλι

    Beluga Lentils with Smoked Aubergines & Red Chili Chutney – Μαύρες Φακές με Καπνιστή Μελιτζάνα και Μαρμελάδα Τσίλι

    Δεν είναι υπέροχο όταν μια απλή λιχουδιά σε απογειώνει?  Όταν γεύεσαι κάτι που ακούγεται τόσο απλό και συνηθισμένο, αλλά όταν το δοκιμάσεις συνειδητοποιείς ότι είναι τόσο μα τόσο διαφορετικό από όλα τα άλλα? Αυτό έπαθα κι εγώ προ ημερών όταν επισκέφτηκα το κατάστημα της ActionAid, στην Αθήνα και δοκίμασα κάποια προϊόντα Δίκαιου Εμπορίου και μικρών Ελλήνων παραγωγών. Ενθουσιάστηκα, δε, τόσο που αποφάσισα να φτιάξω ένα πιάτο για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, με κάποια από αυτά τα προϊόντα,  που τα συνδυάζει όλα. Είναι υγιεινό, είναι πεντανόστιμο, απαιτεί ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας και προπάντων, είναι 100% ελληνικό!

    Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. H ActionAid (αν και είμαι σίγουρη πως την γνωρίζετε όλοι) είναι μια διεθνής, μη κυβερνητική, αναπτυξιακή οργάνωση που συνεργάζεται με περισσότερους από 15 εκατομμύρια ανθρώπους σε 45 χώρες για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια κι αδικία. Από τα μέσα Απριλίου 2014 άνοιξε το πρώτο κατάστημα της ActionAid στην Αθήνα, με σκοπό να ενισχύσει το έργο της. Στο κατάστημα οι επισκέπτες βρίσκουν  όλα τα προϊόντα που διατίθενται ήδη μέσω του eshop της ActionAid αλλά και πολλά άλλα: μια μεγάλη γκάμα από T-shirts unisex, γυναικεία και παιδικά, ρούχα βρεφικά, αξεσουάρ, χειροτεχνήματα, βιβλία και τρόφιμα. Οι σειρές προϊόντων Δίκαιου Εμπορίου( Fair Trade) και των Ελλήνων παραγωγών έχουν εμπλουτιστεί και οι επισκέπτες του καταστήματος έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν ορισμένες από τις λιχουδιές πριν τις αγοράσουν. Το Δίκαιο Εμπόριο (Fair Trade) είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που προωθεί μια εναλλακτική διαδικασία εμπορίου. Εξασφαλίζει ότι παραγωγοί από φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν μια δίκαιη τιμή για το προϊόν τους που θα μπορέσει να εξασφαλίσει μια ζωή με αξιοπρέπεια για τους ίδιους και την οικογένειά τους. Επιπλέον, οι παραγωγοί προπληρώνονται το 50% της μελλοντικής σοδειάς τους κι έτσι μπορούν να έχουν σταθερό εισόδημα.  Εξασφαλίζει, επίσης, ότι δεν δουλεύουν παιδιά για την παραγωγή των προϊόντων, ότι υπάρχει σεβασμός στην ισότητα των δύο φύλων και ότι η παραγωγή γίνεται με τρόπο βιώσιμο, χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον.

     

    Beluga Lentils with Smoked Aubergines & Red Chili Chutney – Μαύρες Φακές με Καπνιστή Μελιτζάνα και Μαρμελάδα Τσίλι

    Όσον αφορά την συνεργασία της ActionAid με μικρούς παραγωγούς από την Ελλάδα έγινε με γνώμονα τη γέφυρα αλληλεγγύης μεταξύ αυτών και των μικρών παραγωγών του αναπτυσσόμενου κόσμου. Αγοράζοντας δηλαδή τα ελληνικά  προϊόντα αφενός στηρίζουμε την τοπική αγορά προωθώντας τα στο δίκτυο των υποστηρικτών κι αφετέρου τα έσοδα από τις πωλήσεις στηρίζουν τη δράση της οργάνωσης για την καταπολέμηση της φτώχειας στις απομακρυσμένες κοινότητες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε αγορά είναι μια επιλογή. Για κάθε επιλογή μας βάζουμε κάποια κριτήρια που είναι σημαντικά για εμάς ώστε να καταλήξουμε σε κάποια απόφαση. Το κίνημα της ηθικής κατανάλωσης μας προτρέπει όλους να βάλουμε στα κριτήρια επιλογής μας χαρακτηριστικά που βοηθούν να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο.

    Το σημερινό πιάτο περιέχει μαύρες φακές Φενεού, τις οποίες αγόρασα στην έκθεση Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, μελιτζάνες καπνιστές με φέτα και πιπεριά Φλωρίνης, της εταιρείας γiam, και μαρμελάδα red chili της εταιρείας Go for …Eat. Και οι δύο εταιρείες ακολουθούν πιστά τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής στα προϊόντα τους, λέγοντας όχι στα συντηρητικά και τα χημικά. Και τα δύο αυτά προϊόντα είναι πραγματικά εξαιρετικά και σας προτείνω να τα δοκιμάσετε. Χρησιμοποιώντας τα, μπορείτε να δημιουργήσετε απίθανα πιάτα.

    Για τις φακές και την διατροφική τους αξία έχουμε μιλήσει ήδη. Είναι πηγή πλούσια σε πρωτείνη, φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ, ενώ έχουν λίγες θερμίδες. Οι μαύρες φακές beluga, οι οποίες πήραν αυτό το όνομα γιατί μοιάζουν με το χαβιάρι, είναι λίγο μικρότερες σε μέγεθος και έχουν μια πιο γήινη γεύση.  Έχουν όμως και κάτι ακόμα, τις ανθοκυανίνες, ένα πολύτιμο αντιοξειδωτικό το οποίο το συναντάμε στα μούρα και στα μύρτιλλα.  Οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και έτσι προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου. Όπως όλα τα όσπρια, οι μαύρες φακές είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα. Επιπλέον, ¼ του φλυτζανιού μαύρες φακές περιέχουν 9 γρ. φυτικές ίνες!! Εντυπωσιακό, δεν είναι? Χρειάζονται μόλις 20 λεπτά βράσιμο,  δεν σκάνε και είναι και πιο εύπεπτες. Το μόνο μειονέκτημα είναι πως κοστίζουν λίγο περισσότερο από τις κοινές φακές.

    Πάλι πολλά σας είπα……:)

     

    Beluga Lentils with Smoked Aubergines & Red Chili Chutney – Μαύρες Φακές με Καπνιστή Μελιτζάνα και Μαρμελάδα Τσίλι

    the backstage…:)

    Χρόνος προετοιμασίας:    30 λεπτά

    Μερίδες:   4

    Υλικά:

    Εκτέλεση:

    1. Βράζετε τις φακές σε ζωμό λαχανικών, σε μέτρια φωτιά, για 20 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσετε ζωμό σε κύβο δεν θα χρειαστείτε επιπλέον αλάτι, διαφορετικά προσθέστε όσο αλάτι θέλετε. Τις σουρώνετε και αφήνετε λίγο να κρυώσουν.
    2. Βάλτε τις μελιτζάνες με την φέτα σε ένα πιάτο και χρησιμοποιώντας ένα πηρούνι, λιώστε τις ελαφρά, όχι πολύ.
    3. Χρησιμοποιώντας τσέρκια διαμέτρου 9 εκ. στήνετε το πιάτο σας, μοιράζοντας τις φακές στα τέσσερα πιάτα. Κατόπιν μοιράζετε και τις μελιτζάνες, πατώντας ελαφρά για να σταθεροποιηθούν . Τέλος προσθέτετε την μαρμελάδα.
    4. Με ένα κορνέ με πολύ ψιλή μύτη κάνετε, αν θέλετε, σχεδιάκια στο πιάτο με την μαρμελάδα.

     

    Κι έτσι έχετε έτοιμο το πρώτο πιάτο για το εορταστικό σας τραπέζι, χωρίς πολύ κόπο, αλλά με εξαιρετικά, υγιεινά υλικά και γεύσεις Ελλήνων παραγωγών.

     

    ΥΓ1. πάντα μου άρεσε ο συννεφιασμένος καιρός, η συνεχής ηλιοφάνεια με κουράζει…. τον τελευταίο καιρό, όμως, που προσπαθώ να φωτογραφίσω τα πιάτα μου και η μια μέρα είναι πιο σκοτεινή από την άλλη, έχω αρχίσει να αναθεωρώ……. η σκοτεινιά είναι ολοφάνερη στις φωτογραφίες αυτής της συνταγής….

    ΥΓ2. τώρα που όλοι φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικα γλυκά και λιχουδιές, ας έχουμε στο νου μας και τους ανθρώπους που δεν μπορούν να τα χαρούν. Ας φτιάξουμε λίγα γλυκά παραπάνω κι ας δώσουμε μερικά σε μια οικογένεια της γειτονιάς μας που ξέρουμε πως τα χρειάζεται. Καλές γιορτές να έχουμε!!

    ΥΓ3. αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σπιτική μαρμελάδα καυτερής πιπεριάς δοκιμάστε την συνταγή μου εδώ.

    Πηγές:

    http://www.besthealthmag.ca/slide/black-beluga-lentils

    Beluga Lentils with Smoked Aubergines & Red Chili Chutney – Μαύρες Φακές με Καπνιστή Μελιτζάνα και Μαρμελάδα Τσίλι

     

    Beluga Lentils with Smoked Aubergines & Red Chili Chutney – Μαύρες Φακές με Καπνιστή Μελιτζάνα και Μαρμελάδα Τσίλι

    the backstage no2

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    14 Comments

  • Reply
    χρυσαυγη
    18 Δεκεμβρίου, 2014 at 11:02 μμ

    Ευη συγχαρητηρια που σκεφτεσαι τον συνανθρωπο και προωθεις τετοιες δρασεις μεσα απο το μπλογκ σου. Και μαλιστα δημιουργησες και ενα πολυ ιδιαιτερο πιατο με σπουδαια υλικα!!
    Αυτη τη μαρμελαδα τσιλι μου την ειχε κανει δωρο η Πεπη και την ετρωγα σιγα σιγα μην μου τελειωσει. Εκτοτε δεν ξαναβρηκε στο καταστημα που την ειχε αγορασει. Εθισμος!!!!

    Καλο βραδυ!!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      18 Δεκεμβρίου, 2014 at 11:35 μμ

      όλα τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι πραγματικά υπέροχα!!δεν μπορούσα να μην σας τα δείξω! ευχαριστώ μικρή μου!! καλό βράδυ!!

  • Reply
    stylencritics
    18 Δεκεμβρίου, 2014 at 11:06 μμ

    …μόνο ο τίτλος μου φτάνει για να λιποθυμήσω…δεν συζητώ για την παρουσίαση…εύγε!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      18 Δεκεμβρίου, 2014 at 11:35 μμ

      χαχαχαχαχα!!! αυτό πολύ μου αρέσει!! 🙂

  • Reply
    tanja@the green mixer
    19 Δεκεμβρίου, 2014 at 11:44 πμ

    πω πω θέλω 2-3 τέτοια. Η καπνιστή μελιτζάνα μου κάνει ότι θα έιναι πολύ ιδιαίτερη γεύση και ότι θα θέλω όλο το βάζο.

    • Reply
      The Healthy Cook
      19 Δεκεμβρίου, 2014 at 11:54 πμ

      θα το θέλεις!!! πίστεψε με!!!!
      καλημέρα Τάνια μου!!!!

      • Reply
        tanja@the green mixer
        19 Δεκεμβρίου, 2014 at 12:00 μμ

        Θα ψαξω να το βρω, με πεισες. Καλημερα!

  • Reply
    peps
    19 Δεκεμβρίου, 2014 at 3:29 μμ

    Δύο γεύσεις που με τρελλαίνουν…..καπνιστή μελιτζάνα και φυσικά μαρμελάδα τσίλυ!!!!!!
    Τις συνδύασες τέλεια με τις φακές μπελούγκα!
    Ωραία παρουσίαση!!

  • Reply
    mookies
    20 Δεκεμβρίου, 2014 at 10:58 μμ

    Δεν ξέρω πως θα είναι από γεύση, καθώς δεν συμπαθώ καθόλου τις φακές, αλλά από εμφάνιση σκίζει! Υπέροχη και πολύ γκουρμέ η πρότασή σου.
    Πολύ μου άρεσε η εισαγωγή σου, στο πνεύμα των γιορτών και της δύσκολης εποχής μας που θέλει λίγη περισσότερη ευαισθησία για τους ανθρώπους που ζουν γύρω μας.
    Φιλιά

    • Reply
      The Healthy Cook
      20 Δεκεμβρίου, 2014 at 11:14 μμ

      ευχαριστώ Μίνα μου!! σε φιλώ!!

  • Reply
    Beauty Follower
    23 Δεκεμβρίου, 2014 at 3:52 μμ

    ΤΙ ομορφα χρώματα, πόσο τελεια φτιαγμενο!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

  • Reply
    Νηστίσιμα Μανιταροπιτάκια με Μαύρες Φακές - The Healthy Cook
    8 Ιουνίου, 2021 at 12:22 μμ

    […] γευστικότατα. Πέρα από τα μανιτάρια και τις μαύρες φακές (μπορείτε να βάλετε και τις κλασικές φακές) περιέχουν […]

  • Leave a Reply