Home » Biscotti with Cranberries, Almonds & Chocolate – Μπισκότι με Κράνμπερις, Αμύγδαλα & Σοκολάτα

Biscotti with Cranberries, Almonds & Chocolate – Μπισκότι με Κράνμπερις, Αμύγδαλα & Σοκολάτα

Biscotti with Cranberries, Almonds & Chocolate – Μπισκότα με Κράνμπερις, Αμύγδαλα & Σοκολάτα

for english scroll down

Τα biscotti είναι η Ιταλική εκδοχή των γλυκών παξιμαδιών. Μπισκότι, σημαίνει διπλοφουρνιστά. Τα έψηναν με αυτόν τον τρόπο ώστε να μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να φαγωθούν κατά την διάρκεια μακρών ταξιδιών ή πολέμων. Παρόμοιο ψήσιμο είχαν και τα ψωμιά των Ρωμαϊκών Λεγεώνων. Τα μπισκότι, λοιπόν, είναι στενόμακρα, ελαφρώς γλυκά παξιμάδια αμυγδάλου, που συνοδεύουν τον καφέ των Ιταλών. Σερβίρονται, επίσης, και σαν επιδόρπιo, παρέα με γλυκό κρασί Vinsanto. Η παραδοσιακή συνταγή χρησιμοποιεί αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και αμύγδαλα ή κουκουνάρι, χωρίς κάποια λιπαρή ουσία, όπως βούτυρο, λάδι ή γάλα. Σήμερα θα βρείτε πολλές και διαφορετικές εκδοχές. Αυτή που σας προτείνω εγώ περιέχει, μεταξύ άλλων, αλεύρι ολικής άλεσης (για έξτρα φυτικές ίνες) και αγαπημένα κράνμπερις.

Biscotti with Cranberries, Almonds & Chocolate – Μπισκότα με Κράνμπερις, Αμύγδαλα & Σοκολάτα

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα κράνμπερις, οι φράουλες και τα βατόμουρα αποτελούν καλή πηγή κηκιδικoύ οξέος (ellagic acid) μιας αντιοξειδωτικής ουσίας που διαθέτει αντικαρκινική δράση και εμποδίζει την αλλοίωση του DNA, δηλαδή του γενετικού μας υλικού, «αφοπλίζοντας» τη δράση των καρκινικών κυττάρων και εμποδίζοντας την ανάπτυξη των όγκων. Τα κράνμπερις έχουν κι άλλη μια εντυπωσιακή ιδιότητα. Καταπολεμούν τα κύτταρα του καρκίνου πριν και μετά την εμφάνιση της νόσου, αποτρέποντας και τις μεταστάσεις. Tο αντιοξειδωτικό αυτό, όταν απομονώνεται εργαστηριακά δεν απορροφάται από το αίμα τόσο καλά, όσο όταν λαμβάνεται μέσα από στις τροφές που καταναλώνουμε. Γι αυτό φροντίστε να περιλάβετε τα κράνμπερις στην διατροφή σας.

Επιπλέον, τα κράνμπερις είναι πλούσια πηγή φλαβονοειδών (αποτρέπουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, δηλαδή επιβλαβή μόρια οξυγόνου που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλα σοβαρά προβλήματα), βιταμίνες C, D, κάλιο και σίδηρο, ενώ είναι πολύ φτωχά σε θερμίδες. Μια άλλη σημαντική δράση τους είναι η πρόληψη και η θεραπεία των ουρολοιμώξεων. Οι ειδικοί συστήνουν 1-2 ποτήρια χυμό κράνμπερι σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή, σαν παράλληλη θεραπεία.

Biscotti with Cranberries, Almonds & Chocolate – Μπισκότα με Κράνμπερις, Αμύγδαλα & Σοκολάτα

Τα αμύγδαλα, όπως έχουμε πει και παλαιότερα, αποτελούν το πιο πυκνό σε θρεπτικά συστατικά είδος ξηρών καρπών. Μόλις 1/4 του φλιτζανιού αμύγδαλα, έχει σχεδόν τόσο ασβέστιο, όσο και 1/4 του φλιτζανιού γάλα, οπότε τα αμύγδαλα αποτελούν σημαντικό πολέμιο της οστεοπόρωσης. Επίσης, μια χούφτα αμύγδαλα, περιέχει το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη Ε, η οποία αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζει τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Τέλος, έχουν αντιγηραντικές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες. Είναι άριστη πηγή μαγνησίου, πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών και προσφέρουν κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και πολυακόρεστα λιπαρά.

Όσο για την σοκολάτα, αν και ξέρω πως δεν χρειάζεται να πειστείτε, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Χρόνος προετοιμασίας:   1 ώρα και 30 λεπτά

Μερίδες:    32-36

Υλικά:

  • 70 γρ. αμύγδαλα
  • ½ φλυτζάνι ζάχαρη καστανή
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 ¾ φλυτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης
  • ¾ κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • ¼ κουταλάκι αλάτι
  • 65 γρ. αποξηραμένα κράνμπερις, χοντροκομμένα
  • 115 γρ. μαύρη σοκολάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια

Εκτέλεση:

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 150ο C. Στρώστε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Απλώστε τα αμύγδαλα στο ταψί και ψήστε τα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστούν ελαφρά. Αφήστε τα να κρυώσουν και χοντροκόψτε τα.
  2. Σε ένα μπωλ ανακατεύετε το αλεύρι, την μαγειρική σόδα και το αλάτι.
  3. Στο μπωλ του μίξερ, προσθέστε την ζάχαρη τα αυγά και την βανίλια και τα χτυπάτε για 1 λεπτό περίπου, σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέστε το μείγμα με τα στερεά υλικά και ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε τα κράνμπερις, την σοκολάτα και τα αμύγδαλα και ανακατέψτε με μια σπάτουλα. Η ζύμη σας θα κολλάει.
  4. Αλευρώστε ελαφρά τον πάγκο της κουζίνας. Χωρίστε την ζύμη σε δύο μέρη και φτιάξτε δύο μπαστούνια μήκους 30 εκατ. περίπου το καθένα. Μεταφέρετε τα σε ένα ταψί, που προηγουμένως έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας κενό μεταξύ τους. Ψήστε για 30 λεπτά. Στο σημείο αυτό, η ζύμη θα έχει αρχίσει να σκληραίνει. Αφήστε τα να κρυώσουν για 30 λεπτά.
  5. Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα μεταφέρετέ τα σε μια επιφάνεια κοπής. Με ένα μαχαίρι που κόβει καλά, κόψτε τα διαγωνίως σε λεπτές φέτες 1.2 – 1.4 εκατοστών. Τοποθετείστε τις φέτες όρθιες πάνω στο ταψί, αφήνοντας κενό ανάμεσά τους. Ψήστε τα για 20 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν.
  6. Αφήστε τα να κρυώσουν και φυλάξτε τα σε αεροστεγές δοχείο.

Τα μπισκότι με αποξηραμένα κράνμπερις, αμύγδαλα και σοκολάτα είναι ιδανικά για να ικανοποιήσουν την επιθυμία σας για γλυκό χωρίς να σας φορτώσουν με άχρηστες θερμίδες και να συνοδεύσουν τον καφέ σας.

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ  
Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες Χοληστερόλη
100.0 9.3 3.0 5.5 1.9 4.6 1.2 37.4mg

 

Πηγή:

http://www.vita.gr/diatrofi/eating-healthy/article/2428/kranmperi-o-kokkinos-thhsayros/

Biscotti with Cranberries, Almonds & Chocolate – Μπισκότα με Κράνμπερις, Αμύγδαλα & Σοκολάτα

Biscotti are the Italian version of sweet biscuits-rusks. Biscotti means twice baked. Italians used to       bake them this way so they can be maintained for a long time in order to be eaten during long journeys or wars. Similar baking breads had the Roman Legions. So, biscotti are oblong, slightly sweet almond biscuits, accompanying the Italian coffee. They are also served as a dessert, along with sweet wine Vinsanto. The traditional recipe uses flour, eggs, sugar and almonds or pine nuts, without any fat, such as butter, oil or milk. Today you will find many different versions. The one I suggest contains, inter alia, whole meal flour (for extra fiber) and loved cranberries.

According to scientific studies, cranberries, strawberries and blackberries are good source of ellagic acid, an antioxidant substance which has antitumor activity and prevents the deterioration of DNA, i.e. our genetic material, “disarming” the activity of cancer cells and preventing the development of tumors. Cranberries have another impressive property, as well. They fight cancer cells before and after the onset of the disease, and prevent metastases. Their antioxidant, when isolated in the laboratory is not absorbed from the blood, as well as when taken through the foods we eat. So make sure to include cranberries in your diet.

Furthermore, cranberries are a rich source of flavonoids (prevent damage caused by free radicals, i.e. harmful oxygen molecules that can cause cancer, heart disease and other serious problems), vitamins C, D, potassium and iron, while it is very poor in calories. Another important action is the prevention and treatment of urinary tract infections. Experts recommend 1-2 glasses of cranberry juice in conjunction with medication, as concomitant therapy.

Biscotti with Cranberries, Almonds & Chocolate – Μπισκότα με Κράνμπερις, Αμύγδαλα & Σοκολάτα

Almonds, as we have said before, are the most nutrient-dense kind of nuts. Once 1/4 cup almonds, has almost as much calcium, as 1/4 cup milk; almonds are so important to fight osteoporosis. Also, a handful of almonds contain 35% of the recommended daily amount of vitamin E, which is a powerful antioxidant that neutralizes free radicals and prevents the formation of plaque. Finally, almonds have anti-aging, anti-inflammatory and healing properties. They are an excellent source of magnesium, a good source of protein and fiber and provide potassium, calcium, phosphorus, iron and polyunsaturated fats.

As for chocolate, although I know I do not need to convince you, you can read here.

Preparation time:   1 hour and 30 minutes

Servings:   32-36

Ingredients:

  • 70 g. almonds
  • ½ cup brown sugar
  • 2 large eggs
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 ¾ cups whole wheat flour
  • ¾ teaspoon baking soda
  • ¼ teaspoon salt
  • 65 g. dried cranberries, coarsely chopped
  • 115 g. dark chocolate, cut into small pieces

Instructions:

  1. Preheat oven to 150o C / 300o Lay a baking tray with greaseproof paper. Spread almonds on baking sheet and bake for about 10 minutes, until lightly roasted. Leave to cool and the chop coarsely.
  2. In a bowl mix the flour, the baking soda and salt.
  3. In the bowl of your food processor, add sugar, eggs and vanilla and beat for about 1 minute, at medium speed. Add the mixture of the solid materials and mix on low speed until homogeneous. Add cranberries, chocolate and almonds and mix with a spatula. Your dough will be sticky.
  4. Lightly flour a work surface. Divide the dough into two parts and create two 30cm / 12’’ logs. Transfer the logs to a baking tray that you have previously paved with greaseproof paper, leaving space between them. Bake for 30 minutes. At this point, the dough will begin to harden. Allow to cool for 30 minutes.
  5. Using a spatula, transfer the logs to a cutting surface. With a knife that cuts well, cut diagonally into thin slices of 1.2 – 1.4 cm. Place the slices upright on baking sheet, leaving space between them. Bake for 20 minutes until dry.
  6. Leave to cool and keep in an airtight container.

Biscotti with dried cranberries, almonds and chocolate are ideal to satisfy your sweet tooth without loading you with useless calories, and are perfect to accompany your coffee.

 

Nutritional Facts per Serving  
Calories Carbohydrates Sugars Total Fat Saturated Fat Proteins Dietary Fibers Cholesterol
100.0 9.3 3.0 5.5 1.9 4.6 1.2 37.4

 

Sources:

 

http://www.vita.gr/diatrofi/eating-healthy/article/2428/kranmperi-o-kokkinos-thhsayros/

 

40 comments

  1. Ααααχχχχ τέλεια είναι!! Ήθελα να φτιάξω μπισκότι!!!
    Όταν θα μου κάνεις ντελίβερυ, γέμισε κι ένα πλαστικό ποτηράκι με βινσάντο να ολοκληρωθεί το μενού!!
    Bonjour!! <3

  2. justsunday says:

    ακομα μια καλογραμμενη αναρτηση ευη μου με μια πολυ ωραια προταση(ωστε μπισκοτι σημανει διπλοφουρνιστα…χμμμ μου κανε εντυπωση)!
    καλημερα και φιλια!!!
    kitchen!

    • ναι, έχουμε κι εμείς στην Ελλάδα τέτοιες συνταγές!
      θα σας παρουσιάσω μία σύντομα!
      φιλιά Κικίτσα!

  3. άρης says:

    Καλημέρα Εύη !! Πολύ ενδιαφέρον έχουν αυτά που μας λες !! Γλυκά παξιμάδια !?!? Ωραία ιδέα, κρατάνε και καιρό και μπορούμε να τα ετοιμάζουμε για ένα ταξίδι ή για τις διακοπές μας. Οι φωτογραφίες για άλλη μία φορά όμορφες και λαχταριστές 🙂

  4. sp00nstories says:

    Πολύ ωραία φαίνονται!Καλά δεν το συζητώ για τις φωτογραφίες σου! Ονιρεμένες!!Καλημέρα<3

  5. Εντάξει τα ερωτεύτηκα!
    Τα biscotti σου έχουν μερικά από τα πολύ πολύ αγαπημένα μου υλικά, οπότε είμαι απολύτως βέβαιη ότι θα είναι απίθανα σε γεύση!
    Οι φωτογραφίες πανέμορφες και αιθέριες!
    Φιλιά

  6. Χρύσα says:

    Μου αρέσουν τόσο τα biscotti! Και έκανες και τον αγαπημένο μου συνδυασμο!
    Αυτό που αρέσει πιο πολύ είναι ότι είναι ελαφριά και τρώγονται χωρίς τύψεις!

  7. Τι τέλεια που βγήκαν?! Θέλω να φτιάξω εδω και καιρό biscotti, αλλά για κάποιο λόγο τα είχα ότι είναι πιο δύσκολα απ’οτι το περιγράφεις… Ο τέλειος συνδυασμός για το καφεδάκι είναι..(ανα 3 τα τρώμε ελπίζω)

  8. ΕΛΕΝΑ says:

    Το Vinsanto είναι το λατρεμένο μου κρασί!
    Το να απολαμβάνω τα biscotti σου με ένα ποτήρι Vinsanto, το βρίσκω εξαιρετικά δελεαστικό!!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

  9. Amo i biscotti!!
    Δεν ξέρω πόσο καιρό κρατάνε γενικά αλλά νομίζω πως προσωπικά θα τα τρώω δυο-δυο (μην πω τρία και με πεις υπερβολική…)!!
    Φιλιά πολλά, καλό σ/κ!

  10. Irene E. says:

    Πόσο θα ήθελα να είχα μερικά από τα biscotti σου για τον αυριανό, πρωινό Σαββατιάτικο καφέ μου! Έχω φτιάξει στο παρελθόν παρόμοια με αμύγδαλα και σταφίδες αν θυμάμαι καλά. Κρατούν αρκετές ημέρες, είναι νόστιμα και ταιριάζουν με κάθε είδους ρόφημα. Καλοφάγωτα!!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

  11. Πολύ ωραία ανάρτηση. Όχι μόνο για την υπέροχη συνταγή, τη οποία θα δοκιμάσω σίγουρα, αλλά και για τις πληροφορίες σχετικά με τα biscotti. Μπράβο και πάλι μπράβο.

  12. Τα …. παξιμάδια (μπισκότι) τα έχω συνδέσει (κακώς φυσικά αλλά τι να κάνουμε?) με τα μνημόσυνα που στην επαρχία τα σερβίρουν με τον καφέ. Πάντα με γλυκάνισο. Πάντα τα βουτούσα στον ελληνικό και τα απολάμβανα. Ειδικά αν ήταν χειροποίητα από τη γυναίκα του σπιτιού και αυτή ήταν και νοικοκυρά, τότε τα έτρωγα πέντε πέντε!

    Τα δικά σου είναι πολύ πλούσια και ακόμα πιο κοντά στις γεύσεις που μου αρέσουν. Τρελαίνομαι για αυτά και θα πω κι εγώ το ίδιο που λέει και η Τάνια. Τα είχα για πιο μπελαλίδικα αλλά εξεπλάγιν ευχάριστα.

    Σου έχουν γίνει πανέμορφα !!!

    Φιλιά πολλά Εύη!

    • κι εμένα μου αρέσουν αυτά τα παξιμαδάκια που λες! αυτά εδώ είναι λίγο πιο…… χαρούμενα!! 🙂
      ευχαριστώ!

  13. Marion says:

    Τα biscotti μου αρέσουν πολύ Ευη
    Και όταν έχουν μέσα και όλα αυτά τα καλά συστατικά είναι ακόμα πιο ωραία.
    Σου έγιναν πολύ ωραία. Και οι φωτογραφίες σου τέλειες 🙂

    Φιλιά

  14. Καλησπέρα Εύη μου!! Έμπνευση τα μπισκότι σου!! Πολύ καιρό τα βλεφαριάζω…Τα υλικά που διάλεξες απλά εξαιρετικά! Φιλιά !!

  15. Mαργαριτα says:

    Από τα γευστικότερα και γρηγορότερα μπισκότα που έχω φταίξει, συγχαρητήρια!!! Μια ερώτηση μόνο, η ζύμη μου βγήκε υπερβολικά πολύ κολλώδες, το άφησα λίγο στο ψυγείο πριν το ψήσω. Έκανα κάτι λάθος;

    • The Healthy Cook says:

      Καλησπέρα! Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν!
      Ίσως έφταιγε η αναλογία αλευριού-νερού. Αλεύρι από αλεύρι έχει διαφορά, και εκεί πρέπει να διορθώνει κανείς την ζύμη του. Εαν τα ξαναφτιάξετε θα σας πετύχουν καλύτερα.
      Σας ευχαριστώ!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.