Home » tip#3: Blanching Vine Leaves – Ζεμάτισμα των Κληματόφυλλων

tip#3: Blanching Vine Leaves – Ζεμάτισμα των Κληματόφυλλων

 

Blanching-Vine-Leaves – Ζεμάτισμα-Κληματόφυλλων

for english scroll down

Καλή εβδομάδα! Ήρθε, επιτέλους, η εποχή που βρίσκουμε φρέσκα κληματόφυλλα στις λαϊκές αγορές. Ο Ιούνιος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μήνας αφιερωμένος στα ντολμαδάκια! 🙂 Δεν νομίζω πως έχω ακούσει κάποιον που δεν του αρέσει αυτός ο τόσο ελληνικός και παραδοσιακός μεζές. Σήμερα θα μιλήσουμε για το ζεμάτισμα των κληματόφυλλων.Πριν από πολλά χρόνια, πολύ πριν αρχίσω το blogging, είχα διαβάσει σε ένα περιοδικό μαγειρικής  (το οποίο αν θυμάμαι καλά ήταν της Αλεξίας Αλεξιάδου) ένα κόλπο για το ζεμάτισμα των κληματόφυλλων, το οποίο θυμήθηκα πρόσφατα και είπα να το μοιραστώ μαζί σας. Το δοκίμασα και όντως με βόλεψε πολύ. Το βρίσκω πολύ πρακτικό, αν συνηθίζεται να φυλάτε αμπελόφυλλα  στην κατάψυξη.

Blanching-Vine-Leaves – Ζεμάτισμα-Κληματόφυλλων

Αφού ξεπλύνετε τα αμπελόφυλλα, τα χωρίζετε σε πακετάκια των 10-15 φύλλων. Κάθε πακετάκι το τυλίγετε σε ρολό και το δένετε με ένα σπαγκάκι. Ζεματάτε τα αμπελόφυλλα έτσι όπως είναι, σε πακετάκια και τα σουρώνετε με προσοχή. Αν έχετε σουρωτήρι που μπαίνει μέσα στην κατσαρόλα, ακόμα καλύτερα. Τα σουρώνετε κατευθείαν χωρίς απώλειες. Τα αποθηκεύετε στην κατάψυξη όπως κάνατε πάντα.

Με αυτό τον τρόπο τα κληματόφυλλα δεν τσαλακώνονται και δεν σκίζονται. Ζεματίζονται το ίδιο καλά και επιπλέον μπορείτε να αποψύξετε ακριβώς όσα θέλετε υπολογίζοντας τις μερίδες που θέλετε να μαγειρέψετε.

Ελπίζω να βρείτε αυτό το κόλπο να σας εξυπηρετήσει. Και όπως καταλάβατε, η επόμενη συνταγή θα είναι ντολμαδάκια, βεβαίως βεβαίως! 😉

Ραντεβού σε λίγες μέρες!

ΥΓ. Προ ημερών σας είχα πει για τα μαθήματα αγιογραφίας που παρακολουθώ στα εργαστήρια τέχνης του δήμου Ηλιούπολης. Φέτος ήταν η τελευταία μου χρονιά, καθότι τελειόφοιτη, και ήρθε η ώρα για την έκθεσή μας. Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 5/6 στις 6.30, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης του δήμου, Μαρίνου Αντύπα 134 & Σοφοκλή Βενιζέλου 100. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι την Κυριακή 12/6 από τις 6.30 έως 10.00μμ. Όσοι θέλετε να δείτε τα έργα που αγιογραφήσαμε όλη την χρονιά είστε ευπρόσδεκτοι! Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Blanching-Vine-Leaves – Ζεμάτισμα-Κληματόφυλλων

Finally, fresh vine leaves season has started.  June could be named as the month dedicated to dolmadakia! 🙂 I don’t think I’ve heard of someone who does not like this Greek traditional delicacy.

Many years ago, long before I started blogging, I read in a cooking magazine (which I recall was Alexia’s Alexiadou) a tip about blanching vine leaves. I recently remembered it and thought I should share it with you. I tried it and, actually, it is very practical, especially if you use to store vine leaves in the freezer.

Blanching-Vine-Leaves – Ζεμάτισμα-Κληματόφυλλων

After rinsing vine leaves, divide them into packets of 10 – 15 leaves. Wrap each packet in a roll and tie with a string. Blanch vine leaves rolls in boiling water for 3-4 minutes, and strain carefully. If you have a colander that can be fit into the pot while blanching, even better. You strain the vine leaves with it, without any losses. Store vine leaves in the freezer, as you always have.

In this way, the vine does not crumple and tear. They are blanched perfectly, plus you can thaw as many as you want by calculating the portions you want to cook.

I hope you find this trick helpful. And as you understand, the next recipe is stuffed vine leaves, aka dolmadakia! 😉

See you in a few days!

8 comments

  1. maraki4 says:

    Πολύ επίκαιρο και χρήσιμο!! Εγώ τα ζεματίζω διαφορετικά αλλα αυτός ο τρόπος νομίζω είναι πιο χρηστικός!!

    • The Healthy Cook says:

      εμένα με βόλεψε πολύ και μου αρέσει που μπορείς να υπολογίσεις ακριβώς πόσα θα ξεπαγώσεις 😉
      ευχαριστώ Μαρία!

  2. neanikon says:

    Αν και δεν τα τρώω τα ντολμαδάκια, βλέποντας τις φωτεινές φωτό σου το σκέφτομαι Εύη!
    Οπότε κρατά τα tips σου, μήπως και 🙂 περιμένω και την συνταγή…

    Φιλιά πολλά Εύη! Καλή εβδομάδα!
    Συγχαρητήρια και για την έκθεση!!!!!!!

    • The Healthy Cook says:

      χαχαχα! για ξανασκέψου το!
      ευχαριστώ πολύ Άρη! φιλιά!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.