Home » Buckwheat Chocolate Chestnut Tart – Τάρτα με Σοκολάτα και Κάστανα (χωρίς γλουτένη)

Buckwheat Chocolate Chestnut Tart – Τάρτα με Σοκολάτα και Κάστανα (χωρίς γλουτένη)

 

Buckwheat Chocolate Chestnut Tart – Τάρτα με Σοκολάτα και Κάστανα (χωρίς γλουτένη)

for english scroll down

Προειδοποίηση no.1: Αυτή η τάρτα με σοκολάτα και κάστανα ΔΕΝ είναι υγιεινή.  Είναι, όμως, ένα από αυτά τα γλυκά που με την πρώτη μπουκιά σε απογειώνουν. Από αυτά τα γλυκά που τρως την κάθε κουταλιά αργά, γιατί θέλεις να νιώσεις και να απολαύσεις όλα τα διαφορετικά αρώματα, υφές και γεύσεις που σου προσφέρει.  Οι στρώσεις από καραμέλα, κρέμα κάστανου και σοκολάτα, καθώς και η μπισκοτένια βάση από αλεύρι φαγόπυρου, παντρεύουν ιδανικά τις γήινες με τις γλυκιές γεύσεις. Α! Να μην ξεχάσω! Δεν περιέχει γλουτένη!   😉

Προειδοποίηση no.2:  Έχει πολύ δουλειά. Στην ουσία πρέπει να ετοιμάσετε την βάση, την καραμέλα, την κρέμα κάστανου και την γκανάζ. Χρειάζεται πολύ χρόνο, αλλά πιστέψτε με, αξίζει κάθε λεπτό που θα της αφιερώσετε!

Buckwheat Chocolate Chestnut Tart – Τάρτα με Σοκολάτα και Κάστανα (χωρίς γλουτένη)

 

Αποφάσισα να την φτιάξω όταν τυχαία έπεσα πάνω στην αρχική συνταγή σε μια περιήγηση στο διαδίκτυο. Τον συνδυασμό σοκολάτας – κάστανου τον αγαπώ πολύ και η συνταγή ήταν πολλά υποσχόμενη. Η μίνιμαλ εμφάνισή της, που έρχεται σε αντίθεση με την τόσο πλούσια γεύση της, ήταν μια πρόκληση για μένα. Σας έχω εκφράσει πολλές φορές την λατρεία μου στην ζαχαροπλαστική.  Το ότι ακολουθώ μια διατροφή πιο υγιεινή απ’ ότι παλιότερα και επιλέγω πιο «καθαρές» τροφές στην καθημερινότητά μου, δεν σημαίνει πως δεν κάνω κι εγώ τις ατασθαλίες μου που και που. Αν δεν το παραδεχόμουν δεν θα ήμουν ειλικρινής μαζί σας. Οι ατασθαλίες μου όμως είναι για κάτι τέτοια γλυκά, που δεν μου προσφέρουν απόλαυση μόνο όταν τα δοκιμάζω, αλλά και όταν τα φτιάχνω.  Και θέλω να μοιραστώ μαζί σας και αυτή μου την πλευρά.   🙂

Δεν είχα σκοπό να αλλάξω τίποτα από την αρχική συνταγή, γι’ αυτό και δεν είχα αποφασίσει αν θα την δημοσιεύσω. Αλλά στην πορεία χρειάστηκε να αλλάξω λίγο την βάση της και να απλοποιήσω κάποια πράγματα και το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο. Στην αρχική συνταγή έλεγε πως αφήνεις την ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα, όπως γίνεται συνήθως με αυτές τις ζύμες, αλλά δυστυχώς η ζύμη μετά δεν άνοιγε και τριβόταν πάρα πολύ. Αναγκάστηκα να λιώσω λίγο ακόμα βούτυρο και να την ξαναζυμώσω, για να γίνει πιο μαλακιά και ελαστική, αλλά δεν την ξαναέβαλα στο ψυγείο, την έστρωσα στην φόρμα κατευθείαν, και βγήκε τέλεια. Το στρώσιμο της ζύμης στην φόρμα θέλει λίγο προσοχή, καθώς, το τοίχωμά της πρέπει να είναι 4,5 – 5 εκ. ψηλό. Θα πρέπει να το χτίσετε λίγο λίγο.

Στην συνέχεια χρειάστηκε να απλοποιήσω και μερικά άλλα, γιατί βλέπετε την ώρα που ήμουν χωμένη στα μπωλ, τις σπάτουλες , τις ζυγαριές και τα κατσαρόλια, χάλασε και η ηλεκτρική κουζίνα…. Και όχι, δεν τα παράτησα..  Μόλις τελείωσα με τα %^@#!, άναψα το μικρό γκαζάκι που φτιάχνουμε τον καφέ και τελείωσα το γλυκό. Σιγά μην το άφηνα στη μέση!

Buckwheat Chocolate Chestnut Tart – Τάρτα με Σοκολάτα και Κάστανα (χωρίς γλουτένη)

Συνολικός χρόνος:   2 ½ ώρες

Μερίδες:   12

Υλικά:

Βάση από φαγόπυρο:

  • 240 γρ. αλεύρι φαγόπυρου
  • 10 γρ. σκόνη κακάο
  • 2 μέτρια αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 140 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 100 γρ. καστανή ζάχαρη
  • ¼ κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • ¼ κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
  • 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
  • 1 τσιμπιά αλάτι

Καραμέλα:

  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 280 γρ. τυρί μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 τσιμπιές αλάτι

Κρέμα Κάστανου:

  • 250 γρ. πουρέ κάστανου (δείτε εδώ πως μπορείτε να τον φτιάξετε μόνοι σας)
  • 200 γρ. τυρί μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. βρασμένα & καθαρισμένα κάστανα
  • 50 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 120 γρ. σοκολάτα (72% κακάο), κομμένη σε κομμάτια
  • 1 κουταλιά ρούμι ή μπράντι

Γκανάζ:

  • 150 γρ. σοκολάτα (72% κακάο), κομμένη σε κομμάτια
  • 225 ml κρέμα γάλακτος (34% λιπαρά), σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 τσιμπιά αλάτι

Εκτέλεση:

Βάση από φαγόπυρο:

  1. Ζεστάνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.  Ρίξτε το αλεύρι φαγόπυρου και καβουρδίστε το για 5 – 10 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα και να μυρίσει σαν καβουρδισμένοι ξηροί καρποί.
  2. Αποσύρετε από την φωτιά και κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπωλ για να κρυώσει.
  3. Κοσκινίστε μέσα στο μπωλ και το κακάο και προσθέστε το βούτυρο.  Ζυμώστε λίγο μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο από το αλεύρι και προσθέστε το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο και το ξύσμα.
  4. Ανακατέψτε λίγο ακόμα τη ζύμη με τα χέρια σας και προσθέστε τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλάτι.  Ζυμώστε μέχρι να έχετε μια ζύμη μαλακιά και ελαστική.
  5. Στρώστε την ζύμη σε φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 24 εκ., προσέχοντας το τοίχωμα της ζύμης να έχει ύψος 4.5 – 5 εκ.
  6. Τρυπήστε όλη την επιφάνεια της ζύμης, και τα πλαϊνά, με ένα πηρούνι.
  7. Βρέξτε πολύ ελαφρά ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, στραγγίστε το καλά και απλώστε το πάνω στην ζύμη, καλύπτοντας τη.
  8. Ψήστε την βάση σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175ο C για 20 λεπτά και ελέγξτε αν το χαρτί ξεκολλάει από την ζύμη. Αν όντως ξεκολλάει, αφαιρέστε το και ψήστε την βάση για άλλα 15 λεπτά.
  9. Αφήστε την να κρυώσει πάνω σε σχάρα.

Καραμέλα:

  1. Όσο η βάση κρυώνει, ετοιμάστε την καραμέλα, βάζοντας την ζάχαρη σε ένα κασταρολάκι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για να λιώσει. Αφήστε τη να λιώσει τελείως και να γίνει καραμέλα, με σκούρο καφέ χρώμα.
  2. Αποσύρετε από την φωτιά και προσθέστε το τυρί κουταλιά – κουταλιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα (με προσοχή για να μην καείτε). Ανακατέψτε καλά ώστε να μην μείνουν καθόλου κομματάκια τυριού στην καραμέλα.
  3. Ρίξτε την καραμέλα πάνω στην ψημένη βάση και αφήνετε να κρυώσει.

Κρέμα κάστανου:

  1. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατέψτε τον πουρέ κάστανου το ρούμι και το μασκαρπόνε.
  2. Σε ένα άλλο μικρό μπωλ ανακατέψτε τα βρασμένα κάστανα με το λιωμένο βούτυρο και πολτοποιήστε τα. Προσθέστε τα στο μείγμα με πουρέ-τυριού και ανακατέψτε καλά είτε με ένα σύρμα, ή με ένα μίξερ χειρός για πιο φίνο αποτέλεσμα.
  3. Λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί και προσθέστε τη στην κρέμα κάστανου ανακατεύοντας καλά.
  4. Απλώστε την κρέμα κάστανου ομοιόμορφα πάνω στην, κρύα πια, καραμέλα.

Γκανάζ:

  1. Σε σκεύος  μπεν-μαρί προσθέστε την κρέμα γάλακτος την σοκολάτα και το αλάτι, ανακατεύοντας που και που. Μόλις λιώσει η σοκολάτα, ανακατέψτε καλά και απλώστε ομοιόμορφα την γκανάζ πάνω στην κρέμα κάστανου.
  2. Βάλτε την τάρτα για 30 λεπτά στο ψυγείο πριν σερβίρετε.

 

Σημειώσεις:

Η τάρτα γίνεται όλο και καλύτερη όσο μένει. Την δεύτερη μέρα ήταν καλύτερη και την τρίτη ακόμα πιο καλή.

Εγώ δεν την ξαναέβαλα στο ψυγείο. Τον χειμώνα δεν νομίζω πως χρειάζεται.

 

Buckwheat Chocolate Chestnut Tart – Τάρτα με Σοκολάτα και Κάστανα (χωρίς γλουτένη)

Disclaimer no.1: This buckwheat chocolate and chestnut tart is NOT healthy. It is, however, one of these desserts that with the first bite excite you the most. One of these sweet treats whose you eat each spoonful slowly, because you want to feel and enjoy all the different aromas, textures and flavors that you get. The layers of caramel, chestnut and chocolate cream, and buckwheat crust, combine perfectly nutty and sweet flavors. A! I shouldn’t forget! It is gluten-free!   😉

Warning no.2: It is time consuming. In essence, you make four preparations; the base, the caramel, the chestnut cream and the chocolate ganache. It takes a lot of time, but believe me, it’s worth every minute of it!

I decided to make this recipe when I accidentally fell on the original recipe while surfing on the web. The combination of chocolate and chestnut is one of my favorites and the recipe was really promising. The minimalist appearance, which contrasts with the super-rich flavor, was a challenge for me. I have often expressed my worship in confectionery. The fact that I follow a healthy diet and choose more “clean” foods in my daily life, does not mean that I am not cheating now and then. If I don’t admit it, I would not be honest with you. But my cheating is about this kind of desserts, which offer me pleasure, not only when I taste it, but when I make, as well. And I want to share with you that side of mine, too.  🙂

I had no intention to change anything from the original recipe, which is why I hadn’t decide whether or not to publish. But in course I had to make some adjustments in the crust and to simplify some other things and the result was great. The original recipe said that we should let the dough in the refrigerator for 1 hour, as we usually do with these doughs, but unfortunately after that the dough was unpliable and impossible to roll. I had to melt some more butter and knead the dough again, so it becomes more soft and pliable. I did not let it stay in the refrigerator again; in the contrary I line the spring form tin immediately, and it came out perfect. The leveling of the dough to the spring form wants a little attention, since the edges of the tart should be 4.5 to 5 cm. / 2in. tall.

Then, I had to simplify some other things, because, you see, the time I was buried among dirty bowls, spatulas, scales and pots, the stove broke…. And no, I didn’t give up … I just finished with the %^@#!, lit a very small gas stove we have and finished the tart. I couldn’t stand not finishing it!

Buckwheat Chocolate Chestnut Tart – Τάρτα με Σοκολάτα και Κάστανα (χωρίς γλουτένη)

 

Buckwheat Chocolate & Chestnut Tart
Serves 12
A gluten-free delicious and full of flavors chocolate tart
Write a review
Print
Prep Time
1 hr 50 min
Cook Time
40 min
Total Time
2 hr 35 min
Prep Time
1 hr 50 min
Cook Time
40 min
Total Time
2 hr 35 min
692 calories
75 g
132 g
41 g
9 g
24 g
185 g
219 g
45 g
1 g
13 g
Nutrition Facts
Serving Size
185g
Servings
12
Amount Per Serving
Calories 692
Calories from Fat 363
% Daily Value *
Total Fat 41g
63%
Saturated Fat 24g
121%
Trans Fat 1g
Polyunsaturated Fat 2g
Monounsaturated Fat 11g
Cholesterol 132mg
44%
Sodium 219mg
9%
Total Carbohydrates 75g
25%
Dietary Fiber 5g
18%
Sugars 45g
Protein 9g
Vitamin A
24%
Vitamin C
13%
Calcium
13%
Iron
12%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Buckwheat dough
  1. 240 g. buckwheat flour
  2. 10g. cocoa powder, unsweetened
  3. 2 medium eggs, lightly beaten
  4. 140 g. butter, melted
  5. 100 g. brown sugar
  6. ¼ teaspoon ground nutmeg
  7. ¼ teaspoon ground cloves
  8. 1 teaspoon lemon zest
  9. 1 pinch of salt
Caramel
  1. 250 g. caster sugar
  2. 280 g. mascarpone cheese, at room temperature
  3. 2 pinches of salt
Chestnut Cream
  1. 250 g. chestnut puree
  2. 200 g. mascarpone cheese, at room temperature
  3. 100 g. cooked and peeled chestnuts
  4. 50 g. butter, melted
  5. 120 g. chocolate (72% cocoa), cut into pieces
  6. 1 tablespoon rum or brandy
Chocolate ganache
  1. 150 g. chocolate (72% cocoa), cut into pieces
  2. 225 ml of cream (34% fat) at room temperature
  3. 1 pinch of salt
Buckwheat base
  1. Heat a nonstick skillet over medium heat. Pour buckwheat flour and roast for 5 - 10 minutes, until you get a light color and it smells like roasted nuts.
  2. Remove from heat and sift the flour into a large bowl to cool down.
  3. Sift the cocoa into the bowl and add the butter. Knead briefly until the butter is absorbed by the flour and add the nutmeg, cloves and zest.
  4. Mix some more dough with your hands and add eggs, sugar and salt. Knead until you have a soft and pliable dough.
  5. Lay the dough in a spring form tin, 24 cm in diameter, taking care so the edges of the dough to have a height 4.5 - 5 cm.
  6. Prick all over the dough surface, the edges as well, with a fork.
  7. Moisten very lightly a piece of greaseproof paper, drain it well and press it on the dough, covering it.
  8. Bake the base in a preheated oven at 175o C for 20 minutes and check if the paper can come off the dough and doesn’t stick. If it does come off, remove the papaer and bake for another 15 minutes.
  9. Let the crust cool on a wire rack.
Caramel
  1. While the crust cools, prepare the caramel by putting sugar in a pan, over medium-high heat to dissolve. Allow the sugar to completely dissolve and becomes dark caramel.
  2. Remove from heat and add the cheese, spoon by spoon, stirring constantly with a wire (be careful not to burn yourself). Mix well so as not to leave any small pieces of cheese to the caramel.
  3. Pour the caramel over the baked base and allow cooling.
Chestnut cream
  1. In a large bowl, mix the chestnut puree, rum and mascarpone cheese.
  2. In another small bowl, mix the cooked chestnuts with melted butter and mash them. Add to the mixture of chestnut puree - cheese and mix well either with a wire or with a hand mixer for finest results.
  3. Melt the chocolate in a bain-marie and add to the chestnut cream. Stir well.
  4. Apply the chestnut cream evenly over the, already cold, caramel.
Chocolate ganache
  1. In a bain-marie add the cream, chocolate and salt, stirring now and then. Once the chocolate is melted, stir thoroughly. Evenly spread the ganache over the chestnut cream.
  2. Put the tart for 30 minutes in the refrigerator before serving.
Notes
  1. The pie is getting better by time. The second day was better and the third even better.
  2. I didn’t put the tart in the refrigerator again. I don’t think it is needed during the winter.
Adapted from Jernej Kitchen
beta
calories
692
fat
41g
protein
9g
carbs
75g
more
Adapted from Jernej Kitchen
The Healthy Cook https://www.thehealthycook.gr/
 In case you want to make your own chestnut puree, read instructions here.

29 comments

  1. Εντυπωσιακή, πληθωρική, σοκολατένια, αρωματική, χορταστική, πλούσια σε γεύση και…ελαφριά!!!!
    Δοκίμασα μια κομματάρα και ξέρω τι λέω!!! Περίμενα τη συνταγή με αγωνία!!
    Πολύ μου άρεσε το καβούρδισμα του φαγόπυρου!!!
    Μπράβο Ευούλα!!!

  2. Ξανθή says:

    Πολύ δελεαστική πρόταση για αρχή εβδομάδος. Δεν θα μπορούσα να τη φτιάξω ομολογώ αδυναμία σε τέτοιου είδους γλυκά αλλά μικρό κομμάτι ευχαρίστως θα δοκίμαζα.
    Καλή εβδομάδα.

  3. Σε παρακαλώ, πες μου ότι έχει μείνει λίγο έστω μισό κομμάτι….
    Πρέπει να είναι υπέροχη η γεύση της καθώς τα υλικά είναι ένα και ένα!!
    Πολλά φιλιά!

    • The Healthy Cook says:

      δυστυχώς όχι…. αν και πολύ θα το ήθελα! 🙂
      ευχαριστώ! πολλά φιλιά!

  4. Δηλώνω συγκλονισμένη !!!!
    Τρέμω σύγκορμη από την επιθυμία να δοκιμάσω αυτή την τάρτα.
    Δεν έχω λόγια Εύη για την συνταγή, την άψογη εκτέλεση, τα εκπληκτικά σου πιάτα και την πολύ όμορφη φωτογράφιση του καφέ γλυκού σε μπλε φόντο!!! Θερμότατα συγχαρητήρια όχι μόνο για όλη την προσπάθεια αλλά και για τον πολύ ανθρώπινο πρόλογό σου!!!

    • The Healthy Cook says:

      χαχαχαχαχα!!! σ’ ευχαριστώ συγκλονισμένο μου κορίτσι! 🙂

  5. Νομίζω ότι έχεις απόλυτο δίκιο Εύη όταν λες ότι η συγκεκριμένη τάρτα θέλει το χρόνο της αλλά ότι τον αξίζει και με το παραπάνω!
    Η κρέμα κάστανου δεν είναι από τις αγαπημένες μου ομολογώ! Σε συνδυασμό με σοκολάτα όμως μου αρέσει πολύ και το ότι μπαίνει στο παιχνίδι και καραμέλα με ενθουσιάζει! Εντωμεταξύ τι φοβερή η καραμέλα με μασκαρπόνε!
    Υπέροχο γλυκό Εύη, μας λαχτάρισες για τα καλά 🙂

    • The Healthy Cook says:

      η καραμέλα με το μασκαρπόνε είναι το ατού αυτής της τάρτας. έχει απίθανη γεύση!
      ευχαριστώ Ερμιόνη μου! 🙂

  6. Χρύσα says:

    Μου αρέσει που ενέδωσες στην αμαρτία, και μας παρουσίασες αυτή την, ομολογουμένως αμαρτωλή τάρτα! Μου αρέσει επίσης αυτή η καραμέλα με το μασκαρπόνε, που, ούτε φανταζόμουν ότι υπάρχει! Μου αρέσει τέλος κι αυτή η φωτογράφηση με τo china blue concept, το οποίο είναι ιδιαιτέρως της μόδας φέτος!

  7. neanikon says:

    Πω πω Εύη το έχεις αποτυπώσει τόσο τέλεια στο φακό! Πως γίνεται να μη γυαλίζει καθόλου;;;
    Στο είπα και στο instagram, εξαιρετική η πρώτη φωτό!

    Και φυσικά υπερλαχταριστό 🙂

  8. mia maria says:

    Υπέροχη! Σοκολάτα, κρέμα κάστανου και μασκαρπόνε! Δε θέλω τίποτα άλλο. Έμεινε κανένα κομματάκι; 😉

  9. Πόσο λαχταριστό γλυκό! Μου αρέσει πολύ που δίνεις και συνταγή για σπιτικό πουρέ κάστανο. Του εμπορίου συνήθως έχουν πολύ ζάχαρη και χάνεται η γεύση. Αξίζει να το φτιάξεις και μετά να πάρεις ένα κουτάλι και να αρχίσεις να τρως από την πιατέλα.

  10. Δεν γίνεται να τρώμε όλο υγιεινά, χρειάζεται και να ξεφευγουμε που και που. Ή μάλλον τρώμε υγιεινά γενικά, αλλά στα γλυκά δεν κάνουμε εκπτώσεις………….
    YOLO

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.