Home » Butter Chicken (Murgh Makhani) with basmati rice – Ινδικό Πικάντικο Κοτόπουλο Βουτύρου με ρύζι μπασμάτι

Butter Chicken (Murgh Makhani) with basmati rice – Ινδικό Πικάντικο Κοτόπουλο Βουτύρου με ρύζι μπασμάτι

Butter Chicken (Μurgh Μakhani) with basmati rice – Ινδικό Πικάντικο Κοτόπουλο Βουτύρου με ρύζι μπασμάτι

for english scroll down

Το  Μurgh Μakhani είναι ένα παραδοσιακό, και ίσως το πιο γνωστό, ινδικό πιάτο κοτόπουλου, με πολλά μπαχαρικά και κρεμώδη σάλτσα τομάτας. Είναι ένα από τα πολύ αγαπημένα μου πιάτα. Το μαγειρεύουμε συχνά και συνήθως το σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι.

 

Butter Chicken (Μurgh Μakhani) with basmati rice – Ινδικό Πικάντικο Κοτόπουλο Βουτύρου με ρύζι μπασμάτι

Είναι ένα αρκετά καυτερό και πικάντικο πιάτο, αλλά και πολύ μυρωδάτο!! Όσο μαγειρεύετε θα σας σπάσει τη μύτη! Αρώματα από τζίντζερ, γκαράμ μασάλα,  καρδάμωμο, κύμινο, κόλιανδρο και κάρυ θα πλημμυρίσουν την κουζίνα σας! Η ραίτα που το συνοδεύει  όμως μετριάζει την πιπεράτη και δυνατή γεύση των μπαχαρικών και δροσίζει ευχάριστα το στόμα. Σήμερα θα σας προτείνω την δική μου εκδοχή αυτού του πιάτου. Το πόσο καυτερό θα είναι το δικό σας, έγκειται σε σας, μιας και μπορείτε να μειώσετε λίγο την ποσότητα του μπούκοβου και να βάλετε ελαφρύ κάρυ. Αλλά αν αγαπάτε τα καυτερά… θα το λατρέψετε έτσι ακριβώς όπως είναι!

Είναι, επίσης, ιδανικό πιάτο για τραπέζι, γιατί φτιάχνετε άνετα από την προηγούμενη μέρα. Αφήστε που νομίζω ότι την δεύτερη μέρα είναι ακόμα πιο νόστιμο!!

Όσο για το μπασμάτι σας έχω ένα ωραίο κολπάκι το οποίο κάνει το ρύζι πεντανόστιμο. Για ένα φλυτζάνι ρύζι: ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο ή λίγο βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, καβουρδίστε  150 γρ. ψιλό φιδέ, προσθέστε το ρύζι και σωτάρετέ το και αυτό για λίγο. Προσθέστε 2 φλυτζάνια ζεστό νερό (προσοχή γιατί θα βράζει πολύ εκείνη την ώρα),  βάλτε όσο αλάτι και πιπέρι θέλετε και αφήστε να πάρει μια βράση. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το ρύζι να γίνει μόνο του. Μην ανοίξετε το καπάκι έως ότου έχει κρυώσει αρκετά. Πολλοί χρησιμοποιούν ζωμό αντί για νερό. Εγώ το προτιμώ σκέτο. Δοκιμάστε το και πείτε μου!

Butter Chicken (Μurgh Μakhani) with basmati rice – Ινδικό Πικάντικο Κοτόπουλο Βουτύρου με ρύζι μπασμάτι

Χρόνος προετοιμασίας:   1 ώρα και 45 λεπτά (συν 4 ώρες αναμονής)

Μερίδες:   8

Υλικά: 

για το κοτόπουλο:

  • 4 μεγάλα φιλέτα κοτόπουλου, 1300γρ. περίπου, κομμένα σε λωρίδες
  • ¾ φλυτζανιού στραγγιστό γιαούρτι 2%
  • 3 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 ¾ κουταλάκια μείγμα μπαχαρικών γκαράμ μασάλα
  • 1 ½ κουταλάκια μπούκοβο
  • 5 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 8 εκ. φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • αλάτι

για την σάλτσα:

  • 1 κουταλάκι μπούκοβο
  • 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • τους σπόρους από 4 λοβούς πράσινου καρδάμωμου, κοπανισμένους
  • 2 τσιμπιές τριμμένο γαρύφαλλο
  • 800 γρ. τοματάκια κονκασέ
  • 8 εκ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 2 μικρά φύλλα δάφνης
  • 1/3 φλυτζανιού κρέμα γάλακτος με 20% λιπαρά
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • ¼ κουταλάκι καστανή ζάχαρη
  • 45 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια
  • 1 κουταλάκι γκαράμ μασάλα
  • 1/3 κουταλάκι σκόνη κάρυ, μέτριο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τη ραίτα:

  • 1 γεμάτο φλυτζάνι στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά
  • 2 μικρά αγγουράκια (200 γρ. περίπου), τριμμένα
  • 1 μικρή τομάτα, χωρίς τα σπόρια και το ζουμί της, πολύ ψιλοκομμένη
  • 1 μικρό καρότο, τριμμένο
  • 1 κουταλιά ψιλοκομμένη φρέσκια μέντα
  • 1 κουταλάκι φρέσκο χυμό λεμονιού
  • ½ γεμάτο κουταλάκι τριμμένο κόλιανδρο
  • ¼ γεμάτο κουταλάκι τριμμένο κύμινο
  • ½ κουταλάκι αλάτι

 

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζετε την μαρινάδα για το κοτόπουλο. Χτυπάτε όλα τα υλικά, εκτός από το κοτόπουλο, στο μούλτι, για να ομογενοποιηθούν. Μεταφέρετε την μαρινάδα σε ένα μεγάλο μπωλ και προσθέτετε σε αυτό και το κοτόπουλο, φροντίζοντας να καλυφθούν όλα τα κομμάτια με την μαρινάδα. Καλύπτετε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. Εγώ το άφηνω συνήθως όλη νύχτα.
  2. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200ο C. Στρώστε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο, απλώστε σε αυτό το κοτόπουλο και με ένα κουτάλι ρίξτε πάνω του όση μαρινάδα έχει μείνει στο μπωλ.
  3. Ψήστε το μέχρι να πάρει χρώμα, για περίπου 20-22 λεπτά. Δεν θέλουμε να ψηθεί. Βγάλτε το από τον φούρνο και μεταφέρετε το κοτόπουλο σε μια σχάρα.
  4. Εντωμεταξύ, ετοιμάστε την ραίτα. Αφού ψιλοκόψετε και τρίψετε τα λαχανικά, βάλτε τα σε ένα σουρωτήρι μαζί με το αλάτι και αφήστε τα για 10 λεπτά περίπου. Στίψτε τα με το χέρι σας να στραγγίσουν καλά. Βάλτε τα σε ένα μπωλ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά. Σκεπάστε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα.
  5. Ήρθε η ώρα για την σάλτσα. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια πως δυνατή φωτιά, προσθέστε τα τοματάκια, το τζίντζερ,,το σκόρδο, το καρδάμωμο, το μπούκοβο, το γαρύφαλλο, τα φύλλα δάφνης, το αλάτι, τη ζάχαρη και 2/3 του φλυτζανιού νερό και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 20 λεπτά περίπου. Αφαιρέστε τη δάφνη και μεταφέρετε την σάλτσα στο πολυμίξερ για να την πολτοποιήσετε. Ξαναβάλτε την σάλτσα στην κατσαρόλα και συνεχίστε να την σιγοβράζετε, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να μειωθεί σε όγκο και να δέσει, για περίπου 15 λεπτά.
  6. Προσθέστε το κοτόπουλο, όση μαρινάδα έχει μείνει και 1/3 του φλυτζανιού νερό και αφήστε το να βράσει για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα και να μαγειρευτεί το κοτόπουλο.
  7. Ρίξτε στην κατσαρόλα την κρέμα, το βούτυρο, το γκαράμ μασάλα και το κάρυ, χαμηλώστε κι άλλο τη φωτιά και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 5 λεπτά, ώστε να ενωθούν τα αρώματα.
  8. Αποσύρετε από την φωτιά. Σερβίρετε το κοτόπουλο με ρύζι μπασμάτι και την ραίτα.

 

Είναι λίγο μπελαλίδικο φαγητό, αλλά πιστέψτε με, αξίζει!!!!!

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

 
Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες Χοληστερόλη
258.6 18.5 1.1 13.4 4.5 12.8 1.9

37.4mg

Butter Chicken (Μurgh Μakhani) with basmati rice – Ινδικό Πικάντικο Κοτόπουλο Βουτύρου με ρύζι μπασμάτι

Murgh Makhani is a traditional, and perhaps the most famous, Indian chicken dish with many spices and creamy tomato sauce. It is one of my very favorites. We cook it often and usually serve it with basmati rice.

It is a quite hot and spicy dish, but very fragrant!! While you cook it will break your nose! Perfumes of ginger, Garam masala, cardamom, cumin, coriander and curry will flood your kitchen! The raita accompanying it, mitigates spicy and strong taste of spices and pleasantly cools the mouth. Today I will propose my own version of this dish. Just how hot it will be is up to you, since you can the amount of red chili flakes and use a light curry. But if you love spicy food… you will love it exactly as it is!

It is also ideal dish for a gathering, because it can be prepared a day in advance. I think the second day is even more delicious!!

As for the basmati rice,I have a nice trick which makes rice delicious. For a cup of rice: heat some olive oil or butter in a pan and roast 150g. fine vermicelli, add the rice and saute for a while. Add 2 cups hot water (caution because it boils really vigorously at that time), salt and pepper and let it boil. Turn off the heat and let the rice to be cooked. Do not open the lid until it is cool enough. Many use broth instead of water; I prefer it plain. Try it and let me know!

Butter Chicken (Μurgh Μakhani) with basmati rice – Ινδικό Πικάντικο Κοτόπουλο Βουτύρου με ρύζι μπασμάτι

 

Preparation time:   1 hour and 45 minutes (plus 4 hours of waiting)

Servings:   8

Ingredients:

for the chicken:

  • 4 large chicken fillets, about 1300gr. (1.75lb), cut into strips
  • ¾ cup yoghurt 2%
  • 3 tablespoons lemon juice
  • 2 tablespoons olive oil
  • 2 ¾ tsp Garam masala spice blend
  • 1 ½ tsp red chile flakes
  • 5 cloves garlic, crushed
  • 8 cm. of fresh ginger, peeled and cut into thin strips
  • salt

for the sauce:

  • 1 teaspoon red chile flakes
  • 3 large cloves garlic, crushed
  • seeds of 4 green cardamom pods, crushed
  • 2 pinches of ground clove
  • 800 g. chopped peeled tomatoes, undrained
  • 8 cm. of fresh ginger, grated
  • 2 small bay leaves
  • 1/3 cup cream with 20% fat
  • ½ teaspoon salt
  • ¼ teaspoon brown sugar
  • 45 g. butter, cut into pieces
  • 1 tsp Garam masala
  • 1/3 teaspoon curry powder, mild
  • freshly ground pepper

for the raita:

  • 1 heaping cup yoghurt 2% fat
  • 2 small cucumbers (200g approx.), grated
  • 1 small tomato seeded and drained, very finely chopped
  • 1 small carrot, grated
  • 1 tablespoon chopped fresh mint
  • 1 teaspoon fresh lemon juice
  • ½ heaping teaspoon ground coriander
  • ¼ heaping teaspoon ground cumin
  • ½ teaspoon salt

Instructions:

  1. Prepare the marinade for the chicken. Combine all the ingredients, except chicken, in a food processor, to be homogenized. Transfer the marinade into a large bowl and add the chicken, making sure to cover all the pieces with the marinade. Cover the bowl with plastic wrap and refrigerate for at least 4 hours. I usually leave it overnight.
  2. Preheat oven to 200o C/390o Lay a baking sheet with aluminum foil, put the chicken on it and spoon over any marinade left in the bowl.
  3. Bake until golden brown, for about 20-22 minutes. We do not want to cook it through. Remove from the oven and transfer the chicken to a rack.
  4. Meanwhile, prepare the raita. After chopping and grate vegetables, put them in a colander with salt and leave for 10 minutes. Squeeze them with your hand to drain well. Put them in a bowl with the remaining ingredients and mix well. Cover the bowl with plastic wrap and leave at room temperature for about 1 hour.
  5. It’s time for the sauce. In a saucepan, over medium-high heat, add the tomatoes, ginger,, garlic, cardamom, the pepper, cloves, bay leaves, salt, sugar and 2/3 cup water and bring to boil , lower the heat and simmer for about 20 minutes. Remove bay leaf and transfer the sauce in food processor to purée it. Put the sauce back in the pot and continue to simmer over medium-low heat until reduced in volume and thickens, about 15 minutes.
  6. Add chicken, as much marinade left and 1/3 cup water and let it boil for about 10-15 minutes, until the sauce thickens and chicken is cooked through.
  7. Stir in cream, butter, Garam masala and curry, lower the heat and let simmer for 5 minutes, until flavors meld.
  8. Remove from heat. Serve the chicken with basmati rice and raita.

 

It’s a bit troublesome food, but believe me, it is worth it!!!!!

Nutritional Facts per Serving

 
Calories Carbohydrates Sugars Total Fat Saturated Fat Proteins Dietary Fibers Cholesterol
258.6 18.5 1.1 13.4 4.5 12.8 1.9

37.4mg

38 comments

  1. ΩΩΩΩΩ ΝΑΙ!!! ΑΞΙΖΕΙ!!!!
    τρελλαίνομαι για καυτερά και το έχω λατρέψει μιας και το έχω φάει από τα χεράκια σου. είναι σούπερ φαγητό!!!!!!!!!!!!!
    ο συνδυασμός με το συγκεκριμένο ρύζι και τη ραίτα ….απλά τέλειος!!

    Καλημέρα Εύουλα!!

  2. Φαντάζομαι τις μυρωδιές να ξεχειλίζουν απο την κουζίνα.
    Ερώτηση, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη κρέμα γάλακτος με κάτι άλλο;

    • οι μυρωδιές είναι το κάτι άλλο Σόνια μου!!
      δεν το έχω δοκιμάσει με κάτι άλλο ακόμα……
      το ξυνόγαλα που σκέφτομαι σαν πρώτη σκέψη, νομίζω θα αλλάξει λίγο την γεύση του φαγητού.
      αν το δοκιμάσεις, πες μου. είμαι πολύ περίεργη! 😉
      καλημέρααααα!

  3. αρης says:

    Εύη καλημέρα !! Μου αρέσει πολύ η σάλτσα που μας προτείνεις ! Μα τί είναι το γκαράμ μασάλα ?? Άψογες όπως πάντα φωτογραφίες ! Μπράβο !

    • καλημέρα Άρη!!! χαίρομαι που σου αρέσει! 🙂 το γκαράμ μασάλα είναι ένα μείγμα μπαχαρικών, σαν το κάρυ, πολύ μυρωδάτο. πλέον το βρίσκεις και στα σούπερ μάρκετ. ο Σκλαβενίτης το έχει σίγουρα.

  4. Σούπερ φαγητο!!
    Έχω ακούσει για αυτό από την Πέπη! Μου έχει πει τα καλύτερα που το έχει φάει από σένα εδώ και καιρό. Αργησες να το ποστάρεις αλλά τωρα που το βλέπω, όντως άξιζε και πολύ μάλιστα. Τα ρύζι έτσι ναι, είναι καταπληκτικό. Το φτιάχνω με αυτό τον τρόπο χωρίς όμως φιδέ. Θα το κάνω και με φιδέ. Μου αρέσει άλλωστε πολύ!

    Πάντως έχω να πω ότι και η φωτογράφισή σου είναι πολύ καλή για ένα ομολογουμένως δύσκολο φαγητό να φωτογραφηθεί!!! Μπράβο Εύη!

    Καλημέρες πολλές!!!!!!!

    • καλημέρα Χρυσαυγή μου!! ευχαριστώ πολύ!! το ρύζι είναι όντως πολύ νόστιμο με αυτό τον τρόπο!! δοκίμασε το και θα δεις! όσο για το κοτόπουλο είναι τέλειο αν σου αρέσουν τα πικάντικα φαγητά! φιλιά!!!!

  5. Αχ μας ανάβεις φωτιές πρωινιάτικα! Τρελαίνομαι για ινδικά, παρότι δεν τρώω όσο συχνά θα ήθελα. Τέλειο το φαγητό και το τιπ για το ρύζι (παρότι είχα ινδές συγκατήκους σα φοίτητρια δεν μου έμαθαν τίποτα χρήσιμο).

    • καλημέρα Τάνια!!! μην τις μαλώνεις… το κόλπο για το ρύζι είναι μάλλον ελληνικό και όχι ινδικό!! χαχαχαχα!!! 🙂

  6. Ξανθή says:

    Πολύ καλή πρόταση! Το ρύζι το έκανα έτσι σε ένα εορταστικό τραπέζι πρόσφατα, θα δοκιμάσω τη συνταγή γιατί τα φιλέτα κοτόπουλου διαφορετικά μου φαίνονται στεγνά.

  7. mookies says:

    Καλησπέρα Εύη,
    με τρέλανες με το κοτόπουλό σου από τότε που το είδα! Λατρεύω το κοτόπουλο μαγειρεμένο με αυτό τον τρόπο. Και όταν λέω τρόπο εννοώ τον “ινδικό” τρόπο με υπέροχα αρωματικά και μπαχαρικά και όχι την συνταγή σου, γιατί το κοτόπουλο βουτύρου δεν το έχω ξαναφτιάξει, αλλά μπαίνει στο πρόγραμμα. Θα ελέγξω αν έχω όλα τα συστατικά και βλέπω να το φτιάχνω τη Κυριακή!
    Εγώ εδώ και χρόνια φτιάχνω ινδικό κοτόπουλο με καρύδα και κάρυ και Τikka Μasala στο φούρνο και σχεδόν πάντα τα συνοδεύω με μπασμάτι και καμιά φορά βάζω και φιδέ, αλλά με λίγο διαφορετικό τρόπο. Οπότε όπως καταλαβαίνεις η συνταγή σου θα έχει σίγουρα ένθερμη υποδοχή!
    Η φωτογράφισή σου μου άρεσε πολύ (και το σερβίτσιο) αν και δύσκολη η πρώτη ύλη, θα συμφωνήσω με τη Χρησαυγή.
    Φιλιά

  8. ellakichas says:

    Καταρχήν χρόνια πολλά κ καλή χρονιά. Τα Χριστούγεννα από λάθος σβήστηκαν τα όλα τα τηλ από την κάρτα sim του κινητού μου και φυσικά έχασα κ το δικό σου. Αν μπορείς στείλε μου σε μήνυμα το τηλ σου. Κι όσο για τη συνταγές σου… δεν έχω λόγια. Μπράβο για άλλη μια φορά!Φιλάκια!!!

  9. sp00nstories says:

    Σε πιστεύω όταν λες ότι είναι νόστιμο γιατί το φαντάζομαι με τόσο όμορφα υλικά. Η Ινδική κουζίνα είναι από τις αγαπημένες μου!Καλή Χρονιά και ανυπομονώ να το δοκιμάσω!!!

    • καλωσόρισες Λίλια!!
      χαίρομαι που σου αρέσουν τα ινδικά γιατί έρχονται κι άλλα!!! χαχαχαχα!!!
      ευχαριστώ!

  10. Υπέροχο πιάτο Εύη μου!
    Τα πικάντικα πιάτα με εξιτάρουν και ο συνδυασμός τους με μια ωραία και δροσερή σάλτσα είναι ανεπανάληπτος πραγματικά!
    Το ρύζι έτσι το μαγειρεύω κι εγώ και είναι πραγματικά νόστιμο και σπυρωτό!
    Πάντως πραγματικά είμαι σίγουρη ότι πρόκειται για πιάτο που απλά δεν θέλεις να τελειώσει!
    Φιλιά πολλά!

  11. mia xara says:

    Λατρεύω την Ινδική κουζίνα και οτιδήποτε καυτερό!!! Το Butter chicken με τη Raita δείχνει λαχταριστότατο!!! Θα δοκιμάσω το ρύζι με το φιδέ όπως το έκανες, πολύ ενδιαφέρον! Καλή σου μέρα, ΧΟΧΟ

  12. Καυτερά δεν τρώω λόγω ευαισθησίας στο στομάχι, βγάζοντας τα πιπέρια μου αρέσουν πολύ τα ινδικά. Πάντως για τους φανατικούς του είδους τέλειο πιάτο! Φιλιά πολλά!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.