Home » Cacao nibs, the most natural form of chocolate – Κακάο νιμπς, η πιο φυσική μορφή σοκολάτας

Cacao nibs, the most natural form of chocolate – Κακάο νιμπς, η πιο φυσική μορφή σοκολάτας

Cacao nibs, the most natural form of chocolate – Κακάο νιμπς, η πιο φυσική μορφή σοκολάτας

for english scroll down

Πολλές φορές έχουμε ακούσει και διαβάσει για τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας και του κακάο. Στην προηγούμενη ανάρτηση Σοκολατένιες μπαλίτσες με γύρη, σας ανέφερα επιγραμματικά τις ευεργετικές ιδιότητες των cacao nibs, των θρυμματισμένων καρπών του κακαόδεντρου. Σήμερα θα μιλήσουμε λίγο πιο αναλυτικά για αυτούς.

Cacao nibs, the most natural form of chocolate – Κακάο νιμπς, η πιο φυσική μορφή σοκολάτας

Το κακάο προέρχεται από τους σπόρους του δέντρου Theobroma cacao, ενός μικρού, αειθαλούς φυτού που κατάγεται από την Κεντρική και Νότια Αμερική. Το κακαόδεντρο καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του Ισημερινού, στη σκιά μεγαλύτερων δένδρων. Οι κυριότερες περιοχές καλλιέργειας βρίσκονται στη Νότια Αμερική, τη Δυτική Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία. Υπάρχουν τρία είδη κακαόδεντρου: Criollo, Forastero και Trinitario. Η ποικιλία Forastero καλλιεργείται κυρίως στη Βραζιλία και τη Δυτική Αφρική και παράγει περίπου το 95% της παγκόσμιας παραγωγής. Το ύψος του κακαόδεντρου κυμαίνεται από 6 (συνήθως) έως και 12 μέτρα. Τα φύλλα του είναι απλά δερματώδη, επιμήκη και φθάνουν τα 30 εκατοστόμετρα. Τα άνθη του εμφανίζονται στον κορμό και στα κλαδιά. Είναι άοσμα και έχουν άσπρο, ροζ, κίτρινο ή λαμπρό κόκκινο χρώμα. Οι καρποί είναι μεγάλοι, ωοειδείς, κιτρινοκάστανοι έως μωβ και ωριμάζουν σε 4-6 μήνες. Οι ώριμοι καρποί έχουν μήκος 35 περίπου εκατοστόμετρα και διάμετρο περίπου 12. Κάθε καρπός περιέχει 20-40 ωοειδή σπέρματα καλυμμένα από μια γλυκόπικρη, άσπρη γλοιώδη σάρκα.

en.wikipedia.org
Cocoa Tree – source: en.wikipedia.org

 

Theobroma_grandiflorum-flower commons.wikimedia.org
Cocoa Tree Flower – source: commons.wikimedia.org
Cocoa Bean - source: en.wikipedia.org
Cocoa Bean – source: en.wikipedia.org

Τα cacao nibs λοιπόν είναι οι κόκκοι του κακάο (μοιάζουν με αυτούς του καφέ) που έχουν υποστεί μια διαδικασία ζύμωσης, έχουν καβουρδιστεί, έχουν διαχωριστεί από το κέλυφος τους, και έχουν σπαστεί σε μικρότερα κομμάτια. Σε αυτή την μορφή τα βρίσκετε στην αγορά, αν και κυκλοφορούν και ολόκληροι, όπως τους βλέπετε και στην φωτογραφία. Αν τα αγοράσετε ολόκληρα τα θρυμματίζετε εσείς με την βοήθεια του μούλτι. Το κέλυφος, το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα σκληρό είναι και αυτό βρώσιμο. Η γεύση τους είναι ελαφρώς πικρή, αλλά έντονα σοκολατένια και εξαρτάται από το πόσο πολύ έχουν καβουρδιστεί οι κόκκοι του κακάο. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι τα cacao nibs είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και περιέχουν λίγο λίπος.

Τα cacao nibs είναι η λιγότερο επεξεργασμένη και πιο φυσική μορφή της αγαπημένης μας σοκολάτας. Όλοι γνωρίζουμε για τα αντιοξειδωτικά οφέλη της μαύρης σοκολάτας. Φανταστείτε πόσο πιο πλούσια σε φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά είναι τα cacao nibs, αφού έχουν υποστεί πολύ λιγότερη επεξεργασία. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα, που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο DNA, πρόωρη γήρανση. ακόμα και καρκίνους. Τα φλαβονοειδή, πέρα από την δράση τους ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες, είναι γνωστά και για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς.

Cacao nibs, the most natural form of chocolate – Κακάο νιμπς, η πιο φυσική μορφή σοκολάτας

Είναι από τις πιο πλούσιες σε μαγνήσιο τροφές. Τα 30γρ. κόκκων κακάο περιέχουν 64mg μαγνήσιο, μέταλλο που είναι απαραίτητο για πάνω από 300 βιοχημικές αντιδράσεις στον οργανισμό και σημαντικό για την σωστή μυϊκή και νευρική λειτουργία, για τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και για την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Η ίδια ποσότητα, δηλαδή τα 30γρ., περιέχουν 183mg καλίου! Το κάλιο είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία της καρδιάς, των νεφρών και άλλων ζωτικών οργάνων.

Είναι, επίσης, πλούσια σε σίδηρο και φυτικές ίνες. Τα 30 γρ. cacao nibs περιέχουν το 6% της συνιστώμενης ημερήσιας δόση σιδήρου, ενώ περιέχουν 9 γρ. φυτικών ινών!

Το κακάο έχει την ικανότητα να ενεργεί στους νευροδιαβιβαστές, στους αγγελιοφόρους δηλαδή, που λένε στον εγκέφαλο πως να ενεργεί και πως να νιώθει. Διεγείρει, λοιπόν, τον εγκέφαλο να απελευθερώσει συγκεκριμένους νευροδιαβιβαστές που μπορούν να προκαλέσουν συναισθήματα, όπως η ευφορία. Μας φτιάχνει λοιπόν την διάθεση! Το λέει και η επιστήμη!

Πρέπει να σημειώσουμε πως το κακάο περιέχει και μια ουσία, την θεοβρωμίνη, μια αντιοξειδωτική ουσία παρόμοια με την καφεΐνη, χωρίς όμως την ισχυρή διεγερτική της δράση. Παρόλα αυτά είναι διεγερτικό του νευρικού συστήματος και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία.  Επίσης, περιέχει οξαλικό οξύ, μια ουσία που εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου. Έτσι, παρόλο που το κακάο περιέχει ασβέστιο, δεν θεωρείται σημαντική πηγή λόγω αυτού του οξέως.

Προσθέστε τα cacao nibs στην διατροφή σας και μειώστε όσο γίνεται τα πολύ επεξεργασμένα προϊόντα σοκολάτας που συνηθίζουμε να προσθέτουμε σε κέικ, μπισκότα κλπ, τα οποία μας επιβαρύνουν με όλα τα αρνητικά της ραφιναρισμένης ζάχαρης και των κορεσμένων λιπαρών που περιέχουν. Προσθέστε τα στο πρωινό σας, στα smoothies σας, στο παγωτό σας, στα γλυκά σας, ή φάτε ακόμα και σκέτα, και θα χαρείτε και εσείς τα πλούσια οφέλη τους.

 

 

Πηγές:

http://www.huffingtonpost.ca/2013/08/02/cacao-nibs_n_3695571.html

http://www.foodbites.eu/j15/trofima/diergasies/381-cocoa

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%8C%CE%B4%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF

http://www.icco.org/

http://www.lifehack.org/articles/lifestyle/7-health-benefits-cocoa-nibs.html

Cacao nibs, the most natural form of chocolate – Κακάο νιμπς, η πιο φυσική μορφή σοκολάτας

Many times we have heard and read about the benefits of dark chocolate and cocoa. In the previous post Raw chocolate balls with bee pollen, I mentioned briefly the beneficial properties of cacao nibs, the crushed fruit of the cocoa tree. Today we will talk in more detail about them.

Cocoa comes from the seeds of the tree Theobroma cacao, a small, evergreen plant that originates from Central and South America. Cocoa is grown in many parts of Ecuador, in the shade of larger trees. The main growing areas are in South America, West Africa and Southeast Asia. There are three types of cocoa tree: Criollo, Forastero and Trinitario. The Forastero variety is grown mainly in Brazil and West Africa and produces about 95% of world production. The height of the cocoa tree ranges from 6 (usually) up to 12 meters. The leaves are simple, leathery, and oblong and reach 30 cm. The flowers appear on the trunk and branches. It is odorless and has white, pink, yellow or bright red colour. The fruits are large, oval, yellowish brown to purple and mature in 4-6 months. The ripe fruits have a length of about 35 cm and a diameter of about 12. Each fruit contains 20-40 seeds oval covered by a bittersweet, white slimy flesh.

So, cacao nibs are cocoa beans (similar to those of coffee) that have undergone a fermentation process, are roasted, separated from the shell, and have break into smaller pieces. In this form we can find them on the market, although they are also sold whole, as you see in the photo. If you buy the whole beans you can crush them with the help of a food processor. The shell, which is not particularly hard, is edible. Their taste is slightly bitter, but intensely chocolaty and depends on how much they have been roasted. Most important, however, is that the cacao nibs are rich in minerals, antioxidants and contain little fat.

Cacao nibs are the less processed and more natural form of our beloved chocolate. We all know about the antioxidant benefits of dark chocolate. Imagine how much more rich in flavonoids and antioxidants are the cacao nibs, after having suffered much less processing. Antioxidants help fight free radicals in the body, which can cause damage to DNA, premature aging and even cancers. Flavonoids, besides their activity against free radicals and anti-cancer properties, are known for their beneficial properties to the proper functioning of the heart.

It is one of the most magnesium-rich foods; 30gr. cocoa beans contain 64mg magnesium, a mineral which is necessary for over 300 biochemical reactions in the body and essential for proper muscle and nerve function, control of blood glucose and for the blood pressure regulation.

The same amount, i.e. 30 g., contain 183mg of potassium! Potassium is necessary for proper functioning of the heart, kidneys and other vital organs.

It is also rich in iron and fiber; 30gr. of cacao nibs contain 6% of the recommended daily dose of iron and 9 grams of fiber!

Cocoa has the ability to act on neurotransmitters, the messengers that tell the brain how to act and how to feel. So, it stimulates the brain to release specific neurotransmitters which can cause emotions such as euphoria. Therefore it is a mood enhancer! Science speaks!

It should be noted that cocoa contains a substance, theobromine, an antioxidant like caffeine, but without its strong stimulatory activity. Nevertheless, it is a stimulant of the nervous system and dilates the blood vessels. It also contains oxalic acid, a substance that prevents the absorption of calcium. Thus, although the cocoa contains calcium, is not considered an important source because of this acid.

Add cacao nibs in your diet and reduce as much as possible the over processed chocolate products, we use to add in cakes, biscuits etc., which charge us with all the negatives of refined sugar and saturated fat they contain. Add cacao nibs to your breakfast, in your smoothies, your ice cream, in your desserts, or even eat them right out of the bag, and you will enjoy yourself their rich benefits.

 

Sources:

http://www.huffingtonpost.ca/2013/08/02/cacao-nibs_n_3695571.html

http://www.foodbites.eu/j15/trofima/diergasies/381-cocoa

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%8C%CE%B4%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF

http://www.icco.org/

http://www.lifehack.org/articles/lifestyle/7-health-benefits-cocoa-nibs.html

 

27 comments

  1. Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου Εύη! Έχω δοκιμάσει αρκετές φορές cacao nibs και η γεύση τους είναι όντως ιδιαίτερη. Εάν δεν σου αρέσουν τα πικρά (για μένα αυτό δεν είναι πρόβλημα) δεν το τρως και πολύ ευχάριστα, αλλά είναι τόσο θρεπτικό που αξίζει!

    • έτσι είναι Αγγελική μου!!
      αν δεν μπορεί κάποιος να τα φάει σκέτα, μπορεί άνετα να τα προσθέσει στο πρωινό, σε μπάρες δημητριακών, κλπ.
      φιλιά!!

  2. sp00nstories says:

    Χρήσιμο άρθρο και ξεκάθαρο για τα καλά των καρπών και τα κακά της έτοιμης σοκολάτας!! Ευχαριστούμε!!

  3. τα λατρεύω! άλλωστε κατα την γνώμη μου και η σοκολάτα.. όσο πιο ‘πικρή’ τόσο καλύτερα! αν είναι κάτω από 62% κακάο δεν την θεωρώ σοκολάτα της προκοπής!
    πολύ ωραία αυτά τα posts σου, πολλές χρήσιμες πληροφορίες μαζεμένες!
    Καλή εβδομάδα!

  4. Χρύσα says:

    Λοιπόν, τις τελευταίες μέρες όλο λέω να ψάξω να βρω πληροφορίες για αυτά, και να που βρήκα όλη τη γνώση συγκεντρωμένη εδώ! Ομολογώ ότι δεν τα έχω δοκιμάσει, αλλά σκοπεύω να το κάνω άμεσα!

  5. Χρήσιμη ανάρτηση με πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες! Εδώ και καιρό γνωρίζω για τα cocoa nibs από διάφορα άρθρα, αλλά δεν τα έχω δοκιμάσει ακόμα. Φαντάζομαι ότι το θέμα της πικρίλας θα ξεπερνιέται αν προστεθεί μέσα σε κάποια μείγματα για κούκις, μπάρες κλπ. μαζί με άλλα γλυκά υλικά και δεν καταναλωθούν ως έχουν. Θα ψάξω να τα βρω!
    Καλή εβδομάδα.

    • καλωσόρισες Ειρήνη!
      ναι ξεπερνιέται σίγουρα, ανάλογα βέβαια πόσο αντέχει ο καθένας την πικρή γεύση. εμένα δεν μου φαίνονται πικρά, αλλά κάποιοι άλλοι μπορεί να μην τα θέλουν.
      καλή εβδομάδα!

  6. dolmadaki says:

    αααα πολυ ενδιαφερον ποστ!!! θα παω να φαω μια σοκολατα τωρα που ξερω καποια πραγματα να το γιορτασω!!

  7. mookies says:

    Πρέπει να αγοράσω cocoa nibs και να φτιάξω καμιά συνταγή, γιατί παρόλο που έχω δοκιμάσει δεν έχω φτιάξει κανένα γλυκό ακόμα. Η ελαφρά πικρή γεύση τους ξεπερνιέται αν δεν τα φας σκέτα, εκτός φυσικά αν σου αρέσει η λίγο πικρή σοκολάτα, όπως σε εμένα οπότε κανένα πρόβλημα. Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου, μια από τις λίγες φυσικές τροφές που εκτός από θρεπτική είναι και πολύ νόστιμη έως εθιστική!
    Φιλιά

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.