Home » Caramelized Pineapple & Hazelnut Pavlova – Πάβλοβα με Καραμελωμένο Ανανά & Φουντούκια

Caramelized Pineapple & Hazelnut Pavlova – Πάβλοβα με Καραμελωμένο Ανανά & Φουντούκια

#pavlova, #pineapple, #ginger, #desserts, #festive

for english scroll down

Εδώ και λίγο καιρό περνάω μια φάση γλυκομανίας! Πάντα μου άρεσαν τα γλυκά, πιο πολύ να τα φτιάχνω όμως, όχι τόσο να τα τρώω. Η μεγαλύτερη ευχαρίστηση για μένα είναι η εκτέλεση ενός γλυκού και το τελικό αποτέλεσμα, παρά αυτή καθεαυτή η απόλαυση της βρώσης. Γι’ αυτό έφτιαξα και την κατηγορία «μικρές αμαρτίες», για να μοιράζομαι μαζί σας αυτές τις μικρές απολαύσεις (δεν είναι τυχαίο που η κατηγορία εγκαινιάστηκε με μια συνταγή για πάβλοβα πριν περίπου 1 χρόνο!).  Μόνο που τώρα τελευταία πιάνω τον εαυτό μου να ψάχνει συνταγές για γλυκά όλο και πιο συχνά. Ίσως έχει να κάνει με την όλη κατάσταση που ζούμε και καταλήγουμε να ψάχνουμε μικρές απολαύσεις όλο και συχνότερα, για να μας φτιάξουν, έστω και πρόσκαιρα, την διάθεση. Έτσι λοιπόν, στην αναζήτησή μου για χρώμα, πλούσιες γεύσεις και αρώματα δημιουργήθηκε και αυτή η πάβλοβα με καραμελωμένο ανανά, τζίντζερ, καβουρδισμένα φουντούκια και κρύσταλλα καραμέλας.

#pavlova, #pineapple, #ginger, #desserts, #festive

Είναι μια πρωτότυπη συνταγή για πάβλοβα και ξεφεύγει λίγο από τις συνηθισμένες. Την έστησα παίρνοντας κομμάτια από διάφορες συνταγές που βρήκα σε παλιά περιοδικά. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε, ήταν πραγματικά εξαιρετικό! Κρατήστε την συνταγή και φτιάξτε τη σε ένα γιορτινό τραπέζι. Θα σας ενθουσιάσει!

Συνταγές για την μαρέγκα κυκλοφορούν χιλιάδες. Έχω δοκιμάσει πάρα πολλές από αυτές, άλλες με επιτυχία, άλλες όχι. Την συγκεκριμένη την έκανα όσο πιο απλά μπορούσα, μόνο με ασπράδια και ζάχαρη. Βγήκε η πιο αφράτη και η πιο αέρινη μαρέγκα που έχω φτιάξει, και πιστέψτε με, έχω φτιάξει πολλές! Θέλω να πιστεύω πως δεν ήταν απλά θέμα τύχης.. 🙂

Caramelized Pineapple & Hazelnut Pavlova – Πάβλοβα με Καραμελωμένο Ανανά & Φουντούκια

Το μπωλ, μέσα στο οποίο θα χτυπήσετε την μαρέγκα, θα πρέπει να είναι τελείως στεγνό και χωρίς κανένα ίχνος λιπαρής ουσίας, διαφορετικά δεν θα αφρατέψει αρκετά.

Χτυπήστε τα ασπράδια σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα στην αρχή μέχρι να αρχίσουν να αφρατεύουν. Όταν αρχίσουν να αποκτούν όγκο και φουσκώσουν, αυξήστε την ταχύτητα σε μέτρια προς δυνατή.  Όταν η μαρέγκα είναι σχεδόν έτοιμη, τότε είναι που ρίχνετε την ζάχαρη, βροχηδόν. Η σωστά χτυπημένη μαρέγκα είναι γυαλιστερή και απαλή με πυκνότητα σαν του αφρού ξυρίσματος. Επίσης, εάν έχει χτυπηθεί σωστά, δεν θα πέσει αν αναποδογυρίσετε το μπωλ. Αυτό είναι ένα κόλπο για να δείτε αν είναι έτοιμη.

Όσο για το σχήμα της, εγώ την προτιμώ «επιμελώς ατημέλητη»! Χρησιμοποιώντας δύο κουτάλια στρώνω το πάτο της και μετά «χτίζω» λίγο λίγο τα πλαϊνά. Όμως εσείς μπορείτε να την σχεδιάσετε πάνω στο χαρτί με κορνέ για να έχετε ένα πιο σχηματισμένο αποτέλεσμα.

Είναι προτιμότερο να την ψήσετε την προηγούμενη μέρα μια και θα χρειαστεί και πολύ ώρα μέχρι να κρυώσει.

Caramelized Pineapple & Hazelnut Pavlova – Πάβλοβα με Καραμελωμένο Ανανά & Φουντούκια

Συνολικός χρόνος:   2 ώρες & 45 λεπτά

Μερίδες:   8

Υλικά:

  • 4 ασπράδια από μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 180 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 250 ml κρέμα γάλακτος, 34 % λιπαρά, ή φυτική κρέμα, παγωμένη
  • 2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
  • 7-8 λεπτές φέτες φρέσκου ανανά (περίπου 320 γρ.), κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 1/3 φλυτζανιού (80 ml) χυμό ανανά
  • 250 ml ξηρό λευκό κρασί
  • 40 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 4 εκ. περίπου φρέσκια ρίζα τζίντζερ, τριμμένη
  • 50 γρ. φουντούκια, χοντροκομμένα

Εκτέλεση:

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 100ο C.
  2. Στρώστε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και σχεδιάστε πάνω του έναν κύκλο με διάμετρο 20 εκ.
  3. Χτυπήστε τα ασπράδια σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα στην αρχή μέχρι να αρχίσουν να αφρατεύουν. Όταν αρχίσουν να αποκτούν όγκο και φουσκώσουν, αυξήστε την ταχύτητα σε μέτρια προς δυνατή. Όταν η μαρέγκα είναι σχεδόν έτοιμη, ρίξτε την ζάχαρη βροχηδόν.
  4. Απλώστε την μαρέγκα πάνω στο χαρτί, με οδηγό τον κύκλο που σχεδιάσατε και με την βοήθεια δύο κουταλιών χτίστε τα πλαϊνά της τοιχώματα, σαν να φτιάχνετε ένα μπωλ δηλαδή.
  5. Ψήστε τη για περίπου 2.15’-2.30’, μέχρι να είναι απαλή, στεγνή και σφιχτή. Σβήστε τον φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει μέσα στο φούρνο, με ελάχιστα ανοιχτή την πόρτα του.
  6. Εν τω μεταξύ, φτιάξτε τον καραμελωμένο ανανά. Σε ένα κατσαρολάκι με βαρύ πάτο, ή ένα τηγάνι σαν αυτό, προσθέστε το κρασί, τον χυμό, το τριμμένο τζίντζερ και την καστανή ζάχαρη. Αφήστε να σιγοβράσουν μέχρι να μειωθεί ο όγκος του και να γίνουν ένα χρυσωπό σιρόπι. Κατεβάστε το από την φωτιά και προσθέστε τον ανανά. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το να κρυώσει. Φυλάξτε τον στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.
  7. Βάλτε τα χοντροκομμένα φουντούκια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και καβουρδίστε τα σε χαμηλή φωτιά, κουνώντας τα συνεχώς για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να μυρίσουν ελαφρώς. Αφήστε τα να κρυώσουν.
  8. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει σαντιγί. Φυλάξτε τη στο ψυγείο.
  9. Για να σερβίρετε, τοποθετήστε την μαρέγκα σε μια βάση σερβιρίσματος σαν την ARV BROLLOP του ΙΚΕΑ και απλώστε την σαντιγί πάνω στην μαρέγκα. Στη συνέχεια απλώστε τον καραμελωμένο ανανά με το σιρόπι του πάνω στη σαντιγί και πασπαλίστε με τα καβουρδισμένα φουντούκια. Διακοσμήστε με τα κρύσταλλα καραμέλας και απολαύστε τη.

κρύσταλλα καραμέλας:

Στρώστε μια λαμαρίνα φούρνου με αλουμινόχαρτο (προσοχή, ΟΧΙ αντικολλητικό χαρτί) και κοσκινίστε πάνω της μια, μέτρια σε πάχος, στρώση ζάχαρη άχνη. Βάλτε τη σε δυνατό γκριλ μέχρι να γίνει χρυσωπή υγρή καραμέλα. Να την έχετε το νου σας συνεχώς, δεν θα πάρει πάνω από 2-3 λεπτά. Βγάλτε τη από τον φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει καλά. Σπάστε τη σε ακανόνιστα κομμάτια και στολίστε το γλυκό σας. Αν σας περισσέψει καραμέλα μπορείτε να την φυλάξετε σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

Η σημερινή συνταγή αναρτήθηκε στο πλαίσιο των “Food Blog Awards 2015”του “ΒΗΜΑgourmet”, και συγκεκριμένα για την υποψηφιότητά μου στην κατηγορία “ Best Design & Site Architecture”. Για να με ψηφίσετε, συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας στο facebook και πατήστε εδώ. Η ψήφος σας θα είναι έγκυρη αν πατήσετε “like” κάτω από το κείμενο. Μπορείτε να ψηφίσετε μια φορά τον κάθε διαγωνιζόμενο. Ευχαριστώ!  🙂

ΥΓ. Το Σάββατο είχα την χαρά να μαγειρέψω για τους επισκέπτες του ΙΚΕΑ Κηφισού, στα πλαίσια των Food Blog Awards και ομολογώ πως ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία. Οι μπάρες δημητριακών με σοκολάτα έκαψαν καρδιές! Λεπτομέρειες καθώς και ένα ολιγόλεπτο βίντεο από την εκδήλωση θα σας ετοιμάσω για την επόμενη ανάρτηση. Προς το παρόν μπορείτε να δείτε μερικές φωτογραφίες στην σελίδα του μπλογκ στο facebook.

#pavlova, #pineapple, #ginger, #desserts, #festive

It’s been some time since I am experiencing a dessert addiction period! I always liked desserts, mostly preparing them than eating them. The greatest pleasure for me is the preparation of a dessert recipe than, at the end result, the pleasure of eating it itself. That’s why I created the “small sins” category in my blog, to share with you these small pleasures (it is no coincidence that this category began with a pavlova recipe about 1 year ago!). But lately, I find myself looking for dessert recipes more often. Maybe it has to do with the situation in which we live in and we end up looking for small pleasures more often, in order to, even temporarily, improve our mood. So, in my quest for colorful, rich flavors and aromas, I created this caramelized pineapple, ginger and roasted hazelnuts pavlova, decorated with caramel crystals.

Caramelized Pineapple & Hazelnut Pavlova – Πάβλοβα με Καραμελωμένο Ανανά & Φουντούκια

It’s an unusual recipe for pavlova and gets out of the ordinary. I set it up by taking pieces from various recipes found in old magazines. The result vindicated me, it was really great! Keep this recipe and make it in one of your festive parties. It will amaze you!

You can find thousands of meringue recipes. I’ve tried many of them, some successfully, others not. This one, I made as simply as I could, only egg whites and sugar. It end up being the most fluffy and more airy meringue I have ever made, and believe me, I have made many! I want to believe that it was not simply a matter of luck .. 🙂

The bowl in which you will beat the meringue should be completely dry and without a trace of fat, otherwise it will not be fluffy enough.

Beat the egg whites on medium-low speed at the beginning, to become fluffy. When you begin to acquire volume and rise, increase the speed to medium-high. Once the egg whites are mostly whipped, that’s when you add the sugar very slowly. The properly whipped meringue is glossy and smooth with the consistency of shaving foam. Also, if it is correctly whipped, it will not fall if inverting the bowl. This is a trick to see if it is ready.

As for the shape, I prefer “thoroughly sloppy”! Using two spoons form the base and then “build” the sides. Of course, you can use a piping bag to have a more formed result.

It is preferable to bake the meringue the day before, because it takes a long time to cool.

Caramelized Pineapple & Hazelnut Pavlova – Πάβλοβα με Καραμελωμένο Ανανά & Φουντούκια

Total time:   2 hours & 45 minutes

Servings:   8

Ingredients:

  • 4 egg whites from large eggs, at room temperature
  • 180 g. / 6.3 oz. granulated sugar
  • 250 ml cream, 34% fat or vegetable cream, cold
  • 2 tablespoons icing sugar
  • 7-8 thin slices of fresh pineapple (about 320 g./11.3 oz.), cut into small pieces
  • 1/3 cup (80 ml) pineapple juice
  • 250 ml dry white wine
  • 40 gr. / 1.4 oz. light brown sugar
  • 4 cm. fresh ginger root, grated
  • 50 g./1.8oz. hazelnuts, coarsely chopped

Instructions:

  1. Preheat oven to 100o C /212o F.
  2. Lay a baking tray with greaseproof paper and draw on it a circle of a 20 cm diameter.
  3. Beat the egg whites on medium-low speed at the beginning, until opaque and frothy. Increase speed to medium-high and beat egg whites until thick and voluminous. When the meringue is almost ready, sprinkle sugar into it.
  4. Spread the meringue onto the paper, using the circle that you draw as your guide. Using two spoons build the sides of the meringue, as if you make a bowl that is.
  5. Bake it for about 2.15′-2.30 ‘until it is soft, dry and firm. Turn off the oven and leave to cool in the oven with the door slightly opened.
  6. Meanwhile, prepare the caramelized pineapple. In a heavy-bottomed saucepan or a frying pan like this, add wine, juice, grated ginger and brown sugar. Let simmer until the volume is reduced and become a golden syrup. Remove from heat and add the pineapple. Mix well and allow cooling. Store it in the refrigerator until serving.
  7. Put the chopped hazelnuts in a nonstick pan and roast them on low heat, shaking constantly for a few minutes, until slightly brown and flavorful. Leave to cool.
  8. Beat the cream with the icing sugar until it is whipped. Keep in the refrigerator.
  9. To serve, place the meringue on a serving base as IKEA’s ARV BROLLOP and spread the whipped cream on the meringue. Then spread the caramelized pineapple and its syrup on top of whipped cream and sprinkle with toasted hazelnuts. Decorate with caramel glass and enjoy.

caramel crystals:

Lay an oven sheet with aluminum foil (Caution, NOT parchment paper) and sift over a moderately thick icing sugar layer. Put to warmed grill until it becomes a golden liquid. Be very careful, it won’t take more than 2-3 minutes. Remove from the oven and let it cool down well. Break into irregular pieces and decorate your dessert. If you have leftover caramel crystals you can store in an airtight container.

Today’s recipe posted for my candidacy in the “Food Blog Awards 2015”, particularly in the “Best Design & Site Architecture” category. If you would like to vote for me, login to your facebook account and click here. You should click the “like” button below the text. Thank you! 🙂

PS. On Saturday I had the pleasure to cook for IKEA’s visitors, for the 2nd challenge of the Food Blog Awards and I admit it was a unique experience. The chocolate granola bars were a hit! Details and a small video from the event will be posted in a few days. For now you can see some photos in the blog’s facebook page.

 

24 comments

  1. Θέλω τόσο πολύ να φτιάξω αυτό το υπέροχο γλυκό αλλά δεν τα έχω καταφέρει ποτέ με την μαρέγκα. Ο συνδιασμός αννανά και τζίντζερ πρέπει να είναι καταπληκτικός. Καλημέρα!!!

    • The Healthy Cook says:

      είναι Σόνια μου!!
      από τότε που την πρωτοδοκίμασα την έχω φτιάξει 3 φορές!!! 🙂

  2. Καλημέρα Εύη μου!! Την λατρεύω την πάβλοβα και χαίρομαι που βλέπω μία τόσο διαφορετική εκδοχή της!!! Η μαρέγκα όντως θέλει τα κόλπα της αλλά αν πετύχει γίνεται υπέροχη!! Είδα και τις φωτό στο fb μπράβο για την παρουσίαση (ενθουσιάστηκα με τις συσκευασμένες μπάρες)!! Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!

  3. Είσαι μαστόρισα στις μαρέγκες και στις πάβλοβες!! Σου πάει αυτό το γλυκό!!!
    Τη συγκεκριμένη τη δοκίμασα και είναι απίθανη!!
    Μπράβο!!

  4. Χρύσα says:

    Αυτά τα τόσο… messy γλυκα ειναι η μεγάλη μου αδυναμία! Ειδικά η Πάβλοβα!
    Την περσινή σου τη θυμάμαι ακόμα!
    Αλλα κι αυτή βρε κορίτσι μου… Τι συνδυασμός! Απίθανη!

    • The Healthy Cook says:

      αυτό το messy είναι που μου αρέσει και μένα!
      μα πόσα κοινά έχουμε βρε παιδί μου!
      σε φιλώ!

  5. Πάβλοβα υπερπαραγωγή!

    έλα πες, περίμενες ότι θα σχολίαζα το τζίντζερ εεε?
    εε ναι προφανώς… αλλά έχω εκστασιαστεί περισσότερο με την ιδέα του συνδυασμού τζίντζερ-καραμελωμένου ανανά. Είχες φοβερή έμπνευση Ευάκο!
    Η οποία εκτελέστηκε ακόμα πιο ωραία. Μπράβο!! 🙂

    • The Healthy Cook says:

      ε, ναι έλεγα που είναι η Εύη, ακόμα δεν είδε το τζίντζερ??? χχαχαχαχα!!!!
      ήμουν σίγουρη πως θα σου άρεσε!
      σ΄ευχαριστώ πολύ!!

  6. Αέρινη και τραγανή μαρέγκα. Σαντιγί χτυπημένη τέλεια! Το τζίντζερ και τα φρούτα τέλειος συνδυασμός. Να τη δοκιμάσετε οπωσδήποτε!

  7. Marion says:

    Αέρινο και πολύ ντελικάτο γλυκό.
    Η μαρέγκα σου φαίνεται πολύ ωραία. Και μου αρέσει που έχει παραμείνει άσπρη.

    Υπέροχος συνδυασμός ανανά-τζίντζερ.
    Ωραια παρουσίαση 😉

    Ηθελα πολύ να ερθω το Σάββατο αλλά ο χρόνος δεν έβγαινε.
    Μπράβο πάντως και περιμένουμε το βιντεάκι

    Φιλιά πολλά 🙂

    • The Healthy Cook says:

      ευχαριστώ πολύ Μάριον!!
      δεν πειράζει, θα τα δεις όλα στο βίντεο! 😉
      φιλιά!

  8. Η μαστόρισσα της μαρέγκας!! Πως το κάνεις τέλος πάντων και την κάνεις τόσο ατημέλητα όμορφες; Και ο συνδυασμός τόσο διαφορετικός! Πρέπει να την δοκιμάσω κάποια στιγμή…
    Πολλά φιλιά!

    • The Healthy Cook says:

      θα σου αρέσει πολύ Αγγελικούλα!
      αυτό το “ατημέλητα όμορφες” είναι που μου αρέσει στη πάβλοβα 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.