• Ελληνικά
  • English
  • Για χορτοφάγους/ Λαχανικά/ Σούπες/ Συνταγές/ Υγιεινά Γεύματα

    Καροτόσουπα με Κουρκουμά και Τζίντζερ

    Με τόσο κρύο που έχει τον τελευταίο καιρό είμαι σίγουρη πως ακόμα και όσοι δεν συμπαθούσατε τις σούπες έχετε αρχίσει να αναθεωρείτε. Προσωπικά τις λατρεύω και πιστεύω πως μια νόστιμη και καλομαγειρεμένη σούπα στέκεται άνετα ως κύριο πιάτο στο καθημερινό τραπέζι. Η σημερινή συνταγή, μια καροτόσουπα με κουρκουμά και τζίντζερ, πέρα από χάρμα οφθαλμών, για εμάς που μας αρέσουν τα πολύχρωμα φαγητά 🙂 , είναι και πολύ θρεπτική.  Το απόλυτο comfort food!

    Carrot-Soup-with-Turmeric-Ginger – Καροτόσουπα-με-Κουρκουμά-Τζίντζερ

    Ο κουρκουμάς και το τζίντζερ προσφέρουν άπειρα οφέλη στον οργανισμό μας. Ο κουρκουμάς  είναι ένα εξαιρετικό αναγνωρισμένο αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό και περιέχει   μαγγάνιο, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και βιταμίνη Β6. Το τζίντζερ, από την άλλη έχει αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ  θεωρείται εξαιρετικό για την ανακούφιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων του γαστρεντερικού. Και τα δύο βοηθούν στην μείωση της «κακής» χοληστερόλης. Ο κουρκουμάς απορροφάται πιο εύκολα από το σώμα, όταν συνδυάζεται με κάποιο λάδι ή με άλλες ουσίες, όπως το μαύρο πιπέρι ή το τζίντζερ. Ο συνδυασμός υλικών γι’ αυτή την καροτόσουπα δεν είναι τυχαίος.

    Πρόσφατα χάρηκα πολύ (η διαστροφή μιας foodie….) γιατί βρήκα φρέσκια ρίζα κουρκουμά σε ένα κατάστημα με βιολογικά προϊόντα. Το χρησιμοποίησα αρχικά για να φτιάξω το Φυσικό Γιατρικό με Κουρκουμά και μετά έφτιαξα αυτή την καροτόσουπα. Σας δίνω και τις αναλογίες για να χρησιμοποιήσετε κουρκουμά σε σκόνη.

    Όσο για το καρότο, είναι αντιοξειδωτικό,  και μεταξύ άλλων ενισχύει το ανοσοποιητικό,  προλαμβάνει και θεραπεύει λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και αποτοξινώνει το ήπαρ. Θα σας πρότεινα να χρησιμοποιήσετε βιολογικά καρότα για αυτή την σούπα, ώστε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τα οφέλη των συστατικών της.

    Carrot-Soup-with-Turmeric-Ginger – Καροτόσουπα-με-Κουρκουμά-Τζίντζερ

    Νομίζω πως αυτή η συνταγή είναι ότι καλύτερο μπορώ να σας προτείνω για αυτή την εποχή. Είναι φαγητό βάλσαμο! Την βρήκα πριν από λίγο καιρό στο πολύ ενδιαφέρον Hello Glow και ήθελα οπωσδήποτε να σας την παρουσιάσω. Πέρα από τον υπέροχο συνδυασμό υλικών, μου αρέσει που τα λαχανικά δεν βράζονται, αλλά ψήνονται και η σούπα ετοιμάζεται στον ελάχιστο χρόνο. Την έφερα λίγο πιο κοντά στα ελληνικά γούστα. Για πάμε να την δούμε:

    Καροτόσουπα με Κουρκουμά και Τζίντζερ

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
    Serves: 4
    Prep Time: 10 λεπτά Cooking Time: 15 λεπτά

    Ingredients

    • 8 (600 γρ. περίπου) καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε μέτρια κομμάτια
    • 200 γρ. ρέβα, καθαρισμένη και κομμένη σε μέτρια κομμάτια (αυτή που μοιάζει με μεγάλο λευκό καρότο)
    • 2 μικρά κρεμμύδια, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
    • 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
    • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
    • 4 φλυτζάνια ζεστό ζωμό λαχανικών (κατά προτίμηση σπιτικό)
    • 2 κουταλάκια κουρκουμά σε σκόνη (ή, 2 κουταλιές ή φρέσκια ρίζα κουρκουμά, καθαρισμένη και τριμμένη)*
    • 5 εκατοστά φρέσκια ρίζα τζίντζερ, καθαρισμένη και τριμμένη
    • 2 πρέζες πιπέρι καγιέν
    • τον χυμό ½ λεμονιού
    • αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
    • φρέσκο μαϊντανό, στραγγιστό γιαούρτι και μαυροσούσαμο για το γαρνίρισμα

    Instructions

    1

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

    2

    Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε τα κομμένα καρότα, την ρέβα, τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Τα πασπαλίζουμε με την σκόνη κουρκουμά και το πιπέρι καγιέν και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν όλα τα λαχανικά.

    3

    Τα μεταφέρουμε στο ταψί, τα απλώνουμε καλά και τα ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου.

    4

    Μεταφέρουμε τα λαχανικά σε ένα πολυμίξερ, προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών, τον χυμό λεμονιού και το τζίντζερ και τα πολτοποιούμε.

    5

    Νοστιμίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

    6

    Σερβίρουμε την καροτόσουπα με κουρκουμά και τζίντζερ ζεστή και γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό, στραγγιστό γιαούρτι και μαύρο σουσάμι.

    Nutrition

    • 233 Calories
    • 25g Carbohydrates
    • 15g Fat
    • 6g Fiber
    • 4g Protein
    • 2g Saturated fat
    • 1040mg Sodium
    • 11g Sugar

    Notes

    *Αν χρησιμοποιήσετε κουρκουμά σε σκόνη ακολουθείστε την συνταγή όπως είναι. Αν, όμως, χρησιμοποιήσετε φρέσκο κουρκουμά μπορείτε να τον προσθέσετε στο μούλτι μαζί με το τζίντζερ.

    Διατροφική αξία ανά μερίδα (493g)

     

    Θα πρέπει, όμως, να σας ανακοινώσω την νικήτρια του διαγωνισμού για ένα αντίτυπο του βιβλίου μαγειρικής με γρήγορες, υγιεινές και πολύ νόστιμες συνταγές, το Wagamama από τις εκδόσεις «Βιβλία Τερζόπουλος»Είναι η pepiskitchen με το σχόλιό της στο Instagram. Συγχαρητήρια στην τυχερή!

    Μπορείτε να δείτε τον τυχερό αριθμό της στην σχετική ανάρτηση εδώ.

    Carrot-Soup-with-Turmeric-Ginger – Καροτόσουπα-με-Κουρκουμά-Τζίντζερ

     

    Carrot-Soup-with-Turmeric-Ginger – Καροτόσουπα-με-Κουρκουμά-Τζίντζερ

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    10 Comments

  • Reply
    peps@pepi's kitchen
    9 Ιανουαρίου, 2017 at 7:31 πμ

    Καλά… δεν το πιστεύω!!! Τι ευχάριστη έκπληξη!!!! Ευχαριστώ πολύ!!!!! Ωραία ξεκίνησε η εβδομάδα!!!!

    Φανταστικη σούπα! Η καροτόσουπα είναι από τις αγαπημένες μου. Θα δοκιμάσω και τη δικιά σου με την ρέβα! Ότι πρέπει για το κρύο!!!

    Καλημέρα Ευούλα!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      12 Ιανουαρίου, 2017 at 9:52 μμ

      θα σου αρέσει σίγουρα!
      συγχαρητήρια για το βιβλίο! ούτε εγώ το πίστευα όταν είδα πως ο αριθμός σου αντιστοιχεί! 😀

  • Reply
    neanikon
    9 Ιανουαρίου, 2017 at 8:09 πμ

    Καλημέρα Εύη! Καλύτερη πρόταση δεν υπάρχει με αυτό τον καιρό! Τέλεια σουπίτσα 🙂

    Καλή εβδομάδα!

    • Reply
      The Healthy Cook
      12 Ιανουαρίου, 2017 at 9:53 μμ

      σ’ ευχαριστώ πολύ Άρη μου!

  • Reply
    Katerina@delightfularea.com
    10 Ιανουαρίου, 2017 at 12:18 μμ

    Α πόσο μ αρέσουν οι καροτοσουπιτσες! Το τζίντζερ τις απογειώνει! Ενδιαφέρουσα η προσθήκη της ρεβας!

    • Reply
      The Healthy Cook
      12 Ιανουαρίου, 2017 at 9:54 μμ

      ναι, κι εμένα μου αρέσουν πολύ!
      ευχαριστώ πολύ Κατερίνα μου!

  • Reply
    theonewithallthetastes
    11 Ιανουαρίου, 2017 at 11:32 μμ

    Καλή χρονιά Εύη μου, με υγεία και αγάπη εύχομαι!
    Τις σούπες τις αγαπώ πολύ χειμώνα-καλοκαίρι, αλλά τώρα με τόση παγωνιά έχουν την τιμητική τους μιας που προσφέρουν αυτό το αξεπέραστο συναίσθημα ζεστασιάς!
    Η δική σου έχει φανταστικό χρώμα 🙂
    Μου αρέσει πολύ και η τελευταία φωτογραφία σου!
    Σε φιλώ πολύ

    • Reply
      The Healthy Cook
      12 Ιανουαρίου, 2017 at 9:55 μμ

      καλή χρονιά και σε εσάς Ερμιόνη μου!
      σ΄ευχαριστώ πολύ! χαίρομαι που σου αρέσει! 🙂

  • Reply
    Καροτόσουπα με Κουρκουμά και Τζίντζερ | KeepUp
    21 Φεβρουαρίου, 2018 at 5:30 μμ

    […] Από την Healthy Cook […]

  • Reply
    Καροτόσουπα με Κουρκουμά και Τζίντζερ | KeepUp
    24 Δεκεμβρίου, 2020 at 10:46 πμ

    […] Από την Healthy Cook […]

  • Leave a Reply