Home » Carrot Soup with Turmeric & Ginger – Καροτόσουπα με Κουρκουμά και Τζίντζερ

Carrot Soup with Turmeric & Ginger – Καροτόσουπα με Κουρκουμά και Τζίντζερ

Carrot-Soup-with-Turmeric-Ginger – Καροτόσουπα-με-Κουρκουμά-Τζίντζερ

for english scroll down

Με τόσο κρύο που έχει τον τελευταίο καιρό είμαι σίγουρη πως ακόμα και όσοι δεν συμπαθούσατε τις σούπες έχετε αρχίσει να αναθεωρείτε. Προσωπικά τις λατρεύω και πιστεύω πως μια νόστιμη και καλομαγειρεμένη σούπα στέκεται άνετα ως κύριο πιάτο στο καθημερινό τραπέζι. Η σημερινή συνταγή, μια καροτόσουπα με κουρκουμά και τζίντζερ, πέρα από χάρμα οφθαλμών, για εμάς που μας αρέσουν τα πολύχρωμα φαγητά 🙂 , είναι και πολύ θρεπτική.  Το απόλυτο comfort food!

Carrot-Soup-with-Turmeric-Ginger – Καροτόσουπα-με-Κουρκουμά-Τζίντζερ

Ο κουρκουμάς και το τζίντζερ προσφέρουν άπειρα οφέλη στον οργανισμό μας. Ο κουρκουμάς  είναι ένα εξαιρετικό αναγνωρισμένο αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό και περιέχει   μαγγάνιο, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και βιταμίνη Β6. Το τζίντζερ, από την άλλη έχει αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ  θεωρείται εξαιρετικό για την ανακούφιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων του γαστρεντερικού. Και τα δύο βοηθούν στην μείωση της «κακής» χοληστερόλης. Ο κουρκουμάς απορροφάται πιο εύκολα από το σώμα, όταν συνδυάζεται με κάποιο λάδι ή με άλλες ουσίες, όπως το μαύρο πιπέρι ή το τζίντζερ. Ο συνδυασμός υλικών γι’ αυτή την καροτόσουπα δεν είναι τυχαίος.

Πρόσφατα χάρηκα πολύ (η διαστροφή μιας foodie….) γιατί βρήκα φρέσκια ρίζα κουρκουμά σε ένα κατάστημα με βιολογικά προϊόντα. Το χρησιμοποίησα αρχικά για να φτιάξω το Φυσικό Γιατρικό με Κουρκουμά και μετά έφτιαξα αυτή την καροτόσουπα. Σας δίνω και τις αναλογίες για να χρησιμοποιήσετε κουρκουμά σε σκόνη.

Όσο για το καρότο, είναι αντιοξειδωτικό,  και μεταξύ άλλων ενισχύει το ανοσοποιητικό,  προλαμβάνει και θεραπεύει λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και αποτοξινώνει το ήπαρ. Θα σας πρότεινα να χρησιμοποιήσετε βιολογικά καρότα για αυτή την σούπα, ώστε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τα οφέλη των συστατικών της.

Carrot-Soup-with-Turmeric-Ginger – Καροτόσουπα-με-Κουρκουμά-Τζίντζερ

Νομίζω πως αυτή η συνταγή είναι ότι καλύτερο μπορώ να σας προτείνω για αυτή την εποχή. Είναι φαγητό βάλσαμο! Την βρήκα πριν από λίγο καιρό στο πολύ ενδιαφέρον Hello Glow και ήθελα οπωσδήποτε να σας την παρουσιάσω. Πέρα από τον υπέροχο συνδυασμό υλικών, μου αρέσει που τα λαχανικά δεν βράζονται, αλλά ψήνονται και η σούπα ετοιμάζεται στον ελάχιστο χρόνο. Την έφερα λίγο πιο κοντά στα ελληνικά γούστα. Για πάμε να την δούμε:

Χρόνος προετοιμασίας:   10 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:   15 λεπτά

Μερίδες:   4

Υλικά:

  • 8 (600 γρ. περίπου) καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 200 γρ. ρέβα, καθαρισμένη και κομμένη σε μέτρια κομμάτια (αυτή που μοιάζει με μεγάλο λευκό καρότο)
  • 2 μικρά κρεμμύδια, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 4 φλυτζάνια ζεστό ζωμό λαχανικών (κατά προτίμηση σπιτικό)
  • 2 κουταλάκια κουρκουμά σε σκόνη (ή, 2 κουταλιές ή φρέσκια ρίζα κουρκουμά, καθαρισμένη και τριμμένη)*
  • 5 εκατοστά φρέσκια ρίζα τζίντζερ, καθαρισμένη και τριμμένη
  • 2 πρέζες πιπέρι καγιέν
  • τον χυμό ½ λεμονιού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • φρέσκο μαϊντανό, στραγγιστό γιαούρτι και μαυροσούσαμο για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
  2. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε τα κομμένα καρότα, την ρέβα, τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Τα πασπαλίζουμε με την σκόνη κουρκουμά και το πιπέρι καγιέν και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν όλα τα λαχανικά.
  3. Τα μεταφέρουμε στο ταψί, τα απλώνουμε καλά και τα ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου.
  4. Μεταφέρουμε τα λαχανικά σε ένα πολυμίξερ, προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών, τον χυμό λεμονιού και το τζίντζερ και τα πολτοποιούμε.
  5. Νοστιμίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
  6. Σερβίρουμε την καροτόσουπα με κουρκουμά και τζίντζερ ζεστή και γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό, στραγγιστό γιαούρτι και μαύρο σουσάμι.

 

Σημείωση:

*Αν χρησιμοποιήσετε κουρκουμά σε σκόνη ακολουθείστε την συνταγή όπως είναι. Αν, όμως, χρησιμοποιήσετε φρέσκο κουρκουμά μπορείτε να τον προσθέσετε στο μούλτι μαζί με το τζίντζερ.

Θα πρέπει, όμως, να σας ανακοινώσω την νικήτρια του διαγωνισμού για ένα αντίτυπο του βιβλίου μαγειρικής με γρήγορες, υγιεινές και πολύ νόστιμες συνταγές, το Wagamama από τις εκδόσεις «Βιβλία Τερζόπουλος»Είναι η pepiskitchen με το σχόλιό της στο Instagram. Συγχαρητήρια στην τυχερή!

Μπορείτε να δείτε τον τυχερό αριθμό της στην σχετική ανάρτηση εδώ.

Carrot-Soup-with-Turmeric-Ginger – Καροτόσουπα-με-Κουρκουμά-Τζίντζερ

It is so cold in Greece the last couple of weeks, that I am sure that even those who did not like soups at all, have begun to revise. Personally I love soups and I think a tasty and well-cooked soup can easily stand as a main dish in everyday’s table. Today’s recipe, a carrot soup with turmeric and ginger, beyond an eye catcher for us who like colorful food :), is very nutritious. The ultimate comfort food!

Turmeric and ginger provide countless benefits to our body. Turmeric is a great recognized anti-inflammatory and antioxidant and contains manganese, iron, potassium, fiber and vitamin B6. Ginger, on the other hand, has antibacterial and anti-inflammatory action, while it is excellent for the relief of unpleasant gastrointestinal symptoms. Both help to reduce “bad” cholesterol. Turmeric can more easily be absorbed by the body, when combined with oil or other substances, such as black pepper and ginger. The combination of ingredients on this carrot soup recipe is not accidental.

Recently I was delighted (it’s the perversion of a foodie ….) because I found fresh turmeric root in a store with organic products. Initially I used some to make the natural remedy Golden Milk and then I made this carrot soup. On the ingredient list I also give you the proportions to use turmeric powder instead.

Carrot-Soup-with-Turmeric-Ginger – Καροτόσουπα-με-Κουρκουμά-Τζίντζερ

As for carrot, it is an antioxidant, and among other benefits, it strengthens the immune system, prevents and treats respiratory tract infections and detoxifies the liver. I would recommend you to use organic carrots in this soup, to get the full benefits of its ingredients.

I think this recipe is the best I can suggest you for this time of year.  I found it some time ago in the very interesting Hello Glow and I definitely wanted to show it to you. Besides the wonderful combination of ingredients, I like that the vegetables are not boiled, but roasted and the soup is ready in no time. I adapted it a little closer to greek tastes. Let’s see it:

Carrot Soup with Turmeric & Ginger
Serves 4
A healing and comforting soup gor cold winter days
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
15 min
Total Time
25 min
Prep Time
10 min
Cook Time
15 min
Total Time
25 min
233 calories
25 g
0 g
15 g
4 g
2 g
493 g
1040 g
11 g
0 g
12 g
Nutrition Facts
Serving Size
493g
Servings
4
Amount Per Serving
Calories 233
Calories from Fat 129
% Daily Value *
Total Fat 15g
23%
Saturated Fat 2g
10%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 2g
Monounsaturated Fat 10g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 1040mg
43%
Total Carbohydrates 25g
8%
Dietary Fiber 6g
25%
Sugars 11g
Protein 4g
Vitamin A
503%
Vitamin C
69%
Calcium
10%
Iron
10%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. • 8 (600 gr approx.) carrots, peeled and cut into medium-sized pieces
  2. • 200 g. turnip, peeled and cut into medium-sized pieces (the one that looks like a large white carrot)
  3. • 2 small onions, peeled and chopped
  4. • 4 cloves garlic, crushed
  5. • 4 tablespoons olive oil
  6. • 4 cups hot vegetable broth (preferably homemade)
  7. • 2 tsp turmeric powder (or 2 tablespoons or fresh turmeric root, peeled and grated) *
  8. • 5 cm fresh ginger root, peeled and grated
  9. • 2 pinches of cayenne pepper
  10. • the juice of ½ lemon
  11. • salt, freshly ground black pepper
  12. • fresh parsley, Greek strained yoghurt and black sesame, to garnish
Instructions
  1. Preheat oven to 180 ° C. Line a baking tray with greaseproof paper.
  2. In a large bowl mix chopped carrots, turnip, onions and garlic. Sprinkle with turmeric powder and cayenne pepper and add the olive oil. Mix well so all vegetables are well coated.
  3. Transfer the vegetables into the pan and bake for about 15 minutes.
  4. Transfer the roasted vegetables in a food processor, add the vegetable broth, lemon juice and ginger and blend until smooth and creamy.
  5. Relish with salt and freshly ground black pepper.
  6. Serve the carrot soup with turmeric and ginger warm and garnish with fresh parsley, Greek strained yoghurt and black sesame.
Notes
  1. * If you use turmeric powder follow the recipe as is. But if you use fresh turmeric, you can add it to the food processor along with ginger.
Adapted from Hellow Glow
beta
calories
233
fat
15g
protein
4g
carbs
25g
more
Adapted from Hellow Glow
The Healthy Cook https://www.thehealthycook.gr/

9 comments

  1. Καλά… δεν το πιστεύω!!! Τι ευχάριστη έκπληξη!!!! Ευχαριστώ πολύ!!!!! Ωραία ξεκίνησε η εβδομάδα!!!!

    Φανταστικη σούπα! Η καροτόσουπα είναι από τις αγαπημένες μου. Θα δοκιμάσω και τη δικιά σου με την ρέβα! Ότι πρέπει για το κρύο!!!

    Καλημέρα Ευούλα!!!

    • The Healthy Cook says:

      θα σου αρέσει σίγουρα!
      συγχαρητήρια για το βιβλίο! ούτε εγώ το πίστευα όταν είδα πως ο αριθμός σου αντιστοιχεί! 😀

  2. neanikon says:

    Καλημέρα Εύη! Καλύτερη πρόταση δεν υπάρχει με αυτό τον καιρό! Τέλεια σουπίτσα 🙂

    Καλή εβδομάδα!

    • The Healthy Cook says:

      ναι, κι εμένα μου αρέσουν πολύ!
      ευχαριστώ πολύ Κατερίνα μου!

  3. Καλή χρονιά Εύη μου, με υγεία και αγάπη εύχομαι!
    Τις σούπες τις αγαπώ πολύ χειμώνα-καλοκαίρι, αλλά τώρα με τόση παγωνιά έχουν την τιμητική τους μιας που προσφέρουν αυτό το αξεπέραστο συναίσθημα ζεστασιάς!
    Η δική σου έχει φανταστικό χρώμα 🙂
    Μου αρέσει πολύ και η τελευταία φωτογραφία σου!
    Σε φιλώ πολύ

    • The Healthy Cook says:

      καλή χρονιά και σε εσάς Ερμιόνη μου!
      σ΄ευχαριστώ πολύ! χαίρομαι που σου αρέσει! 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.