Home » Celeriac and Apple Soup – Σούπα με Σελινόριζα και Μήλο

Celeriac and Apple Soup – Σούπα με Σελινόριζα και Μήλο

 

Celeriac and Apple Soup – Σούπα με Σελινόριζα και Μήλο

for english scroll down

Τώρα που ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά δεν υπάρχει καλύτερο φαγάκι από μια μυρωδάτη και ζεστή σούπα! Μια θρεπτική σούπα με πολλά λαχανικά και μήλο, σκέτο βάλσαμο.

Νομίζω πως ήρθε ο καιρός να σας προτείνω και πιάτα που μπορούν να σταθούν και στο χριστουγεννιάτικό σας τραπέζι. Αυτή η σούπα λοιπόν είναι ιδανικό πρώτο πιάτο.  Είναι μια εύκολη και γρήγορη συνταγή χωρίς πολλές απαιτήσεις, που θα σας αφήσει χρόνο να ασχοληθείτε και με τα υπόλοιπα πιάτα του μενού. Επιπλέον, μπορείτε να τη φτιάξετε και μια μέρα νωρίτερα και να τη βάλετε στο ψυγείο, ή ακόμη νωρίτερα και να τη καταψύξετε.

Celeriac and Apple Soup – Σούπα με Σελινόριζα και Μήλο

Η σούπα αυτή, λοιπόν, περιέχει πολλά λαχανικά, μήλο και ένα μυστικό υλικό…. χυμό μήλου! Ο χυμός μήλου δένει απόλυτα με την γήινη γεύση της σελινόριζας και δημιουργούν ένα πολύ γευστικό αποτέλεσμα.  Μην ανησυχείτε, δεν γλυκίζει καθόλου. Άλλωστε το ξυνόγαλα που προσθέτουμε στο τέλος φέρνει την απόλυτη ισορροπία στο πιάτο μας. Αν δεν σας αρέσει το ξυνόγαλα μπορείτε να το παραλείψετε. Δεν σας το συνιστώ όμως.

Η σούπα μας, λοιπόν, περιέχει κρεμμύδια, πράσα, καρότα, σέλερι, σελινόριζα και μήλο. Τα πράσα είναι πλούσια σε διαλυτές και αδιάλυτες ίνες ενώ περιέχουν λίγες θερμίδες γι’ αυτό και θεωρούνται ιδανικά για όσους κάνουν δίαιτα. Περιέχουν φυτικές θειούχες χημικές ουσίες, οι οποίες μετατρέπονται σε αλλισίνη με ενζυματική αντίδραση, όταν το πράσο κόβεται. Η αλλισίνη μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και έχει αντιβακτηριακή, αντιική και αντιμυκητιακή δράση. Επίσης,  μειώνει τη δυσκαμψία των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας έτσι την πίεση του αίματος, αναστέλλει το σχηματισμό θρόμβων και βοηθά στη μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου, αγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Χάρη στην περιεκτικότητά του σε σίδηρο, το πράσο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αναιμίας. Ο φυλλώδης μίσχος των πράσων περιέχει αρκετές ζωτικής σημασίας βιταμίνες όπως πυριδοξίνη, φολικό οξύ, νιασίνη, ριβοφλαβίνη και θειαμίνη, σε υγιείς αναλογίες. 100 γρ. φρέσκα στελέχη παρέχουν 64 mg φυλλικού οξέος που είναι ουσιώδες για τη σύνθεση του DNA και την κυτταρική διαίρεση. Επίσης, οι μίσχοι έχουν μικρές ποσότητες μετάλλων όπως κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Επιπλέον, τα πράσα είναι καλές πηγές βιταμίνης Α και άλλων αντιοξειδωτικών όπως τα καροτενοειδή, η ξανθίνη και η λουτεΐνη. Έχουν επίσης ορισμένες άλλες βασικές βιταμίνες, όπως οι C, Κ και Ε. Η βιταμίνη C βοηθά το ανθρώπινο σώμα να αναπτύσσει αντίσταση εναντίον μολυσματικών παραγόντων και να καταστρέφει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.

Celeriac and Apple Soup – Σούπα με Σελινόριζα και Μήλο

 

Το σέλερι, ή, αμερικανικό σέλινο, περιέχει  ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες, όπως αμινοξέα, βόριο, ασβέστιο, φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α, αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2 και Β6), βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φυτικές ίνες, που έχουν τεράστια οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης το σέλερι περιέχει ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται απιγενίνη. Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα η απιγενίνη ενεργεί ως αντιφλεγμονώδης ουσία και συμβάλλει στην αντιμετώπιση του κυτταρικού οξειδωτικού στρες. Η μείωση του οξειδωτικού στρες στο εσωτερικό των αρτηριών, βοηθά στη χαλάρωση των αρτηριών και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, το σέλερι βοηθά στον σχηματισμό ισχυρών οστών και υγιών αρθρώσεων, ενώ οι διουρητικές του ιδιότητες βοηθούν στην απομάκρυνση των κρυστάλλων ουρικού οξέος από τις αρθρώσεις των οστών. Βοηθά επίσης στους κολικούς του νεφρού. Έρευνες έχουν δείξει πως είναι αποτελεσματικό κατά του καρκίνου των ωοθηκών, καθώς περιέχει οκτώ διαφορετικές οικογένειες αντικαρκινικών ενώσεων που βοηθούν στην αποτοξίνωση των καρκινογόνων ουσιών. Επίσης βοηθάει στην πρόληψη των ζημιών που προκαλούνται στα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Τέλος, αναπληρώνει τους ηλεκτρολύτες και έχει αλκαλική δράση.

Η σελινόριζα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και όπως και το σέλερι, διουρητικές ιδιότητες, ενώ βοηθά στην καταπολέμηση διαφόρων οιδημάτων, τονώνει το πεπτικό σύστημα και το συκώτι και ωφελεί τους πάσχοντες από διαβήτη, γιατί βελτιώνει τη δράση της ινσουλίνης στον οργανισμό.

Χρόνος προετοιμασίας:   1 ώρα και 10 λεπτά

Μερίδες:   8, σαν ορεκτικό

Υλικά:

  • 75γρ. βούτυρο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα, σε κομματάκια
  • 3 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
  • 1 σελινόριζα (περίπου 900γρ. καθαρισμένη και κομμένη σε κομματάκια)
  • 1 μήλο, σε κομματάκια
  • 200ml χυμό μήλου
  • 1200ml ζωμό λαχανικών (κατά προτίμηση σπιτικό), ζεστό
  • αλάτι, πιπέρι
  • ξυνόγαλα 1,5% λιπαρά

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια-χαμηλή φωτιά, λιώστε το βούτυρο.
  2. Προσθέστε τα κρεμμύδια, τα πράσα, τα καρότα και το σέλερι και σοτάρετε για 10-12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας που και που.
  3. Προσθέστε τη σελινόριζα και το μήλο και συνεχίστε να σοτάρετε για άλλα 5 λεπτά.
  4. Ρίξτε στη κατσαρόλα τον χυμό μήλου και αφήστε τα λαχανικά να σιγοβράσουν μέχρι τα υγρά του να μειωθούν στο μισό.
  5. Προσθέστε τον ζωμό λαχανικών και όσο αλάτι και πιπέρι επιθυμείτε, και αφήστε τα να πάρουν μια βράση.
  6. Σιγοβράστε τα λαχανικά για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τελείως.
  7. Πολτοποιείστε τα λαχανικά. Για πιο φίνο αποτέλεσμα, περάστε τη σούπα από σήτα.
  8. Σερβίρετε τη σούπα ζεστή με λίγο ξυνόγαλα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

Καλά μαγειρέματα!!!

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

 
Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες Χοληστερόλη
176.4 24.2 6.5 8.3 5.0 3.4 4.0

21.5

 

Πρωτότυπη συνταγή από το περιοδικό Delicious.

Πηγές:

http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/13067

http://www.foodtrails.gr/praso/

http://www.vita.gr/diatrofi/eating-healthy/article/2334/oi-rizes-ths-dynamhs/

http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/25907

http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/3598

 

Celeriac and Apple Soup – Σούπα με Σελινόριζα και Μήλο

Now that winter has come for good there is nothing better than a fragrant and hot soup! A nourishing and healing soup with lots of vegetables and apple.

I think it is time for me to give you some ideas for dishes that can stand in your Christmas table. This soup is, therefore, an ideal starter. It is an easy and quick recipe, which will leave you time to deal with the other dishes in the menu. Furthermore, you can make a day earlier and put it in the fridge, or even earlier and the freeze it.

This soup contains a lot of vegetables, apple and a secret ingredient …. apple juice! The apple juice blends with the earthy flavor of celeriac root and create a very tasty result. Do not worry, it is not sweetish. Besides, the buttermilk you add at the end brings the perfect balance on the plate. If you do not like buttermilk, you can skip it. I don’t recommend it, though.

The soup contains onions, leeks, carrots, celery, celeriac root and apple. Leeks are rich in soluble and insoluble fiber and contain few calories so it is considered ideal for dieters. They contain sulfur plant chemicals, which are converted, by an enzymatic reaction, to allisini when the leeks are cut. Allisini reduces cholesterol levels and has antibacterial, antiviral and antifungal activity. It also reduces the rigidity of blood vessels, thus reducing blood pressure, inhibits thrombus formation and helps reduce the risk of coronary heart disease, vascular disease and stroke. Thanks to its iron content, leeks can help fight anemia. The leafy stem of  leeks contains several vitamins such vital pyridoxine, folic acid, niacin, riboflavin and thiamine in healthy proportions. 100 g. of fresh strains provide 64 mg of folic acid, essential for DNA synthesis and cell division. Moreover, the stems have small amounts of metals such as potassbium, iron, calcium, magnesium, manganese, zinc and selenium. Moreover, leeks are a good source of vitamin A and other antioxidants such as carotenoids, xanthine and lutein. They also have some other essential vitamins such as C, E and K. Vitamin C helps the human body to develop resistance against infectious agents and to destroy harmful free radicals.

Celery contains vital nutrients such as amino acids, boron, calcium, folic acid, iron, magnesium, manganese, phosphorus, potassium, selenium, zinc, vitamin A, several B vitamins (B1, B2 and B6), vitamin C, vitamin K and fiber, which have huge benefits for the human body. Moreover, celery contains a flavonoid called apigenin. According to a US research apigenin acts as anti-inflammatory agent and helps to fight the cellular oxidative stress. The reduction of oxidative stress within the arteries helps to relax the arteries and lowers blood pressure. Furthermore, celery helps in the formation of strong bones and healthy joints, while its diuretic properties help in the removal of uric acid crystals in the joints of the bones. It also helps to renal colic. Investigations have shown that it is effective against ovarian cancer, and contains eight different families of antitumor compounds that assist in the detoxification of carcinogens. It also helps prevent damage to cells caused by free radicals. Finally, it replenishes electrolytes and has an alkaline effect.

Celeriac root is low in calories and like celery, has diuretic properties and helps combat various swellings, stimulates the digestive system and liver, and benefits patients with diabetes because it improves the action of insulin in the body.

Celeriac and Apple Soup – Σούπα με Σελινόριζα και Μήλο

Preparation time:   1 hour and 10 minutes

Servings:   8 (as a starter)

Ingredients:

  • butter
  • 2 medium onions, chopped
  • 2 carrots, chopped
  • 3 celery stalks, chopped
  • 1 celeriac root (about 900g. peeled and cut into chunks)
  • 1 apple, chopped
  • 200ml apple juice
  • 1200ml vegetable stock (preferably homemade), hot
  • salt, pepper
  • buttermilk, 1,5% fat

Instructions:

  1. In a large saucepan, over medium-low heat, melt the butter.
  2. Add the onions, leeks, carrots and celery and cook for 10-12 minutes, until tender, stirring occasionally.
  3. Add the celery root and apple and continue to cook for another 5 minutes.
  4. Pour in the apple juice and let the vegetables simmer until the liquid is reduced by half.
  5. Add the vegetable stock and salt and pepper as desired, and bring to boil.
  6. Simmer the vegetables for 20-25 minutes, until softened completely.
  7. Puree vegetables. For finest results, pass the soup through a strainer.
  8. Serve the soup hot with, some buttermilk and freshly ground pepper.

 

Nutritional Facts per Serving

 
Calories Carbohydrates Sugars Total Fat Saturated Fat Proteins Dietary Fibers Cholesterol
176.4 24.2 6.5 8.3 5.0 3.4 4.0

21.5

Recipe adapted from Delicious magazine.

Sources:

http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/13067

http://www.foodtrails.gr/praso/

http://www.vita.gr/diatrofi/eating-healthy/article/2334/oi-rizes-ths-dynamhs/

http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/25907

http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/3598

36 comments

  1. Δείχνει πραγματικά εξαιρετική Εύη!
    Τα υλικά που έχεις χρησιμοποιήσει είναι όλα ένα και ένα!
    Και μου αρέσει πολύ που τη σερβίρεις με ξινόγαλα!
    Φιλιά

  2. Δείχνει πραγματικά εξαιρετική Εύη!
    Τα υλικά που έχεις χρησιμοποιήσει είναι όλα ένα και ένα!
    Και μου αρέσει πολύ που τη σερβίρεις με ξινόγαλα!
    Φιλιά

  3. Η σελινοριζα στις σουπες ειναι καταπληκτικη. Πολυ ωραιες πρωτες υλες χρησιμοποιησες Ευη.

    Και τι ομορφα κουταλια, τι εξαιρετικες φωτογραφιες, τι ωραια που ‘ζωγραφισες” την σουπα με την κρεμα!!!
    Ευγε και παλι ευγε!

  4. Η σελινοριζα στις σουπες ειναι καταπληκτικη. Πολυ ωραιες πρωτες υλες χρησιμοποιησες Ευη.

    Και τι ομορφα κουταλια, τι εξαιρετικες φωτογραφιες, τι ωραια που ‘ζωγραφισες” την σουπα με την κρεμα!!!
    Ευγε και παλι ευγε!

  5. σόρυ…αλλά τα κουτάλια κλέβουν τη παράσταση!!!!!!!!!!!!

    λοιπόν, η σελινόριζα είναι από τα πολύ αγαπημένα μου λαχανικά!
    είμαι σίγουρη για τη σούπερ γεύση της σουπίτσας σου!
    θα τη φτιάξω πολύ σύντομα!!

  6. σόρυ…αλλά τα κουτάλια κλέβουν τη παράσταση!!!!!!!!!!!!

    λοιπόν, η σελινόριζα είναι από τα πολύ αγαπημένα μου λαχανικά!
    είμαι σίγουρη για τη σούπερ γεύση της σουπίτσας σου!
    θα τη φτιάξω πολύ σύντομα!!

  7. Χρύσα says:

    Η απόλυτη χειμωνιάτικη σούπα! Διάλεξες τέλεια λαχανικά, και ο χυμός μήλου θα της δίνει σίγουρα πολύ ιδιαίτερη γεύση! Λατρεύω τη σελινόριζα και ταιριάζει τέλεια σε πολλούς συνδυασμούς!

  8. Χρύσα says:

    Η απόλυτη χειμωνιάτικη σούπα! Διάλεξες τέλεια λαχανικά, και ο χυμός μήλου θα της δίνει σίγουρα πολύ ιδιαίτερη γεύση! Λατρεύω τη σελινόριζα και ταιριάζει τέλεια σε πολλούς συνδυασμούς!

  9. Όμορφη πολύ στο μάτι όπως την σερβίρεις και έχει πολύ ενδιάφεροντα υλικά, τίποτα από αυτά δεν τρώω/μαγειρεύω συχνά και με εξιτάρει πολύ αν και έχω ένα θέματακι με τα μήλα.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.