Home » Chocolate Blueberry Pie – Τάρτα με Σοκολάτα και Μύρτιλλα

Chocolate Blueberry Pie – Τάρτα με Σοκολάτα και Μύρτιλλα

Chocolate-Blueberry-Pie – Τάρτα-με-Σοκολάτα-και-Μύρτιλλα

for english scroll down

Ο συνδυασμός σοκολάτας – μύρτιλλων είναι πολύ αγαπημένος. Όταν μάλιστα αυτά τα δύο υλικά συνδυάζονται σε μια λαχταριστή τάρτα, τα λόγια είναι περιττά. Αυτή η τάρτα με σοκολάτα και μύρτιλλα είναι πλέον από τα αγαπημένα μου γλυκά!

Chocolate-Blueberry-Pie – Τάρτα-με-Σοκολάτα-και-Μύρτιλλα

Όπως σας είπα και στην προηγούμενη ανάρτηση, πρόσφατα επισκέφτηκα την Berryland και προμηθεύτηκα τα αγαπημένα μου μύρτιλλα. Η λίστα των συνταγών για να τα αξιοποιήσω, όπως καταλαβαίνετε, είναι πολύ μεγάλη. Δεν ήξερα από ποια συνταγή να αρχίσω…  Στην συγκεκριμένη τάρτα, ο συνδυασμός της σοκολατένιας βάσης με την πολύ πλούσια σε γεύση κρέμα και τα πολύ γυαλιστερά φρούτα είναι εντυπωσιακός, αλλά και συνάμα πολύ γευστικός.

Chocolate-Blueberry-Pie – Τάρτα-με-Σοκολάτα-και-Μύρτιλλα

Την τάρτα αυτή την έφτιαξα πιο ελαφριά, προσαρμόζοντας την αρχική συνταγή, αλλά από την άλλη δεν ήθελα να ξεφύγει πολύ από τις κλασσικές τάρτες. Δεν της ταιριάζει, νομίζω. Την βάση της την έφτιαξα με αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι. Έγινε λίγο πιο τριφτή από τις κλασσικές, αλλά εμένα μου άρεσε, είναι λίγο πιο ρουστίκ έτσι. Η αρχική συνταγή έδινε αλεύρι για όλες τις χρήσεις, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι αυτό, αλλά κοσκινισμένο.

Chocolate-Blueberry-Pie – Τάρτα-με-Σοκολάτα-και-Μύρτιλλα

Αυτό που κάνω κάθε φορά που φτιάχνω τάρτα (κι εδώ οι ειδικοί μπορεί να με μαλώσουν 😉 ), είναι πως, αφού φτιάξω την ζύμη, πρώτα την απλώνω στην ταρτιέρα και μετά την βάζω στο ψυγείο να παγώσει, αντί να την κάνω μπάλα, να την τυλίξω σε μεμβράνη, να την βάλω στο ψυγείο και  να την ανοίξω στην ταρτιέρα παγωμένη, όπως γίνεται συνήθως. Βρίσκω πως έτσι όπως έχει μαλακώσει το βούτυρο, απλώνεται πιο εύκολα η ζύμη στην ταρτιέρα.

Τάρτα με Σοκολάτα και Μύρτιλλα

Χρόνος προετοιμασίας:   40 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:   20 λεπτά

Μερίδες:   8

Υλικά:

για την σοκολατένια βάση:

  • 140 γρ. αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι*
  • ½ φλυτζάνι (50 γρ.) κακάο σε σκόνη
  • ¼ φλυτζανιού (40 γρ.) ζάχαρη καρύδας**
  • μια τσιμπιά αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι baking powder
  • 125 γρ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1-2 κουταλιές κρύο νερό

για την σάλτσα με μύρτιλλα:

  • 180 γρ. φρέσκα μύρτιλλα
  • 2 κουταλιές λικέρ crème de cassis
  • 2 κουταλιές ζάχαρη άχνη

για την κρέμα σοκολάτας:

  • 140 γρ.μαύρη σοκολάτα (κουβερτούρα), κομμένη σε κομμάτια
  • ½ φλυτζάνι (125 ml) κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, παγωμένη
  • 180 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
  • 2 κουταλιές στέβια (σε αναλογία 1:1 με τη ζάχαρη)

Εκτέλεση:

για την σοκολατένια βάση:

  1. Προσθέστε όλα τα υλικά, μέχρι και το βούτυρο, στον κάδο του πολυμίξερ και χτυπήστε τα μέχρι να γίνει μια ψιχουλιαστή ζύμη. Προσθέστε τον κρόκο αυγού και το νερό και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη.
  2. Βγάλτε την ζύμη από το πολυμίξερ και απλώστε τη σε μια βουτυρωμένη ταρτιέρα ή φόρμα με αποσπώμενο πάτο με διάμετρο 19-20 εκ. Σκεπάστε τη με μια διάφανη μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  3. Βγάλτε τη από το ψυγείο και τρυπήστε την επιφάνεια της με ένα πηρούνι. Ψήστε τη σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, για 15-20 λεπτά. Αφήστε τη να κρυώσει.

για την σάλτσα με μύρτιλλα:

  1. Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και αφήστε τα να ζεσταθούν μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γυαλίσουν τα μύρτιλλα, χωρίς όμως να λιώσουν. Αφήστε την να κρυώσει.

για την κρέμα σοκολάτας:

  1. Λιώστε την σοκολάτα σε μπεν μαρί και αφήστε την να κρυώσει για λίγο.
  2. Χτυπήστε τη κρέμα γάλακτος με την στέβια σε σαντιγί και όταν είναι έτοιμη προσθέστε το γιαούρτι και την λιωμένη σοκολάτα και ανακατέψτε πολύ απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Για να σερβίρετε, απλώστε την κρέμα σοκολάτας πάνω στην σοκολατένια βάση, φροντίζοντας να στρωθεί ομοιόμορφα και μετά απλώστε από πάνω την σάλτσα με τα μύρτιλλα.

 

Σημειώσεις:

*Ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

**Ή καστανή ζάχαρη

 

Συνταγή προσαρμοσμένη από το βιβλίο “Pies”, της Louise Gardener, Parragon Publishing.

Chocolate-Blueberry-Pie – Τάρτα-με-Σοκολάτα-και-Μύρτιλλα

The chocolate-blueberry combination is one of my very favorites. Especially when these two materials are combined in a delicious tart, words are unnecessary. This chocolate and blueberry tart is now one of my favorite desserts!

As I said in previous post, I recently visited Berryland and purchased a lot of fresh blueberries. The list of recipes for using them, as you understand, is endless. I did not know from which recipe to begin … In this pie, the combination of chocolate pie dough, rich filling and glistening blueberries is impressive, and really tasty.

Chocolate-Blueberry-Pie – Τάρτα-με-Σοκολάτα-και-Μύρτιλλα

I made the pie lighter by adjusting the original recipe, but on the other hand I did not want to escape far from the classic tarts; I think it doesn’t fit in this particular one. I used whole wheat emmer flour on the pie dough. It is a bit sanded this way, but I liked it; it is a little more rustic. The original recipe calls for all-purpose flour, so you can use this instead, but sifted.

Chocolate-Blueberry-Pie – Τάρτα-με-Σοκολάτα-και-Μύρτιλλα

What I do every time I make a tart (the experts might scold me now 😉 ) is that, when I make the dough, I firstly roll the dough in the tart pan and then I put  the pan in the refrigerator to freeze, rather than do form a ball with it, wrap it, then put it in the refrigerator and roll it in the tart pan frozen, as usual. I find that as the butter has softened, the dough spreads more easily in the tart pan.

Chocolate Blueberry Pie

Chocolate Blueberry Pie
Serves 8
This combination of chocolate pie dough, rich filling and glistening blueberries is impressive, and really tasty.
Write a review
Print
Prep Time
40 min
Cook Time
20 min
Total Time
1 hr
Prep Time
40 min
Cook Time
20 min
Total Time
1 hr
396 calories
41 g
74 g
26 g
5 g
16 g
110 g
30 g
19 g
1 g
8 g
Nutrition Facts
Serving Size
110g
Servings
8
Amount Per Serving
Calories 396
Calories from Fat 227
% Daily Value *
Total Fat 26g
39%
Saturated Fat 16g
78%
Trans Fat 1g
Polyunsaturated Fat 1g
Monounsaturated Fat 7g
Cholesterol 74mg
25%
Sodium 30mg
1%
Total Carbohydrates 41g
14%
Dietary Fiber 4g
18%
Sugars 19g
Protein 5g
Vitamin A
12%
Vitamin C
4%
Calcium
5%
Iron
13%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
chocolate pie dough
  1. • 140 g. whole wheat emmer flour *
  2. • ½ cup (50 g.) cocoa powder
  3. • ¼ cup (40 g.) coconut sugar **
  4. • a pinch of salt
  5. 1/2 teaspoon baking powder
  6. • 125 g. cold butter, cut into small pieces
  7. • 1 egg yolk
  8. • 1-2 tablespoons cold water
blueberry sauce
  1. • 180 g. fresh blueberries
  2. • 2 tablespoons crème de cassis
  3. • 2 tablespoons caster sugar
chocolate filling
  1. • 140 gr. dark chocolate, cut into pieces
  2. • ½ cup (125 ml) cream 35% fat, cold
  3. • 180 g. Greek strained yoghurt 2% fat
  4. • 2 tablespoons stevia (a 1: 1 ratio with sugar)
chocolate pie dough
  1. 1. Add all the ingredients up to butter in the food processor bowl and process until they become a sanded dough. Add the egg yolk and water and continue processing until a dough is formed.
  2. 2. Remove the dough from the food processor and line it on a buttered tart pan or spingform pan of 19-20 cm. diameter. Cover it with plastic wrap and place in the refrigerator for 30 minutes.
  3. 3. Remove from the refrigerator and prick the surface with a fork. Bake it in a preheated oven at 180 ° C/ 350o F, for 15-20 minutes. Leave to cool.
blueberry sauce
  1. 1. Put all ingredients in a saucepan, over medium-low heat and warm through until the sugar melts and the blueberries become shiny, but do not burst. Let cool.
chocolate filling
  1. 2. Melt the chocolate in a bain-marie and let it cool slightly.
  2. 3. Beat the cream with stevia until stiff and fold in the yogurt and the melted chocolate.
  3. 4. To serve, spread the chocolate cream over the chocolate base and then spread over the blueberry sauce.
Notes
  1. * Or all-purpose flour, sifted
  2. ** Or brown sugar
Adapted from the book "Pies", Louise Gardener, Parragon Publishing
beta
calories
396
fat
26g
protein
5g
carbs
41g
more
Adapted from the book "Pies", Louise Gardener, Parragon Publishing
The Healthy Cook https://www.thehealthycook.gr/
 Enjoy!

24 comments

  1. neanikon says:

    Πόσο όμορφη φαίνεται και πόσο ωραία χρώματα!
    Καλημέρα!!!!!!!

  2. Καλημέρα Εύη μου! Η νοστιμιά της είναι αδιαμφησβήτητη! Ξεχειλίζει !!! Φανταστικός συνδυασμός όντως η σοκολάτα με το μύρτιλο! Πάντως και η φωτογράφιση που έχεις κάνει είναι πέρα για περα εντυπωσιακή!!!!!!!!!!!!!!!! Μου έφτιαξες τη μέρα! Αλήθεια!!!

    • The Healthy Cook says:

      με τέτοια σχόλια, φτιάχνει και η δική μου μέρα 🙂
      ευχαριστώ πολύ!

    • The Healthy Cook says:

      ναι, ναι! ταιριάζουν τέλεια, έχεις πολύ δίκιο!
      ευχαριστώ πολύ!

  3. Athina says:

    Πω πωωω Εύη! Τι συνδυασμός, τι συνταγή, τι food styling, τι φωτογραφίες, τι γλυκό βάσανο είναι αυτό;;!

  4. Καταπληκτική φωτογράφιση!! Η πιο ξεχωριστή που έχω δει με μύρτιλα!!!
    Φαντάζομαι γεύση…..μύρτιλα, σοκολάτα, cassis….. !!!!!!!!!

  5. Ξανθή says:

    Στο καράβι της επιστροφής υποσχέθηκα γλυκό στον καλό μου, μύρτιλλα έχω οπότε σύντομα θα γίνει.

  6. dolmadaki says:

    μου επεσε το σαγονι απ τη λαχταρα χαχαχα!!!! πρεπει να βρω μυρτιλα !!! φοβερη η τουρτα ταρτα!!! κ ιδιαιτερος συνδυασμος μυρτιλο σοκολατα

    • The Healthy Cook says:

      ο συνδυασμός μύρτιλλα σοκολάτα είναι άπαιχτος!
      σου έχω κι άλλον σε λίγο καιρό! μην φύγεις! χαχαχαχα!!

  7. Ariadni St. says:

    Ευη μου φαινεται λαχταριστη η ταρτα σου. Εννοειται πως ειμαι οπαδος της σοκολατας, αλλα μου αρεσουν και τα μυρτιλλα και τα κρανμπεριζζζ

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.