Home » Chocolate & Chestnut Pavlova – Πάβλοβα με Σοκολάτα και Κάστανο

Chocolate & Chestnut Pavlova – Πάβλοβα με Σοκολάτα και Κάστανο

Chocolate & Chestnut Pavlova – Πάβλοβα με Σοκολάτα και Κάστανο

for english scroll down

Σήμερα ξεφεύγουμε λίγο από τα συνηθισμένα. Κάνουμε μια μικρή αμαρτία και ξεχνάμε τις υγιεινές συνταγές και τις λίγες θερμίδες. Μια και έχω γενέθλια σήμερα, σας κερνάω γλυκάκι!! Σοκολατένια τραγανή μαρέγκα με σοκολάτα και κρέμα κάστανου. Μια συνταγή που μου είχε μπει στο μυαλό εδώ και πολύ καιρό και επιτέλους ήρθε η στιγμή να τη φτιάξω!

Η πάβλοβα γενικά είναι ένα γλυκό που μου αρέσει πολύ και την φτιάχνουμε στο σπίτι συχνά. Συνήθως την γαρνίρουμε με σαντιγί και φρέσκα φρούτα εποχής (τα αγαπημένα μου είναι τα μούρα, βατόμουρα, κ.λπ., αλλά δυστυχώς δεν τα βρίσκεις εύκολα) και μια σάλτσα φρούτων. Αυτή τη φορά είπα να δοκιμάσω να προσθέσω σοκολάτα στην μαρέγκα και να δοκιμάσω να τη γαρνίρω με μια κρέμα από σαντιγί, πουρέ κάστανου και βανίλια, λίγη σκέτη σαντιγί, κομμάτια σοκολάτας και μερικά μαρόν γλασέ. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό!

Πουρέ κάστανου μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας. Εγώ δυστυχώς δεν προλάβαινα και χρησιμοποίησα έτοιμο (σας προειδοποίησα, το υγιεινό σήμερα πάει περίπατο!).  Για να μην ξεχνιόμαστε, όμως, σας δίνω και λίγες πληροφορίες για τη διατροφική αξία του κάστανου. Άλλωστε θα το χρησιμοποιήσουμε και σε άλλες συνταγές μες το χειμώνα. Τα κάστανα, λοιπόν, αποτελούν καλή πηγή απαραίτητων αμινοξέων, υδατανθράκων, βιταμινών C, B1και B2, φυλλικού οξέος καθώς και ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου νατρίου και καλίου. Είναι πλήρη τροφή, ιδανική για παιδιά στην ανάπτυξη, για όσους αναρρώνουν από διάφορες ασθένειες, όπως η έντονη διάρροια και για αθλητές. Επίσης, όπως όλοι οι ξηροί καρποί, τα κάστανα συμβάλλουν στην καταπολέμηση του στρες και της κόπωσης καθώς και στη μείωση της κακής-LDL χοληστερόλης.

Chocolate & Chestnut Pavlova – Πάβλοβα με Σοκολάτα και Κάστανο

Όσο για τη σαντιγί, σας γράφω πως χρειαζόμαστε 600γρ. έτοιμη σαντιγί, γιατί εγώ  τη φτιάχνω με φυτική κρέμα γάλακτος που βρίσκω σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Έχει λιγότερα λιπαρά και είναι λίγο πιο γλυκιά οπότε δεν της προσθέτω καθόλου ζάχαρη. Εσείς φτιάξτε τη σαντιγί όπως θέλετε, ή αγοράστε έτοιμη από ένα ζαχαροπλαστείο.  Ας δούμε τώρα τη συνταγή:

Χρόνος προετοιμασίας:   2 ώρες

Μερίδες:   6-8

Υλικά:

Για την μαρέγκα

  • τα ασπράδια από 4 μεγάλα αυγά
  • 150γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • 150 γρ. λευκή ζάχαρη
  • 3 κουταλιές κακάο σκόνη, κοσκινισμένο
  • 1 ½ κουταλιά ψιλοκομμένη μαύρη σοκολάτα 55%

Για την κρέμα κάστανου

  • 1 ¼ φλυτζάνια πουρέ κάστανου
  • 300γρ. σαντιγί
  • τους σπόρους από 1 λοβό βανίλιας

Για τη διακόσμηση

  • 300γρ σαντιγί
  • 80γρ. μαύρη σοκολάτα 55%, σε κομμάτια
  • 4 μαρόν γλασέ

 

Εκτέλεση:

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 100οC. Στρώστε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί, στο οποίο θα έχετε σχεδιάσει με μολύβι ένα κύκλο διαμέτρου 26εκ.
  2. Ετοιμάστε την μαρέγκα. Χτυπήστε τα ασπράδια στο μίξερ, στη μεγάλη ταχύτητα, ρίχνοντας σιγά-σιγά, σαν χιόνι, τη ζάχαρη άχνη. Η μαρέγκα θα είναι έτοιμη όταν θα μοιάζει μεταξωτή και θα έχουν σχηματιστεί σφιχτές κορυφές. Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε τη λευκή ζάχαρη λίγη λίγη και χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα την ενσωματώνουμε, με απαλές κινήσεις. Με τον ίδιο τρόπο ρίχνουμε το κακάο και τα κομμάτια σοκολάτας.
  3. Με ένα κουτάλι στήνουμε τη μαρέγκα στο ταψί, στον κύκλο που έχουμε σχεδιάσει. Κάνουμε μια ελαφριά λακούβα στη μέση για να καθίσει μετά η διακόσμηση.
  4. Ψήνουµε στη µεσαία σχάρα για 1 ώρα και 30΄ περίπου µέχρι να στεγνώσει καλά η µαρέγκα. Όταν πια ξεκολλάει από την λαδόκολλα και απ’ έξω είναι τραγανή, τότε είναι έτοιµη. Την αφήνουµε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
  5. Εντωμεταξύ ετοιμάστε τη κρέμα κάστανου. Ανακατέψτε το πουρέ κάστανου, 300γρ σαντιγί (τη μισή δηλαδή) και τη βανίλια, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  6. Τώρα μπορείτε να ετοιμάσετε και τα κομματάκια σοκολάτας για την διακόσμηση. Λιώστε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα και κατόπιν ρίξτε τη σε μια επιφάνεια στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Στρώστε τη σοκολάτα με μια σπάτουλα ώστε να έχει πάχος περίπου 3χιλ., αφήστε τη να κρυώσει και κόψτε τη σε ακανόνιστα κομμάτια.
  7. Όταν η μαρέγκα σας κρυώσει εντελώς μπορείτε να τη διακοσμήσετε. Αδειάστε την κρέμα κάστανου σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής, όπου έχετε εφαρμόσει ένα κορνέ με δοντάκια και φτιάξτε ροζέτες σε όλη την επιφάνεια της μαρέγκας.
  8. Κατόπιν, αδειάστε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής την υπόλοιπη σαντιγί (300γρ) και κάντε ροζέτες στο κέντρο του κύκλου.
  9. Τέλος, διακοσμήστε με τα κομματάκια σοκολάτας και τα μαρόν γλασέ.

 

Διατροφική αξία δεν σας γράφω αυτήν τη φορά, ώστε να την απολαύσετε χωρίς πολλές σκέψεις!!!! 🙂

ΥΓ. Στην επόμενη ανάρτηση θα σας έχω νέα από την τελευταία εκδήλωση του food4good.

 

 

Πηγή:

http://www.mednutrition.gr/ehoyn-ta-kastana-eyergetikes-idiotites-oste-na-entahthoyn-sti-diatrofi-mas

Chocolate & Chestnut Pavlova – Πάβλοβα με Σοκολάτα και Κάστανο

Today we follow a different path. Today we forget healthy recipes and low calories. Since I have my birthday today, I thought I ‘d offer you a delicious dessert!! Chocolate crisp meringue with chestnut cream and chocolate. A recipe that I had in mind for a long time and finally it’s time to make it!

Pavlova is generally a dessert I really like and we make it at home often. Usually we garnish it with whipped cream and fresh seasonal fruits (my favorites are blueberries, blackberries, etc.) and a fruit sauce. This time I decided to try adding chocolate to the meringue and then embellish it with a cream made of whipped cream, chestnut puree and vanilla, some whipped cream, chocolate and some marrons glacés. The result is excellent!

Chocolate & Chestnut Pavlova – Πάβλοβα με Σοκολάτα και Κάστανο

Chestnut puree you can make yourself. I unfortunately did not have the time and I used ready-made (I warned you, no healthy recipe today!). I should give you some information about the nutritional value of chestnuts. We will use them a lot, in other recipes amid the winter. Chestnuts are a good source of essential amino acids, carbohydrates, vitamins C, B1kai B2, folic acid and calcium, magnesium, phosphorus, iron, sodium and potassium. Is a complete food, ideal for growing children, for those recovering from various diseases, such as diarrhea and intense athletes. Also, like all nuts, chestnuts help fight stress and fatigue and lower the bad cholesterol-LDL.

Chocolate & Chestnut Pavlova – Πάβλοβα με Σοκολάτα και Κάστανο

As for the cream, I write that we need 600g. whipped cream, because I use vegetal cream that I find in large supermarkets. It has less fat and is a bit sweeter so I do not add any sugar. You make the whipped cream as you want, or buy some from a pastry shop. Let us now look at the recipe:

Preparation time:   2 hours

Servings:    6-8

Ingredients:

For the meringue

  • 4 egg whites from large eggs
  • icing sugar, sifted
  • 150 g. white sugar
  • 3 tablespoons cocoa powder, sifted
  • 1 ½ tablespoon chopped dark chocolate 55%

For the chestnut cream

  • 1 ¼ cups chestnut puree
  • whipped cream
  • seeds from 1 vanilla pod

For the decoration

  • 300g cream
  • 55% dark chocolate, pieces
  • 4 marrons glacés

Instructions:

  1. Preheat oven to 100°C /212o Lay a baking tray with parchment paper, in which you draw with a pencil, a circle of diameter 26cm/10in.
  2. Prepare the meringue. Beat the egg whites in a mixer in high speed, pouring slowly, as snow, the icing sugar. The meringue is ready when it looks like silk and when tight tops formed. Turn the mixer off, pour a little bit of white sugar at a time and using a spatula to incorporate, gently. In the same way, add the cocoa and chocolate pieces.
  3. With a spoon, we set up the meringue into the pan, in the cycle we have designed. We make a slight puddle in the middle, so the cream can sit.
  4. Bake on middle rack for about 1 hour and 30 min up until the meringue has dried. When it comes off the parchment paper and the outside is crispy, then it is ready. We leave on a rack to cool completely.
  5. Prepare the chestnut cream. Mix the chestnut puree, 300g whipped cream and vanilla until homogenized.
  6. Meanwhile, in bowl over saucepan of hot (not boiling) water, melt chocolate, stirring occasionally. Then pour it on a surface covered with parchment paper. Lay the chocolate with a spatula to a thickness of about 3mm or 1/8 -inch. Let cool and cut into irregular pieces.
  7. When the meringue is completely cool you can decorate it. Transfer chestnut purée into a pastry bag, where you have already applied a pastry nozzle and make rosettes across the surface of the meringue.
  8. Then, pour into a pastry bag the rest of whipped cream (300g) and make rosettes in the center of the circle.
  9. Finally, garnish with the chopped chocolate and marrons glacés.

 

I will not give you the nutritional value this time. It’s a happy day today and you have to enjoy your dessert without many regrets!!!! 🙂

In the next post I will tell you all about the recent food4good event.

 

Source:

http://www.mednutrition.gr/ehoyn-ta-kastana-eyergetikes-idiotites-oste-na-entahthoyn-sti-diatrofi-mas

 

29 comments

  1. Χρονια πολλα και πραγματικα ευτυχισμενα σου ευχομαι Ευη!!!!!
    Επιτελους ειδα οτι εισαι κοινη θνητη σαν κι εμας. Εστω και μια φορα το χρονο ξεφευγεις και το τρως το γλυκο σου με τα ολα του. Κι απ’οτι εμαθα και ζηλεψα…ηταν
    καταπληκτικο λεει….. Αααααχ!!!! Οχι οτι δεν το καταλαβαινω κι απο μονη μου! Πολυχρονη λοιπον και πανα ομορφες δημιουργιες. Η φωτογραφιση φοβερη!!!!!!!!

    • ναι ξεφεύγω!! και πάνω από μια φορά το χρόνο!!!
      ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή μου!! κι εσύ να χαίρεσαι τα παιδάκια σου!!
      σε φιλώ!!

  2. lenia says:

    Χρόνια πολλά, φωτεινά κι ευλογημένα! Διάλεξες τέλεια παρασπονδία για να το γιορτάσεις! Κι όπως λέει και η Χρυσαυγή, και εμείς του υγιεινού είμαστε κοινοί θνητοί κι αμαρτάνουμε πότε πότε! Χαχα!
    Και του χρόνου,Εύη μου!

  3. Τη δοκίμασα!! Τη δοκίμασα!!!
    Σοκολάτα – κάστανο…..άπαιχτος συνδυασμός!
    Εξαιρετική πάνλοβα! Μπράβο σου!!!

    Χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα Ευούλα μου!
    Καλημέρα όλη μέρα!!!

  4. Να τα εκατοστήσεις Εύη μου!
    Με όλη μου την καρδιά σου εύχομαι ότι καλύτερο!
    Να είσαι καλά, γερή, χαρούμενη και πολύ δημιουργική!
    Υπέροχο το γλυκάκι! Εμφανίσιμο και πολύ ιδιαίτερο!
    Να περάσεις πολύ πολύ όμορφα σήμερα!
    Φιλιά

  5. Χρόνια σου πολλά Εύη! Σκορπίνα κι εσύ βλέπω 😉 Λατρεύω την πάβλοβα να το ξέρεις και θέλω μεζέ 🙂 Μου αρέσει όπως συνδύασες δυο τόσο κλασικές χειμωνιάτικες γεύσεις, το κάστανο και τη σοκολάτα, στην ανάλαφρη πάβλοβα. Με την ευκαιρία αυτή να ρωτήσω, από τις πάβλοβες της Εφης Γιαλούση έχεις δοκιμάσει; Έφαγα μια φορά και τις βρήκα πολύ καλές…

  6. Χρύσα says:

    Χρόνια πολλά και πάντα δημιουργικά!!!
    Έφτιαξες ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά, και το απογείωσες με το συνδυασμό σοκολάτα-κάστανο! Άξιζε 100% την παρασπονδία!!!

  7. dolmadaki says:

    χρονια πολλα!! πολυχρονη οτι επιθυμεις!!! τελεια η τουρτιτσα σου, θυμιζει χριστουγεννα!!!

  8. Happy Birthday! Χρόνια πολλά και γλυκά! Όπως η φοβερή σου pavlova. Μ’ αρέσει πολύ ο συνδυασμός κάστανο-σοκολάτα. Έψαχνα αντίστοιχες συνταγές για τα Χριστούγεννα και μου ‘δωσες ιδέα! 🙂
    Πάντως έχω να πω πως ακόμα και η μικρή σου αμαρτία αγγίζει τα όρια του healthy.. με την φυτική σαντιγί και τα φουλ-στην-βιταμίνη κάστανα.. μη σου πως την λες και “lιghter, healthier” pavlova!

    • χαχαχα!!! λες? μόνο αν ξεχάσεις την ζάχαρη….
      πάντως έχεις δίκιο, για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι ότι πρέπει!!
      ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!! ότι καλύτερο και για σένα!!! 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.