for english scroll down
Καλή εβδομάδα! Η αλήθεια είναι πως αυτή την συνταγή ήθελα να την δημοσιεύσω πολύ νωρίτερα, όμως το πρόγραμμα δεν μου βγήκε όπως το ήθελα. Βέβαια δεν είναι και πολύ αργά. Ακόμη κρατάει η ζέστη, κι έτσι τα καλοκαιρινά γλυκά είναι ότι πρέπει. Φέτος το καλοκαίρι έχω αγαπήσει αυτά τα ελαφριά επιδόρπια σε ποτήρι, που φτιάχνονται στο 5λεπτο, παρόλο που παλαιότερα δεν ήμουν πολύ φίλος. Και, πιο συγκεκριμένα, τα επιδόρπια που φτιάχνονται με στραγγιστό γιαούρτι. Όσοι με παρακολουθείτε ξέρετε πως το αγαπώ πολύ. Η αρχή έγινε με το Παρφέ Γιαουρτιού Μπανόφι, το οποίο πραγματικά αγαπήσατε και μετά το «Τράιφλ» με Λεμόνι και Γιαούρτι, ένα τόσο ελαφρύ και δροσιστικό γλυκάκι. Κάτι αντίστοιχο είναι και το σημερινό. Γρήγορο και ελαφρύ, σοκολατένιο και πολύ, πολύ νόστιμο! Παρφέ γιαουρτιού με σοκολάτα και φρέσκα φρούτα.
Εγώ χρησιμοποίησα μύρτιλλα, τα οποία φέτος ευτυχώς τα είχα σε αφθονία, εσείς μπορείτε να βάλετε κεράσια, φράουλες, αχλάδια ή αχλαδόμηλα, ή ότι άλλο φρούτο επιθυμείτε. Σας προτείνω όμως να το φτιάξετε ακριβώς όπως είναι, αν μπορείτε να βρείτε μύρτιλλα. Ταιριάζουν υπέροχα με την γλυκιά, αλλά ελαφρώς υπόξινη, σοκολατένια κρέμα.
Η σοκολατένια κρέμα είναι η ίδια που είχα χρησιμοποιήσει στην Τάρτα με Σοκολάτα και Μύρτιλλα. Πολλές φορές το παθαίνω αυτό…. Μόλις φτιάχνω κάτι που μου αρέσει, ζύμη, μια ωραία κρέμα σαν κι αυτή κλπ., σκέφτομαι που αλλού μπορώ να την αξιοποιήσω. Έτσι δημιουργήθηκε και το σημερινό γλυκάκι.
Όσον αφορά την γκρανόλα, η συνταγή της βασίστηκε σε αυτή που είχα χρησιμοποιήσει στο Παρφέ Γιαουρτιού Μπανόφι, αλλά αυτή την φορά έβαλα φουντούκια τα οποία ταιριάζουν τέλεια με την σοκολάτα! (Συνειρμός με Nutella……. 😉 γιαμ!)
Tip: Φτιάξτε έξτρα ποσότητα γκρανόλα και προσθέστε τη στο πρωινό σας. Είναι υπέροχη!
Παρφέ Γιαουρτιού με Σοκολάτα & Φρέσκα Φρούτα
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 5 λεπτά
Μερίδες: 4
Υλικά:
για την τραγανή γκρανόλα:
- ½ φλυτζανιού (60 γρ.) χοντροκομμένα φουντούκια (ή άλλους ξηρούς καρπούς επιλογής σας)
- 1 κουταλιά κινόα (προαιρετικά, κάνει την γκρανόλα πιο τραγανή)
- ¾ φλυτζανιού (60 γρ.) νιφάδες βρώμης
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά μέλι
για την σοκολατένια κρέμα:
- 140 γρ.μαύρη σοκολάτα (κουβερτούρα), κομμένη σε κομμάτια
- ½ φλυτζάνι (125 ml) φυτική κρέμα γάλακτος, παγωμένη
- 180 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
- 2 κουταλιές στέβια (σε αναλογία 1:1 με τη ζάχαρη)
- ½ φλυτζάνι φρέσκα μύρτιλλα ( ή άλλα φρούτα επιλογής σας)
Εκτέλεση:
Ετοιμάστε την γκρανόλα:
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, καβουρδίστε τα φουντούκια, την βρώμη και την κινόα, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να μυρίσουν. Ανακατεύετε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέστε το ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά.
- Τέλος προσθέστε το μέλι και σβήστε την φωτιά. Ανακατέψτε καλά μέχρι να καλυφθούν τα υλικά με το μέλι.
- Αφήστε την στην άκρη να κρυώσει.
Ετοιμάστε την κρέμα σοκολάτας:
- Λιώστε την σοκολάτα σε μπεν μαρί και αφήστε την να κρυώσει για λίγο.
- Χτυπήστε τη κρέμα γάλακτος με την στέβια σε σαντιγί και όταν είναι έτοιμη προσθέστε το γιαούρτι και την λιωμένη σοκολάτα και ανακατέψτε πολύ απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ετοιμάστε το Παρφέ Γιαουρτιού με Σοκολάτα & Φρέσκα Φρούτα:
- Βάλτε στο κάθε ποτήρι κατά σειρά περίπου 2 κουταλάκια από την γκρανόλα, 1 γεμάτη κουταλιά κρέμα σοκολάτας και μια στρώση φρέσκα φρούτα. Επαναλάβετε.
Καλή σας απόλαυση!
This summer I came to love these light desserts served in a glass, which can be made in almost 5 minutes, although formerly I was not fond of. And, specifically, desserts made with Greek yoghurt. Those who follow my blog know that I love Greek yogurt very much. It all started with Yogurt Banoffee Parfait which all of you loved, and after that came the Lemon and Yogurt “Cheesecake”, a really light and refreshing dessert. Today’s recipe is something similar; a fast and light chocolate dessert, very, very tasty! Greek yogurt parfait with chocolate and fresh fruits.
I used blueberries, which thankfully this year I had in abundance; you can, also, use cherries, strawberries, pears or nashi pears, or whatever fruit you like. But I suggest you make as it is. Blueberries match beautifully with the sweet but slightly sour, chocolate cream.
The chocolate cream is the same that I had used in the chocolate and blueberry tart. It often happens …. Once I make something I like, dough, a nice cream like this etc., I ‘m thinking other ways to use them. Thus, today’s dessert was created.
Regarding granola, the recipe was based on that I used in Yogurt Banoffee Parfait, but this time I used hazelnuts which match perfectly with chocolate! Who else thought about Nutella? 😉 Yum!
Tip: Make an extra amount of granola and add it to your breakfast. It is delicious!
Chocolate Greek Yogurt Parfait with Fresh Fruits
- • ½ cup (60 g.) chopped hazelnuts (or other nuts)
- • 1 tablespoon quinoa (optional, it makes a crunchier granola)
- • ¾ cup (60 g.) rolled oats
- • 1 tablespoon olive oil
- • 1 tablespoon honey
- • 140 gr. dark chocolate, cut into pieces
- • ½ cup (125 ml) non-dairy cream, cold
- • 180 g. Greek strained yoghurt 2% fat
- • 2 tablespoons stevia (a 1: 1 ratio with sugar)
- • ½ cup fresh blueberries (or other fruit of your choice)
- In a nonstick skillet, over medium heat, roast hazelnuts, oats and quinoa, for about 5 minutes, until golden brown and flavorful. Stir constantly with a wooden spoon.
- Add olive oil and mix well.
- Finally add honey and turn off the fire. Mix thoroughly to coat all ingredients with honey.
- Leave it aside to cool.
- Melt the chocolate in a bain-marie and let it cool slightly.
- Whip the cream with stevia until stiff and fold in the yogurt and the melted chocolate.
- Prepare the Chocolate Greek Yogurt Parfait with Fresh Fruits
- by layering in every glass in this order: about 2 teaspoons of granola, 1 heaped tablespoon chocolate cream and a layer of fresh fruits. Repeat and enjoy!
WOW!!!!!!!!!!!! 🙂 🙂 🙂
Φανταστικό!!!!!
ευχαριστώ πολύ!!
Μμμμμμ, μ’αρέσει! Και η ευκολία του, και η δροσιά του, και οι διαφορετικές υφές του…
Να σου πω, το πρωινό μου συνηήθως είναι γιαούρτι με γκρανόλα και φρούτα, γιατί δηλαδή να μην το βαφτίσουμε κι αυτό πρωινό;;;;
ναι! ναι! να το βαφτίσουμε! δεν θέλω και πολύ! 😀 😀 😀
Οτι σε 20 λεπτά θα εχω ενα τοσο ομορφο & γευστικό γλυκό ειναι κατι που με βαζει σε πειρασμό να το φτιαξω 😉
ναι, ναι! να το φτιάξεις! 😉
Τέλεια Εύη! Και πόσο μα πόσο λαχταριστό φαίνεται! Θρεπτικά υλικά, ευκολία και νοστιμιά! Εύγε! 🙂
ευχαριστώ πολύ Άρη μου! 🙂
Μα πόσο μου αρέσουν και μένα τα μύρτιλλα! Τα λατρεύω! Πολύ ωραία η ιδέα σου για γρήγορο και υγιεινό γλυκό.
Δεν έχω φτιάξει ποτέ granola στο τηγάνι νομίζω, θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε!
σε ευχαριστώ πολύ Ευάκι!
να την δοκιμάσεις, είναι πολύ απλή και γρήγορη 😉
Δροσερό, ελαφρύ και πεντανόστιμο. Οι φωτογραφίες τέλειες φυσικά!
ευχαριστώ κοριτσάκι μου!!