Home » Chocolate “Islands” in Pistachio Sauce – Σοκολατένια “Νησιά” σε Σάλτσα Φιστικιού

Chocolate “Islands” in Pistachio Sauce – Σοκολατένια “Νησιά” σε Σάλτσα Φιστικιού

Chocolate “Islands” in Pistachio Sauce – Σοκολατένια “Νησιά” σε Σάλτσα Φιστικιού

for english scroll down

Ναι, ήρθε η ώρα για το γλυκό της Ημέρας των Ερωτευμένων!! Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει και πρέπει να οργανωθούμε. Μπισκότα digestive καλυμμένα  με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς, σε σάλτσα από φιστίκι και λευκή σοκολάτα. Πιστέψτε με αυτό το γλυκό είναι θεϊκό!


Και επειδή θέλουμε να είμαστε ξεκούραστες και λαμπερές εκείνη την ημέρα, η συνταγή που σας προτείνω δεν έχει πολλές απαιτήσεις, ούτε πολλά υλικά. Μόνο πολύ σοκολάτα! Δεν ξέρω αν τελικά ισχύει το ότι ο “έρωτας περνάει από το στομάχι”, αλλά την σοκολάτα του σίγουρα την χρειάζεται! Δεν είναι από τα γλυκά που σας έχω συνηθίσει. Είναι μια μικρή αμαρτία, αλλά δικαιολογείται λόγω ημέρας!

Chocolate “Islands” in Pistachio Sauce – Σοκολατένια “Νησιά” σε Σάλτσα Φιστικιού

Μπορείτε να κάνετε την προετοιμασία από την προηγούμενη μέρα για να γλυτώσετε χρόνο. Να ετοιμάσετε δηλαδή τα μπισκότα, τη μους και την σάλτσα τις οποίες θα φυλάξετε στο ψυγείο και την μέρα που θα το σερβίρετε θα έχετε μόνο το στήσιμο του πιάτου. Μόνο θυμηθείτε να τα βγάλετε από το ψυγείο εγκαίρως ώστε να μην είναι πολύ παγωμένα. Για τα μπισκότα εγώ χρησιμοποίησα δύο ειδών ξηρούς καρπούς, αμύγδαλα και φιστίκια. Εννοείται πως αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο φιστίκια (40 γρ.).  Επίσης, για την μους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο μαύρη σοκολάτα. Ας δούμε τώρα τα υλικά και την εκτέλεση:

Chocolate “Islands” in Pistachio Sauce – Σοκολατένια “Νησιά” σε Σάλτσα Φιστικιού

Chocolate “Islands” in Pistachio Sauce – Σοκολατένια “Νησιά” σε Σάλτσα Φιστικιού

Χρόνος προετοιμασίας:   30 λεπτά

Μερίδες:   4

Υλικά:

για τα μπισκότα

  • 12 μπισκότα digestive ( τα 4 από αυτά τα κόβετε με ένα κουπ πατ σε σχήμα καρδιάς)
  • 175 γρ. μαύρη σοκολάτα
  • 20 γρ. αμύγδαλα
  • 20 γρ. φυστίκια Αιγίνης (ψίχα)

για τη μους

  • 150 γρ. σοκολάτα γάλακτος (οι vegans χρησιμοποιήστε αντικατάστατο, ή, μόνο μαύρη σοκολάτα, 225 γρ. δηλαδή)
  • 75 γρ. μαύρη σοκολάτα
  • 125 ml ( ½ φλυτζάνι) κρέμα γάλακτος 18% λιπαρά  (οι vegans χρησιμοποιήστε φυτική κρέμα)

για την σάλτσα φιστικιού:

  • 200 γρ. άσπρη σοκολάτα (οι vegans χρησιμοποιήστε αντικατάστατο)
  • 200 ml κρέμα γάλακτος 18% λιπαρά (οι vegans χρησιμοποιήστε φυτική κρέμα)
  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης (ψίχα)

προαιρετικά

  • λίγα φιστίκια σε φέτες για την διακόσμηση

Chocolate “Islands” in Pistachio Sauce – Σοκολατένια “Νησιά” σε Σάλτσα Φιστικιού

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζετε τα μπισκότα: Ψιλοκόβετε στο μούλτι τα αμύγδαλα και τα φιστίκια. Περάστε τα μετά από μια ψιλή σήτα για να φύγει η πολύ ψιλή σκόνη που δημιουργείται από το μούλτι. Λιώνετε την σοκολάτα σε μπαιν μαρί (κόψτε τη μικρά κομματάκια για να λιώσει γρήγορα). Την ανακατεύετε για να γίνει λεία. Βουτάτε ένα-ένα τα μπισκότα μέσα στη σοκολάτα ώστε να καλυφθούν τελείως και με μια λαβίδα τα ακουμπάτε σε σχάρα. Πασπαλίζετε τα μπισκότα με τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς και αφήνετε να κρυώσουν και να πήξει η σοκολάτα.*
  2. Ετοιμάζετε την μους: Κόβετε τις σοκολάτες σε μικρά κομμάτια. Ζεσταίνετε την κρέμα σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί ρίχνετε μέσα τα κομμάτια σοκολάτας, τα αφήνετε 1 λεπτό ώστε να λιώσουν, ανακατεύοντας. Τη βγάζετε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.**
  3. Ετοιμάζετε την σάλτσα φιστικιού: Βάζετε τα φιστίκια στο μούλτι και τα κάνετε λεπτή σκόνη. Ζεσταίνετε την κρέμα σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί ρίχνετε μέσα τη σκόνη φιστικιών και ανακατεύετε, προσέχοντας να μην κολλήσει.*** Προσθέτετε τη λευκή σοκολάτα ( σε μικρά κομματάκια, μην ξεχνιέστε!) αφήνετε 1 λεπτό ώστε να λιώσει, ανακατεύοντας. Τη βγάζετε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
  4. Συναρμολόγηση την ώρα που θα σερβίρετε: Βγάζετε με προσοχή τα μπισκότα από τη σχάρα. Βάζετε τη μους σε ένα κορνέ με ραβδωτό επιστόμιο και γαρνίρετε τα 8 στρογγυλά μπισκότα με μικρά λοφάκια. Βάζετε στο πιάτο τόση από την σάλτσα φιστικιού, ώστε να το καλύψετε. Βάζετε δύο γαρνιρισμένα στρογγυλά μπισκότα το ένα πάνω στο άλλο, και με προσοχή το τοποθετείτε στο πιάτο. Κάνετε το ίδιο και με τα υπόλοιπα. Γαρνίρετε με τα μπισκότα-καρδούλες και τα φιστίκια σε φέτες και σερβίρετε.

Σας εύχομαι να απολαύσετε τα σοκολατένια “νησιά” σε σάλτσα φιστικιού, αλλά και την Ημέρα των Ερωτευμένων!

Σημειώσεις:

*Για να μην κολλήσουν τα μπισκότα σας στη σχάρα, βάλτε μια σταγόνα φυτικό λάδι (ηλιέλαιο, κλπ) στο χέρι σας και περάστε τη σχάρα.

Μην περιμένετε να καλύψετε όλα τα μπισκότα με σοκολάτα για να τα πασπαλίσετε με τους ξηρούς καρπούς, γιατί πιθανόν να κρυώσει η σοκολάτα μέχρι τότε. Εγώ τα πασπάλιζα δύο-δύο.

**Αν η μέρα είναι ζεστή, ίσως χρειαστεί να βάλετε τις κρέμες για λίγο στο ψυγείο.

***Αν την ώρα που ρίξετε την σκόνη φιστικιών, δημιουργηθούν σβόλοι στην σάλτσα σας, ανακατέψτε τη με έναν αυγοδάρτη και θα εξαφανιστούν.

ΥΓ. Με αυτήν τη συνταγή συμμετέχω στο διαγωνισμό της TORTA DELLA FIGLIA:

Update 13 Φεβρουαρίου 2015: Τα αποτελέσματα βγήκαν και τελικά η συνταγή μου πήρε την δεύτερη θέση!! Δείτε τα αποτελέσματα εδώ.

 

healt

Yes, it’s time for the Valentine’s Day dessert!! February 14th is approaching and we need to organize. Digestive cookies covered with chocolate and nuts, in pistachio and white chocolate sauce. Believe me this dessert is divine!

Chocolate “Islands” in Pistachio Sauce – Σοκολατένια “Νησιά” σε Σάλτσα Φιστικιού

And because we want to be relaxed and bright that day, this recipe does not have many requirements, nor many materials. Only too much chocolate! I do not know if the old saying that “love goes through the stomach” is true, but it definitely needs a lot of chocolate! This is not a light dessert. It is a small sin, but the day justifies it!

Chocolate “Islands” in Pistachio Sauce – Σοκολατένια “Νησιά” σε Σάλτσα Φιστικιού

You can make the preparations the day before, to save time. Preparing i.e. the cookies, the mousse and the sauce which you will keep in the refrigerator, so the next day the only thing that you have to do is setup the dish. Just remember to remove it from the refrigerator in time to thaw. For the cookies I used two kinds of nuts, almonds and pistachios. It goes without saying that, if you want, you may use only pistachios (40 g.). Let’s now look at the ingredients and execution:

Preparation time:   30 minutes

Servings:   4

Ingredients:

for the cookies

  • 12 digestive cookies (4 of them cut them with a heart shape cookie cutter)
  • 175 gr. dark chocolate
  • (0.7oz) almonds
  • (o.7oz) pistachios (kernels)

for the  mousse

  • 150 g. (5.3oz) milk chocolate (vegans may use soy-milk chocolate)
  • (2.6oz) dark chocolate
  • 125 ml (½ cup) cream, 18% fat (vegans may use non-dairy cream)

for the pistachio sauce:

  • 200 g. (7oz) white chocolate (vegans may use soy-milk chocolate)
  • 200 ml cream, 18% fat
  • 100 g. (3.5oz) pistachios (kernels)

optionally

  • a few pistachios in slices, to decorate

Chocolate “Islands” in Pistachio Sauce – Σοκολατένια “Νησιά” σε Σάλτσα Φιστικιού

Instructions:

  1. Prepare the cookies: Finely chop in food processor almonds and pistachios. Sieve after a fine strainer to drain the very fine dust generated by the food processor. Melt the chocolate in a bain marie (cut to small pieces to melt quickly). Stir the chocolate until it is smooth. Dip one by one the cookies into the chocolate to cover completely, and using a forceps put them on a rack. Sprinkle them with chopped nuts and allow cooling so the chocolate thickens. *
  2. Prepare the mousse: Cut the chocolate into small pieces. Heat the cream in a small saucepan, over medium-low heat. Pour in warm chocolate pieces; let it melt for 1 minute, stirring. Remove from heat and stir until the mixture is smooth. **
  3. Prepare the pistachio sauce: Put the pistachios in a food processor and make a fine powder. Heat the cream in a saucepan, over medium-low heat. Once warm, pour into the pistachio powder and stir. *** Add the white chocolate (in small pieces, do not forget!) Allow 1 minute to melt, stirring. Remove from the heat and stir until the mixture is smooth.
  4. Assembling when it is time to serve: Carefully remove the cookies from the rack. Put the mousse into a piping bag with a fluted nozzle and garnish 8 round cookies creating with small hills. Put enough pistachio sauce, in the dish, to cover it. Place two garnished round cookies one over the other, and carefully place the on the sauce. Do the same with the rest. Garnish with heart-cookies and slices of pistachios and serve.

I hope you enjoy chocolate “islands” in pistachio sauce, as well as Valentine’s Day!

Notes:

  • To avoid sticking your cookies on the rack, put a drop of vegetable oil (sunflower, etc.) in your hand and coat the rack.

Do not wait to cover all your cookies with chocolate and then sprinkle them with nuts, because the chocolate may cool until then. I sprinkled them two by two.

** If the day is hot, you may need to put the mousse in the refrigerator for a while.

*** If at the time you add the pistachio powder in the cream, lumps are creating, mix it with a whisk and they will disappear.

P.S. With this recipe I’m participating in the contest for Chocolate lovers of TORTA DELLA FIGLIA.

Update February 13, 2015: The contest results are already announced and my recipe was picked as the 2nd winner! You can see the results here.

healt

 

55 comments

  1. ΠΩ ΠΩ!!!!!!!!!!!!!!!!
    ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ!!!!!!!!!!
    Τελικά αυτά τα γλυκά που έχουν σα βάση μια σοκολατένια σούπα και στη μέση το γλυκό, μ’ αρέσουν πάαααααααααααρα πολύ!!!
    Άπαιχτος ο συνδυασμός σοκολάτας με φυστίκι Αιγίνης!!!
    Έμεινε λιγάκι????….

    Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό!!

  2. Εύη μας εντυπωσίασες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Φανταστική παρουσίαση, απίθανη ιδέα γλυκού για τη συγκεκριμένη ημέρα αλλά και για πάντα! Μπράβο! Δεν έχω λόγια, παρά μόνο να σου ευχηθώ καλή επιτυχία στον διαγωνισμό!!!

    Φιλιά πολλά!!!!!!!

  3. Καλημέρα !! Συγχαρητήρια και για την ιδέα και τη συνταγή και την παρουσίαση!! Είσαι έμπνευση!! Σου εύχομαι ολόψυχα να κερδίσεις!! Φιλιά πολλά καλή Κυριακή!!

  4. justsunday says:

    Πωπωωω εβη σε πιστευω οτι ειναι θεικοοοο γλυκο!! Ζωγραφισες, μπραβο σου, με εντυπωσιασες! !! Θα το κανω σιγουρα!!!
    Φιλια πολλα!!!

  5. Είδα τη φωτογραφία χθες το βράδυ στο instagram και κοιμήθηκα με την εικόνα αυτή στο μυαλό μου…
    Καταπληκτική παρουσίαση και απλά απολαυστική!
    Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό!
    Καλό μεσημέρι Εύη μου!

  6. sp00nstories says:

    Είναι για περιοδικό η συνταγή σου και η φωτογραφίες σου! Έμεινα άφωνη από το αποτέλεσμα της δουλειάς σου. Μπράβο Εύη μου και καλή σου επιτυχία μέσα από την καρδιά μου<3

  7. mookies says:

    Εκστασιάστηκα! Εμείς δηλ. που δεν είμαστε ερωτευμένοι δεν δικαιούμαστε ένα- δυό πιάτα με νησιά; Δεν ξέρω πότε θα μπορέσω να το φτιάξω, γιατί θέλει ειδική περίσταση, αλλά θα το φτιάξω οπωσδήποτε!!
    Καλή επιτυχία στον διαγωνισμό Εύη μου, με τη νίκη!
    Φιλιά

  8. mia maria says:

    Από χτες που τα είδα στο fb τα λιγουρεύομαι! Πολύ λαχταριστά!
    Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό!

  9. dolmadaki says:

    υποκλίνομαι!!!! τετοιο γλυκο ουτε σε 5στερο ρεστοραν στο παρισι!!! φοβερο και πρωτοτυπο!!! τα μπισκοτα δεν σπανε αν τα κοψω με το κουπ πατ; σκεφτομαι να το κανω!!

    • όχι, δεν μου έσπασε ούτε ένα. αλλά θέλουν κοφτή και γρήγορη κίνηση. αν το κάνεις σιγά σιγά μπορεί να σου σπάσει.
      ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια ντολμαδάκι μου!! φιλιά!!

  10. spitikoulia says:

    Πρέπει να ανοίξεις ζαχαροπλαστείο στην Αίγινα και να προωθείς με αυτό το γλυκό το τοπικό τους προιόν!!!

  11. τι φοβερή έμπνευση είχες και έφτιαξες αυτό το αριστούργημα?
    είναι όλο καταπληκτικό, εκτέλεση και παρουσίαση στην εντέλεια!
    και οι φωτογραφίες υπέροχες!
    μακάρι να κερδίσεις στον διαγωνισμό. Μπορούμε να σε ψηφίσουμε κάπου, να σε προωθήσουμε, να κάνουμε κάτι βρε παιδί μου?

  12. Πολύ ιδιαίτερη συνταγή και παράλληλα πολύ εμφανίσιμη!
    Και εννοείται ότι μου αρέσει πολύ που είναι φουλ σοκολατένια!

  13. Φοβερη συνταγή, φοβερή έμπνευση και φοβερές οι φωτογραφίες. Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό!
    Μου αρέσει που παρότι φαίνεται πολύ δυσκολη και χρονοβόρα στο μάτι, δεν είναι καθόλου και τα έτοιμα μπισκότα κάνουν τη διαδικασία πιο σύντομη.

  14. ΕΙΡΗΝΗ says:

    ΠΩ ΠΩ ΠΩ !!!!Καταπληκτική παρουσίαση του επιδόρπιου!Μου πρότεινε την συνταγη η ξαδερφη μου να την κάνω και θα την κάνω, να εκπλήξω τον συντροφό μου…σας ευχαριστω!!!

      • Ειρηνη says:

        Να ρωτησω και κατι!Η κουβερτουρα ειναι ιδια με την μαυρη σοκολατα? Και τα μπισκοτα με τι σοκολατα να τα κανω επικαλυψη?

      • καλημέρα Ειρήνη!
        ναι, η κλασσική κουβερτούρα είναι. είχα ξεχάσει να τη γράψω στην συνταγή…. την συμπλήρωσα τώρα. σ’ ευχαριστώ!

  15. Εύη, εγώ θα ενέδιδα σε αυτήν την “αμαρτία” ακόμα και αν δεν το απαιτούσε η ημέρα! Πολύ ωραία η παρουσίαση του γλυκού! Καλή επιτυχία στον διαγωνισμό.
    Καλό μεσημέρι.

  16. Ειρήνη says:

    Το έφτιαξα το γλυκό ..Τέλειο και πανευκολο φυσικα! Ο συζηγος μου τρελαθηκε! Πρωτη φορα φτιαχνω γκουρμε γλυκο γιατι και απο εμφάνιση και απο γεύση ήταν καταπληκτικο και έτσι μπορω να το χαρακτηρίσω!!! Ευχαριστω πολυ!!!

    • Ειρήνη μου με κάνεις πολύ χαρούμενη!!
      χαίρομαι πολύ που σας άρεσε και που σφράγισε μια γιορτινή μέρα!
      σ’ ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη!

  17. gigimelo says:

    Congratulations on winning the 2nd prize at the Chocolate Lovers Recipe contest. This dessert looks delicious & beautiful!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.