Home » Chocolate Semolina Cake (Halva) with Nuts – Χαλβάς με Σοκολάτα και Ξηρούς Καρπούς

Chocolate Semolina Cake (Halva) with Nuts – Χαλβάς με Σοκολάτα και Ξηρούς Καρπούς

Chocolate Semolina Cake (Halvas) with Nuts – Χαλβάς με Σοκολάτα και Ξηρούς Καρπούς

for english scroll down

Καλή Σαρακοστή! Δεύτερη συνταγή με σοκολάτα στην σειρά…. Τώρα πλέον καρφώθηκα πως περνάω μια φάση σοκολατομανίας, η οποία πρέπει να σταματήσει πολύ σύντομα!  🙂  Με τι άλλο όμως να υποδεχθείς την Μεγάλη Σαρακοστή από έναν μυρωδάτο και λαχταριστό χαλβά?  Έτσι λοιπόν  για σήμερα ένας  χαλβάς με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς, περιχυμένος (προαιρετικά) με νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας και διακοσμημένος με το υπέροχο γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι από τα χεράκια της Ξανθής, είναι νομίζω ότι πρέπει.  Έτσι, για να πάνε τα φαρμάκια κάτω, γιατί αυτή την εποχή μας περικυκλώνουν…

Chocolate Semolina Cake (Halvas) with Nuts – Χαλβάς με Σοκολάτα και Ξηρούς Καρπούς

Η συνταγή αυτή βγάζει 15 μερίδες. Μπορείτε βέβαια να κάνετε την μισή δόση. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε απαλό και ελαφρύ ελαιόλαδο που δεν θα σας «βαρύνει» το γλυκό.

Chocolate Semolina Cake (Halvas) with Nuts – Χαλβάς με Σοκολάτα και Ξηρούς Καρπούς

Χρόνος προετοιμασίας:   30 λεπτά

Μερίδες:   15

Υλικά:

χαλβάς με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς:

  • 450 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
  • 300 ml απαλό και ελαφρύ ελαιόλαδο
  • 5 ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. φουντούκια
  • 100 γρ. αμύγδαλα
  • 230 γρ. μέλι (οι αυστηροί χορτοφάγοι αντικαταστήστε το μέλι με μισό φλυτζάνι ζάχαρη)
  • 435 γρ. ζάχαρη
  • 4 φλυτζάνια νερό
  • 150 γρ. σταγόνες σοκολάτας
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • μερικές σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας

νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας: (προαιρετικό)

  • 1 φλυτζάνι (250 ml) φυτική κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλιά λάδι καρύδας
  • 225 γρ. μαύρη σοκολάτα, σε κομμάτια
  • 2 κουταλιές σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας

 

  • γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι, στραγγισμένο πολύ καλά από το σιρόπι του (προαιρετικό)

Εκτέλεση:

χαλβάς με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς:

  1. Αλείψτε τους ξηρούς καρπούς με πολύ λίγο ελαιόλαδο και καβουρδίστε τους στο τηγάνι ή στο φούρνο. Μετά σπάστε τους στο γουδί σε μεγάλα κομμάτια.*
  2. Σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ετοιμάζουμε το σιρόπι, ζεσταίνοντας το μέλι, την ζάχαρη, το νερό και την κανέλα. Το αφήσουμε να βράσει, ξαφρίζοντας το, για 5 λεπτά. Μετά χαμηλώνουμε την φωτιά και το διατηρούμε σε χαμηλό βρασμό.
  3. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα, για 8-10 λεπτά περίπου.
  4. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε καλά
  5. Ρίχνουμε (με μεγάλη προσοχή, γιατί θα πεταχτεί!!) το καυτό σιρόπι στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.
  6. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να βράσει για πολύ λίγο μέχρι να πήξει και να ξεκολλάει από την κατσαρόλα. Αποσύρουμε από την φωτιά.
  7. Προσθέτουμε την βανίλια και τα σύκα και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  8. Τέλος, προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας.** Ανακατεύουμε.
  9. Φορμάρουμε τον χαλβά όσο ακόμα είναι λίγο χλιαρός. Περιχύνουμε, αν θέλουμε, με το γλάσο σοκολάτας και γαρνίρουμε με γλυκό το κουταλιού.

νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας: (προαιρετικό)

  1. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι καρύδας, το αλάτι και την φυτική κρέμα, ανακατεύοντας που και που.
  2. Όταν ζεσταθούν, προσθέτουμε την σοκολάτα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει τελείως.
  3. Προσθέτουμε το σιρόπι και την βανίλια και ανακατεύουμε.
  4. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  5. Φυλάμε το γλάσο στο ψυγείο, σε δοχείο με καπάκι για περίπου 2 εβδομάδες. Όταν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε, το ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί, ή, βυθίζουμε το βάζο σε ζεστό νερό για λίγα λεπτά.

 

Σημειώσεις:

*Για να αλείψω τους ξηρούς καρπούς με λάδι, χρησιμοποίησα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε φιάλη ψεκασμού του κτήματος Φωτή, που πολύ ευγενικά μου έστειλαν να δοκιμάσω. Είναι πραγματικά πολύ πρακτικό για τέτοιες περιπτώσεις και πολύ νόστιμο!

**Ο χρόνος που θα προσθέσετε τις σταγόνες σοκολάτας εξαρτάται από το αν θέλετε να λιώσουν τελείως και να γίνει όλος ο χαλβάς σοκολατένιος, ή να μείνουν πιο συμπαγείς και να διακρίνονται μέσα στο μείγμα. Στην πρώτη περίπτωση θα προσθέσετε τις σταγόνες σοκολάτας όσο ο χαλβάς είναι ακόμα πολύ ζεστός. Διαφορετικά, θα αφήσετε να κρυώσει ο χαλβάς αρκετά.

Chocolate Semolina Cake (Halvas) with Nuts – Χαλβάς με Σοκολάτα και Ξηρούς Καρπούς

Second recipe with chocolate in a row …. Now I think I’ve exposed myself of spending a chocoholic’s phase, which must be stopped very soon! 🙂 What other recipe to use in order to welcome the Great Lent, rather than a fragrant and delicious halva? Well, today we cook a chocolate halva with nuts, topped with (optionally) chocolate sauce and decorated with wonderful orange spoon sweet from the hands of Xanthi. Because we have to do something to sweeten a bit our everyday life, since, lately, bad news and distress surround us…

Semolina halva is a traditional Greek dessert, cooked usually during the fasting seasons, and especially the Great Lent.  Traditionally it does not contain chocolate and hazelnuts. It is usually made with almonds and lots of cinnamon.

Chocolate Semolina Cake (Halvas) with Nuts – Χαλβάς με Σοκολάτα και Ξηρούς Καρπούς

This recipe yields 15 servings. Feel free to make half of it, if that seems too much to you. It is important to use a mild in taste olive oil.

Chocolate Semolina Cake (Halvas) with Nuts
Serves 15
A traditional Greek dessert, cooked usually during the fasting seasons, and especially the Great Lent.
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
20 min
Total Time
30 min
Prep Time
10 min
Cook Time
20 min
Total Time
30 min
684 calories
87 g
1 g
36 g
8 g
9 g
224 g
22 g
57 g
0 g
24 g
Nutrition Facts
Serving Size
224g
Servings
15
Amount Per Serving
Calories 684
Calories from Fat 312
% Daily Value *
Total Fat 36g
55%
Saturated Fat 9g
44%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 4g
Monounsaturated Fat 20g
Cholesterol 1mg
0%
Sodium 22mg
1%
Total Carbohydrates 87g
29%
Dietary Fiber 5g
22%
Sugars 57g
Protein 8g
Vitamin A
13%
Vitamin C
14%
Calcium
6%
Iron
14%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
halva with chocolate and nuts
  1. • 450 g. coarse semolina
  2. • 300 ml soft and mild olive oil
  3. • 5 dried figs, finely chopped
  4. • 100 g. hazelnuts
  5. • 100 g. almonds
  6. • 230 g. honey (vegans may substitute honey for ½ cup sugar)
  7. • 435 g. sugar
  8. • 4 cups water
  9. • 150 g. chocolate drops
  10. • 1 stick cinnamon
  11. • a few drops of vanilla extract
  12. chocolate sauce (optional)
  13. • 1 cup (250 ml) vegetable cream
  14. • 1 tablespoon coconut oil
  15. • 225 g. dark chocolate, in pieces
  16. • 2 tablespoons maple syrup or honey
  17. • 1 pinch of salt
  18. • a few drops of vanilla extract
  19. • orange spoon sweet, drained well from the syrup (optional)
halva with chocolate and nuts
  1. Spray the nuts with a tiny amount of olive oil and roast them. Then break the nuts in the mortar, in large pieces.*
  2. In a medium saucepan, over medium-high heat, prepare the syrup, warming the honey, sugar, water and cinnamon. Let it boil, skimming it, for five minutes. Then turn down the heat and keep it at a low boil.
  3. In a large saucepan over medium-low heat, heat the olive oil and roast the semolina until it gets golden color, about 8-10 minutes.
  4. Add nuts and mix well.
  5. Pour (with great care, because it will pop!!) hot syrup to roasted semolina and stir.
  6. Reduce heat and let it boil for a while until it thickens and unstuck from the pan. Remove from the heat.
  7. Add the vanilla and figs and mix. Cover with a cleantowel and let the mixture cool.
  8. Finally, add the chocolate drops. ** Mix.
  9. Form the halva when it is still a bit lukewarm. Drizzle, if desired, with chocolate sauce and garnish with orange spoon sweet.
  10. chocolate sauce (optional)
  11. In a saucepan, over medium heat, heat the coconut oil, salt and vegetable cream, stirring occasionally.
  12. When warm, add the chocolate and stir constantly until it melts completely.
  13. Add the syrup and vanilla and stir.
  14. Remove from heat and let cool.
  15. Keep the chocolate sauce in the refrigerator for up to 2 weeks. When you want to use it, heat in a double boiler or immerse the jar in warm water for a few minutes.
Notes
  1. **The exact time you will add the chocolate drops in the mixture depends on whether you want them to completely melt and become a chocolate halva, or stay more compact and visible without melting. In the first case you should add the chocolate drops while halva is still very hot. Otherwise, you will let halva cool almost completely before adding the drops.
beta
calories
684
fat
36g
protein
8g
carbs
87g
more
The Healthy Cook https://www.thehealthycook.gr/
 * I used the extra virgin olive oil in a spray bottle of Fotis estate, which was kindly send to me to try it. It is very practical for these kinds of preparations and really tasty!

22 comments

  1. Ξανθή says:

    Καλημέρα και καλή Σαρακοστή!!
    Πολύ καλή ιδέα αν προλάβω θα τον φτιάξω εδώ!!
    Ευχαριστώ πολύ για την αναφορά, πολλά φιλιά.

    • The Healthy Cook says:

      ευχαριστώ κι εγώ Ξανθή μου για το υπέροχο γλυκό σου!

  2. Μα τι σερβίτσια είναι αυτά?
    Τι να πρωτοκοιτάξω? Τον χαλβά ή τα σερβίτσια???
    Φανταστική παρουσίαση και εξαιρετικός χαλβάς. Ετσι μου αρέσει, με ξηρούς καρπούς!!!

    Φιλιά και καλή Σαρακοστή!!!!!

  3. Εγώ δεν νηστεύω, αλλά θα φάω τέτοιο νηστήσιμο γλυκάκι εννοείται, και μάλλον θα πάρω και δεύτερο κομμάτι. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ σιμιγδαλένιο χαλβά με σοκολάτα και όπως καταλαβαίνεις τον είδα τώρα και τον λιμπίστικα (χωρίς το γλυκό του κουτουλιού όμως που δεν συμπαθω)

  4. mia maria says:

    Τι όμορφη παρουσίαση! Έχω χαζέψει…χιχι! Ο χαλβάς φαίνεται υπέροχος. Να είχα λίγο!!!
    Καλή Σαρακοστή 🙂

  5. neanikon says:

    Φαίνεται λαχταριστός & πρωτότυπος Εύη! Μου αρέσουν και τα props που συμπληρώνουν την ιστορία. Μας ταξιδεύεις και μας ξεσηκώνεις 🙂

  6. Δείχνει πεντανόστιμος!
    Ζουμερός, σοκολατένιος και πολύ πλούσιος σε γεύση!
    Υπέροχη παρουσίαση, πολύ ατμοσφαιρική!
    Πολλά μπράβο!
    Φιλιά

  7. Marion says:

    Η παρουσίαση υπέροχη.
    Ταιριαστή με τον υπέροχο χαλβά.
    Μου αρέσει που έβαλες ξηρούς καρπούς.
    Αμα είναι να τρώμε τέτοιο χαλβά στη νηστεία είναι οτι καλύτερο 😉

    Φιλιά πολλά 🙂

    • The Healthy Cook says:

      είναι ιδανικός για τις μεγάλες λιγούρες! 🙂
      ευχαριστώ πολύ Μάριον! φιλιά!

  8. Είμαι από τους τυχερούς που τον δοκίμασαν και τον λάτρεψαν!
    Είναι ο χαλβάς kinder έκπληξη, με τους ξηρούς καρπούς και την σοκολάτα να κάνουν την απόλαυση ακόμη μεγαλύτερη!!
    Ευχαριστώ Ευάκι!! Φιλάκια!

  9. sp00nstories says:

    Υπέροχος χαλβάς!Μπράβο κοριτσάκι για ακόμη μια φορά!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.