Home » Coconut & Mango Pie – Τάρτα με Καρύδα & Μάνγκο

Coconut & Mango Pie – Τάρτα με Καρύδα & Μάνγκο

 

Coconut & Mango Pie – Τάρτα με Καρύδα & Μάνγκο

for english scroll down

Η κατάσταση σηκώνει επειγόντως γλυκό! Μετά τις απανωτές πίκρες των τελευταίων ημερών μόνο με ένα γλυκάκι θα μπορούσα να επιστρέψω, μήπως και σας φτιάξω λίγο την διάθεση. Φρουτένια και πολύ δροσιστική είναι αυτή η τάρτα με καρύδα, μάνγκο και ανανά, με καλοκαιρινά χρώματα και αρώματα.  Ελαφριά, με μια όχι και τόσο συνηθισμένη ζύμη για τάρτα, και μια κρέμα με στραγγιστό γιαούρτι, θα γλυκάνει τα καλοκαιρινά σας απογεύματα, χωρίς πολλές τύψεις.

Coconut & Mango Pie – Τάρτα με Καρύδα & Μάνγκο

Όταν έφτιαξα  τις μπάρες δημητριακών με χουρμάδες σκέφτηκα πως θα ήθελα να δοκιμάσω την ζύμη τους σε τάρτα. Κι έτσι έκανα μερικές μικρές αλλαγές και την δοκίμασα σε αυτήν.  Είναι μπισκοτένια και ταιριάζει πολύ καλά γευστικά. Η κρέμα της τάρτας γίνεται με τον κλασσικό τρόπο, με γάλα, κρέμα καρύδας και αυγά. Αντί για ζάχαρη έβαλα στέβια και μέλι.  Αφού κρυώσει η κρέμα, την ανακατεύεις με τριμμένη καρύδα και ζαχαρωμένο ξερό ανανά. Η αρχική συνταγή, (από το βιβλίο Pies της Louise Gardener, εκδόσεις Parragon Publishing, την οποία άλλαξα τελείως  🙂 ) έλεγε πως αφού απλώσεις την κρέμα πάνω στην ζύμη της τάρτας, την σκεπάζεις με χτυπημένη σαντιγί.  Εγώ αντί για σαντιγί χρησιμοποίησα στραγγιστό γιαούρτι, το οποίο το ανακάτεψα στην κρέμα. Το αποτέλεσμα ήταν μια κρέμα πολύ ελαφριά, δροσιστική που ταιριάζει τέλεια με τα φρούτα. Όσον αφορά την διακόσμηση, τι καλύτερο από φρέσκο μάνγκο και καβουρδισμένες νιφάδες καρύδα?

Το μάνγκο, αυτό το πολύ νόστιμο εξωτικό φρούτο με την γλυκόξινη γεύση, είναι μια πολύ πλούσια πηγή βιταμίνης Α και β- καροτένιου, αντιοξειδωτικού που λειτουργεί ως ασπίδα σε πολλές μορφές καρκίνου. Είναι επίσης πλούσιο σε λυκοπένιο, το οποίο είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και απαραίτητο για την προστασία των κυττάρων και την καταστολή της ανάπτυξης όγκων. Ένα μόνο μάνγκο καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη C, ενώ είναι πλούσιο σε πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο και μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως το μάνγκο, συμβάλλουν στην τόνωση του μεταβολισμού κι έτσι το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες.

Coconut & Mango Pie – Τάρτα με Καρύδα & Μάνγκο

Η καρύδα, όπως έχουμε πει κι άλλες φορές, αποτελεί σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε (ενισχύει την υγεία και λάμψη των μαλλιών και του δέρματος) και φυσικά καροτένια, ενώ έχει σημαντική αντιγηραντική δράση.  Περιέχει βιταμίνη C και χαλκό (κρατάει την ελαστικότητα του δέρματος), φώσφορο και ασβέστιο (κατά της οστεοπόρωσης), σίδηρο (μειώνει τον κίνδυνο αναιμίας), μαγνήσιο (χαλαρώνει τους μύες και τα νεύρα), σελήνιο (καλό αντιοξειδωτικό, και κατά της αρθρίτιδας), κάλιο (μειώνει την αρτηριακή πίεση) και μαγγάνιο (διατηρεί υγιή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα).

Coconut & Mango Pie – Τάρτα με Καρύδα & Μάνγκο

Χρόνος προετοιμασίας:    2 ώρες

Μερίδες:   8

Υλικά:

για τη ζύμη:

  • φλυτζάνι (115 gr.) αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 ½ φλυτζάνι (135 gr.) νιφάδες βρώμης
  • 1 κουταλάκι baking powder
  • 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • ½ φλυτζάνι (110 γρ.) καστανή ζάχαρη
  • ½ φλυτζάνι στέβια (100 gr.) (σε αναλογία με ζάχαρη 1:1)
  • 60 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά

για την κρέμα:

  • 1 ¾ φλυτζάνια γάλα, 2% λιπαρά
  • 125 γρ. κρέμα καρύδας
  • 3 κρόκοι
  • ¼ φλυτζανιού (50 γρ.) στέβια (σε αναλογία με ζάχαρη 1:1)
  • ¼ φλυτζανιού (95 γρ.) μέλι
  • 2 κουταλιές κορν φλάουρ
  • 2 κουταλιές χυμό ανανά
  • ¼ φλυτζανιού (25 γρ.) τριμμένη καρύδα
  • ¼ φλυτζανιού (50 γρ.) ζαχαρωμένο ανανά, πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 ¼ φλυτζάνια (280 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι, 2 % λιπαρά

για την διακόσμηση:

  • 1 ώριμο αλλά ακόμα σφιχτό μάνγκο, κομμένο σε κυβάκια
  • 45 γρ. νιφάδες καρύδας, καβουρδισμένες

Εκτέλεση:

  • Ετοιμάζετε την ζύμη, ανακατεύοντας σε ένα μπωλ το αλεύρι, την βρώμη, τον μπέικιν, τη σόδα, και το αλάτι.
  • Στο μπωλ του μίξερ χτυπήστε τη ζάχαρη, τη στέβια, το βούτυρο και το γιαούρτι, σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 1 λεπτό.
  • Προσθέστε το μείγμα με τα στερεά υλικά και ανακατέψτε. Θα έχετε μια ζύμη αρκετά «ψιχουλιαστή». Απλώστε τη σε βουτυρωμένη ή λαδωμένη ταρτιέρα, τρυπήστε την επιφάνειά της με ένα πηρούνι και ψήστε την στους 180ο C για 20 λεπτά περίπου. Αφήστε την ζύμη να κρυώσει.
  • Εν τω μεταξύ ετοιμάστε την κρέμα. Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ζεσταίνετε το γάλα και την κρέμα καρύδας, χωρίς να βράσει.
  • Στο ένα άλλο μπωλ, χτυπήστε τους κρόκους με την ζάχαρη και τη στέβια ώστε να αφρατέψουν.
  • Σε ένα ποτήρι ανακατέψτε το κορν φλάουρ με το χυμό ώστε να λιώσει.
  • Προσθέστε το χλιαρό γάλα στο μείγμα των κρόκων και ανακατέψτε καλά. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα ρίχνετε το χυμό με το κορν φλάουρ.
  • Ρίξτε το μείγμα πίσω στο κατσαρολάκι και βάλτε το πάλι σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να πήξει. Αφήστε τη να κρυώσει, καλύψτε την επιφάνειά της με μια πλαστική μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για μια ώρα περίπου.
  • Βγάλτε την κρέμα από το ψυγείο και προσθέστε την τριμμένη καρύδα και τον ψιλοκομμένο ανανά και ανακατέψτε. Τέλος, προσθέστε το γιαούρτι και ανακατέψτε καλά. Βάλτε την κρέμα πάλι στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να στήσετε την τάρτα. (Μπορείτε να την έχετε κάνει από την προηγούμενη).
  • Απλώνετε ομοιόμορφα την κρέμα πάνω στην ζύμη και διακοσμείτε την τάρτα με το μάνγκο και την καβουρδισμένη καρύδα.

Η τάρτα με καρύδα και μάνγκο είναι ακόμα καλύτερη την επόμενη μέρα.

Coconut & Mango Pie – Τάρτα με Καρύδα & Μάνγκο

Fruity and very refreshing is this tart with coconut, mango and pineapple full of summer colors and scents. Lightweight, with a, not so ordinary dough for tart, and a cream with Greek yoghurt, it will sweeten your summer afternoons without remorse.

When I tasted the oatmeal date bars I thought I should try this dough into a tart. And so I made a few small changes and I tried it. It is dense and tasteful. The cream is made in the conventional way, with milk, coconut cream and eggs. Instead of sugar I used stevia and honey. Once the cream has cooled, it is mixed with grated coconut and candied pineapple. The original recipe (from the book “Pies” by Louise Gardener, Parragon Publishing) said that first you spread out the cream on the dough and then you cover it with the whipped cream. I instead used Greek yoghurt, which you stir in the cream. The result was a very light cream, refreshing that fits perfectly with fresh fruits. Regarding the decoration, can you think anything better than fresh mango cubes and roasted coconut?

Coconut & Mango Pie – Τάρτα με Καρύδα & Μάνγκο

Mango, this delicious exotic fruit with sweet and sour taste, is a rich source of vitamin A and beta carotene, an antioxidant that acts as a shield in many types of cancers. It is also rich in lycopene, which is also a powerful antioxidant, essential for protecting cells and suppressing tumor growth. A single mango covers the daily requirement of vitamin C; it is also rich in several B vitamins, calcium, magnesium and fiber. Complex carbohydrates such as mango, helps to boost metabolism so your body burns more calories.

Coconut, as we have said on other posts, is an important source of antioxidants, high in vitamin E (strengthens the health and shine of hair and skin) and natural carotenoids and has significant anti-aging effects. It contains vitamin C and copper (holding the elasticity of the skin), phosphorus and calcium (osteoporosis), iron (reduces risk of anemia), magnesium (relaxes muscles and nerves), selenium (good antioxidant and anti-arthritic), potassium (lowers blood pressure) and manganese (maintains healthy blood sugar levels).

Coconut & Mango Pie – Τάρτα με Καρύδα & Μάνγκο

Preparation time:   2 hours

Servings:   8

Ingredients:

dough:

  • 1 cup (4 oz.) whole wheat flour
  • 1 ½ cup (4.7 oz.) rolled oats
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1 teaspoon baking soda
  • ½ teaspoon salt
  • ½ cup (3.8 oz.) brown sugar
  • ½ cup (3.5.) stevia (in proportion with sugar 1: 1)
  • 2 oz. butter, melted
  • 3.5 oz. Greek yoghurt, 2% fat

cream:

  • 1 ¾ cups milk, 2% fat
  • 4.4 oz. coconut cream
  • 3 egg yolks
  • ¼ cup (1.7 oz.) stevia (in proportion with sugar 1: 1)
  • ¼ cup (3.3 oz.) honey
  • 2 tablespoons cornstarch
  • 2 tablespoons pineapple juice
  • ¼ cup (0.9 oz.) grated coconut
  • ¼ cup (1.7 oz.) candied pineapple, finely chopped
  • 1 ¼ cups (10 oz.) Greek yoghurt 2% fat

decoration:

  • 1 ripe but still firm mango, cut into cubes
  • 1.6 oz. coconut flakes, toasted

Instructions:

  • Prepare the dough by mixing in a bowl the flour, oats, baking powder, baking soda, and salt.
  • In mixer bowl beat sugar, stevia, butter and yogurt, on high speed for about 1 minute.
  • Add the mixture to the dry ingredients and mix. You should have a crumbly dough. Spread the dough evenly in a greased or oiled tart pan, prick the surface with a fork and bake at 180 ° C/ 350o F for 20 minutes. Allow the dough to cool.
  • Meanwhile prepare the cream. In a saucepan, over medium-low heat, heat milk and coconut cream below boiling point.
  • In another bowl, beat the egg yolks with sugar and stevia until pale and fluffy.
  • In a glass, mix the cornstarch with the pineapple juice.
  • Add the hot milk into the yolk mixture and mix well. Keep stirring while pourring the juice with corn flour.
  • Pour the mixture back into the saucepan and put it back on medium heat stirring constantly for about 10 minutes, until thickened. Leave to cool, cover the surface with a plastic film and refrigerate for about an hour.
  • Remove the cream from the refrigerator and add the grated coconut and chopped pineapple and mix. Finally, add the yogurt and mix well. Put the cream back in the fridge until it’s time to setup the tart. (You can have it done one day ahead).
  • Spread the cream evenly over the dough and decorate the tart with mango and roasted coconut.

The coconut and mango tart is even better the next day.

 

Coconut & Mango Pie – Τάρτα με Καρύδα & Μάνγκο

26 comments

  1. sp00nstories says:

    Μα τι τάρτα είναι αυτή? Δροσερή και φρουτένια με πλούσια κρέμα!Καταπληκτική κούκλα!

  2. aris says:

    Εύη καλημέρα ! Φαίνεται τόσο καλοκαιρινή και τόσο, μα τόσο, όμορφη !!! Το μάγκο είναι εξαιρετική επιλογή. Όταν ωριμάσει γίνεται πεντανόστιμο !

  3. Ξανθή says:

    Μου αρέσουν πολύ οι πληροφορίες που δίνεις για τα υλικά.
    Πολύ ωραία η πρόταση σου. Για μένα που δεν αγαπώ την κρέμα καρύδας (γενικώς την καρύδα δεν αγαπώ αλλά αρέσει στο έτερον ήμισυ)) θα μπορούσα να βάλλω κρέμα γάλακτος;;
    Καλημέρα.

  4. Καλημέρα καλή μου Εύη! Άσε τις πίκρες και ξεκίνα τα γλυκά, δεν βλέπω άλλη επιλογή…
    Εγώ με το μάνγκο δεν τα πάω και πολύ καλά αλλά νομίζω ότι και ο φρέσκος ανανάς μια χαρά θα της πήγαινε!!
    Πολλά φιλιά!

    • The Healthy Cook says:

      έχεις δίκιο Αγγελικούλα, και με ανανά θα ήταν μια χαρά!
      φιλιά πολλά!

  5. ανάλαφρη και δροσερή! ότι πρέπει για καλοκαιρινό γλυκάκι.
    η ζύμη πρέπει να είναι πολύ ιδιαίτερη, πολύ θα θελα να την δοκιμάσω!
    αλλά και η γέμιση δεν πάει πίσω! πολύ ωραία ιδέα το εξωτικό ζεύγος.. καρύδα και μάνγκο! είναι τόσο ταιριαστά 🙂

    • The Healthy Cook says:

      είναι πραγματικά πολύ γευστικός συνδυασμός!
      ευχαριστώ πολύ Εύη μου!

  6. mia maria says:

    Πολύ ωραίο, πολύ καλοκαιρινό! Μου αρέσει πολύ η ζύμη που έφτιαξες! Καταγράφεται 😉

  7. dolmadaki says:

    χαβανεζικη ταρτα εξωτικη!!!!!!υπεροχοι συνδυασμοι υλικων!!!! στειλε ενα κομματακι !!

    • The Healthy Cook says:

      ευχαριστώ Αναστασία μου!
      μόνο ένα, όλη θα στη στείλω!! 😉

  8. Marion says:

    Με τέτοια γλυκά πάνε οι πίκρες κάτω Εύη 😉

    Υπέροχη φαίνεται. Δροσερή κι αέρινη τάρτα.
    Τα υλικά εξαιρετικά όλα

    Καλή συνέχεια 🙂

    • The Healthy Cook says:

      όπως τα λες Μάριον! τρως ένα κομμάτι και τα ξεχνάς όλα!! 🙂
      ευχαριστώ!!

    • The Healthy Cook says:

      χαίρομαι που σου αρέσει! φτιάξ’ την και πες μου 🙂

  9. Αν και περνάω φάση αφαγίας με τη ζέστη αυτή τη δροσερή ταρτούλα την έτρωγα ευχαρίστως όλη για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό μαζί. Υπέροχη.

    • The Healthy Cook says:

      κι εγώ το ίδιο, αλλά μια τέτοια πολύ θα την ήθελα πάλι!!!
      ευχαριστώ πολύ!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.