Home » Grilled Zucchini Salad with Tomato and Mint – Σαλάτα με ψητά Κολοκυθάκια, Τομάτα και Μέντα

Grilled Zucchini Salad with Tomato and Mint – Σαλάτα με ψητά Κολοκυθάκια, Τομάτα και Μέντα

Crilled Zucchini Salad with Τomato and Mint – Σαλάτα με ψητά Κολοκυθάκια, Τομάτα και Μέντα

for english scroll down

Τα ψητά λαχανικά είναι μια εναλλακτική πρόταση στις σαλάτες με ωμά λαχανικά. Είναι εύκολα στο ψήσιμο και το μόνο που χρειάζονται είναι ένα νόστιμο dressing και μπορεί να σταθεί και σαν κυρίως πιάτο, μια και το καλοκαίρι οι περισσότεροι δεν επιθυμούμε πιο βαριά φαγητά. Η σημερινή σαλάτα μυρίζει ελληνικό καλοκαίρι, μια και  περιέχει ψητά κολοκυθάκια, ψιλοκομμένη ντομάτα, μπούκοβο και φρέσκια μέντα.

Crilled Zucchini Salad with Τomato and Mint – Σαλάτα με ψητά Κολοκυθάκια, Τομάτα και Μέντα

Τα κολοκυθάκια μπορείτε να τα ψήσετε στην ψησταριά σας, ή, στην ηλεκτρική ψηστιέρα, όπως έκανα εγώ. Τα έκοψα σε ροδέλες του 0,5 εκ. περίπου, και χρειάστηκαν 5 λεπτά περίπου ψήσιμο σε κάθε πλευρά.  Τα ψήνετε, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, από την μια πλευρά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν και να αποκτούν τις γραμμές από την ψηστιέρα, ή την σχάρα. Προσέξτε μην καούν.  Τα γυρίζετε και μόλις αποκτήσουν τις γραμμές και μαλακώσουν, είναι έτοιμα.  Ο χρόνος που θα χρειαστεί να τα ψήσετε εξαρτάται από την θερμοκρασία της εστίας σας.

Crilled Zucchini Salad with Τomato and Mint – Σαλάτα με ψητά Κολοκυθάκια, Τομάτα και Μέντα

Χρόνος προετοιμασίας και ψησίματος: 25 λεπτά

Μερίδες: 2-4

Υλικά:

  • 500 γρ. κολοκυθάκια, κομμένα σε ροδέλες (0,5 εκ. περίπου)
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • αλάτι, όσο επιθυμείτε
  • 1 μεγάλη τομάτα, κομμένη σε κυβάκια

για το dressing

  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ή 2 μικρές, ψιλοκομμένο
  • ½ κουταλάκι μπούκοβο
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά βαλσαμικό ξύδι
  • 1 γεμάτη κουταλιά φρέσκια μέντα, ψιλοκομμένη
  • αλάτι, όσο επιθυμείτε

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάστε το dressingανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί, εκτός από την μέντα.
  2. Ετοιμάστε την ψησταριά σας, ή, προθερμάνετε την ψηστιέρα σας, σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία.
  3. κόψτε τα κολοκυθάκια σας σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έδωσα παραπάνω και βάλτε σε ένα μπωλ με το ελαιόλαδο και το αλάτι και ανακατέψτε καλά.
  4. Τοποθετήστε τα ένα-ένα στην σχάρα και ψήστε τα με προσοχή να μην καούν. Μόλις ψηθούν, βγάλτε τα από την φωτιά και απλώστε τα σε μια πιατέλα.
  5. Ρίξτε από πάνω τα κυβάκια της τομάτας και περιχύστε τα με το dressing.
  6. Τέλος ρίξτε την ψιλοκομμένη μέντα και σερβίρετε.

Μπορείτε να απολαύσετε την σαλάτα με ψητά κολοκυθάκια, τομάτα και μέντα ώς κυρίως γεύμα, αν θέλετε κάτι ελαφρύ. Διαφορετικά, αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό σε ψητά κρέατα και ψάρια. Γι’ αυτό αν διοργανώνεται βραδιά μπάρμπεκιου με τους φίλους σας, φτιάξτε τη οπωσδήποτε!

 

Σημειώσεις: Η διατροφική αξία  υπολογίστηκε για 4 μερίδες.

Την συνταγή την βρήκα στην Heather Cristo και την τροποποίησα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες
147.5 6.5 2.7 13.6 1.8 1.0

2.0

 

Crilled Zucchini Salad with Τomato and Mint – Σαλάτα με ψητά Κολοκυθάκια, Τομάτα και Μέντα

The grilled vegetables are a alternative to salads with raw vegetables. It is easy to cook and all you need is a tasty dressing. It can stand as a main course, since during summer most people do not eat heavier foods. This salad is full of Greek summer’s smells and colours. It made of baked zucchini, chopped tomato, chili flakes and fresh mint.

You can cook zucchinis on the barbecue, or in the electric grill, like I did. I cut them into slices of approximately 0.5 cm. and it took about 5 minutes of grilling on each side. Cook over medium-low heat, until they begin to soften and marks from the grill are formed on them. Be careful not to burn them. Then, flip the zucchinis on the other side until they get marks on this side as well and start to soften. The time it takes to cook depends on the temperature of your grill.

Preparation and cooking time: 25 minutes

Servings: 2-4

Ingredients:

• 500 g. zucchini, sliced ​​(about 0.5 cm)

• 2 tablespoons olive oil

• salt, as desired

• 1 large tomato, cut into cubes

dressing:

• 1 large clove garlic, or 2 small, chopped

• ½ teaspoon chili flakes

• 2 tablespoons olive oil

• 1 tablespoon balsamic vinegar

• 1 heaped tablespoon fresh mint, chopped

• salt, as desired

Instructions:

  1. Prepare the dressing by mixing all ingredients, except the mint.
  2. Prepare your barbeque, or preheat your grill, at medium-low heat.
  3. Cut zucchinis according to the instructions above and put in a bowl with olive oil and salt and mix well.
  4. Place them on the grill and cook them carefully. Once baked, remove from the heat and spread them on a platter.
  5. Pour over the diced tomatoes and toss the vegetables with the dressing.
  6. Finally, sprinkle with the chopped mint and serve.

You can enjoy the salad with grilled zucchini, tomato and mint as a main course if you desire a light meal.  Otherwise, this salad is a perfect accompaniment to grilled meats and fish. So if you are planning a barbeque evening with your friends, you will love it!

Notes: Nutritional facts are calculated for 4 servings.

I saw and then modify the recipe on Heather Christo ‘s site.

 

Nutritional Facts per Serving

Calories Carbohydrates Sugars Total Fat Saturated Fat Proteins Dietary Fibers
147.5 6.5 2.7 13.6 1.8 1.0

2.0

14 comments

  1. Εξαιρετική σαλάτα!
    Εξαιρετική απ΄όλες τις απόψεις !!!!
    Την λάτρεψα Εύη!
    Και το dressing της απίθανο.
    Τύφλα να έχουν τα κυρίως πιάτα. Ανετα την τρώω για μεσημεριανό.

    Καλημέρα και φιλιά!!!!

  2. Φανταστική σαλάτα…. Δροσερή, υγιεινή, θρεπτική και διαιτητική!! Μπράβο χρυσοχέρα μου με τις υπέροχες συνταγές σου! 🙂

      • peps says:

        Την έφτιαξα!!
        Πάρα πολύ νόστιμη!!!
        Έβαλα δυόσμο και της πάει πολύ, έτριψα και λίγη φετούλα!!
        Μπράβο!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.